Καλιμπράρισμα Οθονών & Συσκευών εκτύπωσης

Re: HP z24x Dreamcolor Calibration

Πολυ καλη επιλογη.

Ελπιζω καποια στιγμη να παρω και εγω την 27ιντση εκδοση.

Γιατι ειναι αμφιβολα τα αποτελεσματα του μαμισιου εξαρτηματος καλιμπραρισματος ?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Διαθέτει η οθόνη ρυθμιστικά για καλιμπράρισμα?

yep

Απάντηση: HP z24x Dreamcolor Calibration

Τώρα που έκλεισε η Quato νομίζω το iColor Display διατιθεται δωρεάν. Με ένα αισθητήρα xrite DTP94 και νεότερους δουλεύει κανονικά.

Γιατί το μαμίσιο είναι ένα μετριότατο colorimeter, αποτελέσματα calibration αυτής της οθόνης με εκείνο δείχνουν σχεδόν μηδενική βελτίωση.
Σε αντίθεση calibration με spectroradiometer όπου υπάρχει πραγματική βελτίωση.

Πολυ καλη επιλογη.

Γιατι ειναι αμφιβολα τα αποτελεσματα του μαμισιου εξαρτηματος καλιμπραρισματος ?

yep

Σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις.
Εχετε να προτεινετε καποιο spectroradiometer? Δεν ειμαι ειδικος αλλα απο οτι μπορω να καταλαβω προκειται για πανακριβα εξαρτηματα. Βεβαιως αγοραζοντας το z24x ειναι προφανες οτι εψαχνα για μια φτηνη λυση...
Εθχαριστω!

Απάντηση: Re: HP z24x Dreamcolor Calibration

υπαρχουν ανθρωποι που κανουν αυτη τη δουλεια, ισως σε συμφερει καλυτερα για να φτιαξεις ενα βασικο profile , κανονικα ομως θελει επαναληψη μα φορα το μηνα ...

Αν ενδιαφέρεσαι για καλιμπράρισμα εκτυπωτή και οθόνης μαζί χρειάζεσαι σπεκτροφωτόμετρο, αλλιώς μόνο για οθόνη μια καλή "αράχνη" κάνει:
http://www.ronmartblog.com/2012/01/choosing-right-display-calibration.html
http://www.tftcentral.co.uk/articles/calibrating.htm
http://www.color-management-guide.com/advices-buy-purchase-colorimeter-monitors-calibration.html

Απάντηση: Re: Απάντηση: HP z24x Dreamcolor Calibration

Ναι, πέραν από τις αρχικές ρυθμίσεις που θα διαλέξεις και τα "βάλε το εργαλείο στην calibration plate" όλα τα άλλα είναι αυτόματα.

Ακούει τρομερά η κάθε οθόνη στις αλλαγές που κάνει το ICC profile που δημιουργείται.

Οθόνη που από χρώματα είναι αρχικά τραγικίλα ( average dE2000 9.4, max dE2000 17!!! ) ( TN panel το πάνελ του... gamer :D ) έρχεται στα... average dE2000 2, max dE 6.7
Μια μέτρια οθονούλα πιάνει περί τα 1.7 dE average ( π.χ. Dell U2312HM )
Μια καλή για δουλειά γραφίστα/φωτογράφου ( π.χ. SpectraView, ColorEdge, FlexScan EV, LaCie, BenQ [ έχουνε βγάλει οι τύποι ένα πράγμα... τι να πω, από μαμά δίχως να αγγίξεις τίποτα average dE 1! ] ) πιάνει ακόμα πιο τρελλά νούμερα ( average dE2000 0.5-0.8, max dE 1.5 ).

Και μιλάμε για πάρα πολλά χρώματα σε διαφορετικά saturation levels, κλπ.

Και με τις τρείς εταιρίες ( nVIDIA, AMD/[πρώην ΑΤι] & Intel ) ακούνε το ίδιο καλά ( δεν παίζει κάποιο bug ή οτιδήποτε που να μην έρχεται το monitor στα ίδια επίπεδα με όποια κάρτα και αν παίξεις από τα midrange τουλάχιστον και πάνω μοντέλα τους ) [ το πιο low end που διαθέτω είναι μια παλιά Radeon 5870 που έχει ξεμείνει ]

Θενκς αδερφέ!! Θα το δοκιμάσω...:smile:

Μέτρια οθόνη διαθέτω και 'γω. Ένα 2311.-bye-

Πολυ καλη επιλογη.

yep

Nice Ναθ! Όμως, αν ακολουθηθεί ο αυτόματος τρόπος, τα ρυθμιστικά είναι αχρείαστα. Βέβαια, πάντα υπάρχουν και οι πατροπαράδοτοι τύποι!!:smile:

Και 'γω ένα Μπενκ 30άρι έχω βάλει στο μάτι!!:vroam:

Re: Απάντηση: HP z24x Dreamcolor Calibration

υπαρχουν ανθρωποι που κανουν αυτη τη δουλεια, ισως σε συμφερει καλυτερα για να φτιαξεις ενα βασικο profile , κανονικα ομως θελει επαναληψη μα φορα το μηνα ...

Περιττό το μηνιαίο re-calibration.
Δεν έχω βρεί κάπου κανένα ωραίο άρθρο που να έχει κάνει τέτοιο test.
Ίσως το επιχειρήσω ( έχω στην διάθεσή μου περί τα 15 διαφορετικά monitor από διάφορες κατηγορίες τιμών και ηλικίας ).

Χωρίς να το έχω κάνει με εργαστηριακής φάσης μέθοδο, ένα monitor παλιό που το calibraρα πριν 2 μήνες, το έκανα εχθές ένα verification Και έβγαλε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα στο ColorChecker του CalMAN όπως ακριβώς την μέρα που έγινε το calibration.

Αν ενδιαφέρεσαι για καλιμπράρισμα εκτυπωτή και οθόνης μαζί χρειάζεσαι σπεκτροφωτόμετρο, αλλιώς μόνο για οθόνη μια καλή "αράχνη" κάνει:
http://www.ronmartblog.com/2012/01/choosing-right-display-calibration.html
http://www.tftcentral.co.uk/articles/calibrating.htm
http://www.color-management-guide.com/advices-buy-purchase-colorimeter-monitors-calibration.html

Δεν κάνουνε οι "αράχνες" ( το Spyder θες να πείς της DataColor, και τα αντίστοιχα άλλων όπως το Hueye Pro, SpectraView, ColorMunki Display, κλπ ).
Αν δείς τα reviews της συγκεκριμένης οθόνης, αλλά και άλλα συγκριτικά, τα colorimeters δεν την φέρνουνε σχεδόν καθόλου καλύτερα από ότι είναι default.
Με spectro αλλάζει πολύ πρός το καλύτερο.
Με άλλα λόγια πεταμένα λεφτά θα ήταν για το παιδί η αγορά κάποιου colorimeter όπως π.χ. το Spyder 5 Pro.

Το καλύτερο για τέτοιες δουλειές είναι να έχεις ένα καλό και αξιόπιστο κολορίμετρο (θα εξηγήσω τι εννοώ) συν το σπέκτρο σου. Τα κολορίμετρα είναι πιο γρήγορα στις μετρήσεις τους και δεν χρειάζονται να τα επαναφέρεις κάθε τόσο. Μετρούν, επίσης, πολύ καλύτερα στα χαμηλά IRE. Από την άλλη, διαβάζουν το χρώμα με διαφορετικό τρόπο και όχι φασματικά (τρόπος ο οποίος θεωρείται ο πιο αξιόπιστος) και υπόκεινται σε φθορά λόγω χρήσης μεμβρανών (πάνελ).

Φεύγοντας λιγάκι από τα συν και τα πλην των αισθητήρων, για μένα, το καλύτερο πακετάκι θα ήταν το εξής:

Ένας ID3 και ένας i1pro. Κάνεις profile το κολορίμετρο με το σπέκτρο. Αν το κολορίμετρο μετά το profile είναι πάρα πολύ κοντά στις μετρήσεις του φασματόμετρου, είσαι καβάλα στ' άλογο. Το κοτσάρεις πάνω στην οθόνη και το αφήνεις να τελειώσει τη δουλειά. Το πρόβλημα είναι αν και μετά το profile ή μετά από κάποια ώρα, έχεις εμφανείς αποκλίσεις στις μετρήσεις ανάμεσα στους δύο αισθητήρες. Εκεί, η χρήση του σπεκτρόμετρου είναι μονόδρομος. Ένας επαγγελματίας δεν θα κολλήσει αν το μαύρο του στην πραγματικότητα είναι 0,1 nits αντί 0,07. Θα κολλήσει όμως σίγουρα όταν διαπιστώσει ντριφταρίσματα στα χρώματα και στην κλίμακα του γκρι.

Όπως τα λες πάνω κάτω Γιάννη.
Εγω είμαι της φάσης colorimeter ( calibrated με το σπέκτρο ) για black luminance measurement, IRE10,20, και τα υπόλοιπα στον mr spectro.

Καλά, υπάρχουν και άλλοι συνδυασμοί...π.χ. ένα Klein παντρεμένο με ένα Minolta.

Δεν είναι έτσι φανταστικέ κάτοικε Βραχνέϊκων?:flipout:

Τι ψυχή έχουν?:flipout:

med_k10ACU.png

cs-2000-03.jpg

Σαν της Μόνικα Μπελούτσι ( για αυτό το ποσό σου κάθεται για 30 λεπτάκια :p )

Γεια σας και παλι. Συγγνωμη για την καθυστερηση (οι δυσκολιες της ζωης). Καταρχην να σας ευχαριστησω ολους για τις απαντησεις και το ενδιαφερον σας.
Η αληθεια ειναι πως τελικα η χρηση αυτου του μονιτορ για color correction - grading αποδεικνυεται δυσκολοτερη απ' οτι φανταζομουν. Επιπλεον οι περισσοτεροι απο σας ειστε προχωρημενοι χρηστες και ετσι καμια φορα η ορολογια που χρησιμοποιειτε ειναι δυσκολονοητη για τους αδαεις οπως εγω. Σκεφτηκα λοιπον να ξαναεκθεσω το προβλημα μου, καλυτερα αυτην τη φορα ελπιζω, και με περισσοτερες πληροφοριες.

Εχω την οθονη HP z24x Dreamcolor και ψαχνω εναν οικονομικο τροπο να την καλιμπραρω ωστε να μπορω να εχω ενα σχετικα αξιοπιστο color correctin - grading setup για φωτογραφιες, βινεο και ιδανικα για ταινιες μικρου μηκους. Η καρτα βιντεο που διαθετω ειναι η "nVidia GeForce GTX 980 Superclocked 4GB DDR5 (EVGA) (04G-P4-1982-KR)" και επισης εχω την blackmagic pocket cinema camera που μου δινει ενα υπεροχο raw βιντεο.
Απο τις μεχρι τωρα απαντησεις εχω καταλαβει πως το μαμισιο colorimeter HP Dreamcolor calibration solution ειναι αναξιοπιστο και δεν προκειται να εχω καμια τυχη με αυτο. Απ' την αλλη δεν ειναι ολα τα colorimeters συμβατα με το μονιτορ.
Απ' τον αγαπητο billpeppas προταθηκε η λυση με σπεκτροραδιόμετρο, το dispcalGUI και patches. Απο οτι καταλαβαινω τα σπεκτροραδιομετρα ειναι πανακριβα εξαρτηματα που τα εχουν μονο λιγοι επαγγελματιες. Ετσι μαλλον δεν μπορω να ακολουθησω αυτον το δρομο.
Ο Γιάννης Χατζηγεωργίου προτεινε "ενα πακετακι" αποτελουμενο απο εναν ID3 και εναν i1pro. Να υποθεσω πως αναφερεται σε ενα σπεκτροραδιόμετρο και ενα colorimeter. Οπως και στην προηγουμενη περιπτωση αφου προκειται για σπεκτροραδιόμετρο δεν μπορω να ακολουθησω λογω budjet. Αφηστε που και η διαδικασια μου φαινεται βουνο.

Τελικα δυσκολευομαι να καταλαβω πως να προχωρησω με το καλιμπραρισμα. Οσον αφορα το βιντεο καπου διαβασα πως αφου κανω color grade με το Davinci Resolve μπορω να χρησιμοποιησω το Lightspace CMS resolve edition που ελεγχει το Davinci Resolve κατα τη διαρκεια του καλιμπραρισματος μεσω ενος OEM X-rite i1 Display probe συνδεδεμενου στο Lightspace. Οταν ολοκληρωθει το profiling του μονιτορ βγαζεις ενα LUT το οποιο στην συνεχεια φορτωνεις ως monitor LUT στο Davinci resolve. Ετσι οτι περναει απο το Davinci στο monitor "διορθωνεται απο το LUT".
Ενδιαφερουσα και αυτη η λυση αν και μαλλον αδυνατη λογω του κοστους του Lightspace και παλι θα αφορουσε μονο βιντεο και οχι φωτογραφια.
Οσον αφορα μαλιστα το Davinci resolve φαινεται πως για να το χρησιμοποιησω σωστα θα επρεπε να εχω και μια καρτα video out οπως την mini monitor της Blackmagic ωστε να βλεπω εκει μονο το video out και οχι το GUI του προγραμματος.

Φιλοι ο προβληματισμος μεγαλωνει ομως παρ' ολη την σκληροτητα του ρητου πως "οτι πληρωνεις παιρνεις" ποιες αλλες επιλογες υπαρχουν ωστε να καταληξω σε ενα setup σχετικα αξιοπιστο?
Σας ευχαριστω.

Η οθόνη έχει προδιαγραφές για 10bit workflow.
H κάρτα γραφικών που διαθέτεις ενώ είναι απο τις καλύτερες που κυκλοφορούν όσον αφορά επιδόσεις, δυστυχώς λόγω απόφασης των εταιριών nvidia & αντίστοιχα στην AMD δέν επιτρέπει full 10bit workflow, κάτι που ξεκλειδώνει μόνο με τις "επαγγελματικές" σειρές quadro & fire pro αντίστοιχα.
Για επεξαργασία "κοινού" βίντεο REC 709 δεν υπάρχουν πολλές απιτήσεις, αλλά άν θέλεις να κάνεις grading σε Resolve με υλικό RAW/ DNG απο BMCC και όλο το δυναμικό εύρος & σε αυξημένα ψολορ σπαψε, φυσικά αυξάνονται οι ανάγκες.
Αύτό ίσως φανε'ι χρήσιμο για τη διαδικασία με σύστημα calman:
https://www.youtube.com/watch?v=szz_mcmBvbk

Με ενα i1 display pro και dispcalGUI δεν θα εκανε αξιοπρεπη δουλεια? Αν δεν κανω λαθος, το dispcal εχει επιλογη και για 3D LUT για το Resolve.

Με ενα i1 display pro και dispcalGUI δεν θα εκανε αξιοπρεπη δουλεια? Αν δεν κανω λαθος, το dispcal εχει επιλογη και για 3D LUT για το Resolve.

Όχι, γιατί το i1 Display Pro είναι Colorimeter και όχι spectroradiometer.

Δεν νομιζω οτι το spectroradiometer ειναι απαραιτητο για μη επαγγελματικη χρηση.