Καλιμπράρισμα Οθονών & Συσκευών εκτύπωσης

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Monitor calibra

Μάλλον έχεις δίκιο, κάποιο cookie ίσως. Θα το παρακολουθήσεις το webinar ;

Απ' όσο διαβάζω απευθύνεται, κυρίως, σε αυτούς που έχουν πάθος με τα φωτογραφικά κόλπα. Not my field at all!!!-bye-

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Monitor cal

Δεν ξέρω αν θα γίνει αναφορά αλλά το i1 Display pro μπορεί να καλιμπράρει και μεγάλες οθόνες αλλά και projectors. -bye-

Monitor Calibration

Θα ήθελα να ρωτήσω πώς μπορώ να κάνω ενα σωστο calibration στην οθόνη του υπολογιστή μου; Τι χρειάζεται;
Μπορώ να δανειστώ απο κάπου κάποιο εξοπλισμό τέτοιο η συστηνετε να αγοράσω κάτι;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση: Monitor Calibration

Χρειάζεσαι έναν αισθητήρα (χρωματόμετρο, φασματόμετρο) και ένα λογισμικό το οποίο ''διαβάζει'' και αναλύει τις μετρήσεις. Συνήθως, τα hardwares συνοδεύονται και με δικό τους λογισμικό για τη ρύθμιση του μόνιτορ.

Η X-Rite και η Datacolor με το Spyder είναι γνωστές εταιρείες στον χώρο.

Re: Monitor Calibration

Ευχαριστώ! Επειδη διαβασα καλα λόγια για την x-rite ποιο να επιλέξω; (αφορα χομπιστα)

Απάντηση: Monitor Calibration

Πριν να επιλέξεις κάποιον αισθητήρα, τσέκαρε το μόνιτόρ σου. Αν δεν διαθέτει ρυθμιστικά για το καλιμπράρισμα θα είναι άσκοπη η αγορά (άσκοπη με την έννοια ότι δεν μπορείς να πειράξεις παρά μόνον να μετρήσεις). Μπορείς, βέβαια, να ρυθμίσεις μέσω κάρτας γραφικών εφόσον και αυτή διαθέτει τα ανάλογα ρυθμιστικά. Ψάχνεις για θερμοκρασία λευκού ή grayscale με ρυθμιστικά τύπου gain, offset και cms για τα χρώματα. Για ποιο μόνιτορ πρόκειται?

Μπάτζετ για την αγορά αισθητήρα?

Καταρχήν ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου και ζητώ συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Η οθόνη είναι μια LG πενταετίας lcd και απο όσο είδα δέχεται ρυθμίσεις για τα χρώματα κτλ.
Το μπατζετ είναι κάπου στα 100 ευρώ αφου δεν είναι τιποτα παραπάνω παρά για χόμπυ! Υπάρχουν σε μαγαζία τιποτά μεταχειρισμένα?

Σε αυτά τα χρήματα υπάρχει το ColorMunki Smile & το Spyder 4 Express.

Για το πρώτο δεν υπάρχει review ακόμα γιατί είναι πολύ καινούργιο.
Για το δεύτερο διάβασε προσεκτικά reviews.
Οι φθηνότερες εκδόσεις μπορεί να έχουν τον ίδιο αισθητήρα αλλά έχουν πολλούς περιορισμούς είτε σε software είτε hardware.

Βασικό calibration οθόνης

Ενώ είχα κάνει κάποιες βασικές ρυθμίσεις που είχα βρει Online και ενώ ρύθμισα την οθόνη να δείχνει περίπου αυτό που έδειχνε μια εκτυπωμένη φώτο μου, σήμερα έφαγα ΤΗΝ ξενέρα.

Πήγα κάποιες φωτογραφίες για εκτύπωση σε φωτογραφείο. Όταν πήγα να τις παραλάβω, μου είπε ότι διόρθωσε τα χρώματα και το exposure σε όλες (ΕΛΕΟΣ !!!!!) διότι δεν ήταν καλές.... Χ σ μέσα....

Anyway... υπάρχει κάποιο online tool για να ξέρω όταν κάνω τις ρυθμίσεις των RAW φωτογραφιών μου στο photoshop CS6, ότι αυτό που βλέπω είναι περίπου αυτό που θα γίνει?

Re: Βασικό calibration οθόνης

Η κάμερα σου δίνει sRGB ? η οθόνη ήταν κοντά σε sRGB ?
Στο Photoshop δοκίμασες να δεις τι συμβαίνει αν αλλάξεις από sRGB σε CMYK το αρχείο?
‛Πρόχειρή’ εκτύπωση σε απλό φωτογραφικό inkjet δοκίμασες?

Γενικά μήπως μπορείς να κάτσεις μαζί με τον ‛τεχνικό’ που κάνει τις εκτυπώσεις να δεις τι κάνει και εάν μπορείς να μάθεις και το ακριβές calibration που έχει κάνει στην αλυσίδα του?

Γενικά δηλαδή το πρόβλημα σου δεν είναι μόνο η καλιμπαρισμένη οθόνη
Αλλά το να είναι καλιμπαρισμένη όλη την αλυσίδα
Φωτογραφική – Οθόνη – Εκτυπωτή.

Χρωματική κάρτα έχεις αν κατάλαβα καλά, Για την οθόνη προσπάθησε να βρεις αρχικά ένα calibrator. Όσο καλύτερος , τόσο καλύτερα θα κάνεις τη δουλεία σου. Και όσο πιο προσεκτικός είσαι στη μεθοδολογία σου, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα.

Την κάμερα την έχω ρυθμισμενη να τραβάει μόνο raw σε adobergb.

Έπειτα την επεξεργάζομαι με το ps και save as jpg.

Κάνω κάτι λάθος? Να εκτυπώσω απευθείας από το ps και να συγκρίνω την εκτύπωση ή υπάρχει κάποιο sw να τσεκάρω?

Γενικά όποια βοήθεια στο θέμα ευπρόσδεκτη!!!

σίγουρα όμως κάποια πατάτα απάντησα ε? το raw δεν είναι ούτε srgb ούτε adobergb... αυτό γίνεται στο post processing....

όταν όμως επεξεργάζομαι την raw φώτο στο PS τι βλέπω???? χάθηκα τώρα.... το καψα

Ακριβώς , δε ξέρω τι sRGB derivative θα έχει η κάμερα σου.
Εάν το Photoshop το έχεις σε sRGB και το monitor το ίδιο , τότε θεωρητικά από το RAW μετά τις πρώτες μετατροπές εσύ βλέπεις και επεξεργάζεσαι σε sRGB.
Ξεκίνα να ελέγχεις τη δική σου αλυσίδα εάν δε θες να εκτυπώνεις άλλου, ή μάθε την αλυσίδα του άλλου για τα τελικά βήματα της εκτύπωσης.

Έκανα calibration της οθόνης (ερώτηση περι luminosity)

Καλημέρα,

Χθες αντικατέστησα το παλαιό μου μόνιτορ LG W19 με ένα HP ZR2440w. Έπειτα, χρησιμοποίησα για πρώτη φορά το eye one calibration tool με το software του για να το καλιμπράρω.

Το δωμάτιο ήταν σκοτεινό, με δύο μικρά φωτάκια που χρησιμοποιώ όταν κάνω editing και δημιουργούν απαλό (meditation....) φωτισμό.

Όλα ρυθμίστηκαν άψογα, θερμοκρασίες κλπ όλα οκ.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΟΥ

Το μόνιτορ ήταν στο contrast 80 & brightness 90 έξω από το κουτί. Έριξα το brightness στο 30 όπως διάβασα σε κάποια site, αλλά το luminosity μου έβγαινε 58 (αντί 100 του στόχου). Ανεβάζοντας το brightness στο 61 πέτυχα luminosity 100.

Το πρόβλημα μου είναι ότι όλα φαίνονται πολύ φωτεινά. Όχι καμένα ή άσχημα, απλά πολύ φωτεινά. Έτσι πρέπει να είναι ή απλώς πρέπει να συνηθίσει το μάτι μου στις περισσότερες ίντσες?

Διαβάζω ότι πολλοί για να πετύχουν το "100" κατεβάζουν την φωτεινότητα στο 10-20. Εγώ πως γίνεται με σκοτεινό σχετικά δωμάτιο να πρέπει να βάλω την φωτεινότητα στο 60?

Please assist :(

Re: Έκανα calibration της οθόνης (ερώτηση περι luminosity)

Στελιο δεν μπορω να βοηθησω, αλλα να spammaρω λιγακι ρωτωντας σε, αν εισαι ικανοποιημενος απο το μονιτορ αυτο
(περα του προβληματος... και αν εισαι σε θεση να πεις δλδ)

Re: Έκανα calibration της οθόνης (ερώτηση περι luminosity)

Ντίνο, ρώτα ελεύθερα, No worries :)

Αν και το χρησιμοποιώ μία μέρα μόνο, μπορώ να πω ότι είναι εντυπωσιακό.... Χθες καθόμουνα 4 ώρες στο Lightroom (full screen mode) και επεξεργαζόμουνα και ομολογώ ότι έμεινα πολύ ικανοποιημένος.

Παιχνίδια και ταινίες δεν έχω δοκιμάσει ακόμα ...