Καλιμπράρισμα Οθονών & Συσκευών εκτύπωσης

Re: Monitor calibration

Ήθελα να ρωτήσω αν ένα calibration profile είναι OS agnostic ή όχι.

Με λίγα λόγια, αν φτιάξω ένα προφίλ για την οθόνη μου σε win, το ίδιο προφίλ θα είναι οκ και για Mac/Linux?

H λογική μου λέει πως ναι, αλλά θα ήθελα να το επιβεβαιώσω.

Ευχαριστώ.

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Απάντηση: Monitor calibration

Εννοείται οτι στην ίδια οθόνη προβάλλουν και τα δύο λειτουργικά. Απο την ίδια θύρα ή άλλη;
Αλλά και πάλι υπάρχουν διαφορές, κλασσικό παράδειγμα το quick time σε mac vs pc που το gamma πήγαινε περίπατο...
Καλύτερα ξανακαλιμπράρισμα σε έκαστο λειτουργικό.

Είναι ίδια οθόνη, ίδια θύρα και μεσολαβει ένα hdmi splitter ώστε να φεύγουν 2 hdmi, ένα σε κάθε κάρτα γραφικών.

Αν καταφέρω να πάρω προφίλ της προκοπής θα αναφέρω τα πάντα.

Προσωρινά τζίφος..

Προσπαθώ να καλιμπράρω μια Samsung T27B300 με ένα i1 display 2.

Η συσκευή είναι πολύ παλιά και το software της απαρχαιωμένο, οπότε χρησιμοποιώ το DisplayCAL, το οποίο υποτίθεται ότι είναι εν γένει καλύτερο και με πολύ περισσότερες δυνατότητες.

Οι δοκιμές μου γίνονται σε δύο λειτουργικά συστήματα, Archlinux/Windows 10 και με 2 διαφορετικές κάρτες γραφικών intel/nvidia.

O Αρχικός μου στόχος είναι ένα προφίλ βασισμένο σε 6500K, 120cd/m2 και Gamma2.2.

Εχω κάνει ένα σκασμό δοκιμές και το αποτέλεσμα και στις 2 περιπτώσεις (Linux/Intel, Windows/Nvidia) είναι ένα καταπράσινο και προφανέστατα λάθος προφίλ.

Ή κάτι δεν καταλαβαίνω καθόλου ή η συσκευή τα έχει παίξει ή το software έχει κάποιο bug και με ταλαιπωρεί.

Μέχρι να βγάλω άκρη με το DisplayCAL, έκανα καλιμπράρισμα με το iMatch 3.6.2 μόνο σε windows.

Ακολουθούν οι διαφορές πριν και μετά, αν και θεωρητικά την ουσιαστική διαφορά μεταξύ των screenshots θα την καταλάβει μόνο όποιος

είναι καλιμπραρισμένος επίσης:

Οι 1 και 3 είναι οι καλιμπραρισμένες.

Είμαι τόσο συνηθισμένος στο παλιό μου προφίλ, που δε μου κάθονται καλά οι καλιμπραρισμένες και επίσης ψάχνω για κάποιον πιο "απόλυτο" τρόπο να καταλάβω αν αυτό που κατάφερα είναι σωστό ή όχι.

Last edited:

Ευρέθη ο ένοχος της πρασινάδας. Εϊναι τα 6500Κ που ζητάω.

Έβαλα τον ίδιο στόχο στο επίσημο πρόγραμμα του x-rite και το αποτέλεσμα ήταν η ίδια πρασινάδα. Αν καταλαβαίνω καλά είναι περιορισμός της οθόνης μου.

Το ερώτημα είναι ποια θερμοκρασία να ορίσω τωρα.

Απάντηση: Re: Monitor calibration

Ευρέθη ο ένοχος της πρασινάδας. Εϊναι τα 6500Κ που ζητάω.

Έβαλα τον ίδιο στόχο στο επίσημο πρόγραμμα του x-rite και το αποτέλεσμα ήταν η ίδια πρασινάδα. Αν καταλαβαίνω καλά είναι περιορισμός της οθόνης μου.

Το ερώτημα είναι ποια θερμοκρασία να ορίσω τωρα.

Κάτι δεν πάει καλά με τον αισθητήρα Μιχάλη. Το 6500Κ είναι η τιμή του σωστού λευκού. Περαιτέρω, δεν ''μιλάει'' το software στην οθόνη σου, μιλάει στην κάρτα σου που στέλνει το λευκό στην οθόνη σου. Οπότε, το πιθανότερο σενάριο, είναι ο αισθητήρας off.

Re: Απάντηση: Re: Monitor calibration

Κάτι δεν πάει καλά με τον αισθητήρα Μιχάλη. Το 6500Κ είναι η τιμή του σωστού λευκού. Περαιτέρω, δεν ''μιλάει'' το software στην οθόνη σου, μιλάει στην κάρτα σου που στέλνει το λευκό στην οθόνη σου. Οπότε, το πιθανότερο σενάριο, είναι ο αισθητήρας off.
Αυτο ετοιμαζόμουν να γράψω!

Εβαλα το επίσημο software να κάνει calibration στο easy mode και η θερμοκρασία που δίνει στο report είναι 20 και κάτι χιλιάδες K.

Πρέπει να έχει βγει off. BTW έχει να χρησιμοποιηθεί χρόνια και χρόνια.

Αυτό είναι το προφίλ που φτιάχνει στο easy mode το επίσημο software.

Capture.png

Εν ολίγοις δε μας έκατσε το δανεικό και πάμε για αγορά (και δεν είναι και φτηνά τα άτιμα).

Απάντηση: Re: Monitor calibration

Αν είσαι κοντά μου ΠΕΙΡΑΙΑ , ελα να δανειστείς το δικό μου ένα ΣΚ και μου το φέρνεις πίσω γιατί και εγώ θέλω να ξανακαλιμπραρω αυτές τις ημέρες (άλλαξα λάμπες LED στο γραφείο) αλλά δεν βρίσκω χρόνο , το ίδιο και σπίτι έχω κανα δυο μόνιτορ που περιμένουν.

Στην αρχή σου κάνει μια μετρήση περιβάλλοντος φωτισμού και ένα τσεκάρισμα, λογικά τα έχει παίξει ο αισθητήρας σου.

ο σωστος φωτισμος περιβαλλοντος ειναι να κανεις editing σε χαμηλο φωτισμο στο δωματιο ι οχι ?

Re: Απάντηση: Re: Monitor calibration

Αν είσαι κοντά μου ΠΕΙΡΑΙΑ , ελα να δανειστείς το δικό μου ένα ΣΚ και μου το φέρνεις πίσω γιατί και εγώ θέλω να ξανακαλιμπραρω αυτές τις ημέρες (άλλαξα λάμπες LED στο γραφείο) αλλά δεν βρίσκω χρόνο , το ίδιο και σπίτι έχω κανα δυο μόνιτορ που περιμένουν.

Στην αρχή σου κάνει μια μετρήση περιβάλλοντος φωτισμού και ένα τσεκάρισμα, λογικά τα έχει παίξει ο αισθητήρας σου.

Ευχαριστώ πολύ. Αν χρειαστώ τελικά θα επικοινωνήσω.