Καλώδια vs. Ηχολήπτες & Παραγωγούς

H κάθετη κλίμακα ξεκινά από 0, -1, -2 κλπ... Οτιδήποτε μετρά αυτή η κλίμακα, 0dB είναι το full scale. Όχι του σήματος του προενισχυτή, αλλά των κραδασμών του κουτιού. Αρα, τι λένε τα δυο διαγράμματα; Ό,τι με τα Q Pods οι κραδασμοί του κουτιού μειώθηκαν παρα πολύ.

Καταλαβαίνεις, φαντάζομαι, ότι οι κραδασμοί του κουτιού και το σήμα του πρό δεν είναι το ίδιο πράγμα, σωστά; Αν δεν έχουμε διάγραμμα που να δείχνει πώς παίζει ο πρό, έστω ένα ημίτονο
με τα Q Pods και χωρίς, δεν βλέπω τι νόημα έχει. Και δεν λέω ότι οι κραδασμοί δεν επηρεάζουν τον ήχο, αλλά ότι αυτό δεν φαίνεται από τα διαγράμματα που έβαλες.

View attachment 270804

Στο πρώτο διάγραμμα: Speakers are playing back the signal in room.

Στο δεύτερο διάγραμμα: Same preamp playing back the impulse standing on four QPods.

Από τα δύο αυτά διαγράμματα ποιο είναι καλύτερο; Γιατί δεν χωρά αμφιβολία στο αποτέλεσμα με και χωρίς. Θεωρείς δηλαδή, έστω να δεχτώ ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα, δεν μεταφράζεται δηλαδή στο σήμα έτσι, ότι αυτοί οι κραδασμοί αφήνουν αλώβητο τον προενισχυτή εδώ, και ένας Αλλάχ ξέρει τι συμβαίνει σε ενισχυτή;

Εγώ πάλι θέλω να είμαι προσγειωμένος και να μην πιστεύω ότι τα μηχανήματα δεν επηρεάζονται από τους κραδασμούς. Σε αυτόν τον πλανήτη τουλάχιστον.
Έχεις δει για παράδειγμα πως στηρίζονται οι μετασχηματιστές; Δεν έχεις δει ποτέ απορροφητικό υλικό μεταξύ πυκνωτών;

Όλα αυτά παίζουν ρόλο. Τώρα αν για κάποιον είναι σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά, δεν σημαίνει ότι δεν παίζουν ρόλο.

• Like
Reactions: vlad66
Να σου δώσω μια βάση ώστε να διαπιστώσεις πως έκανες την μισή δουλειά;
Ενοείται,μεταλλική.

Φέρτην.. και άμα διαπιστώσουμε την παραμικρή διαφορά προς το καλύτερο την αγοράζω.

Αν όχι , πληρώνεις πίτσα !

• Love
Reactions: Θρησκος
Για την στήριξη των μετασχηματιστών έχω κάνει ολόκληρη διατριβή και έχω γράψει αρκετές φορές σχετικά..

Χτες τα παιδιά είδαν από 1ο χέρι το αποτέλεσμα της στήριξης & DC trap στον advance τελικό ΜΑΑ406, που ήταν από τα χειρότερα μηχανήματα στον τομέα , ever !

Τερμάτισα το ποτ του Rotel (με pause στο streamer) και τι ακούστηκε από τα ηχεία ;;
Νεκρική σιγή !

• Wow
Reactions: #@george@#
Φέρτην.. και άμα διαπιστώσουμε την παραμικρή διαφορά προς το καλύτερο την αγοράζω.

Αν όχι , πληρώνεις πίτσα !
Έχε έτοιμο ένα χιλιάρικο(κατάλληλες διαστάσεις για τον Rotel) επειδή θα χρειαστεί να την αγοράσεις καινούρια.Η δική μου δεν πωλείται.
Επισης,έχε κάτι πρόχειρο να φας επειδή θα ξεχάσεις την πίτσα ύστερα από την δοκιμή.

• Haha
Reactions: vlad66
καλημέρααααααα.
Ωραία συζήτηση και σε ευγενικά πλαίσια, βέβαια θεματικά έχουμε ξεφύγει λίγο από τα καλώδια.
Όλα παίζουν ρόλο. Όλα. Το ζήτημα είναι να υπάρχει μια "σειρά" την οποία ο καθένας για τον εαυτό του την ορίζει.
Οι κραδασμοί φυσικά και παίζουν ρόλο. Εννοείται! Σε όλα τα μηχανήματα και ειδικά στα λαμπάτα. Θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι το ηχητικό αποτέλεσμα δε συνάδει πάντα με τα διαγράμματα.
Σε έναν προενισχυτή του Μάκη Γερούκη που έχω είχα δοκιμάσει λίγο πισσόφυλλο στο σασσί (το οποίο σημειωτέον ήταν πολύ καλά κατασκευασμένο, κουρσούμι που λέμε) και ο ήχος βελτιώθηκε πολύ! καθαρότητα, αέρας, άλλο πράμα! "Ωπα, εδώ είμαστε!" είπα και πρόσθεσα από 10% πισσόφυλο περίπου στο 50% των επιφανειών, δεν υπήρχε κομμάτι που δεν έβαλα. Ξαναβάζω να ακούσω και ο ήχος έχει γίνει χάλια. Καθαρός μεν, αλλά στεγνός όσο δε πάει. Ξεραϊλα. Ξαναέβγαλα τα έξτρα πισσόφυλα και λίγα παραπάνω και ο ήχος επανήλθε.
Οπότε ο πειραματισμός είναι το παν.
Και να σημειώσω κάτι που πιστεύω ότι συμβαίνει.
Υπάρχουν (τουλάχιστον) 2 ειδών ασχολούμενοι με τα συστήματα ήχου: Αυτοί που έχουν τον ήχο και την αναπαραγωγή του σαν χόμπι και αυτοί που ενδιαφέρονται για τον καλό ήχο αλλά δίνουν περισσότερο βάση στη μουσική. Δεν εννοώ ακριβώς μουσικόφιλοι vs μηχανάκηδες αλλά κάπου εκεί βρίσκεται το έργο. Όσοι δίνουν βάση στη μουσική και τους πεις βάλε 4 ποδαράκια και θα δεις το φως σου σε κοιτάνε λίγο περίεργα και με το δίκιο τους.
Οι μουσικόφιλοι θεωρούν ότι οι όποιες διαφορές στο άκουσμα με τις αλλαγές δε συνιστούν πάντα βελτίωση.
Και το πιο ωραίο είναι ότι αντικειμενικά πάντα, και οι μουσικόφιλοι και οι μηχανάκηδες έχουν δίκιο!
πης εντ λοβ

Πουθενά δεν είπα ότι οι κραδασμοί δεν παίζουν ρόλο. Φυσικά και παίζουν, και ηδη το 'γραψα. Το πώς το μετράμε αυτό όμως
είναι μια άλλη κουβέντα. Το πώς μεταφράζεται στο σήμα είναι επίσης άλλη κουβέντα.

Όπως έγραψε και ο Στέργιος παραπάνω, για μας τους χομπίστες ο πειραματισμός μετράει. Και το να μοιράζεται κανείς την
εμπειρία του με πειραματισμούς, επίσης μετράει. Αλλά το να πετάμε τώρα διαγράμματα που δεν ξέρουμε να τα διαβάσουμε,
τι νόημα έχει;

Υπάρχουν (τουλάχιστον) 2 ειδών ασχολούμενοι με τα συστήματα ήχου: Αυτοί που έχουν τον ήχο και την αναπαραγωγή του σαν χόμπι και αυτοί που ενδιαφέρονται για τον καλό ήχο αλλά δίνουν περισσότερο βάση στη μουσική. Δεν εννοώ ακριβώς μουσικόφιλοι vs μηχανάκηδες αλλά κάπου εκεί βρίσκεται το έργο. Όσοι δίνουν βάση στη μουσική και τους πεις βάλε 4 ποδαράκια και θα δεις το φως σου σε κοιτάνε λίγο περίεργα και με το δίκιο τους.
Οι μουσικόφιλοι θεωρούν ότι οι όποιες διαφορές στο άκουσμα με τις αλλαγές δε συνιστούν πάντα βελτίωση.
Και το πιο ωραίο είναι ότι αντικειμενικά πάντα, και οι μουσικόφιλοι και οι μηχανάκηδες έχουν δίκιο!
πης εντ λοβ
Πης εν' λοβ του γιου του! Και τους μουσικόφιλους τους ενδιαφέρει ο ήχος. Αλλά το θέμα είναι ακριβώς αυτό που λες, να υπάρχει μια σειρά.
Δεν πας από τα ποδαράκια του κατασκευαστή στα Q Pods που κοστίζουν 2.300 η τετράδα. Ούτε από entry level καλώδια σε καλώδια που
κοστίζουν χιλιάρικα. Πρέπει κάπου στη μέση να υπάρχει μια λογική που σε πάει απ' το ένα βήμα στο άλλο. Κι σ' αυτό βοηθά, για να γυρίσω
στο θέμα, να 'χει κανείς μια ιδέα τι γίνεται στα studio.

Πουθενά δεν είπα ότι οι κραδασμοί δεν παίζουν ρόλο. Φυσικά και παίζουν, και ηδη το 'γραψα. Το πώς το μετράμε αυτό όμως
είναι μια άλλη κουβέντα. Το πώς μεταφράζεται στο σήμα είναι επίσης άλλη κουβέντα.

Όπως έγραψε και ο Στέργιος παραπάνω, για μας τους χομπίστες ο πειραματισμός μετράει. Και το να μοιράζεται κανείς την
εμπειρία του με πειραματισμούς, επίσης μετράει. Αλλά το να πετάμε τώρα διαγράμματα που δεν ξέρουμε να τα διαβάσουμε,
τι νόημα έχει;

Πης εν' λοβ του γιου του! Και τους μουσικόφιλους τους ενδιαφέρει ο ήχος. Αλλά το θέμα είναι ακριβώς αυτό που λες, να υπάρχει μια σειρά.
Δεν πας από τα ποδαράκια του κατασκευαστή στα Q Pods που κοστίζουν 2.300 η τετράδα. Ούτε από entry level καλώδια σε καλώδια που
κοστίζουν χιλιάρικα. Πρέπει κάπου στη μέση να υπάρχει μια λογική που σε πάει απ' το ένα βήμα στο άλλο. Κι σ' αυτό βοηθά, για να γυρίσω
στο θέμα, να 'χει κανείς μια ιδέα τι γίνεται στα studio.

Πης εντ λαβ κι από μένα, έχω όμως δύο σημεία στα οποία διαφωνώ.

1. το τι είναι σημαντικό στο audio είναι υποκειμενικό. Στην καλύτερη πρόκειται για συνταγή και όχι για θεραπεία στην περίπτωση που κάποιος πει ότι υπάρχει από πίσω επιστήμη που δείχνει τι είναι σημαντικό και τι όχι.
2. το τι γίνεται στην παραγωγή δεν αφορά την αναπαραγωγή. Ειδικά εδώ είναι που μπλέκονται τα πράγματα. Όχι πως δεν έχουν ευθύνη και οι εταιρίες που κατασκευάζουν προϊόντα αναπαραγωγής βέβαια σε αυτό. Την ίδια ευθύνη όμως έχουν και οι εταιρίες που κατασκευάζουν προϊόντα παραγωγής. Βλέπεις η αγορά και οι ευκαιρίες είναι πάντα εκεί, ο ένας θα μπει στα χωράφια του άλλου για να πουλήσει.

Τα διαγράμματα είναι εκεί και δείχνουν τη διαφορά. Ισχύει και εδώ το #1.

Last edited:
  • Like
Πης εντ λαβ κι από μένα, έχω όμως δύο σημεία στα οποία διαφωνώ.

1. το τι είναι σημαντικό στο audio είναι υποκειμενικό. Στην καλύτερη πρόκειται για συνταγή και όχι για θεραπεία στην περίπτωση που κάποιος πει ότι υπάρχει από πίσω επιστήμη που δείχνει τι είναι σημαντικό και τι όχι.
2. το τι γίνεται στην παραγωγή δεν αφορά την αναπαραγωγή. Ειδικά εδώ είναι που μπλέκονται τα πράγματα. Όχι πως δεν έχουν ευθύνη και οι εταιρίες που κατασκευάζουν προϊόντα αναπαραγωγής βέβαια σε αυτό. Την ίδια ευθύνη όμως έχουν και οι εταιρίες που κατασκευάζουν προϊόντα παραγωγής. Βλέπεις η αγορά και οι ευκαιρίες είναι πάντα εκεί, ο ένας θα μπει στα χωράφια του άλλου για να πουλήσει.

Τα διαγράμματα είναι εκεί και δείχνουν τη διαφορά. Ισχύει και εδώ το #1.

Οκ, "τα διαγράμματα είναι εκεί" αλλά "δεν υπάρχει επιστήμη απο πίσω"... Εντάξει :D

Οκ, "τα διαγράμματα είναι εκεί" αλλά "δεν υπάρχει επιστήμη απο πίσω"... Εντάξει :D

Όχι. Μάλλον εγώ δεν στο έδωσα να το καταλάβεις.

Let me try once more με περισσότερο πης εντ λοβ.

Έχουμε από τη μία την πληροφορία την εμπειρική ότι με τη στήριξη παίζει καλύτερα. Και προσθέτουμε την μέτρηση που είναι επιστημονικός τρόπος η οποία επιβεβαιώνει τη βελτίωση.
Έχουμε δηλαδή αυτό που λένε διασταύρωση πληροφορίας.

Αυτή η διασταύρωση της πληροφορίας είναι και εκείνο που μας οδηγεί σε ασφαλές συμπέρασμα. Δηλαδή ότι υπάρχει ηχητική βελτίωση με τη χρήση αυτών των εξαρτημάτων.

Το άλλο που λες, έχει να κάνει με την ιεράρχηση των αναγκών. Εδώ λοιπόν τα πάντα όλα (και τα κοάλα τίποτε) είναι εντελώς υποκειμενικά. Γι' αυτό και πρόκειται για συνταγή και όχι για θεραπεία.

• Like
Φυσικά ,ουδείς από εδώ μέσα έχει ακούσει τον crown (εκτός από τους κατόχους),o οποίος παρεμπιπτόντως αγοράστηκε πριν ...ένα αιώνα 1600 ευρώ, όμως τα συμπεράσματα βγήκαν για τα crownειδή.
Το ότι είναι στουντιακος fanless τελικός.... σιγά το πράγμα.
Το ότι τα γράφουν αυτά εξέχοντα (με την έννοια του ότι δεν είναι τίποτα πουθενάδες και περαστικοί) και πολύπειρα άτομα.....σιγά το πράγμα.
Το ότι είμαστε από τα ιδρυτικά μέλη του πρώτου φόρουμ που δημιουργήθηκε για το audio στην Ελλάδα και όλο και κάτι θα έχουμε αποκομίσει.....σιγά το πράγμα

Είπα ότι δεν θα ξαναγράψω σε αυτό το νήμα, αλλά το έκανα...σιγά το πράγμα!!!!!
Ναι βρε Μιχαλη δεν ειπα οτι, ειναι για τα μπαζα ο ενισχυτης αλλα, δεν κανουμε παρτι για να χρειαζομαστε
τετοιου ειδους ενισχυτες.
Το καθε πραγμα εχει φτιαχτει για καποια χρηση, δεν θα παρεις φεραρι για να πας στο χωριο απο τον χωματοδρομο,
θα πας απο τον ασφαλτο.
Οτι θα παει, θα παει κι απ τον χωματοδρομο αλλα μετα θα θες καινουρια.
Μην θεοποιεις ο,τι επαγγελματικο μηχανημα βλεπεις μπροστα σου κι αυτοι που αναφερεις οτι γραφουν
τα καλυτερα το κανουν στο τομεα για τον οποιο φτιαχτηκε το μηχανημα.
Καθε πραγμα στον καιρο του κι ο κολιος τον Αυγουστο.

Ναι βρε Μιχαλη δεν ειπα οτι, ειναι για τα μπαζα ο ενισχυτης αλλα, δεν κανουμε παρτι για να χρειαζομαστε
τετοιου ειδους ενισχυτες.
Το καθε πραγμα εχει φτιαχτει για καποια χρηση, δεν θα παρεις φεραρι για να πας στο χωριο απο τον χωματοδρομο,
θα πας απο τον ασφαλτο.
Οτι θα παει, θα παει κι απ τον χωματοδρομο αλλα μετα θα θες καινουρια.
Μην θεοποιεις ο,τι επαγγελματικο μηχανημα βλεπεις μπροστα σου κι αυτοι που αναφερεις οτι γραφουν
τα καλυτερα το κανουν στο τομεα για τον οποιο φτιαχτηκε το μηχανημα.
Καθε πραγμα στον καιρο του κι ο κολιος τον Αυγουστο.
Λάκη φίλε μου ,επειδή ούτε εσύ μπορείς να αποδείξεις τους ισχυρισμούς σου περί crown,ούτε εγώ ,συνεχίζουμε κρατώντας ο καθένας την γνώμη του για την πάρτη του.
Πάντως για μένα η γνώμη του Στέργιου και του Ακριβοτζον,μετράει αν όχι περισσότερο, τουλάχιστον εξίσου με την δική σου,στο θέμα του ήχου.
Οπότε κρατάω την γνώμη των ανθρώπων που τον άκουσαν.
Αν και όταν ακούσεις και συ τον ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΟ τελικό,το ξανασυζητάμε.

Πάντως για μένα η γνώμη του Στέργιου και του Ακριβοτζον,μετράει αν όχι περισσότερο, τουλάχιστον εξίσου με την δική σου,στο θέμα του ήχου.

Μάικ μου, πάνω από όλα είναι ο νόμος της αγοράς.
Υπάρχουν 3 πράγματα που ορίζουν έναν τελικό.
Πολλά watt
Χαμηλή τιμή
Καλή ποιότητα

Διάλεξε δύο από τα τρία για να τον περιγράψεις. :)

Λάκη φίλε μου ,επειδή ούτε εσύ μπορείς να αποδείξεις τους ισχυρισμούς σου περί crown,ούτε εγώ ,συνεχίζουμε κρατώντας ο καθένας την γνώμη του για την πάρτη του.
Οπότε κρατάω την γνώμη των ανθρώπων που τον άκουσαν.
Αν και όταν ακούσεις και συ τον ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΟ τελικό,το ξανασυζητάμε.
Δεν χρειαζεται να αποδειξει κανεις τιποτα, δεν ειμαστε δικαστηριο.

• Like
Reactions: mdvq