Καλώδια Ρεύματος. Φτου και πάλι από την αρχή. Ας πω κι εγώ την-ταπεινή μου-γνώμη
Πόσοι τόνοι ηλεκτρονικής (και πραγματικής) μελάνης έχουν χυθεί για τέτοιου είδους θέματα, ειδικά για καλώδια ρεύματος!!
Γιατί υπάρχει τόση δυσπιστία σε αυτά τα θέματα στην μικρή μας - αλλά εκλεκτή, δε λέω - κοινότητα, ενώ την συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων απλών θνητών δεν απασχολούν τέτοια θέματα;
Κατά τη γνώμη μου αυτή η δυσπιστία στην κοινότητά καλλιεργείται εντέχνως από διάφορες πλευρές, πρωτοστατούντων, βεβαίως, των κατασκευαστών και των ανά την υφήλιο αντιπροσώπων και πωλητών τους, αλλά και από ανθρώπους που πιστεύουν πως στην απύθμενη σειρά των κρίκων της ηχητικής αλυσίδας, ο κρίκος του καλωδίου ρεύματος (δεν αναφέρομαι σε άλλα καλώδια ηχείων, interconnects, ψηφιακών κλπ., γιατί αφ' ενός θα μακρύνει πολύ η συζήτηση και δεν θα καταλήξουμε ποθενά, και αφ' ετέρου η αποστολή των καλωδίων αυτών είναι λίγο έως πολύ διαφορετική από αυτήν των του ρεύματος) θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο στην απόδοσή του.
Είναι κατά την άποψή μου μεγάλο ψέμα (για να μην πω μπαγαποντιά ή απατεωνιά) να υποστηρίζεται πως τα τελευταία 1-2 μέτρα καλωδίου, που σημειωτέον, η αποστολή του είναι να μεταφέρει την - υπερυψηλή για τα ευαίσθητα εσωτερικά κυκλώματα των ηλεκτρονικών συσκευών - τάση των 220V AC, η οποία μάλιστα μετασχηματίζεται σε πολύ χαμηλότερη και ανορθούται κατά κανόνα εντός, θα επιφέρουν βελτίωση στις επιδόσεις της συσκευής.
Φυσικά, υπάρχουν όρια στην μεταφορά της ηλεκτρικής ισχύος σε σχέση με την χρησιμοποιούμενη διατομή καλωδίων, όρια που ορίζονται από διεθνείς προδιαγραφές και πάνω από όλα, από τους νόμους της Φυσικής και της Ηλεκτροτεχνίας. Δεν μπορείς λ.χ. να ζητάς από ένα καλώδιο 2x0.50 mm2 να μεταφέρει ισχύ 2000 Watt. Αλλά αν αυτά τα 2000 Watt στα 220 Βολτ διέλθουν από καλώδιο 2x2.5 mm2 ή από καλώδιο 2x4.0 mm2, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Ίσως το 2.5άρι να γίνει λίγο χλιαρό, μετά από αρκετή ώρα, αλλά σαφώς και δεν θα αλλάξει κάτι στην συμπεριφορά της συσκευής.
Και θα υπενθυμίσω άλλη μια φορά: Καλά και ωραία όλα, αλλάζουμε το καλώδιο της συσκευής με το σούπερ-ντούπερ καλό καλώδιο! Τα καλώδια που είναι πίσω από την πρίζα μέχρι τον πίνακα (καμιά 10αριά - 15αριά μέτρα), τί τα κάνουμε ; Και τα άλλα, που είναι από τον πίνακα μέχρι το ρολόϊ (καμιά 20αριά - 30αριά μέτρα); Και τα άλλα, αυτά της ΔΕΗ, από το ρολόϊ μέχρι την κολόνα; Και τα υπόλοιπα, του δικτύου της πόλης, μέχρι τον κοντινότερο μετασχηματιστή; Και τέλος, αυτά της υψηλής τάσης, μέχρι τον υποσταθμό και μέχρι τον κεντρικό σταθμό;
Θα έλεγα πως αν έχεις μια δικαιολογημένη ίσως αμφιβολία για την ποιότητα του καλωδίου του CD player, πήγαινε στο κοντινότερο κατάστημα ηλεκτρολογικών ειδών, αγόρασε ένα καλώδιο 2x2.5 mm2 ή (αν είναι τριπολικό) ένα 3x2.5 mm2, ένα καλό φις σούκο και ίσως και ένα βύσμα IEC, αν το player φέρει τέτοια είσοδο και καθάρισες.
Θες το κάτι παραπάνω; Πήγαινε στον Δημουλά (ΔΗΜΟΥΛΑΣ - Ειδικά Καλώδια, τον βρίσκεις στο Ιντερνέτι - 210-51 57 610), παίρνεις μερικά μέτρα καλώδιο Olflex 2x2.5 mm2, θωρακισμένο (2-3 ευρώ, άντε 4, το μέτρο), πάρε και τα φισάκια που λέω, ένωσε την θωράκιση με τη γείωση στο ένα μόνο άκρο (συνήθως αυτό στο φίς σούκο) και άστην ελεύθερη στο άλλο άκρο και είσαι θεός.
Κόστος; Όχι πάνω από 10-15 ευρώ όλα μαζί.
Για CD player των 1200 ευρώ, πάντως, καλώδιο των 350 είναι απίστευτη υπερβολή. Και 100 να δώσεις, πάλι υπερβολή είναι.
Κατά τη γνώμη μου, πάντα. Κατά τα άλλα, δικά σου είναι τα λεφτά, ότι θέλεις τα κάνεις.
-