Καλοκαίρι με Ψησταριές Υγραερίου ή Ηλεκτρικές?

Ερώτηση!
Θέλω να αρχίσω να φτιάχνω smash burgers στο μπάρμπεκιου. Προφανώς χρειάζομαι πλάκα λεία για αυτό. Έχω δύο επιλογές:
- Η μία είναι να πάρω μία πλάκα και να την βάλω στη θέση της μιας από τις δύο σχάρες. Διαστάσεις 38 x 33 εκ.
- Η άλλη είναι να πάρω την πλάκα που δίνει για τον πλαϊνό καυστήρα η king broil που ταιριάζει ακριβώς. Διαστάσεις 31 x 27 εκ.

Έχουν διαφορά και δεν θα έλεγα και αμεληταία στο φάρδος (10 cm). Από την άλλη σκέφτομαι ότι όσες φορές ψήνω χρειάζομαι και τις δύο σχάρες έστω εν μέρει. Οπότε πρέπει να βάζω και να βγάζω όποτε θέλω Burger. Η πλαϊνή από αυτή την άποψη είναι πιο εύκολη λύση. Τη βάζεις όποτε θες και ανάβεις μόνο τον πλαϊνό καυστήρα και δεν χρειάζεται βάλε/βγάλε. Εξάλλου ένα βάρος και μια καμπάνα θέλεις μόνο - επειδή δεν θα πάρω πολλά βάρη/καμπάνες έτσι και αλλιώς δεν θέλω άπειρο χώρο. Από την άλλη μήπως είναι χαζομάρα; Θα ζεσταίνεται εύκολα με τον μικρό πλαϊνό καυστήρα; Μήπως υπάρχει και κάτι άλλο που μαγειρεύεται στην πλάκα και απλά δεν το ξέρω τώρα και θα μετανιώσω που δεν πήρα τη μεγαλύτερη; Σκέφτομαι και ότι όποτε φτιάχνω σουβλάκια περιμένω να ψήσω το κρέας για να ζεστάνω πίτες. Αν πάρω την πλαϊνή πλάκα μπορώ να τις ετοιμάζω παράλληλα εκεί.

Το κόστος δεν με απασχολεί, μια φορά την αγοράζεις.

Τι θα προτείνατε; Έχει κανείς εμπειρία με την πλάκα στον πλαϊνό καυστήρα;

Πωπω κανετε την ζωη σας δυσκολη ρε .

Για ενα καλο smash θες μονον ενα καλο αντικολλητικο τηγανι που μπαινει στην κανονικη σου εστια κουζινας και εναν μπατη να το πιεσεις οταν το βαλεις μεσα να παρει το σχημα και να εχει το αντιστοιχο βαρος για να ψηθει ομοιομορφα.

Καλη σας ορεξη ;)

Ερώτηση!
Θέλω να αρχίσω να φτιάχνω smash burgers στο μπάρμπεκιου. Προφανώς χρειάζομαι πλάκα λεία για αυτό. Έχω δύο επιλογές:
- Η μία είναι να πάρω μία πλάκα και να την βάλω στη θέση της μιας από τις δύο σχάρες. Διαστάσεις 38 x 33 εκ.
- Η άλλη είναι να πάρω την πλάκα που δίνει για τον πλαϊνό καυστήρα η king broil που ταιριάζει ακριβώς. Διαστάσεις 31 x 27 εκ.

Έχουν διαφορά και δεν θα έλεγα και αμεληταία στο φάρδος (10 cm). Από την άλλη σκέφτομαι ότι όσες φορές ψήνω χρειάζομαι και τις δύο σχάρες έστω εν μέρει. Οπότε πρέπει να βάζω και να βγάζω όποτε θέλω Burger. Η πλαϊνή από αυτή την άποψη είναι πιο εύκολη λύση. Τη βάζεις όποτε θες και ανάβεις μόνο τον πλαϊνό καυστήρα και δεν χρειάζεται βάλε/βγάλε. Εξάλλου ένα βάρος και μια καμπάνα θέλεις μόνο - επειδή δεν θα πάρω πολλά βάρη/καμπάνες έτσι και αλλιώς δεν θέλω άπειρο χώρο. Από την άλλη μήπως είναι χαζομάρα; Θα ζεσταίνεται εύκολα με τον μικρό πλαϊνό καυστήρα; Μήπως υπάρχει και κάτι άλλο που μαγειρεύεται στην πλάκα και απλά δεν το ξέρω τώρα και θα μετανιώσω που δεν πήρα τη μεγαλύτερη; Σκέφτομαι και ότι όποτε φτιάχνω σουβλάκια περιμένω να ψήσω το κρέας για να ζεστάνω πίτες. Αν πάρω την πλαϊνή πλάκα μπορώ να τις ετοιμάζω παράλληλα εκεί.

Το κόστος δεν με απασχολεί, μια φορά την αγοράζεις.

Τι θα προτείνατε; Έχει κανείς εμπειρία με την πλάκα στον πλαϊνό καυστήρα;

Σκεφτόμουν κι εγώ για πλάκα στον πλαϊνό καυστήρα - ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι πολύ δυνατός (αν είναι απ' τους πιο πρόσφατους με την υπέρυθρη εστία). Όμως είναι κάτι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο εκεί. Οπότε προτίμησα να πάρω ένα μαντεμένιο τηγάνι που έχει ίδιο κόστος και πολύ περισσότερες εφαρμογές. Το έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές, χωράει μια χαρά στην εστία και ψήνει άψογα!

Συγκεκριμένα πήρα αυτό (προσοχή είναι βαρύ και μην μπερδευτείς και το πιάσεις με γυμνά χέρια όταν έχει κάψει!):

Σκεφτόμουν κι εγώ για πλάκα στον πλαϊνό καυστήρα - ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι πολύ δυνατός (αν είναι απ' τους πιο πρόσφατους με την υπέρυθρη εστία). Όμως είναι κάτι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο εκεί. Οπότε προτίμησα να πάρω ένα μαντεμένιο τηγάνι που έχει ίδιο κόστος και πολύ περισσότερες εφαρμογές. Το έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές, χωράει μια χαρά στην εστία και ψήνει άψογα!

Συγκεκριμένα πήρα αυτό (προσοχή είναι βαρύ και μην μπερδευτείς και το πιάσεις με γυμνά χέρια όταν έχει κάψει!):

Έχω κρεπιέρα από ανθρακοχάλυβα 30 cm...λες να δοκιμάσω με αυτή;
Γενικά τα τηγάνια που έχουμε πια στο σπίτι τα περισσότερα είναι από ανθρακοχάλυβα γιατί έχουν τα βασικά πλεονεκτήματα του μαντεμιού αλλά αντιδρούν σε αυξομείωση της θερμοκρασίας.

Η πλευρική εστία που έχει η Signet 390 είναι με καυστήρα 2.3 kW γκάζι.

Νομίζω καλύτερα - προσωπικά με έχει βολέψει για τους λόγους που ανέφερα συν ότι είναι και πιο βαθύ ως τηγάνι άρα δε φεύγουν υγρά δεξιά-αριστερά που θα το πάθεις με την πλάκα κάποια στιγμή, άρα περισσότερος χρόνος να καθαρίσεις κτλ. Γενικά δε βλέπω κάποιο μειονέκτημα σε σχέση με την πλάκα.

Η κρεπιέρα που λες λογικά είναι πιο ρηχή αλλά και πάλι... μια χαρά υποκαθιστά την πλάκα.

Το chatgpt μου πρότεινε να πάρω την κανονική πλάκα γιατί η μαντεμένια πλάκα 33×38 εκ. πάνω στους κεντρικούς καυστήρες προσφέρει μεγάλη θερμική μάζα και γρήγορη ανάκτηση θερμοκρασίας, ώστε τα smash burgers να έχουν σταθερή, έντονη καραμέλωση σε διαδοχικές παρτίδες. Το μεγάλο ορθογώνιο αποτύπωμα δίνει χώρο για pipeline (smash/finish/ψωμάκια) και σταθερές ζώνες θερμότητας χωρίς στρίμωγμα.
:p
Πάντως αυτό που μου έκανε εντύπωση του έδωσα αρκετές καμπάνες και βάρη και του είπα να μου προτείνει όποιο νομίζει ότι είναι το καλύτερο χωρίς να λάβει υπόψη του το κόστος και μου πρότεινε για βάρος:
Η απόλυτα επίπεδη βάση και η εγκάρσια λαβή επιτρέπουν ομοιόμορφη, ελεγχόμενη πίεση 8–10 δευτ., αποφεύγοντας rocking και σκίσιμο της κρούστας. Η διάμετρος ~17,7 εκ. και η μάζα ~1,1 kg εξασφαλίζουν πλήρη επαφή άκρη-άκρη και λεπτό πάχος χωρίς υπερβολική δύναμη από τον καρπό.

και για καμπάνα:
Η διάμετρος 17 εκ. καλύπτει άνετα ένα πατημένο μπιφτέκι ~12–13 εκ., αφήνοντας περιθώριο για τυρί και σωστή κυκλοφορία ατμού χωρίς να ακουμπά την κρούστα. Η ανοξείδωτη κατασκευή και το ύψος της επιτρέπουν γρήγορο λιώσιμο/steaming με αντοχή σε υψηλή ακτινοβολούμενη θερμότητα.
Και μου είπε επειδή είναι φθηνή η καμπάνα που πρότεινε να πάρω 2 για μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα.

Κάτσε, τώρα λες για τη μεγάλη πλάκα εσωτερικά. Άλλο αυτό. Βέβαια, επειδή την έχω κι αυτή θα σου πω ότι στην πράξη δε με βόλεψε γιατί:
- Χάνεις μεγάλο μέρος από τις σχάρες της ψησταριάς.
- Δεν πλένεται τόσο εύκολα όσο το αντίστοιχο τηγάνι (γενικά τα μαντεμένια θέλουν ειδική μεταχείριση στο πλύσιμο - δεν είναι κάτι δύσκολο αλλά θέλει μια συνήθεια). Επειδή όμως είναι βαριά σκεύη θέλει κάποια λαβή για να τα κουμαντάρεις.
- Τελικά κατέληξα να έχω αφήσει την πλάκα μόνιμα, καθαρίζοντάς την επιφανειακά μέχρι που μάζεψε αρκετά λίπη και ήθελε restore με χοντρό αλάτι, ξαναλάδωμα κτλ. Άσε που μου έπιανε μια θέση σχάρας που τη χρειαζόμουν πιο συχνά. Οπότε τελικά την έβγαλα και την αποθήκευσα.

Αντίθετα με το τηγάνι:
- Το συγκεκριμένο μέγεθος καλύπτει όλη την επιφάνεια (του πλαϊνού καυστήρα) και λόγω υλικού η θερμοκρασία είναι ομοιόμορφη. Σαν επιφάνεια είναι λίγο μικρότερη της εσωτερικής πλάκας αλλά αντίστοιχη με την εξωτερική.
- Είναι πολύ πιο ευέλικτο (μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ακόμα και μέσα στην ψησταριά, στον πλαϊνό καυστήρα, στο φούρνο σου, στα μάτια κτλ.). Συμβατικά τηγάνια δε θα τα έβαζα μέσα στην ψησταριά, παίζει να στραβώσουν. Επίσης υπάρχει και μεγαλύτερο μέγεθος τηγάνι που έρχεται πιο κοντά στη μεγάλη πλάκα.
- Είναι βαρύ μεν, αλλά πλένεται και συντηρείται με λίγο λάδι πολύ πιο εύκολα απ' τις πλάκες.
- Δε λερώνει την ψησταριά αν τη χρησιμοποιήσεις εξωτερικά (σε σχέση με την εξωτερική πλάκα) - άντε να πετάξει κάνα λάδι που καθαρίζεται εύκολα.

Επειδή όπως έγραψα έχω και τη μεγάλη πλάκα, το τηγάνι με βόλεψε σαφώς περισσότερο. Την πλάκα θα την προτιμούσα ίσως αν τη χρησιμοποιούσα ανελλιπώς σε κάθε ψήσιμο, αλλά και πάλι η εναλλαγή με τη σχάρα είναι κουραστική (ενώ με το τηγάνι έχεις τη σχάρα εκεί και απλά το ακουμπάς επάνω όταν το χρειάζεσαι).

Τώρα βέβαια αν σου έχει γυαλίσει ό,τι και να σου πω ... :-) Καλά ψησίματα σε κάθε περίπτωση!

Τα τηγάνια από ανθρακοχάλυβα όσο αφορά τη συντήριση είναι ένα και το αυτό με το μαντέμι (όχι σαπούνι, τρίψιμο όταν καίει, λάδωμα πριν αποθηκεύσεις).

Μάλλον θα δοκιμάσω με την κρεπιέρα των 30 cm...ναι είναι χαμηλά τα τοιχώματα, αλλά σιγά, οι πλάκες έχουν ακόμη χαμηλότερα τοιχώματα και δεν χρειάζεται να αγοράσω τίποτα. Θεωρώ ότι αν δουλεύει με μαντέμι σίγουρα θα δουλεύει με ανθρακοχάλυβα.

Η πλάκα όντως θέλει διαφορετική συντήρηση και προφανώς θα πρέπει να την αποθηκεύω και να βάζω ξανά τη σχάρα στη θέση της γιατί όταν ψήνω τις θέλω και τις 2 σχάρες.

Επίσης σκέφτομαι ότι η πλαϊνή πλάκα σε συνδυασμό με τη δύναμη που βάζεις για τα μπιφτέκια ίσως να είναι προβληματικό για το "αυτί" που έχει τον καυστήρα.

Θα σκεφτώ και βλέπω...

Βασικά όσο σκέφτομαι την αγγαρεία με την πλάκα να την καθαρίσω να την βγάλω, να βάλω την άλλη κάθε φορά, μεγάλος μπελάς.
Όσο σκεφτόμουν τη λύση με το τηγάνι σκέφτηκα γιατί όχι πλάκα από ανθρακοχάλυβα (ταψί με χαμηλά τοιχώματα) να την βάζω πάνω στις σχάρες.

Λογικά θα κάνει ότι και το τηγάνι, είναι μεγαλύτερη και είναι σίγουρα πιο εύκολο το καθάρισμα...αν και θα θέλει γάντια για να το κρατήσεις στο νεροχύτη και να το τρίψεις ζεστό.

Βασικά είναι πολύ λεπτό το παραπάνω.
Ίσως αυτό σε μαντέμι
ή αυτό σε ανθρακοχάλυβα.

Αυτό ήταν η πρώτη ιδέα.
Μετά είδα και το πλατώ που δίνει πάλι η Broil King για την πλαϊνή εστία.

Αυτά που σκέφτομαι είναι τα εξής:
- Λογικα θα κάνω 1 στα 4 ψησίματα με smash burgers.
- Δεν μπορώ να αφήσω μόνιμα το πλατώ πάνω στην ψησταριά γιατί σχεδόν σε όλα τα ψησίματα χρησιμοποιώ το κεντρικό μέρος και δεν θέλω να περιοριστώ στο μισό εμβαδόν. Ένας από τους λόγους που πήρα τη Signet ήταν το μέγεθος που είναι κάπου στη μέση / δεν είναι μικρή ώστε να θέλεις και δεύτερο γύρο για νορμάλ ψησίματα / δεν είναι τεράστια ώστε να μην χρησιμοποιείς τη μισή ή ένα σημαντικό μέρος της μόνο και μόνο για να έχεις χώρο στα 1-2 ψησίματα που θα έχεις πολύ κόσμο.
- Η πλάκα από την ραβδωτή πλευρά (που δεν με ενδιαφέρει) είναι μαντέμι, αλλά στη λεία πλευρά έχει επικάλυψη πορσελάνης. Αυτό αλλάζει πλήρως τη συντήριση μετά από κάθε ψήσιμο.
- Είναι δυσκολότερο στο καθάρισμα. Πρέπει να το κρυώσεις, να ρίξεις ζεστό νερό, θέλει ένα ξύσιμο μετά με λεία επιφάνεια όχι βούρτσα, στέγνωμα. Αν και η επιφάνεια δεν θέλει λάδι, επειδή σίγουρα θα έχεις βρέξει την από κάτω πλευρά θέλει και λάδωμα. Άντε να τα κάνεις όλα αυτά και χωρίς χερούλια...Βασικά μάλλον πρέπει να το αφήσεις να κρυώσει και μετά νεροχύτη με ζεστό νερό.
Για όλα τα παραπάνω, ενώ θεωρητικά είναι η καλύτερη λύση, για μένα φαντάζει μεγάλος μπελάς.

Αν πάμε στο πλατώ για την γκαζιέρα στο αυτί ναι αυτή είναι πιο πρακτική. Αλλά και πάλι πρέπει να την βγάλεις για να κλείσει το κάλλυμα του πλευρικού καυστήρα και το καθάρισμα είναι ακριβώς το ίδιο με πιο πάνω γιατί έχουν βάλει επίστρωση πορσελάνης. Επίσης τα αυτιά είναι πτυσσόμενα, δεν ξέρω την αντοχή αν αρχίσω να βάζω βάρος συνέχεια για το smashing.

Αφού αυτά φεύγουν από τη μέση οι λύσεις είναι χοντρικά 2: Στρογγυλό τηγάνι από μαντέμι / ανθρακοχάλυβα ή Επιφάνεια ψησίματος από μαντέμι / ανθρακοχάλυβα. Όλα αυτά έχουν πανεύκολη συντήριση με δεδομένο ότι έχουν χειρολαβές και έχεις καλύμματα σιλικόνης για τις χειρολαβές. Ψήνεις, το μπάρμπεκιου δεν θέλει τίποτα από καθάρισμα/λάδωμα γιατί δεν έχεις ψήσει (έτσι και αλλιώς λαδώνω και όταν τελειώνω το ψήσιμο και πριν βάλω φαγητό πάνω στις σχάρες αφού έχουν ζεσταθεί), έτσι όπως είναι ζεστό το πιάνεις από την/τις χειρολαβή(ες) το πας νεροχύτη, τρίβεις με τη γνωστή βούρτσα όπως είναι ζεστό, λαδώνεις και έτοιμο για την άλλη φορά και τελείωσες.

Η επιφάνεια κερδίζει με τρελή διαφορά γιατί έχει μεγαλύτερη επιφάνεια και το τετράγωνο νομίζω βοηθά για να ψήνεις 2 μπιφτέκια τη φορά και 2 ψωμάκια μαζί με κανένα κρεμμύδι.

Το τελικό είναι αν πας για μαντέμι ή για ανθρακοχάλυβα. Εδώ νομίζω είναι προσωπικά γούστα. Το μόνο κακό είναι ότι ο ανθρακοχάλυβας είναι πιο ακριβός στην Ελλάδα γιατί δεν φαίνεται να εισάγεται μαζικά κάποια επιφάνεια. Βρήκα αυτή της Lodge μόνο σε ένα κατάστημα στην Ελλάδα (το έβαλα παραπάνω). Οι τιμές 90 για μαντέμι

1762939677251.png

Και 125 για ανθρακοχάλυβα

1762939641194.png
παίζει βέβαια και το πιο κάτω από ανθρακοχάλυβα με 87 ευρώ (Kockums Jernverk - σουηδικό, οπότε καλή ποιότητα και αυτό) - το στέλνει το Nordicnest Ελλάδα.
1762940048069.png

Οπότε δεν είναι θέμα κόστους, αλλά θέμα ποιο υλικό προτιμάς.

Τελικά πήρα το τελευταίο (Kockums Jernverk) γιατί είναι πιο χοντρό (2.8 mm Lodge και 4 mm το σουηδικό) που έχει νόημα για τον ανθρακοχάλυβα. Πήρα και μια πρέσα, καμπάνα θα παραγγείλω από Ελλάδα. Σε καμιά 10-15 μέρες που θα είναι εδώ θα φτιάξω τα πρώτα!

Ο βασικότερος λόγος τελικά ήταν η ευκολία. Οι πλάκες της broil king:
- Έχουν επίστρωση από πορσελάνη.
- Δεν πιάνονται εύκολα ζεστές
ενώ το παραπάνω είναι πολύ ευκολότερο στη χρήση. Με ένα σετ λαβές από σιλικόνη και ζεστό ακόμη το πας νεροχύτη (έχω έναν σχεδόν δίπλα από την ψησταριά). Επίσης η συντήριση πολύ πιο εύκολη.

• Like
Reactions: FSword
Όταν φτάσει και το δοκιμάσεις, να μας βάλεις και καμιά φωτογραφία από τα burger να τα δούμε
Αυτό είναι το θέμα τελικά. Αυτό που θα κρίνει πολλά είναι το πόση ώρα θα χρειαστεί για να ξεπεράσει η πλάκα τους ~240 βαθμούς για να ξεκινήσει το ψήσιμο. Αν θέλει πολύ ώρα τότε μιλάμε για 2-3 φορές το μήνα. Αν όμως είναι 25 λεπτά το σύνολο από το να βγάλω το κάλλυμα μέχρι να έχουν σερβιριστεί τα burger τότε σίγουρα και κάποια καθημερινή είναι εφικτό.

Πάντως όταν πρωτοπήρα τη ψησταριά θεωρούσα ότι θα ψήνω κρέας συχνά κλπ. Τελικά ψήνω κάθε εβδομάδα 1 φορά και συχνά 2 φορές ψάρια, ενώ το κρέας είναι 2-3 φορές το μήνα.

Επίσης όταν πήρα την ψησταριά με τον καυστήρα του έμμεσου ψησίματος, νόμιζα ότι δεν θα το χρησιμοποιήσω ποτέ, αλλά τελικά στα μεγάλα ψάρια είναι απαραίτητος και τελικά τον χρησιμοποιώ πάρα πολύ συχνά. Τη σούβλα ακόμη να τη χρησιμοποιήσω.

Η πλαϊνή εστία έχει ανάψει μια φορά όταν συναρμολόγησα την ψησταριά και από τότε ποτέ ξανά.
Από την άλλη το θερμόμετρο (Thermapen) ενώ αρχικά νόμιζα ότι ήταν overkill η αγορά του, σίγουρα δεν θα μπορούσα χωρίς αυτό.

Τα αξεσουάρ όλα αν τα ψάξεις μπορείς να βρεις όχι επώνυμα από ανοξείδωτο ατσάλι σε πολύ χαμηλές τιμές - δεν υπάρχει λόγος να πληρώσεις μάρκα για τσιμπίδες, σπάτουλες.

Ένα σχετικό / άσχετο θέμα.
Πριν από χρόνια που έψαξα το θέμα με τα τηγάνια, τι είναι υγιεινό και τι όχι, μπήκα σε μια διαδικασία να βγάλουμε εκτός όλα τα τηγάνια με αντικολλητικές επιστρώσεις στην κουζίνα. Τότε είχα καταλήξει ότι:
- Μαντέμι και ανθρακοχάλυβας είναι τα πιο υγιενά με αντικολλητικές ιδιότητες αν τους συμπεριφερθείς σωστά.
- Ανοξείδωτο ατσάλι για όξινα φαγητά. Μπορείς με προσπάθεια να έχεις αντικολλητικές ιδιότητες, αλλά δύσκολα σε σχέση με τα άλλα.

Έτσι με κέρδισε ο ανθρακοχάλυβας, γιατί είναι πιο ελαφρύ από το μαντέμι και κάπως ακούει στις αλλαγές θερμοκρασίας.
Κάπου 2 χρόνια πίσω είχα κάνει μια παραγγελία από ένα eshop και μου έλεπαν 3.5 ευρώ για να κερδίσω τα 4 ευρώ των μεταφορικών που μου ζήταγαν. Έτσι αγόρασα το μαντεμένιο τηγάνι της estia των 15 cm που τότε είχε 6 ευρώ. Βέβαια ερχόταν χωρίς κάποια προεπεξεργασία.
Προσπάθησα να φτιάξω seasoning αλλά τα τηγανητά αυγά πάντα κολλούσαν και τελικά μετά από κανένα μήνα προσπάθειας το παράτησα.

Πριν λίγο καιρό σχέφτηκα να διαβάσω περισσότερο και το ChatGPT μου πρότεινε πρώτα να το λειάνω με γυαλόχαρτο. Λέω ας το κάνω σαν project να δω τι θα καταφέρω. Πήρα λοιπόν 2 γυαλόχαρτα, ένα με 200 grit και ένα με 600 grit και άρχισα το τρίψημο. Προφανώς καμία σχέση το πριν με το μετά. Έπλυνα καλά και μετά ακολούθησα το απλό:
- Λάδωμα με σπορέλαιο, ανάποδα στο φούρνο, ψήσιμο για 1 ώρα στους 250 βαθμούς.
- Επανάλληψη του παραπάνω αφού κρύωσε.
- Γέμισμα με 2-3 mm σπορέλαιου και μέγιστη φωτιά στο μάτι μέχρι να καπνίσει καλά το λάδι.
- Επανάλληψη του παραπάνω αφού κρύωσε.
Αυτά μου πήραν κάπου μια εβδομάδα. Το αποτέλεσμα πολύ καλό. Το πρώτο αυγό μάτι κόλλησε λίγο, το δεύτερο λίγο λιγότερο, από το τρίτο και μετά το τηγανάκι είναι πρακτικά αντικολλητικό.

Έτσι κλείσαμε τη σειρά με τα σκεύη που και από πλευράς βιωσιμότητας δεν θα χρειαστεί να ξαναλλάξουμε. Ότι είχαμε παλαιότερα με επίστρωση ποτέ δεν άντεξε ανεξαρτήτως ποιότητας και μάρκας πάνω από 3-5 χρόνια.

Αν και όπως είπα τελικά τα περισσότερα σκεύη που έχω είναι από ανθρακοχάλυβα καλών εταιριών, ακόμη και τα φθηνότερα μαντεμένια σκεύη μπορούν με λίγη προσπάθεια να τα κάνουμε να συμπεριφέρονται όπως τα ακριβότερα pre-seasoned της Lodge ή της De Buyer. Είναι τελείως θέμα χρόνου / προσπάθειας. Αλλά και η διαφορά κόστους δεν είναι μικρή. Ένα τηγάνι από μαντέμι 26 cm της lodge έτοιμο για χρήση έχει 40 euro, ενώ το αντίστοιχο 25 cm της Εστίας έχει τα μισά λεφτά στα 20 ευρώ.

• Like
Reactions: dim tz