Κασσέτες ήχου (νοσταλγικό νήμα)

Αν και είχα πολλές Maxell XLII-S δεν έτυχε ποτέ να δοκιμάσω την ΜΧ-60/90. Οι μόνες Metal κασέτες που είχα αγοράσει ποτέ ήταν οι TDK MA-R και ήταν κορυφαίες. Ομως διαπίστωσα ότι οι διαφορές με τις TDK SA-X ήταν ελάχιστες, ενώ η διαφορά τιμής σε σχέση με την MA-R ήταν σημαντική και έτσι παρέμεινα πιστός στις SA-X για τις περισσότερες "premium" ηχογραφήσεις της συλλογής μου.

Επίσης είχα και αρκετές TDK AD που χρησιμοποιούσα κατά κύριο λόγο για να ακούω μουσική στο αυτοκίνητο έως και το 1997 που απέκτησα το πρώτο Mini Disc player αυτοκινήτου της Sony το οποίο ήταν εξαιρετικό σε ποιότητα και αντοχή. Κάποια στιγμή που το άνοιξα να το καθαρίσω έπαθα πλάκα με το μηχανισμό ανάγνωσης ο οποίος ήταν στηριγμένος σε 4 ανεξάρτητες ελαστικές αναρτήσεις για τη απόσβεση των κραδασμών του αυτοκινήτου.

Οι εγγραφές μου ήταν πάντα με σύστημα αποθορυβοποίησης Dolby B το οποίο δούλευε άψογα με το κασετόφωνο της εποχής Kenwood KX-70. Είχε πολύ καλό μηχανισμό και όταν πατούσες pause στην εγγραφή για να προετοιμάσεις το επόμενο κομμάτι στο πλατώ το ξεκίνημα της εγγραφής πατώντας πάλι το πλήκτρο pause ήταν 100% noiseless. Στα περισσότερα κασετόφωνα το σταμάτημα και το ξεκίνημα της εγγραφής άφηνε ένα μικρό "κλικ" που ήταν ακουστό στο playback.

Και τα 3 ντεκ που πέρασαν από τα χέρια μου δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα.

Το marantz μάλιστα ήταν για σεμινάριο.
Είμαι σίγουρος ότι όταν το βγάλω από την κούτα του θα δουλεύει όπως την πρώτη μέρα.

Είμαι σίγουρος ότι όταν το βγάλω από την κούτα του θα δουλεύει όπως την πρώτη μέρα.
Να το βγάλεις όμως κάποια στιγμή γιατί θα κολλήσει από την ακινησία. Εγώ την πάτησα με ένα μαγνητόφωνο Pioneer RT-909 και έχει κολλήσει το capstan.

Πάντως όλες οι ντίσκο έπαιζαν κασέτες ...

Επιπλέον το πρόγραμμα της ντίσκο δεν μπορούσε τω καιρώ εκείνω ν αποθηκευτεί σε ΚΑΝΕΝΑ άλλο αποθηκευτικό μέσο γι αυτό τα συνέδεσα

Last edited by a moderator:
Δεν γνωρίζω αν έφτιαξε κασετόφωνα η NAD στην Μ. Βρετανία, ίσως ενισχυτές στην αρχή.
Στα περισσότερα κασετόφωνα της NAD οι μηχανισμοί ήσαν της Alps ή της Sankyo και φτιάχνονταν στην Ιαπωνία και αργότερα στην Κίνα.
Στις κεφαλές η πηγή ήταν σχεδόν πάντα η Ιαπωνία.
Ακόμα και στην Neal, στην μεγάλη σειρά, όλος ο μηχανισμός και το ηλεκτρονικό τμήμα ήταν σχεδιασμένα και υλοποιημένα στην Μ. Βρετανία,
αλλά οι κεφαλές προέρχονταν από την Ιαπωνία και τα θηριώδη μοτέρ από την Γερμανία (Papst).

Δες το παλιό 103 τι μηχανισμό είχε:
Αχ αυτά τα λαστιχάκια...
Για την Nad αυτό διάβασα σε έντυπο με αναφορά σε μία ακόμα εταιρεία που δεν θυμάμαι .

• Like
Reactions: dinos

Άντε ντε θα το παρουσιάσεις εδώ
Πάντως θα θέλει ιμάντες

Νομίζω ότι ξεκίνησε και η Nad να κατασκευάζει κασετόφωνα από Βρετανία, αλλά μετακόμισε γρήγορα αφού άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Εχω το τελευταιο κασετοφωνο της NAD (NAD 613, 2 κεφαλων) απο τα ελαχιστα που κατασκευασε. (μεσαιο αριστερα).

ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑ.jpg

Μια νοσταλγική παρένθεση λίγο εκτός θέματος σχετικά με τη disco. Το ντοκυμαντέρ The Untold Story of Euro Disco που ήταν ανεβασμένο πριν από ένα έτος στο ErtFlix παρουσιάζει μια όχι τόσο γνωστή ιστορία σχετικά με την συμμετοχή Ευρωπαίων καλλιτεχνών και παραγωγών στο συγκεκριμένο είδος μουσικής που έγιναν επιτυχίες όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θα αναφέρω ως παράδειγμα το γνωστό group Village People που δημιουργήθηκε από δύο Γάλλους μουσικούς παραγωγούς τον Jacques Morali και τον Henri Belolo. Αν το πετύχετε κάπου αξίζει να το δείτε.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Εχω το τελευταιο κασετοφωνο της NAD (NAD 613, 2 κεφαλων) απο τα ελαχιστα που κατασκευασε. (μεσαιο αριστερα).

View attachment 262427
Το τελευταίο κασετόφωνο της NAD.
Από τα πιο εύηχα μηχανάκια, κατασκευή νομίζω στην Μαλαισία.

Να το βγάλεις όμως κάποια στιγμή γιατί θα κολλήσει από την ακινησία. Εγώ την πάτησα με ένα μαγνητόφωνο Pioneer RT-909 και έχει κολλήσει το capstan.
Άντε ντε θα το παρουσιάσεις εδώ
Πάντως θα θέλει ιμάντες

Το είχα βγάλει πριν 6-7-8 ( ;; ) χρόνια από την κούτα και ανέβασα φωτογραφίες σε κάποιο νήμα..
Δούλεψε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μετά του έκανα ένα μικρό σέρβις στον μηχανισμό και μια συντήσηση στους ιμάντες και το έκλεισα πάλι..

Σε μερικές μέρες έχω μια "μίνι" άδεια και αν δεν μπλέξω με κάτι άλλο θα το βγάλω ξανά.. πιθανόν να δοκιμάσω να σβήσω μια TDK MA XG και να της περάσω μια εγγραφή από Tidal σε MAX.FLAC 192kHz 24bit σε "ροή" πάνω από 5Mbps

Να πω την αλήθεια , αν το κάνω αυτό (να το βγάλω από την κούτα δλδ), δεν θα αντέξω στον πειρασμό να μην του βάλω ένα μικρό χέρι στα ηλεκτρονικά...
(Αλλαγή σε όλους τους πυκνωτές και μια μικρή αναβάθμιση στην τροφοδοσία.. ίσως και αλλαγή του Μ/Σ με τοροειδή)

( Χμ... και τα τρίμερς ;; να μην μπούνε κάθετα ακριβείας ;;; )

Μια νοσταλγική παρένθεση λίγο εκτός θέματος σχετικά με τη disco. Το ντοκυμαντέρ The Untold Story of Euro Disco που ήταν ανεβασμένο πριν από ένα έτος στο ErtFlix παρουσιάζει μια όχι τόσο γνωστή ιστορία σχετικά με την συμμετοχή Ευρωπαίων καλλιτεχνών και παραγωγών στο συγκεκριμένο είδος μουσικής που έγιναν επιτυχίες όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θα αναφέρω ως παράδειγμα το γνωστό group Village People που δημιουργήθηκε από δύο Γάλλους μουσικούς παραγωγούς τον Jacques Morali και τον Henri Belolo. Αν το πετύχετε κάπου αξίζει να το δείτε.

γνωστη ιστορια ,ισως η κλασσικη περιοδος 1974-79 αξιζε ενα νημα

Πρέπει να το έχω δει τουλάχιστον 3 φορές.. καταπληκτικό ντοκυμαντέρ !

Ρίξτε μια ματιά να γελάσετε με τις τιμές των TDK MA-XG (όσο το λινκ είναι ενεργό)...

Οι τιμές ακολουθούν τους κανόνες της αγοράς περί προσφοράς και ζήτησης. Εγώ είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τις TDK SA-X και δεν θα αγοράσω ποτέ Metal κασέτες σε τέτοιες τιμές.

• Like
Reactions: vlad66
Το δικό μου ερώτημα είναι, ποιος θα τις αγοράσει, για να τις κάνει τι;

Σίγουρα όχι για να τις γράψει. Υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι / μέσα για να "αποθηκεύεις" μουσική πια.

Οπότε, απλά, για συλλογή;