Καταναλώστε γιατί χανόμαστε - Νέες αγορές

´Τα μπουζούκια τότε(1943)στά μικρά και χωρίς αξιώσεις κέντρα τους,δεν είχαν φωτεινές επιγραφές απο Νέον,δεν είχαν ονοματα ηχηρά,δεν παρίσταναν τούς ´Ελληνες ´για τούς τουρίστες,αλλά με σεμνότητα ,με λάμπες πετρελαίου πολλές φορές,λειτουργούσαν απλά και ξεδίπλωναν με φανταστική δύναμη,μεράκια ,βιώματα,πάθη γνησίως Ελληνικά.
Σήμερα είκοσι χρόνια μετά,σαν προσευχή,θέλησα να κάνω αυτόν τον δίσκο και νομίζω πώς πέτυχα να ξαναζωντανέψω όλο εκείνο το μελωδικό υλικό,που χρόνια τωρα διατηρούσα μέσα μου και συγχρόνως να εκφράσω όλη την εφηβική ευαισθησία ενός Νέου Ελληνα με παράδοση,μαζί με ´κείνη την λεπτή κι´ανοιξιάτικη θρησκευτική ατμόσφαιρα τού Επιταφίου.´
Σημείωμα τού Χατζιδάκη απο τίς ´Πασχαλιές μέσα απ´την Νεκρή Γή´,δίσκο αριστουργηματικό,που συνέδεσε την προσωπική του μουσική εξέλιξη με την παράδοση τού ρεμπέτικου(1961).Eξώφυλλο του Τσαρούχη,και ο τιτλος δάνειος απο στίχο τού Τόμας Ελιοτ.
Ενας γνησιος Ελληνας κοσμοπολίτης,γεμάτος ακούσματα Ρώσων και Ευρωπαίων κλασσικών και όχι μόνον συνθετών,σπουδαίος γνώστης τής Ευρωπαϊκής και διεθνούς μουσικής σκηνής.
Δεν είναι και το πιό εύκολο πράγμα ο συνδυασμός τού Προκόφιεφ με τον Επιτάφιο στην Ελλάδα,την άνοιξη και το ρεμπέτικο.
Ο Χατζιδάκις δεν ντρεπόταν για την Ελλάδα,παρ´ότι απεχθανόταν τον Νεοέλληνα.
Κουβάλαγε όμως μέσα του όλο τον συμβολισμό μιάς μεγάλης γενιάς,που απο πίσω είχε την γενιά τού ´30 και χάριν σε αυτούς όλους γνωρίσαμε (όσοι το επιθυμήσαμε)μιάν άλλη Ελλάδα,με ήθος.
Αλλά για όλα τα παραπάνω προϋποτίθεται να μάς αρέσει καί το Πάσχα,ενταύθα.
Για μένα είναι πολύ ψηλά,σαν συνθέτης,παγκοσμίως.Πολύ πιο πανω απο χιλιάδες μεγαλόσχημους .Να μην λέμε ονόματα τώρα.
Πάντως ο Ρότα και ο Πιοβάνι θάχαν πολλά να μάς πουν γι´αυτόν.

Βγήκε και ο σοβαρός , πάλι . -bye- Ρε συ ασε μας να πούμε κάτι χωρίς να πρέπει να το εξηγήσεις και να το αναλύσεις . :slapface: Δέξου κάτι όπως είναι . Βάρβαρο το μπουζούκι λέμε , άστο να πέσει κάτω. Δεν είμαστε λιγότερο Ελληνες , επειδή δεν μας αρέσει το έντεχνο . Υπάρχει και ο Αγγελόπουλος ( ο Μανώλης ) και ο Ζαφείρης Μελάς .:ernaehrung004:

Re: Απάντηση: Καταναλώστε γιατί χανόμαστε - Νέες αγορές

Τουλάχιστον οι Κραφτγουερκ σ´αρέσουν με κουαρτέτο εγχόρδων;
Εγώ τους βρίσκω καταπληκτικούς. Πολύ καλύτερους απ τους αυθεντικούς.

Θού Κύριε φυλακήν τω στόματί μου! :icon15: :blink: :speechless-smiley-0 :eek: -bye-

όχι ότι δεν είναι καλοί με κουαρτέτο...
αλλά "καλύτεροι από τους αυθεντικούς" ;
Δύσκολο. Πολύ, μα πάρα πολύ δύσκολο.
Ελάχιστα πράγματα μπορώ να σκεφθώ καλύτερα από τους αυθεντικούς Kraftwerk.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Καταναλώστε γιατί χανόμαστε - Νέες αγορές

Υπο την προϋπόθεση ότι δεν είναι "ο καλός μύλος όλα τα αλέθει" ( πχ Μακρής -bye- :firstprize: :flipout: ).

Αυτο συμβαινει επειδη εγω δεν εχω κατι συγκεκριμενο που να με ενοχλει αφορητα στη μουσικη. Εσυ, π.χ. εχω καταλαβει πως αν μια φωνη σου φανει τσιριχτη, δεν μπορεις να ακουσεις το δισκο. Αυτο σε εμενα δεν ισχυει, τουλαχιστον σε μεγαλο βαθμο. Επισης, απο δισκους και καλλιτεχνες που τους θεωρω αξιοπροσεκτους, προσπαθω να περνω αυτο που μπορουν να μου δωσουν και οχι, ντε και καλα, τα παντα. Ετσι, π.χ. μου αρεσει το Confessions on a dancefloor επειδη με κανει να χωρευω, το αλμπουμ των Arctic Monkeys επειδη το ακουσα 2-3 φορες με κεφι και σκεφτομουν που διαολο ειναι οι δικοι μας οι 20αριδες, τι μουσικη γραφουν και ακουν κτλ. Αυτα ομως δεν εχουν σχεση με εκεινα που πραγματικα ακουω και ξανακουω με μανια. Αλλο το ενα λοιπον κι αλλο το αλλο. -bye-

Nτόκ ,δεν κατάλαβα ότι έκανες πλάκα σχετικά με το μπουζουκι και τον Χατζηδάκη.Ο Fuse και ο Δαμιανός φταίνε που το πήραν στα σοβαρά.-bye- -bye-
Υ.Γ
Το σημείωμα του Χατζιδάκη δεν αναφέρεται σε λιγότερο ή περισσότερο ελληνες,αλλά στο πώς καταλαβαίνει αυτός την σύγχρονη μουσική παράδοση και πώς την συνέδεσε με τα ρεμπέτικα.

Nτόκ ,δεν κατάλαβα ότι έκανες πλάκα σχετικά με το μπουζουκι και τον Χατζηδάκη.Ο Fuse και ο Δαμιανός φταίνε που το πήραν στα σοβαρά.-bye- -bye-
Υ.Γ
Το σημείωμα του Χατζιδάκη δεν αναφέρεται σε λιγότερο ή περισσότερο ελληνες,αλλά στο πώς καταλαβαίνει αυτός την σύγχρονη μουσική παράδοση και πώς την συνέδεσε με τα ρεμπέτικα.

Nαι , ναι . Αυτοί φταίνε . :flipout:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Καταναλώστε γιατί χανόμαστε - Νέες αγορές

Ναί.
πολύ καλό - αλλά όχι και καλύτερο απ το αυθεντικό.:BDGBDGB53:

έτσι. Αλλωστε λίγα πράγματα είναι καλύτερα από το αυθεντικό ( και δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε ένα τώρα ) . Μήπως το "Purple Haze" με τους Kronos Quartet είναι καλύτερο από αυτό του Hendrix ;:flipout:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Καταναλώστε γιατί χανόμαστε - Νέες αγορές

. Μήπως το "Purple Haze" με τους Kronos Quartet είναι καλύτερο από αυτό του Hendrix ;:flipout:

από τις περιπτώσεις που έχασα την ψυχραιμία μου: θύμωσα τόσο πολύ που το πούλησα -το Kronos- την επομένη :mad:

Sorry αλλά θα το πω....

πως τα ακούτε αυτά τα πράγματα....(μπαλανέσκου, κρόνος κλπ) όταν υπάρχουν τα οριτζινάλια...?

Απάντηση: Re: Καταναλώστε γιατί χανόμαστε - Νέες αγορές

Sorry αλλά θα το πω....

πως τα ακούτε αυτά τα πράγματα....(μπαλανέσκου, κρόνος κλπ) όταν υπάρχουν τα οριτζινάλια...?

Έλα ντε. Και η πλάκα είναι ότι πρώτα τα αγοράζετε μανιωδώς και μετά τα πουλάτε από τη τσαντίλα. Δεν τα έχετε ακούσει πριν τα αγοράσετε; Είναι δυνατόν κουαρτέτο εγχόρδων να παίξει καλύτερα kraftwerk; Όυτε για τους Metallica δεν το συζητάω. :grinning-smiley-043

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Καταναλώστε γιατί χανόμαστε - Νέες αγορές

από τις περιπτώσεις που έχασα την ψυχραιμία μου: θύμωσα τόσο πολύ που το πούλησα -το Kronos- την επομένη :mad:

σκέτη υπερβολή είσαι κι εσύ . 3 λεπτά όλα κι όλα σε έναν κατά τα άλλα αξιολογότατο δίσκο

Σαν τα αυθεντικά δε βγαίνει τίποτα... μετά όπως και να 'χει απλά αλλάζεις κάπως κάτι που έχει ήδη γίνει.

Από covers μόνο ελάχιστες περιπτώσεις μου αρέσουν.

Σαν τα αυθεντικά δε βγαίνει τίποτα... μετά όπως και να 'χει απλά αλλάζεις κάπως κάτι που έχει ήδη γίνει.

Από covers μόνο ελάχιστες περιπτώσεις μου αρέσουν.

αυτό το λές γιατί δεν ακούς τζάζ: εκεί να δείς. Παίρνουν κάτι πιλάφια του Σινάτρα και τα γυρίζουν το μέσα-έξω, να μην τα αναγνωρίζεις.:grinning-smiley-043

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Καταναλώστε γιατί χανόμαστε - Νέες αγορές

σκέτη υπερβολή είσαι κι εσύ . 3 λεπτά όλα κι όλα σε έναν κατά τα άλλα αξιολογότατο δίσκο

δεν τους μπορώ βρε Ντοκ...μου θυμίζουν όλους τους "-ισμούς" μαζί...:rolleyes:
ένα δίσκο τους μόνο έχω κρατήσει, αυτόν που έχεις κι εσύ με τον Σκοτεινό Αγγελο...

αυτό το λές γιατί δεν ακούς τζάζ: εκεί να δείς. Παίρνουν κάτι πιλάφια του Σινάτρα και τα γυρίζουν το μέσα-έξω, να μην τα αναγνωρίζεις.:grinning-smiley-043

Αυτό είναι άλλη περίπτωση. Εκεί αλλάζει τόσο η ενορχήστρωση που το "ποσοστό" δημιουργικότητας (αν μπορούμε να πούμε ότι μετριέται κάτι τέτοιο) που βάζει ο καλλιτέχνης είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με μια συμβατική διασκευή.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Καταναλώστε γιατί χανόμαστε - Νέες αγορές

δεν τους μπορώ βρε Ντοκ...μου θυμίζουν όλους τους "-ισμούς" μαζί...:rolleyes:
ένα δίσκο τους μόνο έχω κρατήσει, αυτόν που έχεις κι εσύ με τον Σκοτεινό Αγγελο...

Δηλ. ρε Κώστα το At the Grave of Richard Wagner,Winter Was Hard,Μugam Sayagi και το Υοu've Stolen my Heart που είχες γράψει στη λίστα της νέας χιλιετίας ,δεν αξίζουνε?? :blink: :confused:
Κρίμα και ήθελα να χτυπήσω τα 3 πρώτα.

At the Grave of Richard Wagner

αυτό το είχα. Εντυπωσιακό αρχικά - αλλά, πέραν του ομώνυμου κομματιού, τα άλλα έπαψαν να μου μιλούν σύντομα...:rolleyes: