Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Δημήτρη το εχω κάνει πολλές φορές...το έχω αναφέρει κι όλας...απλώς δεν είχα άσπρη αλλά ούτε χρωματίστη ταινία για να βάλω...
Κάποια στιγμή θα το κάνω...όντως δείχνει πιο όμορφο συνολικά...
 
  • Like
Reactions: dk31
Κύριοι σκέφτομαι να φτιάξω μια στήλη, καλή ώρα όπως αυτήν,
Να το επιχειρήσω; Είναι πολλά τα 130 που ζητάνε.. Και αν ναι, Κόντρα πλακέ 15αρι ή μελαμινη για πιο φθηνά;
Με τη μελαμινη γλυτώνω και τα βαψιματα..
 
Κύριοι σκέφτομαι να φτιάξω μια στήλη, καλή ώρα όπως αυτήν,
Να το επιχειρήσω; Είναι πολλά τα 130 που ζητάνε.. Και αν ναι, Κόντρα πλακέ 15αρι ή μελαμινη για πιο φθηνά;
Με τη μελαμινη γλυτώνω και τα βαψιματα..



Αν αυτό το επιπλάκι απαιτεί (χονδρικά) γύρω στα 3+τμ, με ΚΠ Οκουμέ θα σου έρθει πάνω απο 90€ μόνο το ξύλο. Βάλε και μεντεσέδες, πόμολα βερνίκια κλπ, θα φτάσεις άνετα τα 120€, αλλά θα έχεις ένα πολύ ανθεκτικό και όμορφο έπιπλο.

Με μελαμίνη μπορεί να πέσεις και στο ένα τρίτο, αλλά με τις υγρασίες του μπάνιου δεν θα κρατήσει για πολλά χρονια (αν και ίσως καλύτερα γιατί θα το έχεις βαρεθεί και θα το αλλάξεις τότε :) )
 
Όπως τα λέει ο Νίκος...
Ειδικά εαν προσθέσεις και την λακα στα παραπάνω το κοστος ξεφεύγει..
Πρέπει να μας πεις για που το προοριζεις...
Αλλά και με μελαμινη το 100αρη συνολικά δεν βλέπω να το αποφεύγεις...
Βλέπω στο leroy ότι υπάρχει προσφορά σε φύλλο μεγάλο μελαμινης...Αλλά είναι 18mm...Μην νομίζεις ότι και το 15αρη θα είναι μακριά..

Εγώ είμαι υπέρ του να το πάρεις έτοιμο.. οι διαφορές δεν θα είναι μεγάλες στο τέλος...
 
  • Like
Reactions: vagos08 and nikfor
Αφού είναι για μπάνιο η πάρε αυτό η βρες κάποιο φτηνότερο...

Αυτή δεν σου κάνει...;
 
Το Σ/Κ τελείωσα με άλλα δύο τετράγωνα ραφάκια από φτελιά. Το μικρότερο έγινε με το ξύλο από την άκρη της σανίδας που είχε περίεργες διχρωμίες και μικρή καρδιά (το καφέ χρώμα) ενώ το μεγάλο είχε περιθώριο να βγει ο συνδυασμός καφέ/άσπρο όπως πρέπει (να ταιριάζουν τα νερά του ξύλου από πλευρά σε πλευρά). Έγιναν με τον ίδιο τρόπο με τα προηγούμενα, οπότε εδώ θα γράψω μόνο για τις βελτιώσεις.
20220514_083333.jpg
Οι σφήνες (splines ή όπως αλλιώς λέγονται) έγιναν από καρυδιά για να υπάρχει αντίθεση στα χρώματα και να φαίνονται...
20220508_084915.jpg

...και κόπηκαν εύκολα στο παγκοπρίονο περίπου ένα χιλιοστό πιο μεγάλα για να έρθουν μετά πρόσωπο με το τριβείο. Την προηγούμενη φορά τις έκοψα με το χέρι και ήταν δουλειά για φυλακισμένους.
20220508_085922.jpg

Τα σημεία που οι σφήνες είχαν κενά ή έσπασαν στην πορεία (δεν ήταν πολλά) διορθώθηκαν ως εξής: μια σταγόνα κόλα στιγμής, ψιλό πριονίδι από το κόψιμο της καρυδιάς και πατίκωμα με ένα ίσιο ξυλαράκι. Έτσι γίνεται ένας "σβώλος" που μόλις τριφτεί δεν φαίνεται καθόλου που έγινε η διόρθωση.
20220508_103150.jpg

Στις ενώσεις των ξύλων, έμεινε ένα σχετικά μικρό κενό, ειδικά στην πίσω πλευρά (που φαίνεται στην φωτογραφία) και στο εσωτερικό. Θεωρώ ότι το κομμάτι "εφαρμογή χωρίς κενά" το έχω τερματίσει εδώ - καλύτερα από αυτό δεν μου βγαίνει με τίποτα. Το ίδιο κενό (πάνω-κάτω) βγήκε και στις 4 πλευρές και στα δύο ράφια.
20220508_111319.jpg

Επειδή η φτελιά είναι πορώδες ξύλο (όπως και ο δρυς από τα προηγούμενα ράφια) η διόρθωση με στόκο έγινε ως εξής: πρώτα πέρασμα δύο χέρια σήλερ (πολυουρεθάνης) στις γωνίες και μετά ελάχιστος στόκος. Μετά, με ένα βρεγμένο πανάκι πιασμένο σε ένα κομμάτι ξύλο με στρογγυλεμένη ακμή, πριν στεγνώσει ο στόκος, καθαρίζουμε ότι περισσεύει. Τέλος, τρίψιμο με το χέρι και προσεκτικά με το έκκεντρο.
Χωρίς το σήλερ, ο στόκος εισχωρεί στους πόρους του ξύλου παντού και φαίνεται.
20220508_185326.jpg

Τέλος, για το σπάσιμο των ακμών, οι εσωτερικές έγιναν πριν την συναρμολόγηση και τις φαλτσοκοπές δουλεύοντας με τα σανιδάκια, και οι εξωτερικές έγιναν προς το τέλος, παιρνώντας το συναρμολογημένο κουτί στο ρούτερ.
Οι μικρές πλευρές (αυτές με τις σφήνες) είναι οι δυσκολότερες επειδή με το στρογγύλεμα αρχίζει και φαίνεται η γραμμή της ένωσης. Τις έκανα στο ρούτερ με ένα μπιτ ακτίνας 2 χιλιοστά που κάνει ελάχιστο στρογγύλεμα. Σε κάποια σημεία χρειάστηκε και ελάχιστος στόκος.
20220514_083454.jpg

Και μια τελευταία φωτογραφία από τα τελειωμένα ράφια. Το βερνίκωμα έγινε με δύο χέρια σήλερ πολυουρεθάνης νερού και μετά τρία χέρια βερνίκι πολυουρεθάνης νερού γυαλιστερό. Η γωνία που φαίνεται τέρμα δεξιά είναι το δοκιμαστικό κομμάτι που έγιναν όλα τα πειράματα από τις κοπές μέχρι το φινίρισμα.
20220514_083322.jpg
 
Ωραια δουλεια Δημητρη και υπεροχο αποτελεσμα. Πετυχες ενα εξαιρετικο φινιρισμα και με τις σφηνες να ειναι το κερασακι στην τουρτα! Χιλια μπραβο!!

Τι παχος εχει η φτελια?
 
Μπραβο Δημητρη..εξαιρετικα εγιναν....πολυ προσεγμενη κατασκευη....

ΤΑ 2+3 χερια μου φαινονται υπερβολικα για τετοια κατασκευη αλλα γινεται πιο ισχυρη η επιφανεια....
 
ΤΑ 2+3 χερια μου φαινονται υπερβολικα για τετοια κατασκευη αλλα γινεται πιο ισχυρη η επιφανεια....
Τόσα έγραφαν οι οδηγίες στα τενεκεδάκια - κι εμένα μου φάνηκαν υπερβολικά. Ίσως προτείνεται γιαυτό που λες - αντοχή στην επιφάνεια, που δεν χρειάζεται και τόσο σε ράφια.
Ωραια δουλεια Δημητρη και υπεροχο αποτελεσμα. Πετυχες ενα εξαιρετικο φινιρισμα και με τις σφηνες να ειναι το κερασακι στην τουρτα! Χιλια μπραβο!!

Τι παχος εχει η φτελια?
30 χιλιοστά ήταν απλάνιστη, και την έφτασα στα 24 χιλιοστά με το πλάνισμα. Δείχνει πιο "πλούσιο" από την προηγούμενη παρτίδα που ήταν στα 20 χιλιοστά πάχος.
 
Καιρό σκεφτόμουν να φτιάξω μία βιβλιοθήκη-ραφιέρα για το δωμάτιο του μικρού και επιτέλους το πήρα απόφαση.
Η όλη κατασκευή έγινε από ξύλα που είχα ήδη στην αποθήκη μου, κόντρα πλακέ και mdf. Υπάρχει ένας περιορισμός χώρου στο σημείο που μπήκε (μόλις 31cm πλάτος) για αυτό και το πάνω μέρος της έγινε ραφιέρα και όχι βιβλιοθήκη, για να κερδίσω περισσότερη «ωφέλιμη» επιφάνεια που θα χάνονταν αν έβαζα τις πλαϊνές επιφάνειες μιας βιβλιοθήκης.

IMG_20220601_135232.jpg

Οι συνολικές διαστάσεις είναι 184cm ύψος, 31cm πλάτος και 31cm βάθος και έγιναν 2 ξεχωριστές κατασκευές οι οποίες στο τέλος ενώθηκαν με βίδες μεταξύ τους.

Αρχικά στο κάτω μέρος έφτιαξα ένα ντουλάπι 54cm ύψους από mdf στη μέση του οποίου έκανα χώρισμα για αποσπώμενο ράφι και του έβαλα 4 στρογγυλά ποδαράκια ύψους 2cm τα οποία έκοψα με ποτηροτρύπανο. Φυσικά έβαλα πορτάκι με μεντεσέδες και χειρολαβή ασημί χρώματος.

IMG_20220601_182655.jpg

IMG_20220609_142843.jpg

Για την ραφιέρα του πάνω μέρους χρησιμοποίησα για τα 4 πόδια, λωρίδες κόντρα πλακέ πάχους 2,5cm οι οποίες ήταν κομμένες στα 2,5cm πλάτος, ενώνοντας τις μεταξύ τους με καβίλιες και κόλλα, βάζοντας παράλληλα σόκορο με κανονική επιφάνεια φροντίζοντας ώστε η πρόσοψη να είναι κανονική επιφάνεια. Έτσι το κάθε πόδι είχε διαστάσεις 2,5cm x 5cm ενώ το συνολικό ύψος τους είναι 128cm.

IMG_20220530_214329.jpg

Βίδωσα 5 ράφια mdf με απόσταση 30,5cm μεταξύ τους και όπως και στο ντουλάπι στόκαρα τα σημεία που μπήκαν οι βίδες. Στο πίσω μέρος της ραφιέρας κόλλησα-κάρφωσα πηχάκια χιαστί για να μην ανοίξει κάποια στιγμή στο μέλλον. Πριν το βάψιμο, με το τριβείο την πέρασα με 120άρι γυαλόχαρτο.

IMG_20220601_195421.jpg

Για το βάψιμο χρησιμοποίησα βελατούρα, περνώντας 2 χέρια τα σόκορα που συνήθως απορροφά περισσότερη ποσότητα και ένα χέρι όλες τις λοιπές επιφάνειες.

IMG_20220610_182859.jpg

Επειδή τα χρώματα των λοιπών επίπλων του δωματίου είναι μπεζ, σκούρο μπλε και γαλάζιο, την πέρασα 2 χέρια ριπολίνη σε αυτές τις αποχρώσεις για να ταιριάζει (θα γράψω παρακάτω για την βαφή). Βέβαια ήταν πιο χρονοβόρο το βάψιμο καθώς τα σημεία επαφής των χρωμάτων έγιναν λεπτομερώς με πινελάκι ζωγραφικής αντί του ρολού, όμως πιστεύω ότι το αποτέλεσμα άξιζε την όλη δουλειά.

IMG_20220614_131120.jpg

IMG_20220614_131139.jpg

IMG_20220614_131203.jpg

Και η βιβλιοθήκη-ραφιέρα στη θέση της:

IMG_20220614_144435.jpg
 
Όσον αφορά το βάψιμο έκανα τα κάτωθι: Είχα ένα κουτί ριπολίνη της Vivechrom σε απόχρωση λευκό σατινέ. Αγόρασα λοιπόν ως βασικό χρώμα για την ανάμειξη 2 κουτιά Kraft Master Basics 180ml σε απόχρωση μπλε και ένα κουτί σε απόχρωση ώχρα τα οποία γράφουν στις οδηγίες ότι είναι κατάλληλα και για πλαστικά αλλά και για ακρυλικά χρώματα. Χρησιμοποίησα ένα πλαστικό ποτηράκι για δοσομετρητή, υπολογίζοντας ότι η κάθε δόση είναι περίπου 40ml.
Για να βγάλω την μπεζ απόχρωση ανάμειξα σε ένα γυάλινο βάζο 12 δόσεις λευκής ριπολίνης, 4,5 δόσεις ώχρα (όλο το κουτί των 180ml) και 2,5 δόσεις νερό καθόσον ήταν αρκετά πηχτό το χρώμα και ήθελε αραίωση.
Σε ένα δεύτερο βάζο έβαλα 5 δόσεις λευκό, 5,5 δόσεις μπλε και 2,5 δόσεις νερό και έτσι βγήκε η απόχρωση σκούρο μπλε.
Για την γαλάζια απόχρωση ανάμειξα σε τρίτο βάζο 7 δόσεις λευκό, 1,5 δόση μπλε και 1,5 δόση νερό.
Αυτό το έκανα γιατί από το χρωματοπωλείο μου ζητούσαν 10-12 ευρώ για καθένα κουτί ριπολίνης 750ml που θα μου έφτιαχναν στις παραπάνω αποχρώσεις, δηλαδή συνολικά 30-35 ευρώ και μετά η υπολειπόμενη ποσότητα θα πήγαινε χαμένη, ενώ με αυτόν τον τρόπο μου στοίχησε 1,86 ευρώ (από το Μάκρο) το καθένα από τα 3 κουτιά χρώματος που χρησιμοποίησα.
 
Πολύ ωραίο βγήκε φίλε, και η ραφιέρα και το μπλε χρώμα. Μπράβο. Χρήσιμη και η πατέντα με την ανάμειξη χρωμάτων για οικονομία και για να μην γεμίζεις κουτάκια με αποχρώσεις που δεν θα σου ξαναχρειαστούν.
Μια εύκολη και φτηνή λύση για την στήριξη των ενδιάμεσων ραφιών είναι με αυτόν τον οδηγό να κάνεις 2-3 τρύπες στη σειρά και να βάλεις στηρίγματα τέτοιου τύπου, για να μπορείς να αλλάζεις το ύψος του ραφιού όπως σε βολεύει (όπως στα έτοιμα έπιπλα που πουλάνε). Έχε τα υπόψη για την επόμενη κατασκευή.
 
Μπραβο φιλε ωραια κατασκευη με δυσκολια στο βαψιμο (y)

Στο κατασκευαστικο κομματι, βλεπω οτι δεν εχει τριψει τις ενωσεις των mdf, τοσο στο ντουλαπι οσο και στα δοκαρια της στηλης
επισης θα επρεπε το συνολικο υψος της κατασκευης να ηταν οσο και της διπλανης βιβλιοθηκης.
 
  • Like
Reactions: xxaris
Πολύ ωραίο βγήκε φίλε, και η ραφιέρα και το μπλε χρώμα. Μπράβο. Χρήσιμη και η πατέντα με την ανάμειξη χρωμάτων για οικονομία και για να μην γεμίζεις κουτάκια με αποχρώσεις που δεν θα σου ξαναχρειαστούν.
Μια εύκολη και φτηνή λύση για την στήριξη των ενδιάμεσων ραφιών είναι με αυτόν τον οδηγό να κάνεις 2-3 τρύπες στη σειρά και να βάλεις στηρίγματα τέτοιου τύπου, για να μπορείς να αλλάζεις το ύψος του ραφιού όπως σε βολεύει (όπως στα έτοιμα έπιπλα που πουλάνε). Έχε τα υπόψη για την επόμενη κατασκευή.
Δεν είχα υπόψιν μου αυτόν τον οδηγό, θα τον αγοράσω σίγουρα, πολύ χρήσιμος! Την επόμενη βιβλιοθήκη θα την κάνω με αυτόν τον τρόπο.
Τα γυάλινα βάζα από ότι διαπίστωσα, βοηθούν στην ανάμειξη μικρών ποσοτήτων χρωμάτων γιατί με μια μεμβράνη ασφαλίζει καλά το καπάκι τους και τα ανακατεύεις με το χέρι σαν τον φραπέ με αποτέλεσμα να αναμειγνύονται πολύ καλά τα χρώματα.
Μπραβο φιλε ωραια κατασκευη με δυσκολια στο βαψιμο (y)

Στο κατασκευαστικο κομματι, βλεπω οτι δεν εχει τριψει τις ενωσεις των mdf, τοσο στο ντουλαπι οσο και στα δοκαρια της στηλης
επισης θα επρεπε το συνολικο υψος της κατασκευης να ηταν οσο και της διπλανης βιβλιοθηκης.

Θα σου πω τι έγινε με το ύψος. Μετράω την διπλανή βιβλιοθήκη 1,81cm ύψος. Σχεδιάζω την κατασκευή σε ένα χαρτί ούτως ώστε να βγει και αυτή στο 1,81cm. Στο σχέδιο λοιπόν, το πάνω και το κάτω ράφι θα έμπαινε όπως και τα υπόλοιπα, εσωτερικά δηλαδή των δοκαριων. Στην πράξη όμως είδα ότι βάζοντας τα πάνω και κάτω σαν καπάκια ήταν πιο σταθερά. Θα έπρεπε όμως τα 3cm της διαφοράς να τα κόψω από τα ξύλα από το ντουλάπι για να έρθει πρόσωπο με την άλλη βιβλιοθήκη. Δεν το έκανα γιατί βαρέθηκα......(τα κοψίματα είναι λίγο βάσανο για εμένα γιατί δεν τα κάνω στην αποθήκη λόγω του ότι γεμίζει σκόνη και είναι μια διαδικασία να μεταφέρω ξύλα, φορητό πάγκο και δισκοπριονο στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας).
Όσον αφορά το τρίψιμο τα έκανα όλα με το τριβειο και μόνο 120αρι γυαλοχαρτο ακούγοντας συμβουλές φίλου που ασχολείται και εκείνος με ξυλοκατασκευες. Όταν περνούσα τη βελατουρα κατάλαβα ότι έπρεπε να τριφτεί πιο σχολαστικά μεχρι το 240αρι........
 
Mπραβο Χάρη, πολυ καλη η ραφιερα απο τα ρεταλια και χρησιμοτατη εκει που μπηκε, ιδιως με το ντουλαπακι! (y)
Σε ευχαριστώ Μιχάλη.
Είναι πολύ χρήσιμη γιατί ελαφρωσαμε την άλλη και έχουμε περισσότερο αποθηκευτικό χώρο για βιβλία, διακοσμητικά και φωτογραφίες.
 
  • Like
Reactions: Χιωτης
Ωραίος Χάρη, μου έδωσες ωραία ιδέα για παρόμοια κατασκευή στο παιδικό δωμάτιο σε αντίστοιχη περίπτωση με μικρό ελεύθερο χώρο δίπλα στο γραφείο.
Στα υπόψιν η κατασκευή σου
 
  • Like
Reactions: xxaris