Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Νίκο εννοώ λεπτό συμπιεσμένο νοβοπαν που από την μια είναι λείο και από την άλλη σαν χαρτι..
Είναι πολύ ευλυγιστο και μπαίνει σε πλάτες κυρίως.
Harbort το γνωρίζω εγώ...Δεν ξέρω εάν έχει άλλη ονομασία....

Kαλη δουλεια και με τους μεντεσεδες βλεπω! Πηρες τελικα αυτο το εργαλειακι/οδηγο?

Τι ακριβως ηταν αυτη η ανοιχτη ντουλαπα απο τα λιντλ που ηταν ανοιχτη παντου?

• Like
Reactions: KOSSTV
Νίκο εννοώ λεπτό συμπιεσμένο νοβοπαν που από την μια είναι λείο και από την άλλη σαν χαρτι..
Είναι πολύ ευλυγιστο και μπαίνει σε πλάτες κυρίως.
Harbort το γνωρίζω εγώ...Δεν ξέρω εάν έχει άλλη ονομασία....

Το ίδιο υλικό λέμε. Hardboard είναι η ονομασία του (ή νοβοπάν ελληνιστί, όπως ανέφερες). :)

• Like
Kαλη δουλεια και με τους μεντεσεδες βλεπω! Πηρες τελικα αυτο το εργαλειακι/οδηγο?

Μα ακριβώς, ντουλάπα από τα Lidl! :rolleyes:

• Haha
Reactions: Χιωτης

Μιχάλη τον οδηγό για τους μεντεσεδες τον είχα πάρει σετ με το 35mm τρυπανι της Wolfcraft που είναι για αυτην την δουλεια...

Η ντουλάπα/γκαρνταρόμπα ήταν αυτή...

• Like
Reactions: Χιωτης
Παιδιά, το hardboard εξ ορισμού δεν μπορεί να είναι MDF, δηλαδή Medium Density Fibreboard. Τα λέει όντως το από πάνω link.

Επίσης, συνήθως αυτά τα "ξύλα" είναι ολίγον τι εύκαμπτα. Έχετε δει εύκαμπτο MDF? Και δε θέλω εξυπνάδες "ε αν έχει μουλιάσει μια χαρά εύκαμπτο είναι". 😁

• Like
Reactions: nickolas and nikfor
Θα φερει ενα μικρο ρεταλακι ο Κωστης την αλλη φορα που θα ερθει να κανουμε μια νεκροψια και θα λυθει η απορια :)

Η μπορει να βγαλει ενα κοντινο πλανο με το υλικο, επιφανεια και σοκορο και θα δουμε εαν ειναι νοβοπαν η mdf η κατι αλλο.

Οι πλάτες αυτές είναι συνήθως από hard board.
Το hard board μοιάζει πολύ με το MDF, ίσως είναι και ίδια υλικά δεν το γνωρίζω, δεν είναι όμως τόσο καλής ποιότητας όσο το MDF. Οι διαφορές είναι πολύ εμφανείς και με το μάτι.
Αν το hard board βραχεί 2-3 φορές θα γίνει πίτουρο.

1650217430394.jpeg

Attachments

• 1650217498257.jpeg
    1650217498257.jpeg
    157.1 KB · Views: 9
  • Like
Reactions: nickolas
Είναι αδερφάκι του MDF, η λογική είναι αντίστοιχη. Ινοσανίδα το ένα, ινοσανίδα και το άλλο. Η διαφορά έγκειται στην πυκνότητα των ινών, εξ ου και οι ονομασίες: Medium Density για το ένα, High Density για το άλλο (η επίσημη ονομασία του Hardboard είναι HDF).

Κάποιες φορές έχει τη μια (την προοριζόμενη ως ορατή) πλευρά σα μελαμίνη, βαμμένη λευκή.

Καλησπερα. Το mdf ειναι πολυ καλυτερης ποιοτητας απο το χαρτμποαρντ. Δεν ειναι το ιδιο υλικο. Ειναι σκληρο αλλα σπαει ευκολα αν το τσακισεις.
Ειναι αυτο το αθλιο υλικο που εχω βαλει για να μη λερωσω τα πλακακια. Γυρω στα 20 τετραγωνικα 70 ευρω αν θυμαμαι καλα. 2 φυλλα ηταν αλλα μεγαλα. Οχι σαν αυτα των κοντρα πλακε
5bd14b2d474626eb181bc962f912fc55.jpg

Θα φερει ενα μικρο ρεταλακι ο Κωστης την αλλη φορα που θα ερθει να κανουμε μια νεκροψια και θα λυθει η απορια :)

Η μπορει να βγαλει ενα κοντινο πλανο με το υλικο, επιφανεια και σοκορο και θα δουμε εαν ειναι νοβοπαν η mdf η κατι αλλο.
Θα βγάλω μια κοντινή από ρετάλια...

Κωστή μπράβο, ωραία βγήκε. Μ' αρέσει και ο συνδυασμός των χρωμάτων που σπάει την ασπρίλα της μελαμίνης.
Στην 3η φωτογραφία από το τέλος φαίνονται περίεργα τα σόκορα, μπορεί όμως να ξεγελά και η φωτογραφία. Έβαλες το ίδιο με την προτελευταία φωτογραφία;

• Like
Ευχαριστώ Δημήτρη....!!
Στα σοκορα από εκείνη την πλευρά δεν έχω βάλει σοκοροταινια....η πλευρα οπου κοπηκαν τα ξυλα...εαν αυτό εννοείς..
Η άλλη φωτο είναι η εξωτερική πλευρά όπου άφησα την ανέγκικτη ώστε να μην χαλάσω τα "μαμα" σοκορα...

Οπότε η σωστή ονομασία είναι Hardboard και είναι Mdf...
Thanks guys...!!

Για την ακριβεια, το hardboard που χρησιμοποιησες πρεπει ειναι LDF, δηλαδη οχι τοσο καλης ποιοτητας MDF, σαν αυτο που εβαλε ο Μπαμπης στη φωτο.

Με αλλα λογια υπαρχουν διαφορετικες ποιοτητες για τις ινοσανιδες/fiberboards. LDF, MDF και ΗDF.

Το Leroy για παραδειγμα πουλαει MDF για hardboard, για να μπαινει σαν πλατη σε επιπλα.

Γενικως ειναι λιγο μπερδεμα οι ορολογιες της συνθετης ξυλειας...ινοσανιδες, μοριοσανιδες, ανθυγρες, particle boards, fiber boards, chip boards, hard boards, νοβοπαν, mdf, osb, κοντρα πλακε αερος, στεριας, θαλασσης 😁

• Like
Reactions: nickolas and KOSSTV
Στα σοκορα από εκείνη την πλευρά δεν έχω βάλει σοκοροταινια....η πλευρα οπου κοπηκαν τα ξυλα...εαν αυτό εννοείς..
Η άλλη φωτο είναι η εξωτερική πλευρά όπου άφησα την ανέγκικτη ώστε να μην χαλάσω τα "μαμα" σοκορα...
Να βάλεις σοκοροταινία γύρω-γύρω σε όλα τα πορτάκια (όπου δεν έχει) - θα δείξει πολύ πιο όμορφο το επιπλάκι. Δεν είναι και τίποτα δύσκολο, αγοράζεις άσπρη και μία καφέ που να ταιριάζει με το καφέ της ντουλάπας, κολλάς με το σίδερο και μετά τριμάρεις με κοπίδι και γυαλοχαρτάρισμα ή ακόμα καλύτερα με ρούτερ. Θα σου περισσέψει και ταινία για άλλα πρότζεκτ με μελαμίνη.

• Like
Reactions: KOSSTV and nickolas