Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Νικο αριστος, μπραβο.
Για τα ροδακια που σου την λενε οι συναδελφοι, αν θες κανε 4 κουτακια, στυλ τετραγωνες μολυβοθηκες και βαλε τα ροδακια μεσα, σαν παπουτσακια, βαλε βγαλε αν χρειαστει :))

S1264-300x300.jpg

Ωραίος Νίκο. .. ηταν απαραίτητη μια τέτοια βάση. .. αντέ με το καλο να έρθει και το δικό μου!!

Μπραβο φιλε Νικο ,όσο πάς γίνεται σχεδόν επαγγελματική δουλειά
Από ισοροπία αριστερά-δεξιά πώς πάει γιατί βλέπω μικρές επιφάνειες,αλλά μάλλον λόγο βάρους δέν θά έχεις πρόβλημα
Καί ένα ερώτημα,ξυλοτρύπανα τί μάρκα χρησιμοποιής γιατί σάν νά μου φάνηκαν γιά Bosch

Πολύ καλά γιατί όπως βλέπεις είναι ενισχυμένη κατασκευή, Δημήτρη. Ωστόσο μιας και που θέτεις το ερώτημα να σε πληροφορήσω ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα όπως θα ξέρεις και εσύ φυσικά δεν ζορίζεται αριστερά - δεξιά, παρά μόνο "στο σπρώξιμο". Αν δεις γι αυτό φρόντισα να δώσω αέρα στο μάκρος και όχι στο πλάτος της κατασκευής μιας και που δεν έχει κάποιο νόημα. Εκτός αυτού φυσικά το μηχάνημα είναι πάρα πολύ βαρύ που ακόμα και ξύλα με τις μέγιστες διαστάσεις και μεγάλο μάκρος δεν το ζορίζουν ιδιαίτερα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Άξιος !!

Ευχαριστώ Σώτο!

Μπράβο Νικόλα !
Όμως θα αμφισβητησω όπως και ο Μπαμπης την στοιβαροτητα και τα ροδακια..μακάρι να κάνω λάθος...

Ηλία, αυτό που δεν μας μαθαίνουν από μικρά είναι να αμφισβητούμε τον συνομιλητή μας και αυτό είναι κακό κατά την γνώμη μου.
Στα ροδάκια ίσως να έχει ένα δίκιο αλλά μην ξεχνάς ότι δεν γίνεται να μεταφέρεις ένα μηχάνημα το οποίο μαζί με τα κοκοψίνια του φτάνει τα 30 κιλά βάρος με τα χέρια.
Και εγώ δεν περίμενα η κατασκευή να είναι στοιβαρή αλλά να που είναι, οι ενώσεις κάνουν την διαφορά.
Δοκιμασε και θα δεις.

Νικο αριστος, μπραβο.
Για τα ροδακια που σου την λενε οι συναδελφοι, αν θες κανε 4 κουτακια, στυλ τετραγωνες μολυβοθηκες και βαλε τα ροδακια μεσα, σαν παπουτσακια, βαλε βγαλε αν χρειαστει :))

S1264-300x300.jpg

Αυτό που δείχνεις φαίνεται πολύ ωραίο. Βασικά ήθελα γι αυτήν την κατασκευή να χρησιμοποιήσω τις μεγάλες ρόδες που πήρα από το Lidl αλλά το μικρό πάχος του ξύλου με περιόρισε αρκετά.
Θα το φτιάξω αύριο καθώς μου περίσσεψαν κάμποσα παλετόξυλα.

Ωραίος Νίκο. .. ηταν απαραίτητη μια τέτοια βάση. .. αντέ με το καλο να έρθει και το δικό μου!!

Ε χωρίς βάση δεν γίνεται. Δεν είναι παίξε γέλασε κοντά 30 κιλά...

Άντε να δούμε και το μεγαλύτερο αδερφάκι του.

Νικο παρα πολυ καλο ευγε νεε μου! Να το χαρεις το μηχανημα. Οσο για τη σταθεροτητα επειδη τις χρησιμοποιω συχνα πυκνα τις ενωσεις που εκανες (ειναι ασχημες σε σχεση με χελιδονοουρες αλλα οι παλιοι θελαν κατι γρηγορο και γερο για τους παγκους του ετσι τους δενανε) επιβεβαιωνω και βαζω στοιχημα οτι ειναι ντουβαρι και θα αντεξει και εμενα επανω :) ειδα εβαλες και βιδ2ς κςι κολλα και χωνεψε το ενα μεσα στο αλλο οποτε δωσε πονο τωρα και αναμενουμε τα εργα του εργαλειου ;)

30 κιλα??? Καλοθρεμμενο, σα μικρο χοιρογουρουνο!!
Το δικο μου ειναι ισχνο, 5.5κιλα και μαλλον θα το βιδωσω απ'ευθειας τον παγκο εργασιας τυπου black and decker :))

Νίκο βαλτην σε δουλειά!!!!
Βγάλε φώτο καμία άσχημη παλέτα και περνά την μέσα να την δούμε και μετά!
Ωραία η βαση.

Μπράβο Νικόλα, το έχεις πάρει ζεστά βλέπω. :award:
Εμένα εξακολουθεί να μου φαίνεται ψηλά, και παρ´ ότι λές οτι είναι σταθερό έχω τους ενδοιασμούς μου. Μακάρι να έχεις δίκιο εσύ.
Κοιτώντας το επόμενο project μου στο youtube μου άρεσε πολύ η πατέντα επέκτασης που έκανε ο τύπος σε μια αντίστοιχη πλάνη με τη δική σου. Κοίτα πόσο βολικό είναι, μετά το πρώτο λεπτό, η πλάνη γίνεται πραγματικό εργαλείο!

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Στην αρχή του βίντεο βλέπετε τον τρόπο που διελυα στο παρελθόν τις παλετες με το ίδιο δισκοπριονο!
Τότε τις ήθελα για το μπάρμπεκιου μονο!
Αλλά και τώρα για να μπουν στο πορτπαγκαζ δύο κοψιματα στην μέση και κόπηκε στα δύο.

Ηλία, αυτό που δεν μας μαθαίνουν από μικρά είναι να αμφισβητούμε τον συνομιλητή μας και αυτό είναι κακό κατά την γνώμη μου.
Στα ροδάκια ίσως να έχει ένα δίκιο αλλά μην ξεχνάς ότι δεν γίνεται να μεταφέρεις ένα μηχάνημα το οποίο μαζί με τα κοκοψίνια του φτάνει τα 30 κιλά βάρος με τα χέρια.
Και εγώ δεν περίμενα η κατασκευή να είναι στοιβαρή αλλά να που είναι, οι ενώσεις κάνουν την διαφορά.
Δοκιμασε και θα δεις.

Ισως να μην το έθεσα σωστά .
Δεν σε αμφισβητω , η εμπειρία μου με κανει να αμφισβητω την στοιβαροτητα του κατα την πάροδο του χρόνου με ενα τέτοιου βάρους μηχάνημα επάνω . Στο ξαναγραφω , μακάρι να κάνω λάθος ..
Με την διαφορετικη άποψη μαθαίνουμε , εξελισσομαστε... Μάλλον έπρεπε να μείνω μονο στα αρεστά μπράβο .

Να δοκιμασω , τι να δοκιμασω ; τον παγκο ή τις ενώσεις ; Οι ενώσεις αυτές για να δουλέψουν θέλουν την τέλεια εφαρμογη , καθόλου κενα .

Νικο παρα πολυ καλο ευγε νεε μου! Να το χαρεις το μηχανημα. Οσο για τη σταθεροτητα επειδη τις χρησιμοποιω συχνα πυκνα τις ενωσεις που εκανες (ειναι ασχημες σε σχεση με χελιδονοουρες αλλα οι παλιοι θελαν κατι γρηγορο και γερο για τους παγκους του ετσι τους δενανε) επιβεβαιωνω και βαζω στοιχημα οτι ειναι ντουβαρι και θα αντεξει και εμενα επανω :) ειδα εβαλες και βιδ2ς κςι κολλα και χωνεψε το ενα μεσα στο αλλο οποτε δωσε πονο τωρα και αναμενουμε τα εργα του εργαλειου ;)

Ευχαριστώ πολύ Dear.

Αν κάνω και χελιδονοουρές σε τέτοια κατασκευή θα με πάρουν με τις πέτρες αυτό είναι το μόνο σίγουρο δηλαδή!
Αύριο θα πλανίσω επίτηδες 4μετρα δοκάρια να δω τι βαστάει, βέβαια θα ταλαιπωρηθώ και εγώ αλλά δεν με νοιάζει... :)
Από εδώ και στο εξής μόνο ενώσεις θα έχει το πρόγραμμα και ας είναι πολύ πιο χρονοβόρες.

30 κιλα??? Καλοθρεμμενο, σα μικρο χοιρογουρουνο!!
Το δικο μου ειναι ισχνο, 5.5κιλα και μαλλον θα το βιδωσω απ'ευθειας τον παγκο εργασιας τυπου black and decker :))

Θα βγάλω φωτό μόνο μοτέρ να δεις τι θηρίο και καλοφτιαγμένο που φαίνεται. Όλο σίδερο είναι γι αυτό είναι και βαρύ!

Νίκο βαλτην σε δουλειά!!!!
Βγάλε φώτο καμία άσχημη παλέτα και περνά την μέσα να την δούμε και μετά!
Ωραία η βαση.

Στην αρχή του βίντεο βλέπετε τον τρόπο που διελυα στο παρελθόν τις παλετες με το ίδιο δισκοπριονο!
Τότε τις ήθελα για το μπάρμπεκιου μονο!
Αλλά και τώρα για να μπουν στο πορτπαγκαζ δύο κοψιματα στην μέση και κόπηκε στα δύο.

Δεν πρόσεξες ότι το ράφι είναι από παλέτα Κυρ?
Καμία σχέση δεν έχει το πριν και το μετά..

Ισως να μην το έθεσα σωστά .
Δεν σε αμφισβητω , η εμπειρία μου με κανει να αμφισβητω την στοιβαροτητα του κατα την πάροδο του χρόνου με ενα τέτοιου βάρους μηχάνημα επάνω . Στο ξαναγραφω , μακάρι να κάνω λάθος ..
Με την διαφορετικη άποψη μαθαίνουμε , εξελισσομαστε... Μάλλον έπρεπε να μείνω μονο στα αρεστά μπράβο .

Να δοκιμασω , τι να δοκιμασω ; τον παγκο ή τις ενώσεις ; Οι ενώσεις αυτές για να δουλέψουν θέλουν την τέλεια εφαρμογη , καθόλου κενα .

Βρε σωστά το έθεσες.
Δεν σου είπα κάτι για την διαφορετική σου άποψη, καλά κάνεις και την λες.
Δεν είπα ότι είναι τέλεια η κατασκευή αλλά σε σύγκριση με τις προηγούμενες μου κατασκευές, τόσο σε θέμα αντοχής όσο και σε θέμα καλαισθησίας είναι ένα σκαλί παραπάνω.
Μην ξεχνάς ότι είναι και η 2η κατασκευή με ενώσεις και όσο πάει το καλυτερεύω.
Επίσης έχω μόνο φαλτσοπρίονο για τις ενώσεις και όπως ξέρεις και εσύ, δεν φτάνει...

Ο Χρόνος θα δείξει ποιος από τους δυο μας έχει δίκιο φυσικά.
Ειδικά αύριο που θα φάει ζόρια θα φανεί.
Οι συνδέσεις όπως παρατήρησες και εσύ δεν είναι απολύτως τέλειες, ωστόσο τον σκοπό τους κατά 90% τον πετυχαίνουν (το ξύλο σχεδόν φωλιάζει μέσα και οι βίδες μαζί με την κόλλα το κρατάνε καλά στην φωλιά του).

Τέλος σε όλους αρέσουν τα μπράβο (και σε εμένα), ακόμα και στην χειρότερη κατασκευή. Μου αρέσουν και οι αρνητικές κριτικές καθώς βελτιώνομαι μέσα από αυτές (σιγά σιγά βέβαια!) :)

Νικολα αψογος!
Μπαμπη τι εφτιαξε ο τυπος απο το τιποτα ε;Ο ξεχονδριστηρας ειναι σαν αυτον που εχεις;

Ο Μπάμπης έχει μόνο ξεχονδριστήρα αν δεν κάνω λάθος και μάλιστα metabo, όχι Κινέζικο της σειράς όπως αυτός που έχω εγώ.

Νικόλα ωραία η κατασκευή και καλοδούλευτη.:worshippy:
Τώρα σε αυτό που λέει ο Ηλίας ...έχει δίκιο. Οι ενώσεις αυτού του είδους απαιτούν τέλεια εφαρμογή για να δουλέψουν σωστά ...δηλαδή τα ξύλα για να φωλιάσουν πρέπει να μπαίνουν με χτύπημα μέσα χωρίς καθόλου μα καθόλου κενά αλλιώς δεν έχεις τίποτα περισσότερο από μια σύνδεση απλή με βίδες.
Εσύ όμως το προσπαθείς και πάρα πολύ καλά κάνεις ...και εμείς σου λέμε θεωρητικά τι θα είναι καλύτερο για να βελτιωθείς την επόμενη φορά. :a0210::ernaehrung004:

Νικόλα ωραία η κατασκευή και καλοδούλευτη.:worshippy:
Τώρα σε αυτό που λέει ο Ηλίας ...έχει δίκιο. Οι ενώσεις αυτού του είδους απαιτούν τέλεια εφαρμογή για να δουλέψουν σωστά ...δηλαδή τα ξύλα για να φωλιάσουν πρέπει να μπαίνουν με χτύπημα μέσα χωρίς καθόλου μα καθόλου κενά αλλιώς δεν έχεις τίποτα περισσότερο από μια σύνδεση απλή με βίδες.
Εσύ όμως το προσπαθείς και πάρα πολύ καλά κάνεις ...και εμείς σου λέμε θεωρητικά τι θα είναι καλύτερο για να βελτιωθείς την επόμενη φορά. :a0210::ernaehrung004:

Νικ συμφωνώ σε αυτό. Θέλει πολύ υπομονή και σωστούς υπολογισμούς για να πετύχεις την σωστή σύνδεση, ωστόσο τουλάχιστον στις μισές από αυτές που έκανα μου βγήκε ακριβώς όπως το ήθελα.
Στις άλλες άφησα κενό για συστολή - διαστολή!!! :p

Από την αλλη το πολύ σφιχτό δεν το προτιμάω καθώς σε ζόρι μπορεί να ανοίξει.

Μια χαρα το προσπαθει ο Νικολας
Επ ευκαιρια να κανω και μια ερωτηση πιο γερη μια κατασκευη μικρου παγκου σαν του Νικολα,η και μεγαλου κανονικου παγκου,γινεται με συνδεσεις μορσες (πιστευω καλα να το λεω) χωρις βιδες δηλαδη,η την κλασικη γρηγορη ενωση ξυλων με νοβοπανοβιδες ; Παντα ειχα αυτην την απορια

Μια χαρα το προσπαθει ο Νικολας
Επ ευκαιρια να κανω και μια ερωτηση πιο γερη μια κατασκευη μικρου παγκου σαν του Νικολα,η και μεγαλου κανονικου παγκου,γινεται με συνδεσεις μορσες (πιστευω καλα να το λεω) χωρις βιδες δηλαδη,η την κλασικη γρηγορη ενωση ξυλων με νοβοπανοβιδες ; Παντα ειχα αυτην την απορια

Νομίζω ότι πέραν των συνδέσεων και νοβοπανόβιδων δεν αξίζουν οι μόρσες για τέτοιες κατασκευές.
Και περισσότερο χρόνο θα φας και δεν θα έχει κανένα νόημα καθώς μόνο για διακοσμητικούς λόγους αξίζουν.

Διαφωνώ. Σε ξυλουργικους πάγκους πχ μόνο τετεοιες συνδέσεις συναντάς. Γενικά το δύο υλικά (μέταλλο κ ξύλο) δεν έχουν ίδια συμπεριφορά, κ με τον καιρό χαλαρώνουν οι συνδέσεις. Για αυτό τα παραδοσιακά έπιπλα είναι αθάνατα!

Εγώ πάλι πιστεύω ότι από θέμα αντοχής ο καλύτερος τρόπος είναι αυτός που κρατάει το ξύλο όσο το δυνατόν ατόφιο και χωρίς ξένα πράγματα μέσα του.

Μάστορας δεν είμαι, ούτε καν καλός βοηθός ακόμη, αλλά...εάν φτιάξεις κάτι με την διαδικασία των ενώσεων χωρίς βίδα μόνο ξύλο και κόλλα αυτό θα είναι "αιώνιο". Και δεν εννοώ μόνο της συνδέσεις του τύπου που έκανε ο Νίκος αλλά και άλλων τύπων για παράδειγμα με τρύπες και εφαρμογή "φυσικής καβίλιας" ...γαμώτο δεν ξέρω πως τα λένε ακόμη αλλά θα μάθω...

επίσης πιστεύω ότι η λογική της δημιουργίας χωρίς βίδα, απαιτεί σίγουρα πολλαπλάσιο χρόνο και άλλη λογική από την σύνδεση με βίδες για παράδειγμα χρειάζεται σίγουρα και αντιστηρίξεις για να διαμοιράζει και να αντέχει καλύτερα τις ροπές και τα φορτία.

έχουμε κάποιον μάστορα εδώ μεγάλο σε ηλικία που να έχει μαθητεύσει σε παλιό ξυλουργό να μας ενημερώσει κατάλληλα?

toasted γράψαμε το ίδιο πράγμα !!! το είδα μόλις πόσταρα...

Εγώ πάλι δε νομίζω να το κρατήσει και 30 χρόνια το απο πάνω ο Νίκος. Όσο βελτιωνόμαστε αλλάζουμε πράγματα.
Μόλις πάρει το καλάι για τις ενώσεις θα το ξανακάνει απλά για το ακόμα πιο καλό και θα το σχεδιάσει και εντελώς αλλιώς για περισσότερη εργονομία. Δε το συζητώ για να αλλάξει χώρο στο εργαστήριό του όπου θα θέλει να κάνει άλλα πράγματα εντελώς :)

Εγω επειδη το ψαχνω με την οργανοποιια, μπορω να πω οτι ακομη μετα απο αιωνες δεν εχουν καταλήξει αν η συνδεση σε καποια σημεια των οργανων πρεπει να γινεται μονο ξυλο με ξυλο. Μιλαω για την ενωση μπρατσου και σωματος στα εγχορδα. Ολοι εχουν την εντυπωση οτι ο παραδοσιακος τροπος ειναι ξυλο με ξυλο έιτε με χελιδονουρα ειτε με σφηνα. Υπαρχουν ομως οργανα αιωνων, που με ακτινες X βρηκαν στην ενωση κατι προκες ΝΑ! Οργανα αξιολογα και "αθανατα". Επισης στις ηλεκτρικες κιθαρες οι ακριβες εχουν ενιαιο σωμα μπρατσο ή trough body κατασκευη για "καλυτερο sustain" , αλλα υπαρχουν και ηλεκτρικες με βιδωτο μπρατσο που κανουν πολλες ενιαιες να "ντρεπονται" για την τιμη τους.

Λοιπόν , για να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη και επειδή βλέπω Νικόλα ότι το ψάχνεις με τέτοιου είδους ενώσεις και το γουστάρω πολυ που ψαχνεσαι σου εφτιαξα ενα πρόχειρο σχέδιο .
Για να έχουμε μια στοιβαρη-άκαμπτη τέτοιου είδους ενωση χρειάζεται τα μέρη των ξυλων να εισχωρουν οσο γίνεται περισσότερο το ενα μέσα στο άλλο (κανόνας). Αυτο το επιτυγχανουμε με τον παρακάτω τροπο όπως στο σχεδιαγραμμα και όχι όπως της έκανες και φαινεται στις φωτο 5-6-7 . Οσο καλύτερη εφαρμογη έχουν τα σημεία που έχω κανει πιο έντονες τις γραμμές εχει και καλύτερο δέσιμο η ενωση . Αν βάλεις και βιδες στις κουκιδες που έχω βάλει η ενωση γίνεται αθανατη .

Αυτού του τύπου οι ενώσεις ειναι πολυ πιο ακαμπτες-δυνατές και χωρίς βιδες απο το να ενώσεις απλα 2 δοκάρια με νοβοπανοβιδες για τον Σακη που ρωτάει .

Αν μαζι με τις βιδες εχουμε και κολλα δεν εχουμε αυξησει κατακορυφα την αντοχη της συνδεσης?