Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Μαστόρια μου καλησπέρα,

γίνετε πρωτάκι η μικρή από Σεπτέμβρη και το κρεββάτι-σπιτάκι που είχα φτιάξει της φαίνεται πολύ παιδικό πια. Με την κυρά κάναμε μια ερευνα αγοράς αλλά κάτι 2χίλιαρα και κάτι 3χίλιαρα που ακούσαμε μας ζάλισαν. Plan B λοιπόν να το φτιάξω εγώ και θέλω λιγο την βοήθεια σας για οδηγούς συρταριών.

Ο καθαρός οφελιμος χώρος στον οποίο θα φιλοξενηθούν τα χωνευτά συρτάρια είναι 80 βάθος (κοκκινη γραμμή στο σχέδιο) και 73 πλάτος (μπλε γραμμή στο σχέδιο).
Να πάρω οδηγό συρταριών μηκους 70cm ή θα είναι μικρός;
Από την τομή του οδηγού καταλαβαίνω ότι από κάθε οδηγό θα χάσω 12.5 mm πλατος συρταριού, άρα κάθε συρτάρι θα πρέπει να έχει συνολικό πλάτος 730-12,5-12,5 = 705mm. Στην πράξη να το κάνω λίγο μικρότερο και αν ναι, πόσο; 700mm, 695mm, 690?

Στην φώτο που ακολουθεί, πάνω αριστερά το σχέδιο (ανολοκλήρωτο) πάνω δεξιά αυτό που θέλω να φτιάξω και κάτω τα specs των οδηγών που σκέφτομαι να βάλω.

Attachments

• Untitled.png
    Untitled.png
    1.7 MB · Views: 78
  • Like
Reactions: vagos08
Κωστα, το σχεδιο του κρεβατιου δεν ειναι πρακτικο:
θα εχει μια επιφανεια 85Χ200cm που θα παταει στο πατωμα!
Τα συρταρια θελουν βαρβατους οδηγους και δεν βολευουν ... φαντασου τι εχει να γινει εαν το συρταρι ειναι γεματο και καποιο παιδι το ανοιξει και κατσει πανω του!

Γνωμη μου, να φτιαξεις ενα κανονικο κρεβατι (με πλαινα για το στρωμα) και απο κατω να βαλεις συρταρια με μικρα ροδακια

• Like
Reactions: nikfor
Οδηγοί
Εγώ θα έβαζα 4 ροδάκια σε κάθε συρτάρι και θα τα άφηνα χωρίς οδηγούς (βλέπε φωτογραφία στο τέλος). Σε τέτοια μεγέθη οι οδηγοί θα είναι μανούρα.
Αν τώρα θες οπωσδήποτε οδηγούς, κοίταξε τουλάχιστο για οδηγούς μπίλιας που είναι πιο γερή κατασκευή. 70εκ είναι οκ - απλά θα βλέπεις την πίσω πλάτη του συρταριού 10 εκ πιο μέσα όταν είναι τέρμα ανοιχτό, το οποίο δεν είναι πρόβλημα.
Για το πλάτος του συρταριού, όπως το γράφεις (705χιλ). Το πάχος των οδηγών (12,5+12,5mm) νομίζω είναι στάνταρ και συνέχεια ξεχνάω πόσο είναι και το μετράω από ένα έτοιμο συρτάρι. Στην περίπτωσή σου ο οδηγός το γράφει στα specs, οπότε πας τυφλοσούρτη. Αν σου βγει το συρτάρι λίγο μεγαλύτερο, μπορείς να του κάνεις μια πατούρα ίσα να χωράει ο οδηγός, και αν σου βγει λίγο μικρότερο, μπορείς να βάλεις ροδελίτσες. Και στις δύο περιπτώσεις δεν φαίνεται η παρέμβαση.

Σχέδιο
Σαν design είναι ωραίο αλλά μου φαίνεται πολύ της ταλαιπωρίας. Το κλασικό κρεβάτι έχει 4 κομμάτια: τα 1&2 στη φωτογραφία που συνδέονται με φεράμια με δύο τάβλες (3&4). Μετά, ενσωματώνεις στο βασικό σχέδιο την πλαϊνή πλάτη και την βιβλιοθήκη-συρτάρι. Θεωρώ ότι έτσι θα σου βγει πιο γερό, με λιγότερα υλικά, πιο ελαφρύ και θα μπορείς να το λύσεις αν χρειαστεί. Επίσης, έτσι το στρώμα θα πατάει σε τάβλες κρεβατιού και όχι σε μασίφ επιφάνεια.

Φωτογραφία από το κρεβάτι της μικρής (το έχει φτιάξει μαραγκός από αντιγραφή φωτογραφίας που του δώσαμε). Τα συρτάρια είνα 1Χ1μέτρο, έχουν ροδάκια από κάτω και δουλεύουν απροβλημάτιστα εδώ και 10 χρόνια. Αντίθετα, με τους φτηνούς οδηγούς που πόσταρες έχω παιδευτεί πολύ σε μεγάλα συρτάρια (χαλάνε γρήγορα).
20220706_073707.jpg

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις

και εγώ δεν θεωρώ πρακτική την επιφάνεια που θα πατά το πάτωμα. Θα δουλέψω πάνω στο αρχικό σχέδιο που μας άρεσε αφαιρώντας την κάτω επιφάνεια και βάζοντας ροδάκια στα συρτάρια αντί οδηγούς. Θα επανέλθω.

Μαστόρια μου επανήλθα,

έκανα μια τροποποίηση στο αρχικό σχέδιο με σκοπό:
1. Να μην υπάρχει η κάτω επιφάνεια που θα πατά στο πάτωμα
2. Αντι οδηγών, τα συρτάρια να έχουν ροδάκια
3. παρεκλινα από το πρωτότυπο και αντι 2 μεγάλων συρταριών, θα έχω 3 διαφορετικού πλάτους το καθένα το οποίο κρίναμε είναι πιο πρακτικό αλλά και πιο παιχνιδιάρικο στο μάτι

Σας ευχαριστώ θερμά για τις συμβουλές και τις ιδέες που μου δώσατε.

Μια βοήθεια σε επιλογή υλικού τώρα. Σε άλλες εποχές θα πήγαινα είτε για πάνελ πεύκου είτε για κόντρα πλακέ και μόνο για το εσωτερικό των συρταριών καμια μελαμίνη. Αλλά η ανακαίνηση που κάναμε με άφησε πανί με πανί κυριολεκτιικά και κοιτάζω για κάτι πιο οικονιμικό.
Σκεφτόμουν κάτι σε MDF γυμνό 22mm πάχους και 3 χέρια ριπολίνης. Δεν έχω ξαναδουλέψει MDF και θα ήθελα την γνώμη σας αν είναι αποδεκτή η επιλογή ενός τέτοιου υλικού για αυτή την κατασκευή από θέμα αντοχής.

Για ροδάκια επειδή βάλαμε παρκέ να πάρω από πολυπροπυλένιο που καταλαβαίνω είναι πιο μαλακά;

Attachments

• Untitled.png
    Untitled.png
    62 KB · Views: 31
Αυριο μεσημέρι πάω για την παραγγελία για της ξυλείας οπότε αν υπάρχει καμία ενσταση για την χρήση MDF 22mm για την παραπάνω κατασκευή ας ειπωθεί μέχρι τότε.

Καλη Κυριακή Μαστόρια μου

Παραμένοντας σε καραντίνα ως την Κυριακή που μας πέρασε, είπα να ξεσκονίσω λίγο το αρχείο μου, να βρω τι δεν έχω παρουσιάσει ως τώρα. “Καρμικά” έπεσα πάνω σε ένα σύνθετο για το σαλόνι μου, που κατασκεύασα κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας τον Μάρτη του 20, με το 90% της ξυλείας να αγοράζεται από το Praktiker, την προτελευταία μέρα πριν κλείσει!

Ήθελα να καλύψω την εσοχή ανάμεσα σε 2 κολώνες. Αρχική μου σκέψη ήταν να κάνω μια κατασκευή που θα περικλείει και την πόρτα, αλλά θεώρησα ότι επειδή η δεξιά πλευρά θα είχε τέτοιο πλάτος που το πολύ πολύ να μπορούσα να αποθηκεύσω ξαπλωτά φιάλες κρασιού, δεν άξιζε την “σπατάλη” ξυλείας (τελικά βέβαια και να ήθελα, δεν θα έφταναν τα διαθέσιμα ξύλα).

01.jpg

Ίσα ίσα πρόλαβα να κόψω τα περισσότερα κομμάτια του παζλ στο εργαστήρι, πριν το εγκαταλείψω κι αυτό, το οποίο και βλέπετε σε μορφή πριν την τελική που σας παρουσίασα πριν κάποιο καιρό σε άλλο νήμα

02.jpg

03.jpg

04.jpg

Μεταφέρθηκαν όλα στο σπίτι και συνεχίστηκαν οι υπόλοιπες εργασίες. Ανοίχτηκαν οι καβίλιες.

05.jpg

Έγιναν οι στεγνές (χωρίς κόλλα) δοκιμές εφαρμογής.

06.jpg

Χρησιμοποιώντας το σχετικό εργαλείο της Kreg (αυτό ειναι το νέο μοντέλο), ανοίχτηκαν αρκετές τρύπες για ρύθμιση των ραφιών.

07.jpg

Στην ουσία φτιάχτηκαν 2 στήλες ξεχωριστές, διαφορετικού πλάτους, που ενώθηκαν μεταξύ τους με ράφια με φεράμια, ενώ η “οροφή” θα είναι κοινή.

08.jpg

Τα κομμάτια βάφτηκαν ξεχωριστά, ενώ στις στήλες μπήκε χαρτοταινία σε προσημειωμένα σημεία που θα κολλούνταν τα ράφια, για να πιάσει σωστά η ξυλόκολλα.

09.jpg

10.jpg

Στην ένωση των δύο στηλών είχα προνοήσει να τρυπήσω για καβίλιες για την ευθυγράμμιση, και από κάτω μπήκαν φεράμια, μιας και η οροφή είναι στερεωμένη με βίδες, ώστε να μπορεί να λυθεί το έπιπλο, αν χρειαστεί.

11.jpg

12.jpg

13.jpg

Μπήκαν λαμάκια για στερέωση στον τοίχο.

14.jpg

Στη συνέχεια μπήκε πλάτη Κ/Π 4άρι, ενώ πίσω του στερεώθηκαν όπως όπως καλωδιώσεις για τον φωτισμό LED (είναι κάτι που θα διορθώσω κάποια στιγμή). Στην φωτογραφία μπορείτε να παρατηρήσετε ότι η πλάτη στην αριστερή στήλη δεν καλύπτει το κάτω ντουλάπι, γιατί είναι το σημείο με πρίζες κεραίας, τηλεφώνου και ρεύματος. (15)

15.jpg

Φωτισμός υπάρχει στις 4 γωνίες μόνο των δύο ντουλαπιών της αριστερής στήλης, η οποία προορίζεται για γυάλινα ράφια μάλλον με αναμνηστικά ταξιδιών κλπ.

16.jpg

Για να κλείσω το τελείωμα των αλουμινένιων προφίλ, έφτιαξα δικές μου τάπες από Κ/Π, τις έβαψα στο ίδιο χρώμα και τις έβαλα με θερμόκολλα.

17.jpg

18.jpg

Έγιναν επίσης πορτάκια με ένθετο φιμέ τζάμι για τα 4 επάνω και 4άρι Κ/Π (ή 6άρι δεν θυμάμαι) για τα 2 κάτω, ενώ χρησιμοποίησα και το ειδικό εξάρτημα της Kreg για γρήγορη τοποθέτηση των μεντεσέδων. Μεντεσέδες επέλεξα της Blum με soft close για τα 34 πορτάκια με τζάμι και κάποιους πιο απλούς (πάλι με soft-close) που είχα από Leroy νομίζω

19.jpg

20.jpg

Και η τελική εμφάνιση

21.jpg

22.jpg

23.jpg

Και μια κοινή με το έπιπλο της τηλεόρασης που είχα παρουσιάσει εδώ

24.jpg

Tελεια δουλεια, πανεμορφο αποτελεσμα, χιλια μπραβο Γιαννη!! (y)
Εισαι πολυ καλος :love:
Ωραια κατασκευη
Μπραβο Γιαννη!
Εξαιρετικη δουλεια!
Αααα, υπέροχο! Γειά στα χέρια σου μάστορα!
Μπράβο σου Γιάννη...
Πολύ μερακληδικη κατασκευή...!!!
Σας ευχαριστώ πολύ όλους!

Είχα στην αποθήκη κάποια ρετάλια από ξύλα, είχα και την επιθυμία του μικρού να του κατασκευάσω ένα ξύλινο κουτί-μπαούλο για τα παιχνίδια του και πριν ενάμιση μήνα ξεκίνησα να το φτιάχνω. Όμως τώρα το καλοκαίρι λόγω περιορισμένου χρόνου καθημερινά, η κατασκευή έγινε με πολύ αργούς ρυθμούς.

Οι διαστάσεις του είναι 95cm μήκος, 45cm πλάτος και 55cm ύψος και τα ξύλα που χρησιμοποίησα είναι το κλασσικό 16άρι MDF για τα τελάρα και λεπτά φύλλα κόντρα πλακέ πάχους 4,5mm (τα μέτρησα με παχύμετρο). Αρχικά έφτιαξα τα τελάρα με το MDF τα οποία ένωσα μεταξύ τους με καβίλιες και ξυλόκολλα.

IMG_20220630_182215.jpg

IMG_20220702_111323.jpg

IMG_20220702_113331.jpg

Στη συνέχεια για να γίνει πιο στιβαρή και ανθεκτική η κατασκευή, αλλά και για να μεγαλώσω την επιφάνεια των κόντρα πλακέ (αφού όπως προείπα είχα ρετάλια και όχι μεγάλες επιφάνειες) κόλλησα μεταξύ τους τα φύλλα και πλέον το πάχος έγινε 9mm. Ακολούθως κόλλησα στα τελάρα τις επιφάνειες και έβαλα καρφιά με το μεγάλο καρφωτικό του Λιντλ. Ομοίως κάρφωσα με 32άρια καρφιά (το μεγαλύτερο μέγεθος καρφιών που μπορεί να πάρει το συγκεκριμένο καρφωτικό) και τα MDF μεταξύ τους. Περιμετρικά στον πάτο αλλά και στη μέση τοποθέτησα πηχάκι, για να πατήσει πάνω σε αυτό η κάτω επιφάνεια.

IMG_20220713_111702.jpg

Επειδή μου αρέσει να πειραματίζομαι για να μαθαίνω, αποφάσισα σε αυτήν την κατασκευή να μην χρησιμοποιήσω καθόλου βίδες, παρά μόνο ξυλόκολλα, καβίλιες και το καρφωτικό.
Έφτιαξα χερούλια χρησιμοποιώντας τρυπάνι μεντεσέ και ηλεκτρική σέγα και με τον ίδιο τρόπο έκοψα ένα κομμάτι από την πρόσοψη για να μπαίνει το χέρι και να ανοίγει το καπάκι.

IMG_20220714_125004.jpg

Το καπάκι φτιάχτηκε με τον ίδιο τρόπο με το υπόλοιπο κουτί με την διαφορά ότι περιμετρικά χρησιμοποίησα αντί για το 16άρι MDF, 12άρι κόντρα πλακέ πλάτους 5cm το οποίο, ομοίως, κόλλησα και κάρφωσα.

IMG_20220711_192923.jpg

Χρησιμοποίησα το ρούτερ για να κάνω αυλάκι στο MDF για ομορφότερο αποτέλεσμα και αφού στόκαρα κάποια σημεία που χρειάζονταν, το πέρασα με το περιστροφικό τριβείο χρησιμοποιώντας διαδοχικά 120άρι, 180άρι και 240άρι γυαλόχαρτο.

IMG_20220714_125220.jpg

Το πέρασα αρχικά με ένα χέρι βελατούρα και στη συνέχεια με δύο χέρια ριπολίνη σε απόχρωση μπεζ για το εσωτερικό, λαχανί για τις εξωτερικές επιφάνειες και μπλε για τα περιμετρικά τελάρα.

IMG_20220719_170345.jpg

Στο τέλος βίδωσα 4 ροδάκια για να μετακινείται εύκολα (τα δύο με στοπ) και προτίμησα το κουμπάσο από αλυσίδα ή σχοινί για ομαλότερο άνοιγμα-κλείσιμο στο καπάκι.

IMG_20220729_113229.jpg

IMG_20220729_111427.jpg

Θαυμασια δουλεια Χαρη, πηρες ρεταλια, τα διαμορφωσες, τα κολλησες, τα εβαψες και εφτιαξες ενα λειτουργικοτατο και χρησιμο επιπλο, μπραβο (y)
...και το κουμπασο με το αμορτισερ ηταν πολυ καλη ιδεα καθως δεν κανει μονο ομαλοτερο το ανοιγμα/κλεισιμο αλλα και ασφαλεστερο για το παιδι!

• Like
Reactions: xxaris
Μαστόρια μου καλησπέρα,

γίνετε πρωτάκι η μικρή από Σεπτέμβρη και το κρεββάτι-σπιτάκι που είχα φτιάξει της φαίνεται πολύ παιδικό πια. Με την κυρά κάναμε μια ερευνα αγοράς αλλά κάτι 2χίλιαρα και κάτι 3χίλιαρα που ακούσαμε μας ζάλισαν. Plan B λοιπόν να το φτιάξω εγώ και θέλω λιγο την βοήθεια σας για οδηγούς συρταριών.

Ο καθαρός οφελιμος χώρος στον οποίο θα φιλοξενηθούν τα χωνευτά συρτάρια είναι 80 βάθος (κοκκινη γραμμή στο σχέδιο) και 73 πλάτος (μπλε γραμμή στο σχέδιο).
Να πάρω οδηγό συρταριών μηκους 70cm ή θα είναι μικρός;
Από την τομή του οδηγού καταλαβαίνω ότι από κάθε οδηγό θα χάσω 12.5 mm πλατος συρταριού, άρα κάθε συρτάρι θα πρέπει να έχει συνολικό πλάτος 730-12,5-12,5 = 705mm. Στην πράξη να το κάνω λίγο μικρότερο και αν ναι, πόσο; 700mm, 695mm, 690?

Στην φώτο που ακολουθεί, πάνω αριστερά το σχέδιο (ανολοκλήρωτο) πάνω δεξιά αυτό που θέλω να φτιάξω και κάτω τα specs των οδηγών που σκέφτομαι να βάλω.

Μαστόρια μου επανήλθα,

έκανα μια τροποποίηση στο αρχικό σχέδιο με σκοπό:
1. Να μην υπάρχει η κάτω επιφάνεια που θα πατά στο πάτωμα
2. Αντι οδηγών, τα συρτάρια να έχουν ροδάκια
3. παρεκλινα από το πρωτότυπο και αντι 2 μεγάλων συρταριών, θα έχω 3 διαφορετικού πλάτους το καθένα το οποίο κρίναμε είναι πιο πρακτικό αλλά και πιο παιχνιδιάρικο στο μάτι

Σας ευχαριστώ θερμά για τις συμβουλές και τις ιδέες που μου δώσατε.

Μια βοήθεια σε επιλογή υλικού τώρα. Σε άλλες εποχές θα πήγαινα είτε για πάνελ πεύκου είτε για κόντρα πλακέ και μόνο για το εσωτερικό των συρταριών καμια μελαμίνη. Αλλά η ανακαίνηση που κάναμε με άφησε πανί με πανί κυριολεκτιικά και κοιτάζω για κάτι πιο οικονιμικό.
Σκεφτόμουν κάτι σε MDF γυμνό 22mm πάχους και 3 χέρια ριπολίνης. Δεν έχω ξαναδουλέψει MDF και θα ήθελα την γνώμη σας αν είναι αποδεκτή η επιλογή ενός τέτοιου υλικού για αυτή την κατασκευή από θέμα αντοχής.

Για ροδάκια επειδή βάλαμε παρκέ να πάρω από πολυπροπυλένιο που καταλαβαίνω είναι πιο μαλακά;

Λοιπόν παρέδωσα.
Η μικρή χωροπηδαγε από την χαρά της και έλαβα τα συγχατήρια από την συζυγο.
Χάρηκα με την κατασκευή, το διασκέδασα. Εγινα σοφώτερος και θεωρώ τα πήγα πολύ καλά για την κλάση μου στο θέμα του βαψίματος. Σας ευχαριστώ όλους για την βοήθεια και τις παρατηρήσεις τόσο όσον αφορά το σχέδιο όσο και την βοήθεια για το βάψιμο.
Ξενέρωσα στο τελικό μοντάρισμα όταν διαπίστωσα οτι η γωνια του τοίχου δεν ήταν 90 μοίρες.

Την άλλη εβδομάδα περιμένω ξυλεία για 2 ραφιέρες που θα χρειαστεί η μικρή και έχω ήδη αρχίσει τα σχεδια για ενα επιπλο στο σαλόνι.
Καλά να ειμαστε,

20220902_134633.jpg20220902_134705.jpg20220902_134744.jpg