Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Μπραβο Κωστα εκανες καταπληκτικη δουλειά
και ο κατασκευαστικος οδηγος που εφτιαξες πολυ καλος

Για να ειχαμε να λεγαμε ... θα μπορουσες να αμβλυνεις, για ασφαλεια, λιγο τη γωνια στον πατο του στρωματος.

• Like
Reactions: nikfor
Μπράβο πολύ καλό έγινε Κώστα...και τα κομμάτια που περαστηκαν διαφορετικό χρώμα έχουν συνδυαστεί άψογα...

Σας ευχαριστώ όλους,

Δημητρη ναι, 22mm mdf
Σοφά μίλησες Σόφρων, έπρεπε να το είχα αντιληφθεί νωρίτερα. Μετά ήταν πολύ αργά, οπότε οπως είπε και ο κύριος Αυγολέμονος "Να χαμε να λέγαμε και νά χαμε να πούμε"
Κωστή, είμαι πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Το μικρό συρτάρι με το πιο σκούρο χρώμα είναι ο ίδιος κωδικός σε ριπολίνη με αυτό που χρησιμοποιήθηκε για τον τοίχο. Οι υπόλοιπες αποχρώσεις βγήκαν με αραίωση από λευκή ριπολίνη.

Σήμερα βάζω μπρος κάποιες ραφιέρες για το δωμάτιο της μικρής να βάλει τα βιβλία της που γίνετε πρωτάκι, και ως συνήθως δουλεύω από τώρα στο μυαλό μου τα επόμενα πριν αρχίσω να τα σχεδιάζω στο sketchup.
Για ένα από τα μελλοντικά σας θέλω κάτι. Θέλω να φτιάξω για το στεγασμένο μπαλκόνι ένα μακρόστενο έπιπλο μήκους 2,5m και ύψους γυρω στο 1m από κόντρα πλακέ πάχους 2cm. Στις δύο άκρες του επίπλου αριστερά και δεξιά θα τοποθετήσω 2 πορτάκια με γρίλιες και στο ενδιάμεσο θα έχει ράφια. Τα πορτάκια θέλω να τα κάνω χωνευτά, δηλαδή όταν κλείνουν να έρχονται πρόσωπο με το πλαίσιο. Θα χρειαστώ inset hinges αλλά δεν ξέρω πως τα ζητάνε στα ελληνικά. Επίσης αν το πορτάκι είναι 99,3cmx39,4cm, πόσο μεγαλύτερο να κάνω το πλαίσιο;

Το έπιπλο θα είναι ανοιχτό από πίσω κάτι το οποίο φαντάζομαι απλοποιεί τα πράγματα. Σκοπευω να το ξαπλώσω κάτω με την μούρη του να ακουμπά το πάτωμα, να βάλω τα πορτάκια στο πάτωμα, να τα κεντράρω και στην συνέχεια να περάσω τις βίδες στο mdf. Είναι πράγματι τόσο απλό ή κάτι δεν έχω προβλέψει και θα την πατήσω;

Θέλω να φτιάξω για το στεγασμένο μπαλκόνι ένα μακρόστενο έπιπλο μήκους 2,5m και ύψους γυρω στο 1m από κόντρα πλακέ πάχους 2cm. Στις δύο άκρες του επίπλου αριστερά και δεξιά θα τοποθετήσω 2 πορτάκια με γρίλιες και στο ενδιάμεσο θα έχει ράφια. Τα πορτάκια θέλω να τα κάνω χωνευτά, δηλαδή όταν κλείνουν να έρχονται πρόσωπο με το πλαίσιο. Θα χρειαστώ inset hinges αλλά δεν ξέρω πως τα ζητάνε στα ελληνικά. Επίσης αν το πορτάκι είναι 99,3cmx39,4cm, πόσο μεγαλύτερο να κάνω το πλαίσιο;

Το έπιπλο θα είναι ανοιχτό από πίσω κάτι το οποίο φαντάζομαι απλοποιεί τα πράγματα. Σκοπευω να το ξαπλώσω κάτω με την μούρη του να ακουμπά το πάτωμα, να βάλω τα πορτάκια στο πάτωμα, να τα κεντράρω και στην συνέχεια να περάσω τις βίδες στο mdf. Είναι πράγματι τόσο απλό ή κάτι δεν έχω προβλέψει και θα την πατήσω;
Αν μιλάς για μεντεσέδες τέτοιου τύπου, θα σου πρότεινα να πας σε ένα μαγαζί με είδη επιπολοποιιας και να του εξηγήσεις τι θες να κάνεις - "μεντεσέ ντουλάπας" το ζητάω και έχουν διάφορους τύπους. Το πρώτο μαγαζί που τσεκάρω είναι ο Μουρδουκούτας που έχει ποικιλία και καλές τιμές, τον κλασσικό μεντεσέ ντουλάπας τον αγόρασα πρόσφατα 0,35€ το κομμάτι.

Για την τοποθέτηση θα σου πρότεινα να πάρεις ένα οδηγό τέτοιου τύπου. Μπορείς και να φτιάξεις έναν παρόμοιο μόνος σου. Στην συνέχεια, εγώ κάνω μια δοκιμή με δύο σανίδες ρετάλια (η μία παριστάνει το πορτάκι και η άλλη την κάσα. Ανάλογα πως θα βγει το δοκιμαστικό προσαρμόζω τις μετρήσεις στο πραγματικό ντουλάπι για τα κενά ή τα overlaps. Όλο αυτό ακούγεται χρονοβόρο αλλά δεν είναι και τίποτα δύσκολο, και το κάνεις άπαξ - μετά τοποθετείς όσους (ίδιους) μεντεσέσες θες σε αυτό ή τα επόμενα προτζεκτ.
Η δουλειά μπορεί να γίνει και απλά μετρώντας και μαρκάροντας μία-μία τις τρύπες (3 για κάθε μεντεσε) αλλά είναι λίγο σπαζοκεφαλιά.

Για το μέγεθος του πλαισίου άσε 2-3 χιλιοστά κενό περιμετρικά, όπως κάνουμε δηλαδή και με τα χωνευτά συρτάρια.

Συμφωνώ με τον Δημήτρη...
Εγώ πάντα μετράω που θα μπει αφού τους έχω τοποθετήσει στο πορτάκι...
Εξάλλου το ότι θα είναι ανοικτό και θα το γυρίσεις τούμπα για βλέπεις την μέσα πλευρά θα σε βοηθήσει αρκετά να το προσαρμόσεις..

Επεισης αλλά σημαντικό είναι εαν θες μεντεσεδες με φρένο...
Δηλ θα κλείνεις το φύλλο με φορά και αυτό 10 πόντους πριν κλείσει θα φρενάρει για να μην κοπανισει/κλείσει απότομα στην κάσα....

• Like
Reactions: dk31 and nikfor
Μέχρι να έρθει η ώρα για το έπιπλο στο μπαλκόνι έπρεπε στο τάκα τάκα να φτιάξω ένα τραπέζι για το μπαλκόνι.

Λόγω περιορισμένου χώρου έπρεπε να σκαρφιστώ έναν τρόπο σύνδεσης ώστε να μην χρειάζεται στο κάτω μέρος των ποδιών να πρέπει να προσθέσω τραβέρσες για να γίνει ακλόνητο σε πλευρικές δυνάμεις.

Για αυτό αποφάσισα να βάλω χοντρά δοκάρια για πόδια 9X9cm και για ομοιομορφία, το οριζόντια πλαίσιο να γινόταν με δοκάρια 9Χ4,5cm, με την μεγάλη διάσταση να είναι παραλληλη με τα πόδια και την μικρή παράλληλη με το κόντρα πλακέ.

Επίσης θα έβαζα τραβέρσες αλλά κρυφές. Με κίτρινο στα print screens από Sketchup έχω μαρκάρει τις «κρυφές» τραβέρσες.

Δυστυχώς όταν πετάχτηκα leroy για ξυλεία δεν βρήκα δοκάρια 9Χ4,5cm αλλά τετράγωνα 5,5Χ5,5 cm. Δεν σκεφτόμουν καθαρά, με περίμεναν η κυρά και η κόρη μπαρουτοκαπνισμένες στο σπίτι που είχα αργήσει, οπότε πήρα ότι βρήκα μπροστά μου.

Το φτιαξα και είναι πραγματικά ακλόνητο λέμε, αλλά κάτι με τρώει στο μάτι.

Οπότε πριν αρχίσω να τριψίματα και τα βαψίματα, με το χέρι στην καρδιά πείτε μου αν σας φαίνεται ανομοιόμορφη ως κατασκευή ή κανείς δεν θα το παρατηρήσει;

Thanks.Untitled1.png

Εμένα μια χαρά μου φαίνεται. Μη σου πω ότι του προσθέτει "χαρακτήρα" το πιο χοντρό πλαίσιο.

ΟΚ κύριοι, παραμένει ως έχει λοιπόν και αρχίζω βάψιμο.

Σώφρον Ναι. έχεος απόλυτο δικιο για την φαλτσοκοπή. Προφανώς κάτι δεν κάνω καλά, αλλά για να κάνω αξιόπιστη φαλτσοκοπή με το parkside που έχω πρέπει κάθε φορά να μπαίνω σε διιαδικασια δοκιμαστικών κοπών και ρυθμίσεων ώστε να βρω το σημείο των 45 μοιρών και μετά να κάνω τις κοπές μου.
Δυστυχώς δεν έχω καθόλου χρόνο διαθέσιμο. Για το συγκεκριμένο project έχοντας σχεδιάσει τα πάντα από πριν στο sketchup (μεταμεσονύκτιες ώρες) βρήκα το σάββατο 1 ώρα max σε ώρα όχι κοινής ησυχίας να διαθέσω ώστε να κατεβω κάτω να κάνω τις κοπές, δεν με έπαιρνε χρονικά να κάνω και τις δοκιμαστικές φαλτσοκοπες.
Οι υπόλοιπες εργασίες έγιναν αφού έπεφτε η οικογένεια για ύπνο. Και το τρίψιμο χθες που έκανα επειδή ήταν αργα το έκανα με το χέρι αν και έχω καλό παλμικό τριβείο.
Δεν πειράζει, ευκαιρία να πειραματιστώ στο βάψιμο του σόκορου.

Με την ευκαιρία, σκέφτομαι για βάψιμο:
2 χερια αστάρι νερου
3 χέρια ριπολίνη (διχρωμία)
2 χέρια βενρίκι θαλάσσης άχρωμο διαλύτου

Το αστάρι μπορώ να το χρωματίσω λίγο με ριπολίνη μηπως και γλυτώσω κανένα από τα 3 χέρια ριπολίνης;

κάποια ένσταση; Θυμίζω ειναι για το στεγασμένο βορεινό μπαλκόνι. Δεν πέφτει ηλιος πάνω του, μόνο λίγο νερό αν βρέχει και φυσάει δυνατά αλλά έχω σκοπό να βάλω τέντα οπότε και αυτό το λίγο θα ελαχιστοποιηθεί. Αλλά θα παραμείνει βορεινό οπότε θα έχει υγρασία και πάχνη τα κρυα πρωινά.

Last edited:
  • Like
Reactions: Σωφρον
Δεν πειραζει την επομενη φορα
Αυτο που φοβαμαι ειναι η συνδεση της κορνιζας με την επιφανεια, γιατι η εκθεση σε ηλιο και υγρασια θα αρχισει να ανοιγει.
πριν απο το ασταρι ψεκασε ελαφρα και γυαλοχαρταρισε

Αν εννοείς την διαδικασία να βρέξω το ξύλο για να αγριέψει λίγο η επιφάνει και να το ξυρίσω με το 180άρι, πριν αρχίσω το αστάρωμα, ναι φυσικά και το έχω κάνει.

Και εγώ φοβάμαι τις συστολές/διαστολές αλλά δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω προς αυτή την κατεύθυνση.
Θα βοηθούσε να βάλω και άλλες τραβέρσες κάτω από την επιφάβεια του τραπεζιού και να πακτώσω την επιφάνεια με τις τραβέρσες?

κάτι τέτοιο δηλαδή θα βοηθούσε για να αντιμετωπίσω τις συστολες / διαστολες ?

Σε θέμα ευστάθιας/στιβαρότητας δεν έχει ανάγκη. Ειναι τούμπανο ήδη.

Attachments

• Untitled.png
    Untitled.png
    463.7 KB · Views: 25
ΟΚ κύριοι, παραμένει ως έχει λοιπόν και αρχίζω βάψιμο.

Με την ευκαιρία, σκέφτομαι για βάψιμο:
2 χερια αστάρι νερου
3 χέρια ριπολίνη (διχρωμία)
2 χέρια βενρίκι θαλάσσης άχρωμο διαλύτου

Το αστάρι μπορώ να το χρωματίσω λίγο με ριπολίνη μηπως και γλυτώσω κανένα από τα 3 χέρια ριπολίνης;
Για ασταρι εννοείς βελατουρα νερού.

Όχι δεν αναμειγνύονται καθώς η βελατουρα σαν ασταρι βάζοντας ριπολινη σφολιαζει και δεν απλώνεται σωστά ομοιόμορφα.

Όσο αφορά το χρωματισμό μπορείς να χρωματίζεις την βελατουρα στην ίδια απόχρωση με την ριπολινη...
Θα έρθει πολύ κοντά και θα σου σκεπάσει πιο εύκολα η ριπολινη..

2+2 (βελατουρα-ριπολινη) είναι υπεραρκετά..

Διαφωνώ καθετα/οριζοντια η όπως θες να μπει βερνίκι δυαλιτου από πάνω καθώς θα το "σηκωσει" το χρώμα εξαιτίας της δύναμης του...

Εγώ θα πρότεινα βερνίκι πατωματων νερού...2 χέρια....Έχει η Vernilac..Πολύ
σκληρό και αντέχει καταπονησεις...

κάτι τέτοιο δηλαδή θα βοηθούσε για να αντιμετωπίσω τις συστολες / διαστολες ?
Οχι
τετοιο σκαρωμα βοηθαει μονο στην στιβαροτητα

Για τις συστολες / διαστολες βοηθαει η ενισχυση της ενωσης, απο κατω.