Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Περνώντας πριν λίγες ημέρες έξω από ένα ξυλουργείο βρήκα πεταμένο το τραπεζάκι της παρακάτω φωτογραφίας, χωρίς την πάνω επιφάνεια του.

IMG_20220916_124715.jpg

Είναι διαστάσεων 57cm μήκος, 37cm πλάτος και 47cm ύψος, από μαλακό ξύλο, προφανώς πεύκο, αλλά σε άριστη κατάσταση χωρίς σημάδια ή εκδορές, άβαφο και πλανισμένο. Αποφάσισα να πειραματιστώ μαζί του και να χρησιμοποιήσω επιφάνειες laminate που είχα στην αποθήκη, οι οποίες είναι λεπτές σε πάχος αλλά πολύ σκληρές και άκαμπτες.
Αρχικά “έσκαψα” σε βάθος 2cm το ξύλο των ποδιών του τραπεζιού και κόλλησα κατά μήκος δύο κομμάτια-πηχάκια από mdf ενώ στο πλάτος χρησιμοποίησα καβίλιες για την ένωση των ξύλων στα πόδια του τραπεζιού και με αυτόν τον τρόπο έφτιαξα ένα τελάρο περιμετρικά όπου εκεί πάνω με καβίλιες κόλλησα την μία επιφάνεια laminate και έτσι έκανα ράφι στο τραπέζι.

IMG_20220929_103755.jpg

IMG_20221001_101804.jpg

Πολύ χρήσιμες για αυτή τη δουλειά οι ακίδες κεντραρίσματος (οι συγκεκριμένες είναι του Lidl που έβγαλε την προηγούμενη εβδομάδα).

IMG_20221004_131623.jpg

IMG_20221004_135512.jpg

Στις δύο άκρες της επιφάνειας για αισθητικούς λόγους έβαλα στρογγυλά ξύλα διαμέτρου 24 εκατοστών.

IMG_20221005_093904.jpg

Με τον ίδιο τρόπο κόλλησα και την πάνω επιφάνεια laminate. Εδώ να σημειώσω ότι χρησιμοποίησα αδιάβροχη (D3) ξυλόκολλα γιατί δεν έχω αποφασίσει ακόμα που θα το βάλω, σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο.
Έτριψα με 80άρι γυαλόχαρτο τις επιφάνειες των laminate για να αγριέψουν λίγο καθόσον είναι πολύ λείες, για να “κάτσει” η βαφή και το πέρασα δύο χέρια βελατούρα νερού.

IMG_20221005_104339.jpg

Ακολούθως πέρασα τρία χέρια ριπολίνη επίσης νερού σε απόχρωση μολυβί και έτοιμο το τραπεζάκι.

IMG_20221011_112310.jpg

IMG_20221011_112451.jpg
 
Ωραιος...!!!

Να ξέρετε ότι η βελατουρα νερού χρωματιζεται και έτσι δεν χρειάζονται τόσα πολλά χέρια για να σκεπάσει...
Με 1+2 θα είχε γίνει η δουλειά...Όχι όμως ότι είναι λάθος τα περισσότερα χέρια αλλά για εξοικονομήσει χρόνου και εργασιας...
 
Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση

παρέλαβα πριν λίγες ημέρες την ξυλεία, πάνω από 200kg MDF πάχους 2 & 3 cm και ξεκίνησα αυθημερόν την δουλειά.
Χαμός γίνεται στο εργαστήριο, δεν χωράω να περπατήσω. Απογευματινές - βραδινές - μεταμεσονύχτιες ώρες κυρίως.
Από την πρώτη μου κατασκευή (κάτι ζαρτινιέρες) περάσαμε σε έπλιπλα για το μπαλκόνι, μετά κατεβήκαμε στον κοινόχρηστο κήπο όπου έφτιαξα σπιτάκια και τραμπάλες και τραπέζια και παγκάκια, μετά ανέβηκα στο σπίτι όπου μπουκαρα στο υπνοδωμάτιο της μικρής (κρεβατια, βιβλιοθήκες κλπ) και τώρα που τέλειωσε και αυτό μπαίνω στο σαλόνι.
Εδώ θα πρέπει να υπερβάλω εαυτόν, μιας και αν θα βλέπω ατέλειες που ξέρω ότι τις έχω κάνει εγώ, θα ξενερώνω κάθε φορά που θα τις βλέπω.
Ενα άλλο challenged σημείο είναι ότι οι δύο από τις τρεις κατασκευές θα βγουν γυρω στα 90 kg η κάθε μία, πράγμα το οποίο κάνει αδύνατη την μεταφορά τους από το γκαράζ στο σπίτι ως ένα τεμάχιο. Οπότε θα πρέπει να γίνει η όλη προετοιμασία κάτω και η τελική συναρμολόγηση στο χώρο που θα κάτσουν.

Οταν τελειώσει και αυτή η φάση, θα ξαναπιάσω το μπαλκόνι να το διαμορφώσω αλλιώς. Σε δουλειά να βρισκόμαστε.





Untitled.png
 
... μιας και αν θα βλέπω ατέλειες που ξέρω ότι τις έχω κάνει εγώ, θα ξενερώνω κάθε φορά που θα τις βλέπω.
φιλικη συμβουλη ... αυτο θα πρεπει να το ξεπερασεις ... το ιδιο προβλημα εχω κι εγω και δεν περναω καλα :ROFLMAO:

Ωραιο project. Tο καθισμα του καναπε τι παχος και μηκος θα εχει?
Τα μαξιλαρια θα πρεπει να εχουν βαρος για να μεινουν στη θεση τους και οχι κατευθειαν πανω στο ξυλο
 
Δεν υπάρχει θεραπεία. Πρώτα σου φεύγει η ψυχή και μετά το χούι λένε.

Δεν θα είναι άλλο το κάθισμα και άλλο τα μαξιλάρια της πλάτης. Θα παραγγείλω από bed & sofa κάτι τέτοιο στην διάσταση που χρειάζομαι.
Untitled.png

Εχω από παλιά έναν αγορασμένο στο εξοχικό και είναι πολύ αναπαυτικός, δροσερός και ρίχνεις και κάνα ύπνο πολύ άνετα. Για το σαλόνι του σπιτιού ήθελα να φτιάξω την βαση προκειμένου αισθητικά να είναι όπως το θέλω και στις διαστάσεις που ακριβώς χρειάζομαι.
Προσπάθησα κατά τον σχεδιασμό του καναπέ η γωνία καθίσματος-πλάτης, η απόσταση του καθίσματος με το πάτωμα, και η καθαρή απόσταση από το χείλος του καναπέ μέχρι να ακουμπήσουμε στο στρώμα της πλάτης, να είναι παραπλήσιες με αυτές του εξοχικού μιας και εκ του αποτελέσματος για τον σωματότυπο τον δικό μου και της συζύγου είναι οι ιδανικές.
Απο μνήμης ότι θυμάμαι:
απόσταση καθισματος- πατώματος 43cm.
απόσταση χείλος καναπε έως μαξιλάρι πλάτος 57cm
καθαρό μήκος καθίσματος 193cm
συνολικό μήκος καναπέ 230 (μαζί με το τραπεζάκι και το μπράτσο)
συνολικό βάθος καναπέ 82cm
 
Χωνευτή ντουλάπα στο σαλόνι με δυο συρομενα φυλλα.
Κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από τον γράφοντα πριν αρκετά χρόνια,
εκτός απο τις γκινισιές για τα ράουλα που εγιναν απο φιλο επιπλοποιο
(και το κολλημα των καθρεφτών).

c6gztTz.jpg
 
Πολυ ομορφη και προσεγμενη αισθητικα κατασκευη, μπραβο!! (y)

Βεβαια, η γλύκα για μας ειναι να βλεπουμε και να χαιρομαστε την διαδικασια της κατασκευης :)
 
  • Like
Reactions: skysound
Βεβαια, η γλύκα για μας ειναι να βλεπουμε και να χαιρομαστε την διαδικασια της κατασκευης :)
Σωστα, αλλα η κατασκευη εγινε περιπου προ 20ετιας, ισως και περισσοτερο.

Μπορώ όμως να θυμηθω οτι για την συναρμολογηση της ντουλαπας
χρησιμοποιησα οχι φεραμια, αλλα σιδερογωνιες υπερβαρεως τυπου που τις
επεξεργαστηκα καταλληλα ωστε να παιξουνε και τον ρολο ρυθμιστικου υψους
του ανω οριζοντιου φυλου.

Αυτο το εκανα για να εχω αυξημενη ακριβεια στην τοποθετηση
πορτων-μηχανισμων που επρεπε να κουμπωσουν πανω-κατω με ανοχες χιλιοστου.

Κατι αλλο που θυμαμαι και γελαω ηταν οτι
οι συρομενες πορτες μαζι με τους καθρεφτες ηταν κυριολεκτικα ασηκωτες.
Ευτυχως τις εφερε ο καθρεφτάς που ηταν δυο μετρα νταμαρι
και ο αθεοφοβος τις σηκωνε μονος του σαν να ητανε πουπουλα.

Και ενα τελευταιο για να μην μακρυγορω, ηταν οτι παιδευτηκα πολυ για τα βερνικια
με σιλερ, με τριβειο και με κατι ακριβα σπρευ που ειχα βρει για
το τελικο φινιρισμα. Τελικα αυτο που καταφερα ηταν πολυ ανωτερο απο τις προσδοκιες μου.

Αυτη η κατασκευη ηταν μια μεγαλη περιπετεια, που δεν θα την επαναλαμβανα
αλλα η χρηστικοτητα και η αισθητικη του αποτελεσματος με αποζημιωσαν.
 
Μέχρι να έρθει η ώρα για το έπιπλο στο μπαλκόνι έπρεπε στο τάκα τάκα να φτιάξω ένα τραπέζι για το μπαλκόνι.

Λόγω περιορισμένου χώρου έπρεπε να σκαρφιστώ έναν τρόπο σύνδεσης ώστε να μην χρειάζεται στο κάτω μέρος των ποδιών να πρέπει να προσθέσω τραβέρσες για να γίνει ακλόνητο σε πλευρικές δυνάμεις.



Για αυτό αποφάσισα να βάλω χοντρά δοκάρια για πόδια 9X9cm και για ομοιομορφία, το οριζόντια πλαίσιο να γινόταν με δοκάρια 9Χ4,5cm, με την μεγάλη διάσταση να είναι παραλληλη με τα πόδια και την μικρή παράλληλη με το κόντρα πλακέ.

Επίσης θα έβαζα τραβέρσες αλλά κρυφές. Με κίτρινο στα print screens από Sketchup έχω μαρκάρει τις «κρυφές» τραβέρσες.

Δυστυχώς όταν πετάχτηκα leroy για ξυλεία δεν βρήκα δοκάρια 9Χ4,5cm αλλά τετράγωνα 5,5Χ5,5 cm. Δεν σκεφτόμουν καθαρά, με περίμεναν η κυρά και η κόρη μπαρουτοκαπνισμένες στο σπίτι που είχα αργήσει, οπότε πήρα ότι βρήκα μπροστά μου.

Το φτιαξα και είναι πραγματικά ακλόνητο λέμε, αλλά κάτι με τρώει στο μάτι.

Οπότε πριν αρχίσω να τριψίματα και τα βαψίματα, με το χέρι στην καρδιά πείτε μου αν σας φαίνεται ανομοιόμορφη ως κατασκευή ή κανείς δεν θα το παρατηρήσει;



Thanks.View attachment 202257

Καλημέρα,

έτοιμο βαμένο και σττον χώρο για τον οποίο προοριζόταν το τραπέζι. Αν κάτι έμαθα από αυτή την κατασκευή είναι ότι τις βίδες μπορείς να τις καλύψεις και να μην φαίνεται το παραμικρό, αλλά την ένωση των ξύλων όσο και να το προσπαθήσεις δεν θα τα καταφέρεις. Μόνο φαλτοκοπή την επόμενη φορά λοιπόν.

Χθες ήρθαν και οι καρέκλες. οπότε έκλεισε το set. Το γκρι της καρέκλας δεν είναι όμοιο με του τραπεζιού, αλλά αυτό λίγο πολύ αναμενόμενο. Γενικότερα η καρέκλες ήταν από τις οικονομικότερες που βρήκα και ως γνωστόν ότι πληρώνεις παίρνεις. Το βάψιμο τους είναι άθλιο και η συναρμογή για της εγκοπής με το μόρσο ήταν για τα πανηγύρια. Γενικά έπαιξε αρκετή ξυλόκολα για να μην έχει καθόλου τζόγο. Σε επόμενη φάση επειδή τώρα προέχουν άλλα, θα βάψω τις καρέκλες με τις αποχρώσεις του τραπεζιού και το κυριότερο θα τις περάσω 2 χέρια βερνίκι πατωμάτων νερού για να μου κρατήσουν παραπάνω. Φυσικά σε καρέκλες και τραπέζι έχω βάλει πατάκια για όταν πέφτουν νερά στο μπαλκονι.
Τι λέτε, να έπαιζα διχρωμία και στις καρέκλες ή μόνο το σκούρο γκρι; Σε διχρωμία ισως το καθισμα και η πλάτη ανοιχτό γκρι και ο σκελετός σκούρος ή εναλλακτικά οι 2 καρέκλες ολόκληρες σκουρες γκρι και οι άλλες δυο σε ανοιχτο γκρι.

IMG_20221019_182740.jpg
 
Last edited:
Πολύ ωραίο βγήκε φίλε, μπράβο.
Η ένωση χωρίς φαλτσοκοπή δεν δείχνει καθόλου άσχημη - το θέμα είναι να μην φαίνονται οι "ίνες" του ξύλου στο σημείο που είναι κάθετα κομένο το δοκάρι και στην περίπτωσή σου δεν φαίνονται.
Η φωτογραφία ξεγελάει για τα χρώματα και οι καρέκλες φαίνονται σαν να είναι περασμένες με σκούρο καφέ βερνίκι. Για να γίνουν σετ με το τραπέζι εγώ θα της έβαφα με το σκούρο χρώμα που έχεις βάλει στα πόδια/πλαίσια του τραπεζιού. Για να έχεις διχρωμία μπορείς να αλλάξεις τα μαξιλάρια σε κάποια απόχρωση πιο κοντά στην επιφάνεια του τραπεζιού.

Θα σου πω και μια ένσταση που έχω: ενώ το τραπέζι είναι πολύ καλό σαν ιδέα και σαν εφαρμογή, το σχέδιό του μου κάνει πιο πολύ για εσωτερικού χώρου (πχ τραπεζαρία). Τα έτοιμα τραπέζια κήπου/βεράντας που πουλάνε έχουν επιφάνεια από ξεχωριστά σανιδάκια, σαν σχάρα, πράγμα που ίσως έχει να κάνει και με την αντοχή στις καιρικές συνθήκες.
 
Ναι ισχύει αυτό που είπες. Σκεφτόμουν την εναλλακτική αντί της επιφάνειας του κόντρα πλακέ να βάλω σανίδες κρεββατιού με ένα μικρό κενό μεταξύ τους.
Όμως με τις φαρδιές σανίδες κρεβατιού δεν μου άρεσε ως σχέδιο,. Ισως αν τις έκοβα στην μέση όσον αφορά το φάρδος τους να μου άρεσε περισσότεροο, αλλά εκτός αυτού υπάρχει το εξής θέμα:
Εργάζομαι στο μπαλκόνι σχεδόν όλο τον χρόνο εεκτός και αν έχει ακραία καιρικά φαινόμενα οπότε θέλω απολύτως φλατ επιφάνεια για το laptop ποντικι καφέ χαρτιά κλπ
 
Μια χαρα ειναι το χρωμα των καθισματων, μη κανεις διχρωμια
Ωραιο βγηκε το τραπεζι αλλα στις ενωσεις θα επρεπε να βαλεις και περαστες καβιλιες, ωστε μετα απο καιρο να μη δημιουργηθει κενο / σκαλοπατι στις ενωσεις.
Διαφωνω για τις ταβλες, υπαρχουν τραπεζια μπαλκονιου και με ενιαια επιφανεια.
Δεν εχεις στοκαρει τις ενωσεις
Με τι εβαψες το τραπεζι? Το κοντρα πλακε ειναι ενθετο? γιατι δεν το εβαλες απο πανω?

Κωστα να βαλεις σκουροχρωμα τσοχακια :LOL:
 
Καλημέρα Σώφρον



Ναι χωνευτό. Φώλιασε στο παρακάτω:

Untitled.png

Η επιφάνεια του Κ.Π. είναι εσκεμμένα ένα τσικ πιο χαμηλή από το εξωτερικό πλαίσιο ώστε να φρενάρει λίγο κανένα μολύβι όταν το παίρνει ο αέρας. Εχει το μειονέκτημα ότι αν πέσει νερό το κρατάει εκεί, αλλά γενικά δεν βρέχεται εκτός και αν πέραν της βροχής έχει πολύ σφοδρούς βόρειους ανέμους, αλλα όταν βάλω και τέντες δεν θα βρέχεται ούτε τότε.
Α ναι, σε κάποια φάση σκεφτόμουν αυτή η πολύ μικρή διαφορά ύψους να την έκανα πολύ μεγαλύτερη σε φάση 2-3 cm, και το κενό να το γέμιζα είτε με πλακάκια του μπαλκονιού που έχω καβάτζα ή να έριχνα λευκά χαλίκια και από πάνω υγρό γυαλί. Αλλά ήθελα να κρατήσω χαμηλά το κόστος και δεν είχα και πολύ χρόνο να διαθέσο. Το εξτρα βάρος δεν το φοβόμουν, αντέχει πολλά το τραπέζι.

Απο βαφή 2 χέρια Βελατούρα - 3 χέρια ριπολίνη – 2 χέρια βερνίκι πατωμάτων νερου


Πωπω ρε φίλε τίποτε δεν σου ξεφεύγει. Ναι αηδία είναι τα πλαστικά ποδαράκια, ελπίζω να καμουφλαριστούν (όπως και οι βίδες) όταν βάψω τις καρέκλες.
 
Last edited:
Μια κατασκευή που τέλείωσα τις προάλλες για ένα ντουλαπάκι στο εργαστήρι. To ανεβάζω πιο πολύ για την χρήση του κοπτικού ρούτερ τύπου finger grip, μήπως βοηθήσει κάποιον σε καμιά μελλοντική κατασκευή.
Ήθελα λοιπόν ένα ντουλαπάκι για τους δίσκους των δισκοπρίονων, να είναι νοικοκυρεμένοι, και υπήρχε ήδη έτοιμο το κουτί: μια εσοχή στο πλάι του πάγκου που κάθεται το παγκοπρίονο. Επειδή στο συγκεκριμένο σημείο ο χώρος στενέυει, δεν ήθελα χερούλια να εξέχουν από τα φύλλα της ντουλάπας, οπότε πήρα ιδέα από κάτι παλιά συρτάρια και θυμήθηκα ότι υπάρχουν κοπτικά για αυτή τη δουλειά.
01.jpg

Έφτιαξα λοιπόν δύο πηχάκια στο ρούτερ με σκοπό να μπουν αντικρυστά.
02.jpg

Το αρχικό σχέδιο ήταν να γίνει μια εσοχή που να μην είναι από άκρη σε άκρη (δεξί πηχάκι στην φωτογραφία). Δυστυχώς στο σημείο που σταματάει η εσοχή, το ξύλο κάνει σημάδια ή και σπάει από το κοπτικό, οπότε το πλάνο εγκαταλήφθηκε.
03.jpg

Συνέχεια με τα φύλλα του ντουλαπιού. Κόντρα πλακέ 16χιλιοστά με μαύρο βερνίκι και πηχάκια πεύκο (με καφέ βερνίκι) για το πλαίσιο. Στο ίδιο μοτίβο είχαν γίνει παλιότερα και τα συρτάρια του πάγκου.
04.jpg

Και τέλος τα στηρίγματα για τους δίσκους που έγιναν με συνδυασμό ποτηροτρύπανου, τρυπανιού φορστνερ και μπιτ στρογγυλέματος. Τα δαχτυλίδια είναι από κ/π 6 χιλιοστά και είναι για να μην χτυπάει ο ένας δίσκος με τον άλλον όταν είναι στην ίδια ντάνα.
05.jpg

Και εδώ έτοιμο το ντουλαπάκι. Οι μεντεσέδες μπήκαν πολύ εύκολα με τον οδηγό που είχα ανεβάσει παλιότερα. Η πατούρα για το άνοιγμα του ντουλαπιού (κόκκινος κύκλος στην πρώτη φωτογραφία) είναι μια χαρά για να ανοιγοκλείνεις - μόνο θέμα που βρήκα είναι ότι για κανονική επιπλοκατασκευή θα έπρεπε κάπως να κρυφτεί το σόκορο από το πηχάκι με την πατούρα (κόκκινος κύκλος στην δεύτερη φωτογραφία) και αυτό δεν μπορεί να γίνει με φαλτσογωνία (το φάλτσο μπλέκεται με την πατούρα).
07.jpg

06.jpg
 
Με ρυθμούς χελώνας τελειώνει το κρεββάτι της μικρής!! μένει βάψιμο και τάβλες με το πηχακι για να πατήσουν.
 

Attachments

  • IMG_20221030_185032.jpg
    IMG_20221030_185032.jpg
    2.6 MB · Views: 30
  • Like
Reactions: dk31
Ωραίος. Πριν βάψεις,απαραιτήτως να στρογγυλέψεις όλες τις ακμές, να είναι πιο "γλυκά" τυχόν κουτουλήματα.
 
  • Like
Reactions: vagos08
Ωραίος. Πριν βάψεις,απαραιτήτως να στρογγυλέψεις όλες τις ακμές, να είναι πιο "γλυκά" τυχόν κουτουλήματα.
Πριν κάνει αυτό έχει μια πιο σημαντική δουλειά...
Εάν είναι βαφτεί με χρωμα το ξύλο και όχι να βερνικωθει θα πρέπει να ξερωζαρει τα ξύλα...
Ο ροζος άμα μείνει "ξερναει" γιατι συνεχιζει να "δουλευει" εσωτερικα απο το χρώμα ότι και να περάσεις από πάνω...
Δηλ αυτό το σημείο που βλέπω στην άνω φωτο θα ξαναφανει..
20221031_215051.jpg


Ο ροζος βγαίνει είτε με σκαρπελακι είτε με εξαρτημα κονικής φρέζας δραπανου...με προσοχη βεβαια μην τραυματιστει το υπολοιπο ξυλο...
Εποιτα ασταρωνεται και οι τρύπες κλείνουν με σιδηροστοκο..Μετά το 2ο χέρι ασταρι ψιλοστοκαρωνται με ακρυλικο στόκο για πλήρη εξομάλυνση..

Ελπίζω να μην δυσαρεστησα...όφειλα να το πω...
 
Με ρυθμούς χελώνας τελειώνει το κρεββάτι της μικρής!! μένει βάψιμο και τάβλες με το πηχακι για να πατήσουν.

Από τώρα φαίνεται ότι θα γίνει πολύ όμορφο. Τα pocket-holes θα τα καλύψεις;

Εάν είναι βαφτεί με χρωμα το ξύλο και όχι να βερνικωθει θα πρέπει να ξερωζαρει τα ξύλα...
Ο ροζος άμα μείνει "ξερναει" γιατι συνεχιζει να "δουλευει" εσωτερικα απο το χρώμα ότι και να περάσεις από πάνω...

Ο ροζος βγαίνει είτε με σκαρπελακι είτε με εξαρτημα κονικής φρέζας δραπανου...με προσοχη βεβαια μην τραυματιστει το υπολοιπο ξυλο...
Εποιτα ασταρωνεται και οι τρύπες κλείνουν με σιδηροστοκο..Μετά το 2ο χέρι ασταρι ψιλοστοκαρωνται με ακρυλικο στόκο για πλήρη εξομάλυνση..

Κώστα ερώτηση: αν δεν τους αφαιρέσεις και απλά περάσεις στόκο για να γίνει flat σε περίπτωση που δεν είναι και στην συνέχεια βάλεις 2 χέρια βελατούρα και 2 -3 χέρια ριπολίνη πάλι υπάρχει κύνδυνος να στο ξεράσει; Ρωτώ για το τραπέζι που εφτιαξα παραπάνω, επειδή δεν μπήκα στην διαδικασία να αφαιρέσω τους ρόζους.

Κώστα, όπως και ο Σόφρων παραπάνω, κάνετε λόγο για σιδηρόστοκο. Να τον προτιμώ γενικότερα στις ξύλινες κατασκευες εφόσον η επιφάνεια θα βαφτεί με χρώμα; Αν ναι, γιατι; Είναι καλύτερο σε αντοχή, δουλεύεται καλύτερα;, άλλο;
 
  • Like
Reactions: vagos08