Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Τι μπισκότα χρησιμοποίησες;
Σφηνώνουν σωστά στην εγκοπή ή κολυμπάνε;

Χρησιμοποίησα τα Νο 20 της Wolfcraft

Στα 24 μπισκότα που έβαλα συνολικά, ένα δυο ήταν χαλαρά, αλλά όχι ιδιαίτερα και γύρω στα 3-4 ήθελαν ένα χτύπημα με το ξύλινο σφυρί για να μπουν γιατί ήταν σφιχτά. Τα υπόλοιπα normal.

Αλλά επειδή μελέτησα αρκετά πάνω σε αυτά, κατάλαβα πως δεν παίζει ρόλο το σφιχτά ή χαλαρά.
Τα άρθρα που διάβασα έλεγαν πως τα μπισκότα βοηθάνε κυρίως για να μπει το ράφι κλπ στη θέση του εύκολα. Από εκεί και πέρα την ακαμψία και το δέσιμο θα τη δώσει η κόλλα που θα υπάρχει γύρω από αυτά.

Πολύ όμορφο έγινε! Αν μου επιτρέπεις ένα-δυό σχόλια, καθότι παθών και πονεμένος.
- Για τέτοιες κατασκευές απαιτείται τα ξύλα να είναι κατάξερα. Αν δεν είναι θα σκευρώσουν όσο καλή δουλειά και να έχεις κάνει με τις συνδέσεις. Έχω δει μαδέρι σαν αυτό νακόβει στριφώνι 8mm σαν αγγούρι. Για τον ίδιο λόγο θα βοηθούσε μια "κορνίζα" από καδρόνι ίδιου πάχους περιμετρικάμε φαλτσοκοπές και μπόλικες καβίλιες..
- Όσο "ξύρισμα" και να κάνεις με το παγκοπρίονο δεν.. Γι'αυτό τονίζουμε στους ξυλουργούς που μας τα ετοιμάζουν να τα κάνουν "πλανιά-γωνιά", δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Και πάλι πολλά μπράβο!

• Love
Reactions: nikfor
Νικόλα για πρώτη φορά η όλη υλοποίηση πήγε με χαρά.. !!!Μην αγχώνεσαι..ολα καλά..!!!
Το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλο τόσο σε σχεδιασμό και όψη όσο και στο τρόπο συναρμολογησης..παροχές τις οποίες κατασκευαστηκες δυσκολίες..
Για το βαψιμο του τραπεζιού όσα ακολούθησες τα θεωρω σωστά με.μονη ενσταση τα τελικο βερνικι..Βλέπω χρησιμοποιήθηκε ματ ...δεν ξέρω εάν αυτό ζητήθηκε η το επέλεξες εσύ..
Το ματ βερνικι σε τραπέζι το οποίο θα ακουμπούν καφέδες,ποτά και κρασιά υπάρχει κίνδυνος να λεκιαζουν ευκολα καθώς δεν παρέχει προστασια
Εχω θα έβαζα σατινε έστω και μισο-μισο με ματ και θα το πέρναγα για τεχνικούς λόγους.. αλλά αυτό είναι η δική μου άποψη και εκδοχή που δεν αρέσει σε όλους φυσικά..

Σε κάθε περιπτωση εύγε για την κατασκευή..

• Love
Σας ευχαριστώ αγαπητοί :)

Πολύ όμορφο έγινε! Αν μου επιτρέπεις ένα-δυό σχόλια, καθότι παθών και πονεμένος.
- Για τέτοιες κατασκευές απαιτείται τα ξύλα να είναι κατάξερα. Αν δεν είναι θα σκευρώσουν όσο καλή δουλειά και να έχεις κάνει με τις συνδέσεις. Έχω δει μαδέρι σαν αυτό νακόβει στριφώνι 8mm σαν αγγούρι. Για τον ίδιο λόγο θα βοηθούσε μια "κορνίζα" από καδρόνι ίδιου πάχους περιμετρικάμε φαλτσοκοπές και μπόλικες καβίλιες..
- Όσο "ξύρισμα" και να κάνεις με το παγκοπρίονο δεν.. Γι'αυτό τονίζουμε στους ξυλουργούς που μας τα ετοιμάζουν να τα κάνουν "πλανιά-γωνιά", δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Και πάλι πολλά μπράβο!

Ωραία ιδέα η "κορνίζα"!
Τώρα για το "κατάξερα" που λες, δεν ξέρω. Πάντως, όταν τα έφερα στο σπίτι και μέτρησα την υγρασία τους με το ειδικό όργανο, δεν είχαν καθόλου. Τόσο που νόμιζα πως χάλασε το όργανο. Αλλά δεν ξέρω αν το να μην έχουν υγρασία σημαίνει πως είναι κατάξερα. :unsure:
Για να δούμε ...

.....
Εχω θα έβαζα σατινε έστω και μισο-μισο με ματ και θα το πέρναγα για τεχνικούς λόγους.. αλλά αυτό είναι η δική μου άποψη και εκδοχή που δεν αρέσει σε όλους φυσικά......

Κωστή, τα έχεις πει πολλές φορές, το ξέρω.
Αλλά αυτό που είπες τώρα, δεν ήξερα πως μπορεί να γίνει. Να ανακατέψω δηλαδή μισό μισό ματ με σατινέ!
ΟΚ λοιπόν, θα περάσω άλλο ένα τελευταίο χέρι μισό μισό αύριο το πρωί. (y)

Σας ευχαριστώ και πάλι. :)

• Like
Reactions: KOSSTV
Νικόλα αυτό το "πλανιά-γωνιά" τι ακριβώς είναι, πρώτη φορά το ακούω.

Καλύτερα να μη γράψω τι μου θύμισε :p
'Ετσι το λένε στην ντοπιολαλιά στρατηγέ μου. Πλάνισμα σε πλανοξεχοντριστήρα και σόκορο και ισόβενο μέχρι να επέλθει η απόλυτη καθετότητα. και στους 3 άξονες. Αλλά πρέπει ο μαραγκός να είναι μερακλής και τα εργαλεία του να "σφάζουν". Οι παλιοί επιπλοποιοί τα ξέρουν αυτά καλά..

:love::love::love::love:
Επαγγελματικό αποτέλεσμα!!! Ως συνήθως δηλαδή :)
Στο έχω ξαναπεί, το έχεις φτάσει σε "άλλο" επίπεδο.

Αυτό που δεν κατάλαβα είναι το παρακάτω:
Τα πήγα στο ξυλουργείο των αδερφών Γκεμίση στο Περιστέρι, και μου τα γώνιασαν, ξεφάρδισαν και πλάνισαν. Τα παιδιά κάνουν καλή δουλειά. Τα πήγα και τα πήρα την επομένη μέρα.​
................................................................................
Η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν πήγαινε καλά. Οι τάβλες δεν "έδεναν" η μια με την άλλη και άφηναν κενά. Όσα "ξυρίσματα" και αν έκανα στις τάβλες στο παγκοπρίονο, με όποιον δίσκο και όποια τεχνική ήξερα, μάλλον χειρότερα τα έκανα. :confused:
Αφού υποτίθεται ότι στο ξυλουργείο τα "έφεραν" τα ξύλα, γιατί δεν εφάπτονται; 'Η δεν έκαναν τελικά καλή δουλειά ή αυτό που είπε ο Νικος Πετειναρακης[COLOR=rgb(255, 255, 255)],[/COLOR] αν και το τελευταίο είναι πολύ ακραίο για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά με τέτοιες θερμοκρασίες ποτέ δεν ξέρεις.

Μάστορα ....ευχαριστούμε που φτιάχνεις ωραίες κατασκευές ....μας τις δείχνεις άψογα και μας μαθαίνεις πράγματα....(y):love:

• Love
Σας ευχαριστώ

Κωστή, τα έχεις πει πολλές φορές, το ξέρω.
Αλλά αυτό που είπες τώρα, δεν ήξερα πως μπορεί να γίνει. Να ανακατέψω δηλαδή μισό μισό ματ με σατινέ!
ΟΚ λοιπόν, θα περάσω άλλο ένα τελευταίο χέρι μισό μισό αύριο το πρωί. (y)
Θα τα ανακατέψεις πολύ καλά πριν τα χρησιμοποιήσεις...και να είναι και τα 2 υλικά στην ιδια κατάσταση...

• Like
@nikfor πολύ ωραίο το τραπεζάκι.
Πόσο περίπου υπολογίζεις το κόστος για την ξυλεία;

@nikfor πολύ ωραίο το τραπεζάκι.
Πόσο περίπου υπολογίζεις το κόστος για την ξυλεία;

Δεν έγραψα κόστος στο μήνυμά μου, γιατί έγιναν παράλληλα διάφορα πράγματα και δεν μπορώ να πω με ακρίβεια.

Στο περίπου:
Η ξυλεία κόστισε γύρω στα 100€
Τα πλανίσματα γωνιάσματα κλπ κάπου στα 30€

τα υπόλοιπα υλικά (βερνίκια, κόλλες, μπισκότα κλπ), άνευ σημασίας.

Όμως, πολλές οι ώρες προσωπικής εργασίας. Οπότε, ένα έτοιμο τέτοιο μασίφ τραπέζι πουλιέται σε τιμή πολλαπλάσια του κόστους των ξύλων, αλλά κατά τη γνώμη μου, δικαιολογημένα. Κάπου πήρε το μάτι μου κάτι τρελές τιμές, από 600 έως και 1000€

Όμως, πολλές οι ώρες προσωπικής εργασίας. Οπότε, ένα έτοιμο τέτοιο μασίφ τραπέζι πουλιέται σε τιμή πολλαπλάσια του κόστους των ξύλων, αλλά κατά τη γνώμη μου, δικαιολογημένα. Κάπου πήρε το μάτι μου κάτι τρελές τιμές, από 600 έως και 1000€
Μην ντρεπεσαι...κατι τετοια τοσο πανε...!!!

Με κάτι τέτοιες κατασκευές μπαίνουμε ολοι μας στην θέση των επαγγελματιων ξυλουργων/μαραγκων για την δουλειά που κάνουν για να παραδώσουν ένα σωστό αποτέλεσμα.!!!

• Like
Reactions: vlad66 and nikfor
Για να δούμε πως θα πάει...αλλαγή παλιών σαπιων καγκελων στο χωριο στην Λημνο με ταβλες ντεκ περιγραξηε πανω σε στρατζαριστο..
Θα χρησιμοποιηθούν κασονοβιδες με παξιμαδι για την συναρμολογηση και μάλλον θα ηλεκτροκολληθουν ένα τα κομμάτια

20230821_084937.jpg

20240729_093539.jpg
Πρώτο κομματι και βλέπουμε...

20240729_115100.jpg

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρώ εξ ολοκλήρου μόνος μου και συγουρα θα γίνουν λάθη..
Έχω πάρει εξοπλισμό αλλά ήθελε και άλλα...πόσα να βάλεις σε ένα αυτοκίνητο που πάει διακοπές...
Σε κάθε περίπτωση θα το παλεψω σιγα-σιγα τα πρώινα γιατί ήρθαμε για διακοπές...Όχι να τις φάμε σε δουλειες..!!

Ωραια ιδεα οι ταβλες ντεκ! Kαλη επιτυχια στο project!

Παντως ετσι και εγω αρχιζω με ορεξη τις ανακαινισεις στο χωριο και καταληγω να φερνω μαστορους να τις τελειωσουν. Παντως η προσπαθεια μετραει :)

Ωραια ιδεα οι ταβλες ντεκ! Kαλη επιτυχια στο project!

Παντως ετσι και εγω αρχιζω με ορεξη τις ανακαινισεις στο χωριο και καταληγω να φερνω μαστορους να τις τελειωσουν. Παντως η προσπαθεια μετραει :)
Ευχαριστώ Μιχάλη..!!!
Η αλήθεια είναι ότι είναι σπαζοκεφαλιά το σωστό μετρημα μεταξύ σανιδων,τρυπών και αποστάσεων..
Χρειάστηκα 2-3 ωρες μετρηματων γράψε σβήσε στο να καταλήξω να ξεκινήσω αλλά και πάλι βημα-βημα πρέπει να πάω..
Σήμερα είμαστε εδώ..
20240730_111824.jpg

Πρώτο κομματι προσαρμοστηκε...(θέλει κάποιες διορθωσεις)..
20240730_132759.jpg

Πολύ όμορφο βγαίνει. Κράτα σημειώσεις γιατί βλέπω να πέφτουν παραγγελίες από τους γείτονες :) .

• Like

@KOSSTV

κόστος για τις σανίδες?
ζήτησα προσφορά πριν δύο εβδομάδες για επέκταση του φτάχτη μου 4μ μήκος χ 2μ ύψος με 4 κολόνες στραντζαριστό
στο οποίο βιδώνει Π αλουμινένιο και τερματίζει μέσα του η τάβλα με δύο μικρές βιδούλες

και μου είπαν €700 τελειωμένο (και βαμμένα τα σίδερα και εγκατάσταση) και μου φάνηκαν πολλά στην αρχή
αλλά είδα στα γρήγορα τιμές για τις σανίδες και βλέπω ότι θα βγούν ~€300 οπότε μάλλον είναι λογική η τιμή του

• Like