Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Καλησπέρα σε όλους,

Έχω ένα παλιό τραπέζι μπαλκονιού το όποιο θα το σπάσω σε κομμάτια για να το ξανά μετασχηματίσω σε πάγκο για bbq. Στην ουσία θέλω να ετοιμάζω κρέατα κλπ στην αυλή. Από το προηγούμενο τραπέζι θα δανειστώ αρκετό ξύλο. Το μόνο που μου λείπει είναι η επιφάνεια του πάγκου. Παραθέτω μια φωτογραφία ενδεικτικά.

Σκεφτόμουν μασίφ έλατο όπως είναι και στην φωτογραφία παρακάτω. Έχετε να προτείνεται κάποια εναλλακτική, ίσως οικονομικότερη; Επίσης πέρα από Praktiker και Leroy υπάρχει καλύτερη επιλογή για μασίφ ξηλεία από άποψη τιμής;

View attachment 275474

Όπως σωστά είπε και ο Δημήτρης, το έλατο είναι το πιό φθηνό. Δυστυχώς είναι πολύ μαλακό και απαιτεί επεξεργασία, ειδικά η επιφάνεια. Περισσότερα θα σου πουν τα παιδιά που ασχολούνται.

Εναλλακτικά, δες και την οξιά (πολύ πιο σκληρή). Κατά διαστήματα το PRAKTIΚER βγάζει κάποιες προσφορές.

Γενικότερα, στις μασίφ επιφάνειες προσέχουμε να είναι επίπεδες. Δεν είναι σίγουρο ότι με βίδες θα διορθώσουμε τυχόν κυρτώσεις.
Σε αυτή την κατηγορία ξύλων, μασίφ επιφάνειες εννοούνται επιφάνειες αποτελούμενες από πολλά κομμάτια ξύλου που έχουν κολληθεί μεταξύ τους.

Αν η προετοιμασία των κρεάτων θα γίνεται σε επαφή με το ξύλο, απαιτείται άλλη επεξεργασία. Δυστυχώς έχει χαθεί ο Νίκος @nikfor, που έχει ασχοληθεί μακράν περισσότερο από όλους με τις επιφάνειες κοπής. Πχ εδώ, προς το τέλος αναφέρει και τα υλικά.

Καλησπέρα παιδιά,

Οι σανίδες δεν θα ενωθούν όπως στην φωτογραφία, για λόγους καθαριότητας και ευκολίας. Όσον φορά τα κρέατα, στον μισό πάγκο θα μπει ενα φιλο inox ώστε να γίνεται εκει η περισσότερη δουλειά.

Θα επανέλθω με φωτογραφίες. Το κακο ειναι οτι τωρα που έχουμε άδεια και χρόνο τα περισσότερα μαγαζιά ειναι και αυτα κλειστά.. να ναι καλα οι ανθρωποι να ξεκουραστούνε!!!

Τα πρακτικερ εχουν εναν κατάλογο με τιμές στο κατάστημα ανα τμ, ξύλο και πάχος. Στο ιντερνετ βλεπω δεν τα έχουν.

Μήπως έχει κάποιος ενδεικτικές τιμές για αντιστοιχες επιφάνειες;

Τα πρακτικερ εχουν εναν κατάλογο με τιμές στο κατάστημα ανα τμ, ξύλο και πάχος. Στο ιντερνετ βλεπω δεν τα έχουν.

Δυστυχώς το site του PRAKTIKER στην ξυλεία είναι για τα μπάζα. Πριν κάποιο διάστημα είχε όλη την ξυλεία σαν "μη διαθέσιμο". Σε τηλεφωνική επικοινωνία, με ενημέρωσαν ότι πληροφορίες διαθεσιμότητας μπορώ να πάρω μόνο από το κατάστημα και εφόσον παω εκεί ( δηλ δεν σου έδιναν πληροφορίες τηλεφωνικά).

Σήμερα είμαστε στην παρακάτω κατάσταση. Τα σχόλια δικά σας.......
1786290116516.png

Γενικότερα, πάντα προτιμούσα το LEROY αλλά μετά την νέα πολική στις κοπές, αναγκαστικά πηγαίνω στο PRAKTIKER.

Μήπως έχει κάποιος ενδεικτικές τιμές για αντιστοιχες επιφάνειες;
Περίπου πριν ένα μήνα, πήρα σανίδα έλατο έτοιμη (πλανισμένη) από ξυλεμπορικό και η τιμή για 2εκ πάχος 15εκ πλάτος ήταν περίπου 2,50€ το μέτρο. Το μήκος που πουλάνε έιναι από ~3,5 ως ~4,5 μέτρα και συνήθως υπάρχει ποικιλία σε ενδιάμεσα μήκη με 2-3 επιλογές για πλάτος (πχ 12,15,20 εκ). Το πάχος είναι στάνταρ στα 2εκ (μετά πας στα 4 που είναι πολλά για τη δουλειά που το θες).

• Like
Reactions: enduras1 and newbie
Απο που Δημητρη?
Ψαχνομαι και εγω να φτιαξω ενα γραφειο του μικρου μου τωρα που θα ξεκινησουμε Ά Δημοτικού.
Αφοί Λαγέρη στον Αγ.Δημήτριο όπου είχα βρεθεί τυχαία- η τιμή νομίζω δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο.

Για τον μικρό εύχομαι καλό ξεκίνημα. Σαν παλιότερος στο σπορ (Γ' Γυμνασίου και Β' Λυκείου) θα σου πρότεινα να μην το βάλεις μπροστά. Στις μικρές ηλικίες τα παιδιά τα κακοποιούν τα έπιπλα, οπότε δεν αξίζει ο κόπος και τα έξοδα. Φτιάξε κάτι απλό από μελαμίνη ή αγόρασέ το έτοιμο από ΙΚΕΑ και βάλε στο πλάνο να το αλλάξεις με κάτι καλύτερο όταν με το καλό πάει στο Γυμνάσιο.

Και εγώ σκέφτομαι να κατασκευάσω γραφείο για τον εγγονό μου που θα πάει τρίτη δημοτικού, αλλά να το χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, δηλαδή και στο λύκειο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει τουλάχιστον να μπορεί να μεταβάλλεται στο ύψος. Έχω εντοπίσει ένα γραφείο στην ΡΑΒΕΝΝΑ και ένα σχέδιο στο ίντερνετ. Βάζω φώτο από τα πόδια και το πινακάκι περιγραφής – τιμής της Ραβέννα και δυο από γραφεία του ίντερνετ. Προσανατολίζομαι να κατασκευάσω ένα από το δεύτερο σχέδιο , που σαν κατασκευή φαίνεται πιο εύκολη. ΠΟΔΙΑ ΜΕΤΑΒΑΛ ΥΨΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΡΑΒΕΝΑ.jpgΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΤΑΒΑΛΟΜΕΝΟΥ ΥΨΟΥΣ ΡΑΒΕΝΑ.jpgΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΤΑΒΑΛΟΜΕΝΟΥ ΥΨΟΥΣ.jpgΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΤΑΒΑΛΟΜΕΝΟΥ ΥΨΟΥΣ 2.jpg

Και εγώ σκέφτομαι να κατασκευάσω γραφείο για τον εγγονό μου που θα πάει τρίτη δημοτικού, αλλά να το χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, δηλαδή και στο λύκειο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει τουλάχιστον να μπορεί να μεταβάλλεται στο ύψος. Έχω εντοπίσει ένα γραφείο στην ΡΑΒΕΝΝΑ και ένα σχέδιο στο ίντερνετ. Βάζω φώτο από τα πόδια και το πινακάκι περιγραφής – τιμής της Ραβέννα και δυο από γραφεία του ίντερνετ. Προσανατολίζομαι να κατασκευάσω ένα από το δεύτερο σχέδιο , που σαν κατασκευή φαίνεται πιο εύκολη. View attachment 275567View attachment 275568View attachment 275569View attachment 275570
https://www.ravenna.gr/el/epipla/ep...no-se-ypsos-horten-120-x-58.5-x-62-75_141081/

• Like
Reactions: enduras1
Αυτό το ΣΚ προχώρησα λίγο με το πινγκ πονγκ (είχα γράψει πάλι πριν λίγο καιρό εδώ ).
Ο πορτοκαλί σκελετός (από στραντζαριστό 2,5Χ2,5εκ) υπήρχε από παλιά, αυτό που έφτιαξα είναι οι δύο επιφάνειες και τα 8 τσιμεντένια πέλματα για να πατήσει πάνω τους το τραπέζι.
Σε κάποια σημεία χρειάστηκε να βάλω αποστάτες 1,5 ως 2,5 χιλιοστά ανάμεσα από σκελετό και επιφάνεια, επειδή το τραπέζι έκανε κοιλιά. Τελικά βγήκε αρκετά επίπεδο - όχι τέλειο, αλλά θεωρώ τίποτα που θα δημιουργεί πρόβλημα στο παίξιμο.
x1.jpg

Το τραπέζι το στερέωσα στον μεταλλικό σκελετό με φωλιές 4χιλ (κόκκινος κύκλος) και βίδες για παξιμάδι (μπαίνουν από την τρύπα στον πράσινο κύκλο). Μετά από την κουβέντα που είχαμε στο προηγούμενο ποστ για το MDF σε εξωτερικό χώρο, το έκανα να μπορεί να βγαίνει η επιφάνεια για αποθήκευση εσωτερικά τους χειμώνες.
x2.jpg

Αυτό που με παίδεψε είναι το τελικό βάψιμο της επιφάνειας. Δεν κατάφερα να βρω πουθενά πληροφορίες για βαφή πινγκ-πονγκ, σε κάποια φόρουμ έγραφαν ότι αυτή η πληροφορία απλά δεν υπάρχει στο ιντερνετ... Αυτό που γράφουν παντού είναι ότι το χρώμα πρέπει να είναι ματ για να μην αντανακλά το φως.
Δοκίμασα να τρίψω το ντουκόχρωμα κάνοντας ένα γρήγορο πέρασμα με το παλμικό τριβείο, γυαλόχαρτο Ρ800 και βρεγμένο τραπέζι (υγρό τρίψιμο).

Με το πρώτο πέρασμα κάτι έδειξε να γίνεται.
x3.jpg
Με το 2ο πέρασμα έγινε πολύ πιο ματ, αλλά άρχισαν να φαίνονται αυτά τα λαχανί σημάδια: τρίφτηκε παραπάνω; ήταν πιο λεπτό το πάχος του χρώματος; ανωμαλίες στην επιφάνεια MDF;
Επόμενο βήμα είναι να αγοράσω ένα σπρέι σκούρο πράσινο ματ (μόνο σε ακρυλικό κατάφερα να βρω) και όπως και να βγει με το σπρέι θα το αφήσω έτσι.
x4.jpg

Αυτό το ΣΚ προχώρησα λίγο με το πινγκ πονγκ (είχα γράψει πάλι πριν λίγο καιρό εδώ ).
Ο πορτοκαλί σκελετός (από στραντζαριστό 2,5Χ2,5εκ) υπήρχε από παλιά, αυτό που έφτιαξα είναι οι δύο επιφάνειες και τα 8 τσιμεντένια πέλματα για να πατήσει πάνω τους το τραπέζι.
Σε κάποια σημεία χρειάστηκε να βάλω αποστάτες 1,5 ως 2,5 χιλιοστά ανάμεσα από σκελετό και επιφάνεια, επειδή το τραπέζι έκανε κοιλιά. Τελικά βγήκε αρκετά επίπεδο - όχι τέλειο, αλλά θεωρώ τίποτα που θα δημιουργεί πρόβλημα στο παίξιμο.
View attachment 275785

Το τραπέζι το στερέωσα στον μεταλλικό σκελετό με φωλιές 4χιλ (κόκκινος κύκλος) και βίδες για παξιμάδι (μπαίνουν από την τρύπα στον πράσινο κύκλο). Μετά από την κουβέντα που είχαμε στο προηγούμενο ποστ για το MDF σε εξωτερικό χώρο, το έκανα να μπορεί να βγαίνει η επιφάνεια για αποθήκευση εσωτερικά τους χειμώνες.
View attachment 275788

Αυτό που με παίδεψε είναι το τελικό βάψιμο της επιφάνειας. Δεν κατάφερα να βρω πουθενά πληροφορίες για βαφή πινγκ-πονγκ, σε κάποια φόρουμ έγραφαν ότι αυτή η πληροφορία απλά δεν υπάρχει στο ιντερνετ... Αυτό που γράφουν παντού είναι ότι το χρώμα πρέπει να είναι ματ για να μην αντανακλά το φως.
Δοκίμασα να τρίψω το ντουκόχρωμα κάνοντας ένα γρήγορο πέρασμα με το παλμικό τριβείο, γυαλόχαρτο Ρ800 και βρεγμένο τραπέζι (υγρό τρίψιμο).

Με το πρώτο πέρασμα κάτι έδειξε να γίνεται.
View attachment 275789
Με το 2ο πέρασμα έγινε πολύ πιο ματ, αλλά άρχισαν να φαίνονται αυτά τα λαχανί σημάδια: τρίφτηκε παραπάνω; ήταν πιο λεπτό το πάχος του χρώματος; ανωμαλίες στην επιφάνεια MDF;
Επόμενο βήμα είναι να αγοράσω ένα σπρέι σκούρο πράσινο ματ (μόνο σε ακρυλικό κατάφερα να βρω) και όπως και να βγει με το σπρέι θα το αφήσω έτσι.
View attachment 275790

Δημήτρη ωραιότατο!!!!!

• Like
Reactions: dk31
Και εγώ σκέφτομαι να κατασκευάσω γραφείο για τον εγγονό μου που θα πάει τρίτη δημοτικού, αλλά να το χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, δηλαδή και στο λύκειο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει τουλάχιστον να μπορεί να μεταβάλλεται στο ύψος.

Δεν θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά αν βγάλει το δημοτικό με το ίδιο γραφείο να είσαι ευχαριστημένος.....
Ο δικός μας θα πάει Β' Γυμνασίου και ήδη είμαστε στο 3ο ή 4ο γραφείο :unsure:

Εκτός από την κακομεταχείριση που είπε ο Δημήτρης παραπάνω, υπάρχει και ο παράγοντας της λειτουργικότητας. Οι ανάγκες αυξάνονται ραγδαία κάθε χρόνο. Ξεκινάμε με ένα βιβλίο και ένα τετράδιο και καταλήγουμε με laptop/οθόνη, χώρο για διάβασμα, χώρο για φωτιστικό, χώρο για προσωπικά αντικείμενα, χώρο για κατασκεύες κτλ. Αν βάλουμε και παιχνιδομηχανή, άστα.....
Ένας άλλος παράγοντας είναι η εμφάνιση του γραφείου (ειδικά για τα αγόρια). Όσο πιο extreme τόσο καλύτερη εντύπωση θα κάνει στους φίλους (σημαντικό). Ξεκινάμε με κρυφό φωτισμό led rgb, συνεχίζουμε με κρυφά ηχεία και όρεξη να έχουμε για να υλοποιούμε τις ιδέες του παιδιού. Η συμμετοχή του παιδιού σε όλα αυτά είναι απαραίτητη.
Σε ότι κι αν φτιάξεις, υπολόγισε και χώρο από κάτω για τα πολύπριζα ασφαλείας.
Για συρταριέρα δεν το συζητάμε. Όσες και να έχεις, είναι λίγες :)

Αν τελικά αποφασίσεις να το κατασκευάσεις, αυτό της RAVVENA είναι εύκολη κατασκευή αλλά απαιτεί επιπλέον ενισχύσεις (βλ ηλεκτροκόλληση).
Φτιάχνεις ένα παραλληλόγραμμο πλαίσιο για να ακουμπήσει η επιφάνεια του γραφείου και στο οποίο θα κολλήσεις τα πόδια.
Εφόσον θέλεις να μεταβάλλεται το ύψος, για τα πόδια θα χρειαστείς 2 διαφορετικά στράντζα ώστε να χωράει το ένα μέσα στο άλλο.
Πχ 60 x 40 και 55 x 35. Εξαρτάται από το πάχος γιατί πλέον δύσκολα βρίσκεις στράντζο 2mm. Συνήθως είναι 1,8mm. Μπορείς και με 30x30 & 25x25 ή οτιδήποτε αντίστοιχο έχει διαφορά 5mm ανά διάσταση.
Για την επιφάνεια, οποιοδήποτε υλικό θέλεις εκτός από μοριοσανίδα (νοβοπάν δηλαδή).

Στο παρακάτω με στράντζο 30x30 και σωλήνες, θα δεις και τις επιπλέον ενισχύσεις που έβαλα και τις θεωρώ απαραίτητες όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά. Μην σου φανεί παράξενο αν τον δεις επάνω στο γραφείο γιατί θέλει να κολλήσει κάτι στον τοίχο.

20250914_191624.jpg

Και πάλι εδώ είμαστε αν το αποφασίσεις

Όταν μένεις Ιούλιο και Αύγουστο στην Αθήνα ☹️, γράφεις κατεβατά :LOL::ROFLMAO:😂

To κλασσικό πρόβλημα: όταν έχεις μαζεμένο ελεύθερο χρόνο (δηλ. 15Αύγουστο και Χριστούγεννα/Πάσχα) τα μαγαζιά είναι κλειστά οπότε δουλεύεις τσαπατσούλικα και με ότι υλικά καταφέρεις να βρεις...
Πράσινο ματ σπρέι κατάφερα να βρω ένα μόνο, αυτό δεξιά (Flame Blue). Δεν έδωσα πολύ σημασία στο "low pressure" που έγραφε και εκεί ακριβώς έγινε η ζημιά: με 35+βαθμούς το σπρέι μέχρι να κάτσει πάνω στην επιφάνεια είχε στεγνώσει στον αέρα. Το περισσότερο υλικό κατέληγε να γίνει μια πράσινη ματ σκόνη.
Με κλειστά τα μαγαζιά για εργαλεία, κατάφερα τελικά να βρω αυτό αριστερά που είναι με κανονική πίεση και πιο ανοιχτή απόχρωση. Έμαθα εκ των υστέρων ότι η μάρκα είναι δημοφιλής για γκράφιτι - πολλές αποχρώσεις για όποιον ενδιαφέρεται για καλλιτεχνικά σπρέι (γύρω στα 4€ το ένα).
x1.jpg

Η άσπρη γραμμή έγινε με ντουκόχρωμα. Στα διαλείμματα μέχρι να στεγνώσει, καρότσι και κουβάλημα τις πευκοβελόνες που είναι η εποχή τους τώρα...
x4.jpg

και εδώ το τελικό αποτέλεσμα. Γενικά το βάψιμο δεν πήγε και τόοοοσο καλά: τα "κύματα" που φαίνονται στο βάθος είναι από το ανομοιόμορφο βάψιμο (το τραπέζι είναι επίπεδο και όχι κυματιστό όπως ξεγελάει η φωτογραφία). Δύσκολη δουλειά λόγω ζέστης, αέρα και σκόνης που έφερνε ο αέρας. Επίσης, δύσκολη πρόσβαση για το βάψιμο λόγω της μεγάλης επιφάνειας.
Τέλος πάντων, τελείωσε και αυτό - έχω παραγγείλει φιλέ και περιμένω για τα εγκαίνια :p
x5.jpg

• Love
Reactions: newbie
Δημήτρη, νομίζω ότι είναι τέλειο. Κάποιες "ατέλειες" πρέπει να υπάρχουν ώστε να είναι εμφανές το hand made :cool:.

Αν και είμαι expert στα βαψίματα :ROFLMAO:, τα spray low pressure πρώτη φορά τα ακούω. Για εσωτερικούς χώρους (και όχι μόνο) πρέπει να είναι ιδανικά. Με ένα γρήγορο ψάξιμο που έκανα, μάλλον επικρατούν τα Flame (της COSMOS) που πήρες. Στα υπόψιν.......