Κεφαλές κινητού μαγνήτη, κινητού σιδήρου και κινητού πηνίου

...στην ερώτηση σου για phono stage ΜC ,ναι υπάρχει,και για τον λόγο αυτό,στο συγκεκριμένο είδος μουσικής που ακούω ,θεωρώ ότι ταιριάζει καλύτερα η κεφαλή κινητού πηνίου,έχει καλύτερο αποτέλεσμα ,γνώμη, χωρίς να θέλω να προσβάλω κάποιον!

Last edited:
εαν το Phono σου αντεχει τα 0.18 ριξε μια ματια στις αγγελιες, ειναι πραγματικη ευκαιρια.

λιγες MC σε αυτα τα χρηματα, ειναι μαλλον προτιμοτερο να κοιταξεις μια καλη ΜΜ. ειναι και θεμα γουστου... οι audio technica ειναι μαλλον λιγο "λαμπρες" αλλα μετρανε καταπληκτικα. ισως η F7 απο MC..

Τοσο η benz οσο και η dyna που αναφερονται πιο πανω,ειναι πολυ καλες.
Η μονη μου "αντιρρηση" η ελλειπτικη βελονα που σε καμια περιπτωση δεν φτανει το tracking μιας line contact η SAS , με boron cantilever.
H MP20 Nagaoka που λεει ο Παναγιωτης και αυτη πολυ καλη,εχει boron/elliptical,αλλα σε τιμη φτανει την MM-1 SAS και προσωπικα δεν θα ειχα αμφιβολια ως προς το τι θα επελεγα.Σιγουρα μια απο τις καλυτερες ΜΜ σημερα .

Denon DL-304

εχεις phono stage για ΜC ? υπαρχει αγγελια στο φορουμ για μια καλη κεφαλη στα 300 ευρω αν και χαμηλοεξοδη.

ΜΜ στα 300 πολλες καλες, σε αλλο νημα προτηνα μια απο αμερικη που στα λεφτα της ειναι παρα πολυ καλη.

επισης στα 300+ παλι εδω στο φορουμ υπαρχει δυνατοτητα για την ΜΜ1 της JICO.

Και η Nagaoka MP 200 ειναι καλη αγορα. γενικα σε αυτα τα χρηματα μπορεις να δεις τις τοπ -1 κατηγορια ΜΜ (οι τοπ ειναι στα 500)

εαν το Phono σου αντεχει τα 0.18 ριξε μια ματια στις αγγελιες, ειναι πραγματικη ευκαιρια.

λιγες MC σε αυτα τα χρηματα, ειναι μαλλον προτιμοτερο να κοιταξεις μια καλη ΜΜ. ειναι και θεμα γουστου... οι audio technica ειναι μαλλον λιγο "λαμπρες" αλλα μετρανε καταπληκτικα. ισως η F7 απο MC..

Καλημέρα σε όλους

Θέλοντας κι εγώ να συμβάλλω στη συζήτηση και με αφορμή τις παραπάνω υποδείξεις, θα πω ότι είμαι από τους τυχερούς που μόλις απέκτησαν την παραπάνω κεφαλή της αγγελίας (Denon DL-304), μια από τις πιο "καθαρές" και κρυστάλλινες κέφαλές MC ανεξαρτήτως κατηγορίας τιμής και πραγματικός φονιάς του ανταγωνισμού στην κατηγορία τιμής του.

Απαιτεί όμως πραγματικά ποιοτικό phono stage για να δείξει τις αρετές της. Την δοκίμασα αρχικά με το ενσωματωμένο phono stage του προενισχυτή PRA-1200 της Denon, ενός παλιού καλού προενισχυτή (δεν έχω κάποιο link, η εικόνα του πιο κάτω), του οποίου το phono stage είναι φτιαγμένο με hi-end σκεπτικό, με δυνατότητα επιλογής του είδους της κεφαλής (MM/MC), με φίλτρο περιορισμού των υποηχητικών συχνοτήτων και για τα δυο είδη κεφαλών και με ρυθμιστικό χωρητικότητας εισόδου, ειδικά για τις κεφαλές MM, όπου η χωρητικότητα παίζει ρόλο στην απόδοση και απαιτεί προσαρμογή στο phono stage. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά, αν και ο συγκεκριμένος προενισχυτής πέφτει μάλλον "λίγος" για αυτή την κεφαλή.

Ο Denon PRA-1200
images

Στη συνέχεια, την δοκίμασα για πολύ λίγο με το ενσωματωμένο phono stage (τότε που τον πήρα, η πλακέτα phono ήταν έξτρα, κατόπιν ζήτησης) του καλού μου προενισχυτή Classe CP-50.Οι εντυπώσεις μου ήταν εξαιρετικές. Είχα την ακουστική μνήμη μιας άλλης, εξ ίσου εξαίρετης κεφαλής MC, που έχει πια σταματήσει (Monster Genesis 2000), που είχα αγοράσει τη δεκαετία του 90 από τον Audio Advisor στην Αμερική. Μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι η Denon στάθηκε στο ίδιο ύψος με την Genesis και σε μερικά σημεία την ξεπέρασε.

Θέλω να την δοκιμάσω με το ξεχωριστό μου phono, την πλακέτα DACT CT100, της γνωστής Δανέζικης Danish Audio ConnecT, αλλά πρέπει πρώτα να φτιάξω τροφοδοτικό γι αυτήν, μια υπόθεση που έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί πριν αρκετά χρόνια, αλλά την αμέλησα.

Και με την ευκαιρία, μιας και έχω καταπιαστεί να την τελειώσω αυτή την υπόθεση, έχω και μιαν ερώτηση:

Το CT100 δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να ρυθμίσει τα εξής:

1) Τη συμπεριφορά του, ανάλογα με το ύψος της στάθμης εισόδου της κεφαλής, από 0.10mV μέχρι 10mV
2) Το ίδιο, σε σχέση με την αντίσταση εισόδου της κεφαλής, από 10Ω μέχρι 47kΩ
3) Το ίδιο σε σχέση με την χωρητικότητα της κεφαλής, από 100 μέχρι 400pF
4) Το ίδιο σε σχέση με τη σταθερά του χρόνου λειτουργίας (time constant), ως φίλτρο υποηχητικών ή υπερυψηλών συχνοτήτων (7950μS/20Hz και 3.18μS/50kHz).

Από όλα αυτά, η Denon παρέχει ως τεχνικά χαρακτηριστικά τα πρώτα δύο, ενώ το τέταρτο είναι επιλογή του χρήστη, καθώς δεν εξαρτάται από την κεφαλή, αλλά κυρίως από το ηχητικό περιεχόμενο και αποτέλεσμα. Αυτό που δεν έχω είναι το τρίτο, δηλ. η χωρητικότητα εισόδου της DL-304. Ξέρω ότι αυτό για τις κεφαλές MC είναι άνευ σημασίας, αλλά αν κάπιος ξέρει κάτι παραπάνω, θα το εκτιμούσα, ώστε να ξέρω σε ποιό σημείο να ρυθμίσω το CT100. Ειρήσθω εν παρόδω, σε μια επικοινωνία που είχα με την ΚΙΝΟΤΕΧΝΙΚΗ, μου είπαν κι αυτοί τα ίδια, ότι δηλαδή δεν έχει σημασία η χωρητικότητα για τις κεφαλές MC.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τα φώτα σας.
-

Μπορεις παντα αν νομιζεις οτι χρειαζεται,να κολλησεις μεσα στα rca του καλωδιου του βραχιωνα, πυκνωτες για ρυθμιση χωρητικοτητας.
Ομως,σε γενικες γραμμες,η χωρητικοτητα δεν ειναι τοσο σημαντικη σε μια mc οσο ειναι σε μια mm.

Για τις ρυθίσεις....

Μπορεις παντα αν νομιζεις οτι χρειαζεται,να κολλησεις μεσα στα rca του καλωδιου του βραχιωνα, πυκνωτες για ρυθμιση χωρητικοτητας.
Ομως,σε γενικες γραμμες,η χωρητικοτητα δεν ειναι τοσο σημαντικη σε μια mc οσο ειναι σε μια mm.

Ευχαριστώ.

Δεν είναι αναγκαίο κάτι τέτοιο, αν χρησιμοποιήσω το DACT CT100, γιατί - όπως έγραψα - η ίδια η πλακέτα παρέχει ρύθμιση χωρητικότητας, ανάλογα με την κεφαλή. Όμως, αυτό που τελικά φαίνεται να ισχύει είναι αυτό που έγραψες, το γεγονός δηλαδή ότι σε μια MC, η ρύθμιση χωρητικότητας είναι άνευ ουσιαστικής σημασίας, επομένως όπου κι αν θέσω τη ρύθμιση, δεν θα υπάρξουν διαφορές. Σκέφτομαι, λοιπόν, να ξεκινήσω από την πρώτη θέση, των 100pF, και να δοκιμάσω αν θα υπάρξουν διαφορές ανάμεσα σε αυτήν ή σε κάποια από τις επόμενες θέσεις (200, 300 και 400pF). Αν δεν υπάρξουν - που μάλλον δεν θα υπάρξουν - απλά θα αφήσω τη ρύθμιση στην πρώτη θέση.

Να πω εδώ ότι οι ρυθμίσεις του CT100 γίνονται με 4 σειρές από DIP Switches (2 για κάθε κανάλι), με κάθε σειρά να διαθέτει 8 τέτοια διακοπτάκια. Ανάλογα με τη ρύθμιση που απαιτείται από τον χρήστη, το καθένα από τα διακοπτάκια τίθεται στη θέση ON ή OFF. Η πρώτη σειρά κάθε καναλιού ρυθμίζει την πλακέτα ανάλογα με την αντίσταση εισόδου και τη χωρητικότητα της κεφαλής και η δεύτερη ανάλογα με το ύψος της στάθμης εξόδου της κεφαλής και το κατά πόσον ο χρήστης επιθυμεί να ενεργοποιήσει το ένα ή και τα δύο φίλτρα χρονικής σταθεράς (το υποηχητικό και το υπερηχητικό).

εγω θα ξεκιναγα με βαση τα 100 pf (και ισως να μην τα αλλαζα καθολου) και θα κοιταζα περιπου τα 400 με 500 ohm στην αντισταση. (η θεωρια λεει 440 αλλα ειναι λιγο υποκειμενικο αυτο). το gain πρεπει να ειναι αρκετουτσικο, δεν γνωριζω τον dact αλλα το .18 θελει αρκετο σπρωξιμο. αν αυτη η κεφαλη εβγαζε λιγο παραπανω θα ηταν η αγορα του αιωνα.

γιατι απο ενδοτικοτητα ειναι αρκετα ευκολη στο ματσαρισμα και δεν μπαινω καν στην διαδικασια να ρωτησω τι βραχιωνα εχεις...

οσων αφορα τα φιλτρα, εγω δεν θα εβαζα κανενα. ειναι εκει σε περιπτωση που υπαρχει προβλημα. εαν δεν εχεις δεν πρεπει να κοβεις συχνοτητες. ειδικα για τις ψηλες, ακομα και αν δεν τις ακουμε "ενεργα" διαμορφωνουν μια ιδιαιτερη πληρωτητα στον ηχο. (ειναι και ο ενας λογος που πολλοι κατασκευαστες βαζουν super tweeter, ο αλλος ειναι το μαρκετινγ)

πολυ καλη αγορα !

Last edited:
Επιλογές....

εγω θα ξεκιναγα με βαση τα 100 pf (και ισως να μην τα αλλαζα καθολου) και θα κοιταζα περιπου τα 400 με 500 ohm στην αντισταση. (η θεωρια λεει 440 αλλα ειναι λιγο υποκειμενικο αυτο). το gain πρεπει να ειναι αρκετουτσικο, δεν γνωριζω τον dact αλλα το .18 θελει αρκετο σπρωξιμο. αν αυτη η κεφαλη εβγαζε λιγο παραπανω θα ηταν η αγορα του αιωνα.

Ευχαριστώ για την παρέμβαση. Συμφωνώ για τα 100pF, το είπα και παραπάνω άλλωστε. Σε ότι αφορά στην αντίσταση εισόδου, την επιλογή στα 400Ω την προτείνουν κι άλλοι γι αυτή την κεφαλή. Έτσι κι αλλιώς, οι επιλογές που έχω στο CT100 είναι για αντιστάσεις (πάντα για την εμβέλεια ανάμεσα στα 100Ω και στα 47kΩ, διότι έχει επιλογές και κάτω από αυτή) είναι: 100Ω, 150Ω, 180Ω, 200Ω, 250Ω, 400Ω, 600Ω, 1kΩ και 47kΩ. Άρα, θα ξεκινήσω με τα 400 κι αν κάτι δεν κάθεται, μπορώ να ανέβω ή να κατέβω.

Σε ότι αφορά το gain, θα έλεγα ότι είναι ο τομέας που τον διαχειρίζεται καλύτερα από όλους τους άλλους ο Δανός. 31 "σκαλιά" επιλογών, για κεφαλές με έξοδο από τα 0.10mV μέχρι τα 10mV, με τελική τιμή εξόδου στα 14V (unbalanced) και 28V (balanced). Νομίζω ότι προσφέρει ήδη αρκετά. Και όλα αυτά με πολύ καλές τιμές ακρίβειας RIAA και συνολικής αρμονικής παραμόρφωσης, καθώς και λόγου σήματος προς θόρυβο.

γιατι απο ενδοτικοτητα ειναι αρκετα ευκολη στο ματσαρισμα και δεν μπαινω καν στην διαδικασια να ρωτησω τι βραχιωνα εχεις...

οσων αφορα τα φιλτρα, εγω δεν θα εβαζα κανενα. ειναι εκει σε περιπτωση που υπαρχει προβλημα. εαν δεν εχεις δεν πρεπει να κοβεις συχνοτητες. ειδικα για τις ψηλες, ακομα και αν δεν τις ακουμε "ενεργα" διαμορφωνουν μια ιδιαιτερη πληρωτητα στον ηχο. (ειναι και ο ενας λογος που πολλοι κατασκευαστες βαζουν super tweeter, ο αλλος ειναι το μαρκετινγ)

πολυ καλη αγορα !

Ο βραχίονας είναι ο Alphason HR-100S, πάνω σε ένα VPI HW-19Jr. Όσο για τα φίλτρα, συμφωνώ κι εγώ, έτσι κι αλλιώς σκόπευα να τα διατηρώ απενεργοποιημένα. Ευχαριστώ για το σχόλιο περί της αγοράς.

Καλό ξημέρωμα.
-

Κατι για το οποιο "κατηγορειται" που και που η 304 ειναι οτι ενω εχει πολυ καλη διαφανεια και λεπτομερεια/καθαροτητα,υπολειπεται σωματων και αυτο σε συνδιασμο με την χαμηλη εξοδο δημιουργει την αισθηση του ηχου με ελλειψη βαρους και ογκου.
Εφ'οσον το dact διαθετει ολες αυτες τις ρυθμισεις θα δοκιμαζα και αντισταση εισοδου πιο κατω απο το συνηστωμενο που ειναι γυρω στα 400Ω.
Αν δεν κανω λαθος,η 304 εχει impedance 40Ω; Αν ειναι οντως ετσι θα δοκιμαζα στο dact απο τα 250Ω να δω πως θα συμπεριφεροταν.
Πολλες κεφαλες εχουν καλα αποτελεσματα με χαμηλοτερα loads.
Tετοια αποταλεσματα ειχα εκ πειρας με koetsu,dynavector κ.α.

Re: Απάντηση: Κεφαλές κινητού μαγνήτη, κινητού σιδήρου και κινητού πηνίου

Καλημερα.Ας κατεβουμε λιγακι.καποιος φιλος εχει ενα PIONEER PL 707 με κεφαλη STANTON L725E.Εμεινε απο βελονα.Τι του προτεινουμε?

ευχαριστω

Εξαρταται τι θελει να κανει.Αν ηταν ευχαριστημενος με την stanton ας παρει μια βελονα.Αν οχι οι επιλογες για καινουργιες καφαλες ειναι πολλες.

Ευχαριστω για το ενδιαφερον.Ακουει πολυ ροκ και λιγο τζαζ.Δεν εχει ιδιαιτερες απαιτησεις.Μαλλον για βελονα παμε...

Καλημερα.Ας κατεβουμε λιγακι.καποιος φιλος εχει ενα PIONEER PL 707 με κεφαλη STANTON L725E.Εμεινε απο βελονα.Τι του προτεινουμε?

ευχαριστω
Και εγώ σου συνιστώ αυτόν το σύνδεσμο.Διαφημίζεται μόνο στο περιοδικό Hi-Fi Worlg το μόνο ίσως έντυπο περιοδικό για πικαπάδες κυρίως αλλά και για αναλογικούς ..τύπους.
http://www.mantra-audio.co.uk/

Και εγώ σου συνιστώ αυτόν το σύνδεσμο.Διαφημίζεται μόνο στο περιοδικό Hi-Fi Worlg το μόνο ίσως έντυπο περιοδικό για πικαπάδες κυρίως αλλά και για αναλογικούς ..τύπους.
http://www.mantra-audio.co.uk/

Πολυ ψηλοτερες τιμες απο πολλους αλλους ........

Πολυ ψηλοτερες τιμες απο πολλους αλλους ........
Από εμπειρία και μόνο κάνουν καλή δουλειά.

Από εμπειρία και μόνο κάνουν καλή δουλειά.

Δεν αντιλεγω,απλα μια ματια στην ΑΤ95Ε για παραδειγμα την εχει 48.75 σε συγκριση με εδω που την εχει 21.90 και επισης κανουν καλη δουλεια !!!!!

http://www.zum-shop.de/Audio-Technica-AT-95-E-AT95E-Tonabnehmer_c32-317-339_p7361_x2.htm

Θα μας τρελανουν μερικοι με τις τιμες ακομη και στα 40 ευρω ???????????????????

Last edited: