Κεραίες FM

Απάντηση: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

Τα μέχρι τώρα συμπεράσματά μου (δηλώνω πρωτάρης προς αποφυγήν παρεξηγήσεων), με δεδομένο ότι όλοι οι σταθμοί έκπέμπουν σε κατακόρυφη πόλωση, εκτός ΕΡΤ (πού όμως την πιάνουμε μια χαρά από τα UHF):

1. Η κουλούρα (εξωτερική στρογγυλή κεραία) έχει παντοκατευθυντική λήψη μόνο οριζόντιας πόλωσης. Επειδή οριζόντια πόλωση έχει πρακτικά μόνο η ΕΡΤ (που την παίρνουμε ψηφιακά στα UHF) δεν έχει νόημα.

2, Μια κατακόρυφη με ένα δίπολο χωρίς ανακλαστήρες και κατευθυντήρες (σαν αυτή) έχει παντοκατευθυντική λήψη (σε κατακόρυφη πόλωση) με μικρό κέρδος. Σε οριζόντια πόλωση δεν πρέπει να πιάνει τίποτα. Πρέπει να είναι χρήσιμη στην πόλη. Μπορεί να τοποθετηθεί και οριζόντια αλλά δεν νομίζω να είναι καλή για οριζόντια πόλωση...

3. Μια κατακόρυφη με ένα δίπολο με ανακλαστήρες και κατευθυντήρες είναι κατευθυντική (με μεγαλύτερο κέρδος) σε κατακόρυφη πόλωση και αν θέλουμε να στοχεύσουμε σε συγκεκριμένη περιοχή είναι χρήσιμη.

4. Μια που μπορεί να δώσει λήψη και σε οριζόντια πόλωση (κατευθυντική αλλά όχι έντονα) αλλά και κατακόρυφη πόλωση (μη κατευθυντική) είναι η FM-200 της ALCAD που νομίζω είναι η καλύτερη επιλογή αν θέλουμε να πιάνουμε πολλούς σταθμούς με κατακόρυφη πόλωση και κάποιους πιό συγκεκριμένους με οριζόντια πόλωση.

Μετά από το ψάξιμο που έκανα για το τι σταθμοί υπάρχουν διαθέσιμοι για του Παπάγου (αλλά και για το εξοχικό) θα προτιμήσω ή την #2 ή την #4.

Αν έχω καταλάβει λάθος πείτε μου...

ΥΓ. Και - για να ξαναμπερδευτώ!!! - υπάρχουν αυτή και αυτή επίσης...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Σχετικά με την κεραία #2 (απλή κατακόρυφη) ρώτησα το μαγαζί και μου είπε (φάνηκε σχετικός) ότι αποτελείται από δύο βέργες μήκους 0,78μ, δηλ.σύνολο μήκους του δίπολου 1,56 μ. Άρα συχνότητα συντονισμού 300/1,56/2=96 ΜΗz που μου φαίνεται εντάξει.

Επίσης μου είπε ότι εφόσον δεν κλείνει κύκλωμα (όπως οι αναδιπλωμένου διπόλου) δεν έχει δική της σύνθετη αντίσταση αλλά παίρνει την αντίσταση του καλώδιου (75 Ω).

Μου φάνηκαν σωστά αυτά που μου είπε και θα την πάρω για να δοκιμάσω.

Ή - ακόμα πιό εύκολο - θα φτιάξω μια δική μου 1,56 μ κατακόρυφη!

H ALCAD (κεραία #4) έχει διαστασεις 0,5 (οριζ) και 0,985 (κατακόρυφα), δηλ. μήκος αναδιπλωμένου δίπολου 1,575 (δηλ μήκος βέργας 2*1,575=3,15μ).
Αυτό καταλαβαίνω ότι αντιστοιχεί σε συχνότητα 300/3,15=95,2 ΜΗz και φαίνεται ΟΚ...

Λάθος στις πράξεις:
Διορθώνω.

μήκος αναδιπλωμένου δίπολου 0,5+0,985=1,485 (δηλ μήκος βέργας 2*1,485=2,97μ).
Αυτό καταλαβαίνω ότι αντιστοιχεί σε συχνότητα 300/2,97=101 ΜΗz και πάλι φαίνεται ΟΚ...

O υπολογισμος απο το site που εβαλα ειναι για 5/8

(5/8 του 155cm=96 cm)

Γιατί 5/8? Υπάρχει κάποιος λόγος?

Μια από τα ίδια θα πω:
Πάρε ένα καλώδιο για πορτατιφ αρκετά μακρύ 3-6 μέτρα. Μέτρησε από την άκρη του 75-77 πόντους και σε κείνο το σημείο δέσε το με μονωτική ή tie wrap ή...σπάγκο. Μετά χώρισέ το στη μέση μέχρι το δέσιμο και τέντωσε δεξιά αριστερά τους δύο κλώνους των 75 πόντων σαν "Τ" . Μόλις έφτιαξες ένα ανοιχτό δίπολο 75Ω. Δεν χρειάζεται και "balun". Μπορείς να το τεντώσεις πάνω σε ένα ηλεκτρολογικό σωλήνα με ταινία ή σε κάτι ανάλογο μη μεταλικό ώστε να κρατάει το σχήμα του. Την άλλη άκρη την συνδέεις στον δέκτη στα 75Ω. Τώρα μπορείς να το κάνεις βόλτα στο δωμάτιο. Καλή διασκέδαση μέχρι να σηκώσεις εξωτερική κεραία...

Τελικά κατέληξα στην πρότασή σου αλλά ...2 χρόνια μετά! :a0210:
Μόνο που εγώ θα την κάνω εξωτερική αυτή την κεραία. Από το δέσιμο στα 75-77 εκ. θα ενώσω ομοαξονικό και θα το πάω στο μίκτη FM/UHF.

Re: Απάντηση: Re: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

Αγαπητε Messenger με εχεις μπερδεψει αρχικά μου βάζεις το link http://fmscan.org/
Πολυ καλό το δοκιμάζω σου γράφω και με ρωτας σε ποιο site αναφαιρομαι ?????

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

Αγαπητε Messenger με εχεις μπερδεψει αρχικά μου βάζεις το link
http://fmscan.org/
Πολυ καλό το δοκιμάζω σου γράφω και με ρωτας σε ποιο site αναφαιρομαι ?????

Sorry το μπέρδεψα με το site που δίνεις παρακάτω (για την κεραια).

Mια κατευθυντική σαν αυτή
http://www.supershopping.gr/index.php?act=viewProd&productId=597
Ωραιο site πατας frequency βρισκεις στο google maps τις συντεταγμένες και σου λεει που να γυρισεις την κεραια.
Σε ποια περιοχη μένεις να σου πω?

Σιγουρα πολύ χρήσιμο το fmscan.org ... Με βοήθησε πάρα πολύ στο να καταλάβω τι πρέπει να κάνει η κεραία μου FM ανάλογα με το που βρίσκομαι.

Μόλiς έφτιαξα μια δική μου κεραία FM (ανοιχτό δίπολο 2*0,76μ, κατακόρυφη πόλωση) και κάνω δοκιμές με το αυτί.
Θα επανέλθω με φωτογραφιες και εντυπώσεις.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

Τη δοκιμασες τελικα νομιζω την συγκεκριμένη κεραια, πως σου φανηκε?

Λοιπόν η ιδιοκατασκευή δουλεύει πάρα πολύ ικανοποιητικά και σίγουρα πολύ καλύτερα από τις εσωτερικές και από την εξωτερική "VHF/UHF" που είχα δοκιμάσει καθώς και την κουλούρα που επίσης είχα δοκιμάσει.

Η σωλήνα πάνω στην οποία είναι στερεωμένο το ανοιχτό δίπολο (καλώδιο 2*76 εκ) είναι πλαστική - όχι μεταλλική. Γενικά δεν υπάρχουν κοντά μέταλα και η κεραία δεν επηρεάζεται.

Η διαφορά είναι η μέρα με τη νύχτα! Το βουητό στον 105,5 από Υμηττό δεν υπάρχει. Τον PENIES από τα πυροβολεία τον ακούω πολύ καθαρα, δυνατά και χωρίς θόρυβο... Ακόμα και την ERT OPEN από Πάρνηθα που έχει οριζόντια πόλωση πιάνω χωρίς καθόλου θόρυβο!

Τελεια!

Φωτογραφίες:

image hosting 10mb limit

Last edited:

Τα παραπάνω περί πολύ καλής λήψης είναι με κατ' ευθείαν σύνδεση (μονο με μια μούφα F ενδιάμεσα) μεταξύ κεραίας και δέκτη.

Όταν συνδέω την κεραία σε αυτόν τον μίκτη FM/UHF που στη συνέχεια δίνει σε splitter 1->3 το σήμα είναι αισθητά χειρότερο.
Επίσης μέσω του μίκτη και στην έξοδο TV των πριζών έχω μια πτώση του μετρούμενου σήματος από π.χ. 50% στα 33% δηλαδή πτώση 33%...
Η κατάσταση βελτιώνεται αρκετά) όταν αποσυνδέω από το splitter τις 2 από τις 3 εξόδους και μετράω/ακούω την μία που μένει συνδεδεμένη. Δεν φτάνει όμως το επίπεδο της κατ' ευθείαν σύνδεσης...

Πιθανολογώ ότι φταίει ο εν λόγω μίκτης - δεν είναι δυνατόν να μου ρίχνει τόσο τα σήματα και στην μπάντα των FM και στα UHF...

Επειδή δεν με παίρνει να κατεβάζω και άλλα 3 καλώδια ειδικά για τα FM, θα δοκιμάσω και με άλλον μίκτη.

Last edited:

Για να δοκιμάσω και άλλον μίκτη FM/TV βλέπω αυτόν και αυτόν. Και οι δύο Ισπανικοί. Έχετε ιδέα ποιός έχει λιγότερες απώλειες στην πράξη;

Επίσης να ρωτήσω αν υπάρχουν διαχωριστές (splitters) σε FM και TV από καλώδιο που κατεβάζει από την ταράτσα και τα 2 σήματα (έχει γίνει μίξη σε mixer).
Δηλaδή ένα splitter που να κάνει τη δουλειά μιας πρίζας τοίχου, χωνευτής ή επιτοίχιας.
Ή απλά να χρησιμοποιήσω ένα κοινό διαχωριστή 5-1000 MHz;

Τέλος να ενημερώσω και εδώ ότι αυτή η κεραία χαρίζεται με προτεραιότητα σε όσους συμμετείχαν στη συζήτηση.

Προς διαχειριστές: Μήπως να αλλάζατε τον τίτλο του νήματος σε "Κεραίες FM" ή ότι άλλο νομίζετε σαν πιό κατάλληλο; Έχουμε ξεφύγει (με την καλή έννοια)...

Last edited:

Προς διαχειριστές: Μήπως να αλλάζατε τον τίτλο του νήματος σε "Κεραίες FM" ή ότι άλλο νομίζετε σαν πιό κατάλληλο; Έχουμε ξεφύγει (με την καλή έννοια)...

Done!

Η διακλάδωση για να γίνει Τ η κεραία πως έγινε;
Στις άκρες του Τ έγινε κάποιος τερματισμός;

Απάντηση: Re: Κεραίες FM

Η διακλάδωση για να γίνει Τ η κεραία πως έγινε;
Στις άκρες του Τ έγινε κάποιος τερματισμός;

Από την κεραία FM και από την κεραία UHF φεύγουν καλώδια που πάνε στο μίκτη FM/UHF.

Από εκεί φεύγει ένα καλώδιο και πάει (ακριβώς από κάτω στον ιστό) σε ένα splitter στην ταράτσα απ´ όπου φεύγουν 3 καλώδια που πάνε στα 3 σημεία λήψης TV/FM. Όλες οι συνδέσεις στο splitter είναι τύπου F.

Στα τρία σημεία λήψεις (τρία δωμάτια):

1. Υπάρχει πρίζα TV/FM. Στην υποδοχή FM συνδέεται δέκτης (AVR) και στην υποδοχή TV μπαίνει διακλαδωτής που πάει στην TV και σε ένα δέκτη Combo SAT/DTV
2. Υπάρχει πρίζα TV/FM. Στην υποδοχή FM συνδέεται δέκτης (AVR) και στην υποδοχή TV συνδέεται μια TV (monitor).
3. Το καλώδιο δεν πάει (ακόμα) σε πρίζα αλλά εκεί συνδέεται ένας διακλαδωτής που δίνει σε μια TV και σε ένα δέκτη Combo SAT/DTV.

Δεν υπάρχει άδεια υποδοχή για τερματισμό.

ΥΓ Η ποιότητα στη λήψη (μέσα από τον μίκτη) αλλάζει κατά τη διάρκεια της μέρας. Το πρωϊ ήταν κακή, το μεσημέρι καλή και τώρα (7μμ) επίσης καλή... Πάντως θα προμηθευτώ και θα δοκιμάσω και άλλο μίκτη.

Απάντηση: Re: Κεραίες FM

Αυτή είναι κατευθυντική...

Για την κατασκευη της κεραίας ραδιοφώνου αναφερόμουν, μηπως την φτιάξω κι εγώ

Όχι δεν έγινε κανένας τερματισμός. Είναι "ανοικτό δίπολο" και δεν χρειάζεται κανένα προσαρμογέα σύνθετης αντίστασης 300/75Ω - παίρνει τη σύνθετη αντίσταση του καλώδιου που μεταφέρει το σήμα στο μίκτη (ή στον δέκτη αν πάς κατ' ευθείαν.

Γι αυτό το λόγο εγώ δεν συνέχισα με το καλώδιο πορτατιφ (απλό λεπτό καλώδιο ηχείων έβαλα) αλλά ένωσα τις άκρες των τεμαχίων 76 εκ σε ένα ομοαξονικό καλώδιο κεραίας 75Ω και το πήγα στο μίκτη.

Καλώδιο πορτατιφ είναι αυτό το πλακέ που περιγράφεις κι εσύ συνήθως 2*0,50mm2 ή 2*0.75mm2 . Πιο σπάνια 2*1 mm2. Όλα αυτά κάνουν. Μπορείς να δοκιμάσεις και πιο χοντρό καλώδιο ηχείων αν έχεις όρεξη. Κι αν έχεις πολύ όρεξη μπορείς να χρησημοποιήσεις ακόμα και χαλκοσωλήνα, μικρότερο από Φ10mm, ή ανάλογο αλουμίνιο. Να φτιάξεις "κανονική" κεραία με άλλα λόγια...

Το ένα καλώδιο θα πάει στο κέντρο και το άλλο στην θωράκιση περιμετρικά. Αγόρασε "κροκοδειλάκια" ή ένα βύσμα καλύτερα να μην παιδεύεσαι!

Η εμπειρία μου λέει μακριά από τοίχους και ταβάνι. Δηλαδή όχι κολλητά. Δοκίμασε οριζόντια, κατακόρυφα και διάφορες γωνίες. Ανάλογα βέβαια τον σταθμό τον χώρο κλπ όλα είναι πιθανά...

:guitarist:

Να την φτιάξεις. Αξίζει σίγουρα τον ελάχιστο κόπο που θέλει με μηδέν κόστος υλικών.

Που μένεις?

Έτσι;
dipole-antenna.gif

Ή συνδέσεις και το μπλεντάζ και το μεσαίο και προς τις δυο μεριές;

Ακριβώς έτσι. Εγώ έβαλα καλώδιο αντί ράβδους αλουμινίου. Πρέπει να είναι στην ευθεία (και κατακόρυφα - όλα τα κανάλια πλην ΕΡΤ εκπέμπουν με κατακόρυφη πόλωση).

Ο κεντρικός αγωγός πάει στο κεντρο του βύσματος και το μπλεντάζ στο στεφάνι του. Αν και νομίζω ότι και ανάποδα να τα βάλεις δεν αλλάζει κάτι.

Σε καμία περίπτωση " και το μπλεντάζ και το μεσαίο και προς τις δυο μεριές"...

Για δες στο FMSCAN.ORG τι πιάνεις στο Κερατσίνι ...

Περιμένουμε εντυπώσεις...

ΥΓ Χρησιμοποιώ τον όρο κατακόρυφη πόλωση γιατί "κάθετη" δεν σημαίνει κατακόρυφη αλλά κάθετη προς κάτι άλλο...

ΥΓ2 Κανένας δεν θέλει την αρχαία κεραία που χαρίζω;

Re: Απάντηση: Re: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

Οπως γράφει καί ο Βαγγέλης υπάρχουν μετρητές σέ πάρα πολλά παλιά tuner,αλλά τί νά τό κάνεις;
Αφού έχεις οπτική επαφή μέ τούς πομπούς [απ ότι κατάλαβα] αγόρασε μία παντοκαντευθυντική τοποθέτησε την καί τελείωσες,αν θές αντί γιά απλό καλώδιο tv βάλε γιά δορυφορικά γιά νά έχεις μικρότερες απώλειες
Εγώ τό έλυσα διαφορετικά αλλά μένω Θεσ/νικη καί δέν έχω πρόβλημα

http://www.magnumdynalab.com/fmantenna-st2.htm

Eπειδή η παραπομπή δεν δουλεύει,μήπως εννοείς τήν magnum dynalab st-2;Αξίζει τα λεφτά της;(248 ευρώ)

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

Eπειδή η παραπομπή δεν δουλεύει,μήπως εννοείς τήν magnum dynalab st-2;Αξίζει τα λεφτά της;(248 ευρώ)

Την είχα αγοράσει 100 ευρώ ,καινούργια από Γερμανια
Οχι σε καμία περίπτωση δεν θα έδινα 248 ευρώ
Θα έβαζα μια παντοκατευθυντική με καλώδιο από δορυφορική

Για να δοκιμάσω και άλλον μίκτη FM/TV βλέπω αυτόν και αυτόν. Και οι δύο Ισπανικοί. Έχετε ιδέα ποιός έχει λιγότερες απώλειες στην πράξη;
..

Μήπως ξέρει κανένας στην πράξη ποιός μίκτης έχει λιγότερες απώλειες?

1. ALCAD MM-407
2. TELEVES 4040

Δεν έχουν διαφορά στο κόστος (15 ευρώ) και ο τύπος στο "sto kostos" είναι σίγουρος ότι ο TELEVES είναι καλύτερος και έχει λιγότερες απώλειες...