Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Καλά στο βίντεο έχω πια Raw εγγραφή στο κινητό μου που δίνει απίστευτη εικόνα , κάτι που η μηχανή μου και περισσότερες δεν έχουν καν.

Sent from my 24030PN60G using Tapatalk

Απλά οι εντυπώσεις μας δεν αρέσουν σε πολλούς..και ο λόγος είναι απλός…οι άνθρωποι έχουμε την τάση να μειώνουμε, απορρίπτουμε και να κοιτάμε με δυσπιστία κάθε τι νέο που ανατρέπει τις ισορροπίες, τα πιστεύω μας και τα πράγματα που θεωρούμε δεδομένα….με λίγα λόγια το μυαλό μας δεν μπορεί και δεν θέλει να δεχτεί πως το μέλλον της φωτογραφίας είναι τα κινητά και το ΑΙ και ότι πλέον τα κινητά φωτογραφικά και σε βίντεο κοιτάνε στα μάτια παραδοσιακές μηχανές κάθε κόστους….. τα ίδια γινόταν όταν βγήκαν οι πρώτες Dslr και αργότερα οι mirrorless, είχα διαβάσει και ακούσει ασύλληπτα πράγματα ακόμα και από επαγγελματίες που απέρριπταν και ειρωνευόντουσαν τις τότε νέες τεχνολογίες που άλλαζαν το παιχνίδι.
Αυτο ειναι άσχετο με το γεγονός ότι γράφετε τα ίδια και τα ίδια, είτε τωρα που ειναι σουπερ τα κινητα, ειτε πριν ενα χρόνο που παλι ηταν σουπερ τα κινητά, είτε πριν 2 χρόνια που επίσης ήταν σουπερ τα κινητά και πάει λέγοντας. Εδω και 20τόσα χρόνια, αν το καλοσκεφτείς, απ' όταν πρωτοαπέκτησαν φωτογραφικές δυνατότητες τα κινητά, υπάρχει μόνιμα κάποιος που γράφει οτι θα αντικαταστήσουν τις κάμερες, σιγά την... προφητεία δηλαδή.

Και φυσικά απορρίπτονταν οι dslr και οι mirrorless όταν πρωτοεμφανίστηκαν, αυτό έλειπε. Και ο λόγος δεν έχει φυσικά καμία σχέση με αυτό που γράφεις, αλλά με το προφανές και αυτονόητο γεγονός ότι ήταν ανώριμη τεχνολογία.

Αυτο ειναι άσχετο με το γεγονός ότι γράφετε τα ίδια και τα ίδια, είτε τωρα που ειναι σουπερ τα κινητα, ειτε πριν ενα χρόνο που παλι ηταν σουπερ τα κινητά, είτε πριν 2 χρόνια που επίσης ήταν σουπερ τα κινητά και πάει λέγοντας. Εδω και 20τόσα χρόνια, αν το καλοσκεφτείς, απ' όταν πρωτοαπέκτησαν φωτογραφικές δυνατότητες τα κινητά, υπάρχει μόνιμα κάποιος που γράφει οτι θα αντικαταστήσουν τις κάμερες, σιγά την... προφητεία δηλαδή.

Και φυσικά απορρίπτονταν οι dslr και οι mirrorless όταν πρωτοεμφανίστηκαν, αυτό έλειπε. Και ο λόγος δεν έχει φυσικά καμία σχέση με αυτό που γράφεις, αλλά με το προφανές και αυτονόητο γεγονός ότι ήταν ανώριμη τεχνολογία.
Δεν σε υποχρέωσε κανένας να τα διαβάζεις και δεύτερον τα ίδια και τα ίδια διαβάζουμε από κάποιους από την ανάποδη πλευρά…αλλά πάντα όλος τυχαίος αντιδράνε τα άτομα που είναι κάθετοι όσον αφορά τον φωτογραφικό εξοπλισμό!!!

Όσο για τις Dslr, mirroless κλπ. Δεν τα θυμάσαι καλά, μόνο να δεις εδώ μέσα τι γραφότανε και από επαγγελματίες φωτογράφους μάλιστα σου πέφτανε τα μαλλιά.

Σαφώς δεν με υποχρέωσε κανείς, γι αυτό και συμμετέχω σπάνια σε αυτές τις συζητήσεις. Από συνήθεια όμως κάνω κλικ σε όλα τα νέα ποστ που αφορούν τα φωτογραφικά και τα διαβάζω αναγκαστικά, και ζω τη μερα της μαρμότας.

Σαφώς δεν με υποχρέωσε κανείς, γι αυτό και συμμετέχω σπάνια σε αυτές τις συζητήσεις. Από συνήθεια όμως κάνω κλικ σε όλα τα νέα ποστ που αφορούν τα φωτογραφικά και τα διαβάζω αναγκαστικά, και ζω τη μερα της μαρμότας.
Προσωπικά σε νήματα που δεν με ενδιαφέρουν απλά δεν μπορώ καθόλου. Π.χ. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου η Canon σαν εταιρία οπότε σπάνια μπαίνω στα νήματα που αφορούν τον εξοπλισμό της. Οπότε αν κάποιον δεν τον ενδιαφέρουν τα κινητά σοβαρά σαν φωτογραφικό εργαλείο ποιο το νόημα να μπει σε ένα τέτοιο νήμα; Το αγνοείς και πας παρακάτω..

Καλά στο βίντεο έχω πια Raw εγγραφή στο κινητό μου που δίνει απίστευτη εικόνα , κάτι που η μηχανή μου και περισσότερες δεν έχουν καν.

Για να το κανεις τι το raw στο τηλεφωνο ρε συ? να τραβας τις αναμνησεις σου εννοεις ?

Μα ειναι τωρα επιχειρημα αυτο για να εκθειασεις ενα τηλεφωνο οταν δεν μπορει να συγκριθει με μια καμερα ?

Να το συγκρινεις με ενα αλλο τηλεφωνο μαλιστα ειναι μια κουβεντα (πειτε μου τωρα οτι οι κατοχοι κινητων εχουν αναγκη να τραβανε σε RAW βεβαια να τα αναθεωρησουμε ολα .)

Το γιατι οι κανονικες καμερες δεν εχουν ολες RAW ειναι αλλο θεμα προς συζητηση αλλα προφανως εχει να κανει με τις αναγκες της αγορας.

• Like
Reactions: chocbhed
Για να το κανεις τι το raw στο τηλεφωνο ρε συ? να τραβας τις αναμνησεις σου εννοεις ?

Μα ειναι τωρα επιχειρημα αυτο για να εκθειασεις ενα τηλεφωνο οταν δεν μπορει να συγκριθει με μια καμερα ?

Να το συγκρινεις με ενα αλλο τηλεφωνο μαλιστα ειναι μια κουβεντα (πειτε μου τωρα οτι οι κατοχοι κινητων εχουν αναγκη να τραβανε σε RAW βεβαια να τα αναθεωρησουμε ολα .)

Το γιατι οι κανονικες καμερες δεν εχουν ολες RAW ειναι αλλο θεμα προς συζητηση αλλα προφανως εχει να κανει με τις αναγκες της αγορας.
Ούτε εγώ τραβαω Raw σε βίντεο και ούτε με νοιάζει, απλά είναι δείγμα του πόσο έχουν προοδεύσει τα κινητά που προσφέρουν δυνατότητες που ζοριζεσαι να της βρεις ακόμα και σε μηχανές...στην τελική ας υπάρχουν οι δυνατότητες για όσους τους νοιάζει, κακό δεν κάνει, μην ξεχνάμε ότι ο καθένας μας έχει και άλλες ανάγκες και απαιτήσεις..

Τον Γιαννη ρωτησα ρε συ που ειναι επαγγελματιας ομως. Και αναρωτιεμαι τι το θελει και το εκθειαζει το RAW στα κινητα.

Βασικα εναν επαγγελματια μονον θα ρωτουσα για το raw οι αναγκες των ερασιτεχνων δεν με αφορουν καθως μπορει ειναι μεγαλη η βενταλια τους.

Στο κινητό, εάν είναι half-decent, παίρνεις τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα με το raw video σε σχέση με αυτό του camera app.
Έχει μεγάλη διαφορά εάν κανείς ενδιαφέρεται για το video. Και το γράφω εγώ που τα τελευταία 5 χρόνια ζήτημα είναι, συνολικά, να έχω τραβήξει μια ώρα video.

Ανδρεα ξερω καλα τι παιρνεις με το raw πρεπει ναμαι ο πρωτος στην Ελλαδα που το χρησιμοποιησε σε καμερα για να ξερετε :p

Αλλα δεν με νοιαζει η "δυνατοτητα" και το horse power που φανταζονται οι ερασιτεχνες οτι θα χρησιμοποιησουν επαξια (γιατι σπανιως θα το αξιοποιησουν τελικα) αλλα τι το θελει ο ιδιος ο Γιαννης :p

Ότι θέλω και από μια κάμερα...καλύτερη εικόνα

Απαλλαγμένη από την εσωτερική επεξεργασία, κυρίως το sharpness και το denoise που κάνουν.

Απουσία συμπίεσης που καταστρέφει την εικόνα , ειδικά σε degrade σε ουρανούς και καλύτερη αντοχή σε επεξεργασία .

Καλύτερη δυναμική περιοχή, που πλησιάζει αυτή των κορυφαίων καμερών και το θεωρώ βασικό συστατικό κινηματογραφικης εικόνας.

Ευκολία στο grading γιατί συνήθως τα κινητά έχουν σοβαρό θέμα με το white balance ,κι ευκολία να εφαρμόσω όλα τα LUT που έχω στο Davinci σε native colour space και όχι στο rec 709 που σε περιορίζει αφάνταστα.

Δηλ. Τελικά πιο φυσική εικόνα και πιο κοντά στα δικά μου γούστα...απλά πράγματα .

Προσωπική...τι άλλο;
Όπως και με τις κάμερες που έχω / είχα .

Δεν Μ αρέσει η εικόνα των native εφαρμογών όλων των κινητών ,android kai iOS.
Γι'αυτό χρησιμοποιώ αυτή την εφαρμογή.

c6b44b97-fc1c-4b2e-8ac1-638c1a8a7e58_text.gif

• Wow
Reactions: toupia
Απλά οι εντυπώσεις μας δεν αρέσουν σε πολλούς..και ο λόγος είναι απλός…οι άνθρωποι έχουμε την τάση να μειώνουμε, απορρίπτουμε και να κοιτάμε με δυσπιστία κάθε τι νέο που ανατρέπει τις ισορροπίες, τα πιστεύω μας και τα πράγματα που θεωρούμε δεδομένα….με λίγα λόγια το μυαλό μας δεν μπορεί και δεν θέλει να δεχτεί πως το μέλλον της φωτογραφίας είναι τα κινητά και το ΑΙ και ότι πλέον τα κινητά φωτογραφικά και σε βίντεο κοιτάνε στα μάτια παραδοσιακές μηχανές κάθε κόστους….. τα ίδια γινόταν όταν βγήκαν οι πρώτες Dslr και αργότερα οι mirrorless, είχα διαβάσει και ακούσει ασύλληπτα πράγματα ακόμα και από επαγγελματίες που απέρριπταν και ειρωνευόντουσαν τις τότε νέες τεχνολογίες που άλλαζαν το παιχνίδι.

Πάντως εγώ, μετά την έλευση της Sony a6700 σε συνδυασμό με τους G zoom lenses της Sony (16- 55 2.8 και sony 70-350mm f/4.5-6.3) πλέον τραβάω περισσότερες φωτογραφίες με τη μηχανή και λιγότερες με το iPhone το οποίο χρησιμοποιώ κυρίως για snapshots και οικογενειακά videos.
Οι λόγοι;
-Η δυνατότητα να έχω κρυστάλλινη εικόνα σε όλα τα εστιακά μήκη σε αντίθεση με το κινητό όπου πρέπει να τραβάς στη native ανάλυση κάθε κάμερας (πχ 0,5, 1Χ, 2Χ, 5Χ) αλλιώς ενδιάμεσα έχει digital zoom με μεγάλη πτώση στην ευκρίνεια.
-Η πολύ καλύτερη απόδοση στα σκοτεινά.
-Η ασύγκριτα καλύτερη ποιότητα από την φωτογραφική σε μεγάλα εστιακά μήκη (physics…)
-Η ελαστικότητα των αρχείων raw που σε συνδυασμό με το denoise και adaptive color του Lightroom μου δίνουν εντυπωσιακό αποτέλεσμα με κυριολεκτικά 2 κλικ.

Και στο video θα πάρω καλύτερα αποτελέσματα από τη a6709 σε σχέση με το iPhone αλλά έχει μεγάλη μανούρα για καθημερινή χρήση (ανάγκη για gimbal, ανάγκη για φίλτρα κλπ) οπότε τραβάω μόνο για συγκεκριμένους λόγους (πχ βραδινά πλάνα).

• Like
Reactions: kbouk and anderm
Πάντως εγώ, μετά την έλευση της Sony a6700 σε συνδυασμό με τους G zoom lenses της Sony (16- 55 2.8 και sony 70-350mm f/4.5-6.3) πλέον τραβάω περισσότερες φωτογραφίες με τη μηχανή και λιγότερες με το iPhone το οποίο χρησιμοποιώ κυρίως για snapshots και οικογενειακά videos.
Οι λόγοι;
-Η δυνατότητα να έχω κρυστάλλινη εικόνα σε όλα τα εστιακά μήκη σε αντίθεση με το κινητό όπου πρέπει να τραβάς στη native ανάλυση κάθε κάμερας (πχ 0,5, 1Χ, 2Χ, 5Χ) αλλιώς ενδιάμεσα έχει digital zoom με μεγάλη πτώση στην ευκρίνεια.
-Η πολύ καλύτερη απόδοση στα σκοτεινά.
-Η ασύγκριτα καλύτερη ποιότητα από την φωτογραφική σε μεγάλα εστιακά μήκη (physics…)
-Η ελαστικότητα των αρχείων raw που σε συνδυασμό με το denoise και adaptive color του Lightroom μου δίνουν εντυπωσιακό αποτέλεσμα με κυριολεκτικά 2 κλικ.

Και στο video θα πάρω καλύτερα αποτελέσματα από τη a6709 σε σχέση με το iPhone αλλά έχει μεγάλη μανούρα για καθημερινή χρήση (ανάγκη για gimbal, ανάγκη για φίλτρα κλπ) οπότε τραβάω μόνο για συγκεκριμένους λόγους (πχ βραδινά πλάνα).
Mα και εγώ έχω μηχανή και μάλιστα στα ταξίδια τώρα το καλοκαίρι στην Ασία το 80%-85% των φώτος και βίντεο που τράβηξα ήταν με την μηχανή, και προφανώς αν έχεις καλό σώμα και μερικούς καλούς φακούς θα πάρεις ανώτερο αποτέλεσμα με μηχανή, χώρια την όλη καλύτερη εμπειρία χρήσης. Από την άλλη με το κινητό έχεις ευκολία, ταχύτητα και εν τέλει αρκετά καλό αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει τον περισσότερο κόσμο. Δεν είναι τυχαίο, ότι επειδή ταξιδεύω πολύ, σε κάθε ταξίδι βλέπω όλο και λιγότερο κόσμο με φωνογραφικές μηχανές, έχουμε μείνει λίγοι πλέον και δεν ξέρω που είναι ο πάτος του βαρελιού.

Έχω μια Νίκον 7200 με φακούς, 35αρη 1.8, 24-70 2.8-4 της sigma ,και macro tokina 90αρη αν θυμάμαι. Το ότι δεν γυρίζει το πορτακι κ η ταχύτητα ευελεξια όπως είπατε επέλεξα το OnePlus 12 στο εξωτερικό που πήγαμε .κ τα αποτελέσματα για τον σενσορα πάρα πολύ καλά . Μια συσκευή για όλα. Μέχρι κ για photobook άψογο

Από την αντίπερα πλευρά, απ ότι φαίνεται οι compact cameras επιστρέφουν, μιας και όλο και περισσότερος κόσμος τις ψάχνει
Οι Fuji X100 ξεπουλάνε, ακόμα και η X half τα πηγαίνει πολύ καλά σε πωλήσεις παρά τα πολλά μειονεκτήματα της και κάποιοι YouTubers ισχυρίζονται ότι τα παλιά κινητά όπως τα iPhone 4/4s, τα Nokia Lumia, όπως το θρυλικό Lumia 1020 βγάζουν καλύτερες φωτογραφίες από τα σύγχρονα κινητά.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Ο κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά, είναι ότι αποτι φαίνεται η πολλή χρήση της AI και το υπερβολικό computational photography που χρησιμοποιούν τα σύγχρονα κινητά, μάλλον κούρασε αισθητικά…

Προσωπικά δεν έχω αλλάξει απόψεις από αυτά που έλεγα πριν μισό χρόνο, ιδίως τώρα που έχω πλέον την Nikon D850, ψαλίδα έχει ανοίξει ακόμα περισσότερο σε σχέση με το κινητό μου…

• Like
Reactions: cacau
Για ταξιδιωτική χρήση, θα προτιμούσατε 15t pro (ή iphone 16 pro) ή μια μικρή mirrorless (πχ e-m10iv + 17/45 ή 12-40);
Για 12+ χρόνια είχα κατά σειρά d3100, ep3, em5, m50, τα τελευταία χρόνια με iphone xs max και μετά xiaomi 13t.