Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

δυσκολη ερωτηση... μονο εσυ ομως μπορεις να το απαντησεις αυτο.
Ο καθενας μας εχει αλλες αναγκες και προτεραιοτητες.

Μονο πρωσοπικες γνωμες μπορουμε να σου πουμε.. πχ εγω πια δεν παιρνω τη μηχανη μου πουθενα, εκτος μονο οταν βγαινω ειδικα για φωτογραφηση.
Κι αυτο κυριως για μεγαλες εστιακες αποστασεις, για sport/wild life κλπ

Εχω εγκαταληψει πια τη φωτογραφια δρομου για διαφορους λογους , εκδηλωσεις δε παω πια , οποτε εχουν αλλαξει δραματικα οι αναγκες μου.

Για ταξιδιωτικη χρηση ομως, αν πας καπου που δε θα ξαναπας ευκολα, ισως σκεφτομουνα μια καλη μηχανη... οχι ομως m43 (αλλα αυτα ειναι δικες μου απαιτησεις).

αν με ενα καλο κινητο τραβηξεις παντως RAW + jpg , για να εισαι σιγουρος οτι θα παρεις το μεγιστο αν θελεις μετα επεξεργασια, δεν θα εχεις μεγαλες διαφορες απο μια μικρη m43 με εναν απλο φακο.
Ισως κερδισεις κατι σε βραδυνες αν πας με εναν καλο φωτεινο φακο, θα χασεις ομως σε ευρος σημαντικα (αφου δεν θα εχεις υπερ ευρυγωνικο και τηλεφακο ).

εκτος βεβαια αν παρεις 2 με 3 φακους, αλλα φανταζομαι δε θες αυτο πια.

Last edited:
Σε πρόσφατα ταξίδια μου κουβαλάω δυο μικρά σώματα GM5 + OM5 με τον panny 14-140 και μερικούς prime. Τελικά βέβαια, οι μόνοι που χρησιμοποιώ εκτός του ζουμ είναι ο 9/f1.7 και ο Laowa 6/f2, με τον 2ο μάλλον να περισσεύει. Τραβάω και κάμποσες με το xiaomi 13T περισσότερο για social και παρέα. Οι 24 και 50 είναι αξιοπρεπείς ειδικά σε pro mode, η υπερευρυγώνια δεν αντέχει σε σοβαρό έλεγχο...

Είναι ταξίδι ζωής, αλλά δεν δικαιολογεί το κόστος a7c/xt5 κτλπ για χρήση μια φορά το χρόνο. Το θέμα είναι, θα δω διαφορά με σύγχρονη ναυαρχίδα σε σχέση με παλιά mirrorless(m43, δεν κοιτάω κάτι άλλο λόγω ibis)?

Δεν έχω μέτρο σύγκρισης ουσιαστικά, καλό το 13t για midrange 2ετιας, αλλά δεν συγκρίνεται με σύγχρονες ναυαρχίδες.

στις συγχρονες ναυαρχιδες απο 24mm μεχρι 120mm περιπου σε καλυπτει ανετα, ειδικα αν πας σε κινητο με μεγαλο αισθητηρα και φωτεινο φακο.

Οπως ειπα, τραβας και raw 50/200 Mp αναλογα το κινητο κι εχεις κι επιλογη αν θελεις να το επεξεργαστεις.

Για μια φορα , προφανως και δεν δικαιολογειται... εκτος φυσικα αν σου περισευουν.

Το ultra wide των κινητων ειναι απλα αποδεκτο , ειδικα για θεαση σε κινητα/ταμπλετ/τηλεοραση.

Στα διαφορα συγκριτκια που εχουν γινει , οι διαφορες ειναι πολυ μικρες στα εστιακα μηκη που ανεφερα, και μαλιστα αν δε σκοπευεις να επεξεργαστεις τις φωτο απο τη μηχανη , μαλλον θα χασεις σε δυνατοτητες πχ hdr, βιντεο, macro κλπ

Για παραδειγμα κοιτα ποσο καλο macro με τηλεφακο εχεις με ενα καλο κινητο, και ποσο καλο bokeh και ρηχο βαθος πεδιου παιρνεις πια.

IMG_20250923_134426.jpg

Last edited:
Όπως τα λέει ο Γιάννης. Το θέμα είναι πόσο θα ασχοληθείς με τις φωτογραφίες και που θα τις δεις... Αν παίζεις .jpeg και οθόνες κινητών/tablet ενα καλό κινητό θα κάνει την δουλειά γενικά, αλλά οι "αδύναμες" κάμερες τους είναι οι ευρυγώνιες - οπότε εξαρτάται κι από το τι καρέ τραβάς, οι "24" και τα οπτικά ζουμ, είναι καλά σε επίπεδο πολύ καλής κομπακτ ή παλιάς m4/3.

• Like
Reactions: dimitris.v
για μενα προσωπικα, η μηχανη δεν υπερτερει τοσο πια σε ποιοτητα εικονας σε σχεση με τα κουρυφαια φωτογραφικα κινητα (στις εστιακες που ανεφερα) , οσο σε αλλα πραγματα.

Πχ ειναι αλλη αισθηση να χρησιμοποιεις το EVF , να καδραρεις μεσα απ αυτο .

Ειναι αλλη αισθηση ο χειρισμος με κουμπια , διακοπτες , ροδελες κλπ επισης.

Και φυσικα η εργονομια και ταχυτητα αλλαγων που σου προσφερει η μηχανη.

Βασικα ειναι ευχαριστηση κυριως , και οχι απλη φωτογραφιση.. για μενα παντα και φυσικα για ερασιτεχνικη χρηση μιλαμε.

ΥΓ... καποια κινητα γι αυτο το λογο εχουν βγαλει photography kit , κι εγω το χρησμοποιω πολυ στο 14 ultra γι αυτο το λογο... μου δινει κατι απο την αισθηση χρησης μιας μηχανης

M_01.jpg

Επίσης κάτι σημαντικό είναι ο χρόνος: αν είσαι πάντα συνοδεία άλλων και δεν προλαβαίνεις να ασχοληθείς με κάδρο, φωτιστικές συνθήκες κ.λπ. μάλλον είσαι για κινητό.

Προσωπικά στα ταξίδια μου προσπαθώ να βρίσκω χρόνο για μοναχικές βόλτες νωρίς το πρωϊ ή αργά το βράδυ (οπότε χαλαρώνει λίγο και η λαοθάλασσα)...

Πολλα παιζουν ρολο ειδικα στα ταξιδια οταν μαλιστα δεν γινονται για επαγγελαμτικους λογους αλλα χαλαμε ενα σκασμο λ7 και θελουμε να γυρισουμε με καποιες αξιολογες φωτο πισω

Το ταξιδι σου θα ειναι με μεγαλη ηλιοφανεια ? Θα βλεπεις και θα καδραρεις άεντα ? . Θα πας στα χιονια για σκι , ή θα πας Ισλανδια σε παγετό ή σε πολυ χαμηλες θερμοικρασιες και θα φορας γαντια οποτε θελεις κατι στεγανο που να αντεχει σε ακραιες συνθηκες και ναχεις 2-3 μπαταριες διαθεσιμες για να μην μεινεις απο μπαταρια ?

θα τραβηξεις απο περιεργες γωνιες χαμηλά κλπ δρομισιες ή απο ψηλα μεσα σε πληθος οποτυε θα χρειαστεις σπαστή οθονη ?

Θα τρβηξεις πολλες νυχτερινες ή σε κλειστους χωρους με χαμηλο φωτισμο (εκκλησιες κλπ) οποτε θα χρειαστεις φωτεινο ευρυγωνιο και καλό φακό ?

Θα τραβηξεις μακρινα τοπία (Σκωτία) ή μεσα απο πλωτο μεσο (π.χ. Βενετια) οποτε θα χρειαστεις τηλεφακο και μεγαλη αναλυση ?

Θα κανεις ταυτοχρονα χρηση του GPS μεσα στην πολη οσο τραβας φωτο ?

Που βλεπεις τις φωτό ? Τυπωνεις ? Τραβας RAW και τις επεξεργαζεσαι ? Η τις ανεβαζεις εκεινη τη στιγμη με ενα φιλτρο στα media σε stories και τελος ?

στις συγχρονες ναυαρχιδες απο 24mm μεχρι 120mm περιπου σε καλυπτει ανετα, ειδικα αν πας σε κινητο με μεγαλο αισθητηρα και φωτεινο φακο.
Ακριβώς τα μήκη που χρησιμοποιούσα και στις mirrorless.
Αν παίζεις .jpeg και οθόνες κινητών/tablet ενα καλό κινητό θα κάνει την δουλειά γενικά.
Αποκλειστικά jpeg, μόνο σε δύσκολες σκηνές με περίεργα φώτα raw.
Και φυσικα η εργονομια και ταχυτητα αλλαγων που σου προσφερει η μηχανη.
Επίσης κάτι σημαντικό είναι ο χρόνος: αν είσαι πάντα συνοδεία άλλων και δεν προλαβαίνεις να ασχοληθείς με κάδρο, φωτιστικές συνθήκες κ.λπ. μάλλον είσαι για κινητό.
Μικρά γκρουπάκια πάντα, αλλά με άτομα που δεν νοιάζονται και πολύ για κάδρα, φωτισμούς κτλπ, τα οποία συνήθως δεν περιμένουν. Με τις mirrorless αν θυμάμαι καλά, είχα λιγότερη καθυστέρηση, ειδικά με τους zoom.
Πολλα παιζουν ρολο ειδικα στα ταξιδια οταν μαλιστα δεν γινονται για επαγγελαμτικους λογους αλλα χαλαμε ενα σκασμο λ7 και θελουμε να γυρισουμε με καποιες αξιολογες φωτο πισω
Ακριβώς ο λόγος που το ψάχνω, να έχουμε κάποιες αξιοπρεπείς φώτο, χωρίς να ξεφύγει πολύ το μπάτζετ.

Θέαση σε ips monitor και ipad, κάποιες λίγες εκτυπώσεις σε άλμπουμ, όχι μεγάλα μεγέθη. Social ανεβαίνουν κάποιες, αλλά εκεί φαίνονταν καλές και του xiaomi mi 8 του 2018.

Εστιακά μήκη, το ultrawide με δυσκολεύει αρκετά, δεν έχω μάθει να το χρησιμοποιώ. Πάνω από τα 120mm δεν έχω χρειαστεί προς το παρόν, αλλά γενικά δεν είχα τηλεφακό για παραπάνω από μερικούς μήνες.

Με μια πρόχειρη αναζήτηση, οι περισσότερες "καλές" φώτο που έχω κρατήσει από mirrorless είναι στα 30-35mm.

Με αυτά που διαβάζω, μια m4/3 20mp με αναδιπλούμενη οθόνη για να τραβάς α)με σκόπευτρο όταν δεν βλέπεις την οθόνη λόγω ήλιου, β)από χαμηλά και κυρίως από ψηλά, πάνω από τα πλήθη + ο 12-40/f2.8 ή ο panny 12-35/f2.8 για πιο μικρό-ελαφρύ συνολάκι και ένα κινητό κάπως της προκοπής θα σε καλύψουν πλήρως. Για τα κόστι, μπορείς να τα μειώσεις με εγγυημένα μεταχειρισμένα - την οποία εγγύηση μπορείς να επεκτείνεις με χαμηλή χρέωση.

Last edited:
  • Like
Θα σου πω τι κάνω εγώ κάποιες φορές και αν θες ακολούθησέ το....πριν κάποιο μεγάλο και συγκλονιστικό ταξίδι (τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες πρίν) αγοράζω μια καλή μηχανή (μεταχειρισμένη) με ανάλογους φακούς, σε αυτές τις 2-3 εβδομάδες τα δουλεύω όσο μπορώ για να τα μάθω και να βρω αδυναμίες, ευκολίες, δυνατότητες, πλεονεκτήματα κλπ. Στο ταξίδι λοιπόν πάω με αυτά, ευχαριστιέμαι την όλη εμπειρία φωτογράφησης με ένα ωραίο σώμα και γυρνάω με καλά αρχεία πίσω. Μετά το ταξίδι λοιπόν τα πουλάω, συνήθως όσο τα αγόρασα...και έτσι δεν χάνω κάτι...ναι είναι μπελαλίδικο πολλές φορές, άλλα με αυτό τον τρόπο έχω και καλά αρχεία από ένα ταξίδι και χωρίς να χάσω χρήματα.....

• Like
@karamela Αυτό είχα κάνει στο προηγούμενο ταξίδι με την canon m50 και ένα αξιοπρεπές κινητό για συμπλήρωμα. Την αγόρασα πολύ φτηνά με υπόλοιπο εγγύησης και στην επιστροφή την έδωσα παραπάνω.

• Like
Reactions: karamela
@karamela Αυτό είχα κάνει στο προηγούμενο ταξίδι με την canon m50 και ένα αξιοπρεπές κινητό για συμπλήρωμα. Την αγόρασα πολύ φτηνά με υπόλοιπο εγγύησης και στην επιστροφή την έδωσα παραπάνω.
Ε αφού το έχεις κάνει ήδη δεν χάνεις κάτι να το ξανακάνεις!!! Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο!!
Το καλοκαίρι πήγα στην Ασια για 3 εβδομάδες, αγόρασα μια Fuji X-T3 Και μια X-Τ4 μαζί με 5 φακούς....το ευχαριστήθηκα και τώρα έχω δώσει ήδη την X-T4 Και τους 3 φακούς όσο τα αγόρασα...μου μένει η X-T3 που την κρατάω ακόμα άλλα ίσως την δώσω και αυτήν ανάλογα με το αν θα ξανακάνω σύντομα τόσο μεγάλο ταξίδι, αν όχι θα τα δώσω και ξαναγοράζω εξοπλισμό πρίν κάποιο νέο μεγάλο ταξίδι.

Από τότε που πήρα καλό φωτογραφικό κινητό απολαμβάνω παραπάνω τα ταξίδια μου. Αυτό και μόνο μου αρκεί.
Σωστό και αυτό, απολαμβάνεις χωρίς να κουβαλάς και στο τέλος έχεις και αρχεία με καλή ποιότητα εικόνας....

• Like
Από τότε που πήρα καλό φωτογραφικό κινητό απολαμβάνω παραπάνω τα ταξίδια μου. Αυτό και μόνο μου αρκεί.
Εγώ από τότε που πήρα ναυαρχίδα έχω καλύτερο και ταχύτερο gps όταν ψάχνω να βρω κρυμμένες γωνίες σε πόλεις , το μόνο που με στεναχωρεί είναι ότι είναι πλέον παντόφλα και δεν το βολεύω τσέπη στο παντελόνι μιας και στα χέρια έχω πάντα μηχανή, οπότε το ρολογάκι κάνει δουλίτσα συνδεμένο με το gps του κινητού

• Like
Θέλεις και λεφτά για φακούς.

Εγώ έχω παρατήσει στο ντουλάπι μια A7C με 24-105 F4 και 24 F1.8

Κλείνω τρία χρόνια σε ένα μήνα που την έχω και έχω κάνει μόλις 1025 κλικ.

Oχι φιλε δεν θες λεφτα για φακους απλα .

Θες ορεξη για δημιουργια, χρονο να απλωσεις πανω στο χομπυ σου και οραμα για το τι πραγματικα θες απο ενα απλο μηχανημα.

αν εχεις παρατησει μια a7c στο ντουλαπι εχοντας και δυο φακους δεν φταιει το μεσο αλλα εσυ που εχεις κανει λαθος στις προτεραιοτητες σου.

Υπαρχουν εδω μεσα παιδια που ξεκινησαν με εναν φακο και σιγα σιγα βγαζουν παπαδες και διαμαντια .

Γιατι θελουν να κανουν φωτογραφια . Μην μπερδευεστε μεταξυ τους γιατι δεν ειναι ολοι οι εχοντες φωτογραφικη μηχανη το ιδιο.

Υπαρχουν αυτοι που απλα θελουν να "αποκτησουν" ενα μηχανημα νομιζοντας οτι θα τους κανει καλους φωτογραφους υπαρχουν οι δημιουργοι που αναφερθηκα πριν με τα λιγοστα πολλες φορες μεσα και υπαρχουν σιγουρα και πολλοι ενδιαμεσα.

Κοιταξτε μεσα σας τι ειστε και μην κρινετε το μεσο δημιουργιας αλλα τον ανθρωπο πισω απο αυτο.

Θες ορεξη για δημιουργια, χρονο να απλωσεις πανω στο χομπυ σου και οραμα για το τι πραγματικα θες απο ενα απλο μηχανημα.

αν εχεις παρατησει μια a7c στο ντουλαπι εχοντας και δυο φακους δεν φταιει το μεσο αλλα εσυ που εχεις κανει λαθος στις προτεραιοτητες σου.

Υπαρχουν εδω μεσα παιδια που ξεκινησαν με εναν φακο και σιγα σιγα βγαζουν παπαδες και διαμαντια .

Γιατι θελουν να κανουν φωτογραφια . Μην μπερδευεστε μεταξυ τους γιατι δεν ειναι ολοι οι εχοντες φωτογραφικη μηχανη το ιδιο.

Υπαρχουν αυτοι που απλα θελουν να "αποκτησουν" ενα μηχανημα νομιζοντας οτι θα τους κανει καλους φωτογραφους υπαρχουν οι δημιουργοι που αναφερθηκα πριν με τα λιγοστα πολλες φορες μεσα και υπαρχουν σιγουρα και πολλοι ενδιαμεσα.

Κοιταξτε μεσα σας τι ειστε και μην κρινετε το μεσο δημιουργιας αλλα τον ανθρωπο πισω απο αυτο.
Ισχύουν όσα λες, απλά είναι τόσο άνετο σε ευκολία και χρήση το κινητό που στους περισσότερους δεν τους κάνει κέφι να κουβαλάνε μηχανή...σκέψου και στην μουσική, πόσσοι κουβαλάνε έξω στον δρόμο dedicated ποιοτικό mp3 player? Ελάχιστοι, οι περισσότεροι ακούνε μουσική από το κινητό. Δεν είναι με λίγα λόγια άσπρο ή μαύρο. Προφανώς αν έχεις A7c στο σπίτι και πιάνει σκόνη τότε μάλλον δεν σε νοιάζει και πολύ η φωτογραφία ή την βλέπεις επιδερμικά...ο κάθε ένας μας κρίνει τι ανάγκες του και αποφασίζει...απλά όπως είπα όταν αρχίζεις και μαθαίνεις τις ευκολίες δύσκολα ξαναγυρνάς πίσω, όσο καλό και ατμοσφαιρικό ήχο αν έχει το πικαπάπ όταν μάθεις στην ευκολία π.χ. του Spotify λίγοι θα μείνουν να ακούνε μουσική από δίσκους.

• Like
Reactions: LLLEFTERIS

Θελεις και χρονο το σημαντικοτερο και εγω δεν εχω.

Μετα πας να τραβηξεις μια εκδηλωση του παιδιου σου και σου λενε μην τραβας προσωπικα δεδομενα κλπ λες και με το κινητο δεν τραβας φωτογραφιες αλλα ζωγραφιζεις κινουμενα σχεδια.

Θελεις και χρονο το σημαντικοτερο και εγω δεν εχω.

Μετα πας να τραβηξεις μια εκδηλωση του παιδιου σου και σου λενε μην τραβας προσωπικα δεδομενα κλπ λες και με το κινητο δεν τραβας φωτογραφιες αλλα ζωγραφιζεις κινουμενα σχεδια.
Για το δεύτερο είναι πονεμένη ιστορία, πόσες φορές τα έχω ακούσει τόσο σε εκδηλώσεις για παιδιά όσο και σε ταξίδια επειδή τραβούσα με μηχανή δεν λέγεται...με το κινητό βέβαια ποτέ κανένας δεν λέει τίποτα. Βάλε και το άλλο που εμένα μου την σπάει, αν σκάσω μύτη με φωτογραφική μηχανή σε πάρτι, εκδήλωση κλπ. για να τραβήξω τα παιδιά μου προφανώς, έχω τον καθένα να μου λέει αν είμαι φωτογράφος, να τους τραβήξω φώτος και να τους τις στείλω, να τους δείξω τι τράβηξα και αν το τράβηξα καλά, να τους τραβηξω φώτος με το κινητό τους καθώς επειδή κουβαλάω μηχανή ή φωτογράφος είμαι ή ταλαντούχος στην φωτογραφία, μέχρι και ειρωνείες του στιλ σιγά τις τρομερές φώτος, πιφ, με το τάδε κινητό που έχω τραβάω καλύτερες!! Οπότε κάποιες φορές λέω αη στα κομμάτια θα πάω μόνο με το κινητό να έχω την ησυχία μου!!

• Like
Reactions: LLLEFTERIS