Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

ωραια ιδεα... ξέθαψα την παλιά μου lx3 απο ενα συρτάρι και εκανα ενα γρήγορο τσέκ σε σχέση με mimi2s / gcam.

η lx3 (2008) ακόμα δινει πονο... ωραία ζεστή εικόνα, ωραίες υφες! ο μικρός leica που φοράει δικαίως ειχε καψει καρδιες. Το μονο που χρειάστηκε η εικόνα της ειναι λιγο τσίμπημα τα shadows για να ερθουν στα ισια με το hdr+ του gcam.

Απο την άλλη, τι σκληρη εικόνα που μου εχει δώσει το gcam! Κάνει μπαμ οτι είναι προϊόν επεξεργασίας. Την έχουμε συνηθίσει βεβαία, στις μικρές οθόνες των κινητών μια χαρά φαίνεται.

Για να την ξαναβαλω στην τσάντα μου την μικρη :D Εν ολιγης, ακομα και με premium compact του 2008 ,κινητο του 2018 δεν τα βαζει ευκολα... Ναι το χρησιμοποιώ ναι με βολεύει, αλλα οταν θελω να φωτογραφισω θα μεινει στην τσεπη μου.
Τωρα κατι ατακες "την πουλαω γιατι βγαζω μονο με το κινητο", ολοι καταλαβαινουμε τι φωτογραφικες ανησυχίες ειχε ο συγγραφέας της αγγελιας! :laugh:

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο σε αυτά που λες...είχα και το P30 pro ίσως το καλύτερο φωτογραφικό κινητό της αγοράς...ναι έχει κάνει βήματα προόδου, ναι έχεις αρκετές επιλογές σε φακούς, άλλα σε ποιότητα εικόνας δεν είναι αυτό που θέλω ακόμα, η Computerized φώτο φαίνεται και δεν μου αρέσει καθόλου, το bokeh σε θεάσεις σε κινητό είναι οκ, με το που το βάζεις στον υπολογιστή δείχνει το χάλι του, η υπερευρυγώνια απλά μετριότατη στην καλύτερη κλπ....ναι είναι βολικό, ναι έχω τραβήξει και έχω τυπώσει και εγώ με την σειρά μου φώτος από κινητό...άλλα μέχρι εκει...

Υ.Γ. Προφανώς άνθρωπος που πουλάει την μηχανή του γιατί φωτογραφίζει με το κινητό ή κάποιος που έχει σαν βασική του μηχανή το κινητό καταλαβαίνεις ότι δεν τον πολυνοιάζει να το πω κομψά η φωτογραφία και πολύ.

Tάκη μάλλον εδώ κάνεις λάθος, ολοι καταλαβαίνουμε ότι τα κινητά είναι στη στρατόσφαιρα απο άποψη software, ομως την αρχική πληροφορία στον επεξεργαστή τη δίνει ο αισθητήρας και ο φακός δηλ. το hardware. Αρα υπάρχει ήδη και θα υπάρχει πάντα περιορισμός τι μπορεί να δώσει ως max το hardware στο software για να κάνει τα μαγικά του. Με τους νέους αλγόριθμους στο software και το stacking θα ξεπεραστούν κάποια όρια αλλά η πληροφορία πραγματικά δεν θα αυξηθεί, η ιδια θα είναι σε σημεία που υποφέρει το πρωτογενές αρχείο γιατί αυτό μπορεί να συλλέξει o αισθητηρας ο οποίος έχει μειωμένη ικανότητα να καταγράψει βαθος χρώματος, λεπτομέρεια με τα αδύναμα μάλιστα οπτικά που φοράνε τα κινητά λόγω μεγέθους. Και αυτο θα είναι ακόμη πιο έντονο στο τελέ και στις σουπερ ευρυγωνιες εστιακές όπου θα βγουν και αλλα χουγια των ευρυγώνιων (flares κλπ) .

Αυτα που γράφω ο πολυς κόσμος τα αγνοει και καλά κάνει αφου ποτε δεν πρόκειται να ακουμπήσει μηχανή, ομως εδώ μεσα ως τεχνικό φορουμ που ασχολουμαστε λίγο παραπάνω με τον εξοπλισμό πρέπει να λέμε την αλήθεια όχι πως την φανταζόμαστε αλλά όπως είναι. . Εγω προσωπικά χαίρομαι αφάνταστα απο την πίεση που νιωθουν οι φωτογραφικές εταιρίες απο τα κινητά. Τους ξεβολευουν και τους αναγκάζουν να προσπαθήσουν να κάνουν περισσότερα. Οι παλιές τεχνικές των κινητων (π.χ. HDR) και οι νεες (π.χ.stacking) ήδη εφαρμοζονται στις φωτογραφικές μηχανές, βελτιώνονται και σε κάποιες εταιρίες - κυρίως απο αυτές που κυνηγούν να δώσουν στον χρήστη ολοκληρωμένο υβριδικό πακέτο σε λογικό μέγεθος συστήματος , όχι σώματος - παρουσιάζουν μεγάλη πρόοδο. Ακόμη και εκεί ομως δεν καλύπτονται τα πάντα αφου υπαρχουν περιορισμοί που θέτει το hardware, αναλογίσου λοιπον πόσο περισσότεροι περιορισμοί υπάρχουν σε ενα κινητό απο πλευράς harware (αισθητήρας - οπτικα).

Αδυνατείς μάλλον να καταλάβεις ότι η βελτίωση στις φωτογραφικές δυνατότητες των κινητών δεν προέρχεται από τους κουτσικους αισθητήρες, αλλά από το software και την επεξεργαστική ισχύ με την χρησιμοποίηση advanced stacking technics.
Για αυτα συζητούμε εδώ μέσα, αλλά ευχαρίστως όπως είπε να κάνουμε ένα νήμα Α-Β συγκρίσεων με compact (και άνω). Το να βάζουμε random φωτός πραγματικά δεν λέει τίποτα.

Ξέρω μια χαρά τι κάνουν τα σύγχρονα κινητά, προς το παρών τουλάχιστον οι αλγόριθμοι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν έναν μεγαλύτερο αισθητήρα...τα random δείγματα που σου έβαλα είναι χαρακτηριστικά καθώς είναι φώτος που απλά δεν μπορείς να τις τραβήξεις με κανένα κινητό με αυτή την ποιότητα τουλάχιστον. Και δεν είναι από κάποια μεγάλη μηχανή άλλα από μια σχετικά οικονομική μινιατούρα με 1 ίντσας αισθητήρα που χωράει σε τσέπη και μπορεί πανεύκολα να την αγοράσει κάποιος και να την κουβαλάει μαζί του, τόσο απλά...και δεν πιάνω καν το θέμα της εργονομίας/χειρισμού κλπ.
Το μεγάλο μου θέμα εδώ στο Forum Με τα κινητά είναι ότι είμαστε πολύ ανεκτικοί με αυτά όσον αφορά τις φωτογραφικές τους δυνατότητες, συγχωρούμε τα πάντα στον βωμό της φορητότητας κάτι που δεν συνδράμει με το ύφος του site....αυτό μόνο.

Υ.Γ. Δες τις 2 φώτος αναλυτικά που έβαλε ο φίλος ''sfortis'' που είναι και από μια πανάρχαια μηχανή με μικρό αισθητήρα....δες τις προσεκτικά και θα δεις ότι η εικόνα του κινητού είναι απλά ψεύτικη και σκληρή όπως είπε πολύ σωστά ο φίλος μας.

Tάκη μάλλον εδώ κάνεις λάθος, ολοι καταλαβαίνουμε ότι τα κινητά είναι στη στρατόσφαιρα απο άποψη software, ομως την αρχική πληροφορία στον επεξεργαστή τη δίνει ο αισθητήρας και ο φακός δηλ. το hardware. Αρα υπάρχει ήδη και θα υπάρχει πάντα περιορισμός τι μπορεί να δώσει ως max το hardware στο software για να κάνει τα μαγικά του. Με τους νέους αλγόριθμους στο software και το stacking θα ξεπεραστούν κάποια όρια αλλά η πληροφορία πραγματικά δεν θα αυξηθεί, η ιδια θα είναι σε σημεία που υποφέρει το πρωτογενές αρχείο γιατί αυτό μπορεί να συλλέξει o αισθητηρας ο οποίος έχει μειωμένη ικανότητα να καταγράψει βαθος χρώματος, λεπτομέρεια με τα αδύναμα μάλιστα οπτικά που φοράνε τα κινητά λόγω μεγέθους. Και αυτο θα είναι ακόμη πιο έντονο στο τελέ και στις σουπερ ευρυγωνιες εστιακές όπου θα βγουν και αλλα χουγια των ευρυγώνιων (flares κλπ) .

Αυτα που γράφω ο πολυς κόσμος τα αγνοει και καλά κάνει αφου ποτε δεν πρόκειται να ακουμπήσει μηχανή, ομως εδώ μεσα ως τεχνικό φορουμ που ασχολουμαστε λίγο παραπάνω με τον εξοπλισμό πρέπει να λέμε την αλήθεια όχι πως την φανταζόμαστε αλλά όπως είναι. . Εγω προσωπικά χαίρομαι αφάνταστα απο την πίεση που νιωθουν οι φωτογραφικές εταιρίες απο τα κινητά. Τους ξεβολευουν και τους αναγκάζουν να προσπαθήσουν να κάνουν περισσότερα. Οι παλιές τεχνικές των κινητων (π.χ. HDR) και οι νεες (π.χ.stacking) ήδη εφαρμοζονται στις φωτογραφικές μηχανές, βελτιώνονται και σε κάποιες εταιρίες - κυρίως απο αυτές που κυνηγούν να δώσουν στον χρήστη ολοκληρωμένο υβριδικό πακέτο σε λογικό μέγεθος συστήματος , όχι σώματος - παρουσιάζουν μεγάλη πρόοδο. Ακόμη και εκεί ομως δεν καλύπτονται τα πάντα αφου υπαρχουν περιορισμοί που θέτει το hardware, αναλογίσου λοιπον πόσο περισσότεροι περιορισμοί υπάρχουν σε ενα κινητό απο πλευράς harware (αισθητήρας - οπτικα).

Ολα αυτά είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα. Η ουσία είναι πως κάθε χρόνο βλέπουμε κλείσιμο της ψαλίδας (τρομερή βελτίωση στα κινητά παρά τους γνωστούς περιορισμούς λόγω μεγεθους αισθητήρα) και σχετική στασιμότητα στις μηχανές. Δεν ισχυρίστηκα ποτε ότι η φωτό από κινητό είναι καλύτερη από φωτογραφική (για’ αυτό και έχω επενδύσει σε εξοπλισμό). Η ένσταση μου ήταν πάνω στα υπερβολικά σχόλια περί «τραγικών» νυχτερινών φωτός από τα μοντέρνα κινητά κλπ όταν πλέον μπορείς να έχεις totally usable νυχτερινά πλάνα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο (ευκολότερα μάλιστα στην λήψη σε σχέση με φωτογραφική μηχανή και με το πλεονέκτημα να είναι πάντα στην τσέπη σου).
ΥΓ. Δεν ξέρω αν θέλετε εδώ να ανεβάσω αργότερα μερικά δείγματα η σε άλλο thread.

Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Ξέρω μια χαρά τι κάνουν τα σύγχρονα κινητά, προς το παρών τουλάχιστον οι αλγόριθμοι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν έναν μεγαλύτερο αισθητήρα...τα random δείγματα που σου έβαλα είναι χαρακτηριστικά καθώς είναι φώτος που απλά δεν μπορείς να τις τραβήξεις με κανένα κινητό με αυτή την ποιότητα τουλάχιστον. Και δεν είναι από κάποια μεγάλη μηχανή άλλα από μια σχετικά οικονομική μινιατούρα με 1 ίντσας αισθητήρα που χωράει σε τσέπη και μπορεί πανεύκολα να την αγοράσει κάποιος και να την κουβαλάει μαζί του, τόσο απλά...και δεν πιάνω καν το θέμα της εργονομίας/χειρισμού κλπ.
Το μεγάλο μου θέμα εδώ στο Forum Με τα κινητά είναι ότι είμαστε πολύ ανεκτικοί με αυτά όσον αφορά τις φωτογραφικές τους δυνατότητες, συγχωρούμε τα πάντα στον βωμό της φορητότητας κάτι που δεν συνδράμει με το ύφος του site....αυτό μόνο.

Υ.Γ. Δες τις 2 φώτος αναλυτικά που έβαλε ο φίλος ''sfortis'' που είναι και από μια πανάρχαια μηχανή με μικρό αισθητήρα....δες τις προσεκτικά και θα δεις ότι η εικόνα του κινητού είναι απλά ψεύτικη και σκληρή όπως είπε πολύ σωστά ο φίλος μας.

Με την ενασχόληση σου για μερικά λεπτά με το 11 pro έβγαλες ασφαλές συμπέρασμα όταν άλλοι σαφώς εμπειρότεροι φωτογράφοι ανά τον κόσμο δηλώνουν εντυπωσιασμένοι;
Εγώ απλά καταλαβαίνω πως είχες ήδη άποψη πριν καν το πιάσεις στα χέρια σου και απλά ψάχνεσαι να επιβεβαιώσεις αυτό που πιστεύεις. Έτσι όμως δεν μπορείς να βγάλεις αντικειμενικά συμπεράσματα.
Τεσπα, δεν έχει νόημα αυτή η κουβέντα.

Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Κάτι έγραψες πριν επίσης, ότι κανένας εδώ δεν βάζει φωτό σε αντίστοιχες κατηγορίες από κινητά πχ σε street photo κλπ.

Δες λοιπόν ένα από τα δεκάδες ή και εκατοντάδες γκρουπ που υπάρχουν για κάτι αντίστοιχο ....προσωπικά δεν θα καταλάβαινα ότι είναι από κινητό και δεν μ ενδιαφέρει άλλωστε!

Δεν υπαρχει περιπτωση να μπω στο γκρουπ να χανω την ωρα μου αλλα τα δυο δειγματα που ανεβασες εχουν μεγεθος πιξελ σαν ροδακινο....

Δεν μπορει να μην καταλαβαινεις εσυ οτι ειναι απο κινητο αυτες....

Ολα αυτά είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα. Η ουσία είναι πως κάθε χρόνο βλέπουμε κλείσιμο της ψαλίδας (τρομερή βελτίωση στα κινητά παρά τους γνωστούς περιορισμούς λόγω μεγεθους αισθητήρα) και σχετική στασιμότητα στις μηχανές..

Εξαρταται για ποιες μηχανες μιλαμε οτι υπαρχει στασιμοτητα....

Η φωτογραφικη βιομηχανια ειναι σαν την φορμουλα 1.

Οι νεες τεχνολογιες και οι μεγαλες καινοτομιες δεν μπαινουν αμεσως στα φθηνα μεσαια μοντελα αλλα στα ακριβα σουπερκαρ.

Σιγα σιγα γινεται η μεταβαση οταν το κοστος αρχιζει και αποσβενεται.

Τα κινητα ανεβαινουν επειδη ηταν στον ....πατο. Οποτε η καλυτερευση τους μοιαζει οντως τιτανια.

Δεν υπαρχει περιπτωση να μπω στο γκρουπ να χανω την ωρα μου αλλα τα δυο δειγματα που ανεβασες εχουν μεγεθος πιξελ σαν ροδακινο....

Δεν μπορει να μην καταλαβαινεις εσυ οτι ειναι απο κινητο αυτες....

σε ταμπλετ τις βλεπω... κι εχει καμια σημασια για φωτο δρομου ?

Τις εβαλα κυριως για να πω στο Νικο, οτι υπαρχουν ανθρωποι που τραβανε φωτο δρομου (και αλλες "κατηγοριες" ) με κινητο... εβαλα ενα τυχαιο γκρουπ απο τα εκατονταδες που υπαρχουν εκει εξω (και αγνοουμε κλεισμενοι στο μικροκοσμο μας ! )

ΥΓ... εσυ εισαι "επαγγελματιας" ..δε χρειαζεται να μπαινεις στο νημα ! :p

Εξαρταται για ποιες μηχανες μιλαμε οτι υπαρχει στασιμοτητα....

Η φωτογραφικη βιομηχανια ειναι σαν την φορμουλα 1.

Οι νεες τεχνολογιες και οι μεγαλες καινοτομιες δεν μπαινουν αμεσως στα φθηνα μεσαια μοντελα αλλα στα ακριβα σουπερκαρ.

Σιγα σιγα γινεται η μεταβαση οταν το κοστος αρχιζει και αποσβενεται.

Τα κινητα ανεβαινουν επειδη ηταν στον ....πατο. Οποτε η καλυτερευση τους μοιαζει οντως τιτανια.

δεν ισχυει πανττα αυτο...

Πχ στις ακριβες και μεγαλες καμερες δεν υπαρχει ακομα AF στο βιντεο και IBIS. Σε μηχανες του χιλιαρικου υπαρχει εδω και χρονια. Και τωρα αρχιζουν και οι μεγαλες και "αντιγραφουν" τις μικρες...
Ετσι συμβαινει και τωρα με τα κινητα...εφαρμοζουν εδω και καιρο τεχνικες , που θα ερθουν (?) και στις μηχανεες με το καιρο....

σε ταμπλετ τις βλεπω... κι εχει καμια σημασια για φωτο δρομου ?

Τις εβαλα κυριως για να πω στο Νικο, οτι υπαρχουν ανθρωποι που τραβανε φωτο δρομου (και αλλες "κατηγοριες" ) με κινητο... εβαλα ενα τυχαιο γκρουπ απο τα εκατονταδες που υπαρχουν εκει εξω (και αγνοουμε κλεισμενοι στο μικροκοσμο μας ! )

ΥΓ... εσυ εισαι "επαγγελματιας" ..δε χρειαζεται να μπαινεις στο νημα ! :p

Προφανώς Γιάννη και υπάρχει κυριολεκτικά ''άπειρος'' κόσμος που τραβάει και ανεβάζει φώτος με το κινητό. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και καλές οι φώτος...στο γκρουπ που έβαλες έκατσα κυριολεκτικά και είδα πάνω από 300 φώτος, ελάχιστες είναι καλές, χωρίς υπερβολή μου ''πόνεσαν'' τα μάτια με τον κακό τεχνικό τους τομέα. Πολλές από αυτές με γύρισαν 15 χρόνια πίσω που τράβαγα με μια ποταπή Kodak 6490....υπάρχουν και κάποιες καλές και μερικές με ωραία θέμα, άλλα μέχρι εκει...τώρα αν τις φώτος τις βλέπεις στο κινητό ή σε ένα Tablet ε προφανώς όλες καλές φαίνονται....μπορώ να σου πω ότι το γκρουπ που έβαλες πιο πολύ ενισχύει την άποψη ότι απέχουν πολύ ακόμα τα κινητά ακόμα και από μια entry level μηχανή...

Υ.Γ. Επίσης ήμαρτον με αυτό το HDR οι μισές φώτος από τα κινητά είναι σαν σουρεάλ πίνακες ζωγραφικής, και επιπλέον μοιάζουν πολύ ''πλαστικές'', σκληρές εικόνες και φαίνονται οι περισσότερες ότι είναι από μικρό αισθητήρα και με μπόλικη επεξεργασία από τον επεξεργαστή για να καλύψει τις αδυναμίες του αισθητήρα....ελάχιστες σου δίνουν αυτή την ζεστή αίσθηση που είχαμε τις εποχές του φιλμ...

Υ.Γ. Πάντως συνεχίζω να πιστεύω ότι το P30 Pro είναι ότι καλύτερο από άποψη φωτογραφίας σε κινητά.

να ξερεις οτι πραγματικη HDR δεν μπορεις να τη δεις "σωστα" σε καμια αλλη οθονη, που δεν υποστηριζει δηλ. αυτο το προτυπο (δεν μιλαω μονο για stacked photos).

Το εχουμε αναλυσει και στο θεμα του iphone αυτο...η ιδια φωτο σε οθονη πιστοποιημενη με HDR δειχνει καλυτερα (ή πιο σωστα) την εικονα (και στο βιντεο επισης).

Επισης, δε χρειαζεται να συμφωνουμε, αλλα να ειμαστε πιο κοσμιοι τουλαχιστον.

Εσυ εχεις καταληξει καπου, εγω και καποιοι αλλοι , καπου αλλου.... καλα να ειμαστε να διαφωνουμε! -bye-

Re: Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Με την ενασχόληση σου για μερικά λεπτά με το 11 pro έβγαλες ασφαλές συμπέρασμα όταν άλλοι σαφώς εμπειρότεροι φωτογράφοι ανά τον κόσμο δηλώνουν εντυπωσιασμένοι;
Εγώ απλά καταλαβαίνω πως είχες ήδη άποψη πριν καν το πιάσεις στα χέρια σου και απλά ψάχνεσαι να επιβεβαιώσεις αυτό που πιστεύεις. Έτσι όμως δεν μπορείς να βγάλεις αντικειμενικά συμπεράσματα.
Τεσπα, δεν έχει νόημα αυτή η κουβέντα.

Έβαλε και ο φίλος δείγμα νυχτερινό από το Iphone 11 pro και το είδες και είδες και τι έγραψε...σου έβαλε και εγώ ένα...επιμένω τα νυχτερινά του iphone 11 δεν είναι καλά, καλύτερο από το παρελθόν άλλα απέχουν ακόμα για να φτάσουν compact 1 ίντσας. Από εκει και πέρα στηρίζεσαι το τι λέει ο κάθε Youtuber και Blogger ή φωτογράφος του διαδικτύου?? Οι περισσότεροι από αυτούς πουλάνε και την μάνα τους για λίγα ευρώ. Και ναι έχω την εμπειρία πλέον και σε μερικές ώρες δουλεύοντας μια μηχανή ή ένα κινητό να δω τι περίπου κάνει. Δεν κατεβήκαμε από τα βουνά, έχω δουλέψει ίσως και πάνω από 200 μηχανές σε βάθος 20 ετίας (μέχρι και Leica και Nikon D5) και πάνω από 100 κινητά...π.χ. στο πρώτο δείγμα της υπερευρυγώνιας κάμερας του iphone 11 ακόμα και σε θέαση στο κινητό βλέπεις την ''σούπα'' που είναι στα άκρα, δεν θες ιδιαίτερες γνώσεις ή μέρες να ασχοληθείς μαζί του για να το δεις ή δεν θες μέρες για να δεις αυτή την Computerised αισθητική που βγάζουν τα νυχτερινά του. Όπως είπες και εσύ δεν έχει νόημα η κουβέντα, έχουμε άλλα μέτρα και σταθμά.

δεν ισχυει πανττα αυτο...

Πχ στις ακριβες και μεγαλες καμερες δεν υπαρχει ακομα AF στο βιντεο και IBIS. Σε μηχανες του χιλιαρικου υπαρχει εδω και χρονια. Και τωρα αρχιζουν και οι μεγαλες και "αντιγραφουν" τις μικρες...
Ετσι συμβαινει και τωρα με τα κινητα...εφαρμοζουν εδω και καιρο τεχνικες , που θα ερθουν (?) και στις μηχανεες με το καιρο....

στις ακριβες και μεγαλες καμερες δεν υπαρχει ακομα AF στο βιντεο και IBIS γιατι δεν το χρειαζονται (γινεται αλλιως η δουλεια πολυ πιο επαγγελματικα και πολυ πιο ελεγχομενα αλλα και πιο ακριβα φυσικα)

Δεν κανεις ουτε event ουτε γαμους βαπτισεις oυτε vlog με ακριβες και μεγαλες καμερες.

Αυτα τα εχουν οι καμερες που τα χρειαζονται.

Προφανώς Γιάννη και υπάρχει κυριολεκτικά ''άπειρος'' κόσμος που τραβάει και ανεβάζει φώτος με το κινητό. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και καλές οι φώτος...στο γκρουπ που έβαλες έκατσα κυριολεκτικά και είδα πάνω από 300 φώτος, ελάχιστες είναι καλές, χωρίς υπερβολή μου ''πόνεσαν'' τα μάτια με τον κακό τεχνικό τους τομέα. Πολλές από αυτές με γύρισαν 15 χρόνια πίσω που τράβαγα με μια ποταπή Kodak 6490....υπάρχουν και κάποιες καλές και μερικές με ωραία θέμα, άλλα μέχρι εκει...τώρα αν τις φώτος τις βλέπεις στο κινητό ή σε ένα Tablet ε προφανώς όλες καλές φαίνονται....μπορώ να σου πω ότι το γκρουπ που έβαλες πιο πολύ ενισχύει την άποψη ότι απέχουν πολύ ακόμα τα κινητά ακόμα και από μια entry level μηχανή...

Υ.Γ. Επίσης ήμαρτον με αυτό το HDR οι μισές φώτος από τα κινητά είναι σαν σουρεάλ πίνακες ζωγραφικής, και επιπλέον μοιάζουν πολύ ''πλαστικές'', σκληρές εικόνες και φαίνονται οι περισσότερες ότι είναι από μικρό αισθητήρα και με μπόλικη επεξεργασία από τον επεξεργαστή για να καλύψει τις αδυναμίες του αισθητήρα....ελάχιστες σου δίνουν αυτή την ζεστή αίσθηση που είχαμε τις εποχές του φιλμ...

Υ.Γ. Πάντως συνεχίζω να πιστεύω ότι το P30 Pro είναι ότι καλύτερο από άποψη φωτογραφίας σε κινητά.

το έκανα bold εγώ,
και συμφωνώ απόλυτα,

στα κινητά συνήθως μιλάμε για φωτος με πολύ ανεβασμένα HDR, sharpness , saturation και διάφορες διορθώσεις
στις μικρές οθόνες φαίνονται σούπερ,

σε κάποιες λίγες περιπτώσεις είναι καλές, αλλά άμα τις βλέπεις σε οθόνη υπολογιστή σε ενοχλούνε,
χώρια που συνήθως δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα

το θέμα είναι ότι συνηθίζουν τον κόσμο να θεωρεί αυτά σωστή φωτογραφία,
όπως και στο hi fi , πολλές φορές αγοράζει κάποιος σύστημα με 3000 ή 5000 ή παραπάνω και σου λέει δεν ακούγεται καλά,
γιατί είχε συνηθίσει το αυτί του στο φορητό ηχοσύστημα των 150 ευρώ με τα αφύσικα τσίτα πρίμα και μπάσα

στις ακριβες και μεγαλες καμερες δεν υπαρχει ακομα AF στο βιντεο και IBIS γιατι δεν το χρειαζονται (γινεται αλλιως η δουλεια πολυ πιο επαγγελματικα και πολυ πιο ελεγχομενα αλλα και πιο ακριβα φυσικα)

Δεν κανεις ουτε event ουτε γαμους βαπτισεις oυτε vlog με ακριβες και μεγαλες καμερες.

Αυτα τα εχουν οι καμερες που τα χρειαζονται.

και τοτε γιαατι αρχιζουν και τα υιοθθετουν ?
Να εισαι σιγουρος οτι σε λιγο δεν θα μπορεις χωρις αυτα...

το έκανα bold εγώ,
και συμφωνώ απόλυτα,

στα κινητά συνήθως μιλάμε για φωτος με πολύ ανεβασμένα HDR, sharpness , saturation και διάφορες διορθώσεις
στις μικρές οθόνες φαίνονται σούπερ,

σε κάποιες λίγες περιπτώσεις είναι καλές, αλλά άμα τις βλέπεις σε οθόνη υπολογιστή σε ενοχλούνε,
χώρια που συνήθως δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα

το θέμα είναι ότι συνηθίζουν τον κόσμο να θεωρεί αυτά σωστή φωτογραφία,
όπως και στο hi fi , πολλές φορές αγοράζει κάποιος σύστημα με 3000 ή 5000 ή παραπάνω και σου λέει δεν ακούγεται καλά,
γιατί είχε συνηθίσει το αυτί του στο φορητό ηχοσύστημα των 150 ευρώ με τα αφύσικα τσίτα πρίμα και μπάσα

αν θελω να κατσω στον υπολογιστη μου και να κανω 100% pixel peeping, το κανω με την fuji Μου (ή οποια αλλη μηχανη εχω κατα καιρους).

Αλλα αυτο το κανω ολο και πιο σπανια πια, κυριως για τις αναγκεες του φορουμ και τη ματαιοδοξια μου... ! :p
Ο χρονος μου ειναι πια πολυτιμος και λιγος...

ΥΓ... το ιδιο και με τα βινυλια που εχω, ελαχιστα πια ακουω εκει. Μ ενα καλο ζευγαρι ακουστικα και ενα φορητο καλο Player εχω πολυ καλη αποδοση, τοση οση χρειαζομαι τουλαχιστον.

να ξερεις οτι πραγματικη HDR δεν μπορεις να τη δεις "σωστα" σε καμια αλλη οθονη, που δεν υποστηριζει δηλ. αυτο το προτυπο (δεν μιλαω μονο για stacked photos).

Το εχουμε αναλυσει και στο θεμα του iphone αυτο...η ιδια φωτο σε οθονη πιστοποιημενη με HDR δειχνει καλυτερα (ή πιο σωστα) την εικονα (και στο βιντεο επισης).

Επισης, δε χρειαζεται να συμφωνουμε, αλλα να ειμαστε πιο κοσμιοι τουλαχιστον.

Εσυ εχεις καταληξει καπου, εγω και καποιοι αλλοι , καπου αλλου.... καλα να ειμαστε να διαφωνουμε! -bye-

Το θέμα Γιάννη δεν είναι τι αρέσει και τι δεν αρέσει στον καθένα, άλλα ότι κρίνουμε με 2 μέτρα και 2 σταθμά, στα κινητά συγχωρούμε τα πάντα και δεν μας νοιάζει κυριολεκτικά τίποτα και στις φωτογραφικές ψυρίζουμε την μαϊμού και μας ενοχλεί το παραμικρό....το ίδιο και στις τιμές θεωρούμε λογικά τα π.χ. 1.300 του Iphone άλλα μια κανονική μηχανή που κάνει 600-700 ευρώ τα θεωρούμε πολλά....αν θέλουν τα κινητά να συγκριθούν με τις μηχανές και να τους πάρουν την θέση στο μέλλον, πρέπει να παίζουν με τους ίδιους όρους....εδώ τα περισσότερα δεν έχουν καν ένα κανονικό κουμπί για να το πατάς και να φωτογραφίζεις....τι να λέμε τώρα. Επίσης Γιάννη δεν μπορεί να βλέπει κάποιος που ενδιαφέρεται για την φωτογραφία τις φώτος π.χ. από το γκρουπ που έβαλες και να τις θεωρεί καλές, απλά δεν γίνεται, ξεπερνάει την λογική και απλά σπάμε πλάκα....προφανώς και τα κινητά έχουν βελτιωθεί αισθητά και ίσως και στο μέλλον σε 3-4 γενιές να μην έχουν να ζηλέψουν και πολλά από κάποια κανονική μηχανή, άλλα ακόμα δεν. Αν κάποιος ενδιαφέρεται σοβαρά για την φωτογραφία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την μηχανή του με κανένα κινητό, όπως κάποιος π.χ. που ενδιαφέρεται σοβαρά για την μουσική δεν ακούει mp3 από το κινητό του άλλα παίρνει μια σοβαρή συσκευή όπως ή παρακάτω.
https://www.advancedmp3players.co.uk/shop/Balanced_Audio.461/FiiO.406/FIIOM11-BLACK/FiiO_M11_High_Resolution_Lossless_Music_Player.15340.html

Υ.Γ. Για συμπληρωματικό ρόλο ή σαν Backup είναι μια χαρά τα κινητά άλλα μέχρι εκει.

αν θελω να κατσω στον υπολογιστη μου και να κανω 100% pixel peeping, το κανω με την fuji Μου (ή οποια αλλη μηχανη εχω κατα καιρους).

Αλλα αυτο το κανω ολο και πιο σπανια πια, κυριως για τις αναγκεες του φορουμ και τη ματαιοδοξια μου... ! :p

ΥΓ... το ιδιο και με τα βινυλια που εχω, ελαχιστα πια ακουω εκει. Μ ενα καλο ζευγαρι ακουστικα και ενα φορητο καλο Player εχω πολυ καλη αποδοση, τοση οση χρειαζομαι τουλαχιστον.

Βλέπεις δεν ακούς μουσική στο κινητό σου και ούτε έχεις τα ακουστικά που σου δίνουν τα κινητά μαζί...το αντίστοιχο συμβαίνει και με την φωτογραφία...βασικά για μένα τα κινητά είναι μια συσκευή που κάνει 100 κυριολεκτικά πράγματα άλλα σχεδόν τίποτα καλά. Ημίμετρα και πρόχειρες λύσεις για τον λαό. Οσες φορές δοκίμασα να ακούσω μουσική σε κινητό ακόμα και με ακριβά ακουστικά ''πόνεσαν'' τα αυτιά μου, μόνο με κάποια LG που έχουν σχετικά καλά Dacs γίνεται δουλίστα.

Υ.Γ. Οι φώτος από το γκρουπ που έβαλες δεν θέλουν pixel peeping και σε μια απλή θέαση στην οθόνη του υπολογιστή δακρύζουν τα μάτια σου!!-bye-

και τοτε γιαατι αρχιζουν και τα υιοθθετουν ?
Να εισαι σιγουρος οτι σε λιγο δεν θα μπορεις χωρις αυτα...

Kανεις δεν τα υιοθετει.

AF δεν υφισταται σε τετοιες μηχανες. Γινεται παντα εξωτερικα η εστιαση απο πολυ πολυ ακριβα μοτερ τηλεχειριζομενα αλλα απο ΑΝΘΡΩΠΟ. Δεν υπαρχει ακομα αλγοριθμος να μιμηθει ή να παραμετροποιηθει για σοβαρη εστιαση.

IBIS επισης. Μονο σε μια Canon προσφατα εβαλαν digital IBIS ουτε για αστειο να βαλουν σενσορα με μηχανικη σταθεροποιηση σε τετοιες μηχανες.

δεν μιλάω για pixel peeping
,
απλά όταν βλέπω φωτογραφίες, είτε από τις διακοπές μου είτε άλλες, θέλω να τις απολαύσω,
και τις βλέπω πάντα στο καλύτερο μέσο που έχω, την οθόνη του υπολογιστή

αν τις είχα σε μεγάλο χορταστικό τυπωμένο άλμπουμ, θα τις έβλεπα εκεί,

δεν μπορώ να δω φωτογραφίες στο κινητό με τίποτα,
στο τάμπλετ βλέπω στις διακοπές, που δεν έχω υπολογιστή

οι φωτος από μηχανή μου δίνουν ακόμη μια πιο καλή αίσθηση εικόνας, δεν μιλάω για pixel peeping, μιλάω για απλή θέαση φωτογραφιών σε μια μεγάλη οθόνη,

ακόμη και οι φωτος από την 6mp Pentax που είχα παλιά,
μου φαίνονται πιο ζωντανές
από το καινούριο μου κινητό (παρότι το τελευταίο λόγω μεγαλύτερης ανάλυσης κερδίζει σε pixel peeping)