Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Ποιος λατρεύει τη φωτογραφία και τις προοπτικές της και παράλληλα προτείνει κινητό!!
.... δε μπορώ ούτε να το φανταστώ.

Ποιος λατρεύει τη φωτογραφία και τις προοπτικές της και παράλληλα προτείνει κινητό!!

Εγώ. Το καθένα για τη χρήση του. Φωτογραφική για τις στιγμές αφιερωμένες στη φωτογραφία και κινητό για τις υπόλοιπες.

Βασική ενώ συμφωνώ μαζί σου 100%, δεν σκεφτόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Προσωπικά και εγώ όταν με ρωτάνε πλέον απλοί χρήστες που δεν έχουν ξαναπιάσει φωτογραφική προτείνω πλέον κινητό, αν κάποιος ενδιαφερόταν σοβαρά για την φωτογραφία θα είχε πάρει ήδη μηχανή και θα το είχε ψάξει, και δεν θα ρώταγε έτσι πρόχειρα από εδώ και από εκει, οπότε κινητό και σε αφήνουν στην ησυχία σου!!! Από εκει και πέρα κάποιοι βάζουν την ευκολία τους και την άνεσή τους πάνω από την εργονομία και την ποιότητα φωτογραφίας, οπότε είναι σε θέση να τα θυσιάσουν αυτά για την ευκολία του κινητού, τόσο απλά......προσωπικά ειδικά τώρα με τις Mirrorless βρίσκω πανεύκολο και πολύ βολικό να κουβαλώ μαζί μου πάντα μια μικρή Mirrorless ή μια premium compact...και να μην τράβαγαν καθόλου φώτος τα κινητά δεν θα με απασχολούσε καθόλου....άλλα βλέπεις Βασίλη είμαστε η μειοψηφία...

Ενδιαφερον θα εχει να κανουμε συγκριση της σημερινης εποχης με την αντιστοιχη που δεν υπηρχαν κινητα ,εαν ειχαμε 2% του πληθυσμου [ισως αυθαιρετο νουμερο αλλα το βαζω χαρην συζητησης] που ασχολουνταν με την φωτογραφια πριν ,ποσοι ειναι σημερα? εχω την αισθηση οτι ειναι περιπου το ιδιο ποσοστο.Απλως σημερα εχουμε ολοι κινητα και εχουμε την ψευδαισθηση οτι ενα εργαλειο εχει επιβληθει σε ενα αλλο, επι της ουσιας εχουμε το φαινομενο να βγαζει ολος ο κοσμος φωτογραφιες εκ των οποιων λιγες ειναι καλες.

Αυτοί που βγάζουν φωτογραφίες μόνο με το κινητό το πιο πιθανόν είναι πριν την έλευση του κινητού ή να μην έβγαζαν φωτογραφίες ή να είχαν κάποια compact της πλάκας που έβγαζε χειρότερες φωτογραφίες από το κινητό.
Επίσης η χρήση της φωτογραφικής του κινητού συχνά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχοπαθητική σχέση με τα social.
Ένας συγκροτημένος ψυχικά άνθρωπος δε φωτογραφίζει τα πάντα, τι τρώει, που είναι, πως ντύνεται, πως φυλάει τη σύντροφό του κτλ.
Επίσης δεν καταλαβαίνω πια τη ψύχωση των γονιών να καταγράψουν σε βίντεο και εικόνα όλη τη ζωή των παιδιών του. Λίγες φωτογραφίες και μερικά βίντεο από γενέθλια και γιορτές αρκούν.

Παίδες, σε ποιο thread να βάζουμε συγκριτικές φωτός μεταξύ κινητών και μηχανών; Αν κατάλαβα σωστά, το συγκεκριμένο δεν είναι το σωστό.

Εδώ είναι το σωστό Τάκη, στο άλλο βάζουμε σκέτες από κινητά ενώ εδώ σε παράθεση δίπλα - δίπλα για να βλέπουμε στην πράξη το "κινητά vs φωτογραφικές".

Εδώ είναι το σωστό Τάκη, στο άλλο βάζουμε σκέτες από κινητά ενώ εδώ σε παράθεση δίπλα - δίπλα για να βλέπουμε στην πράξη το "κινητά vs φωτογραφικές".

Έγινε, ευχαριστώ.

Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Αυτοί που βγάζουν φωτογραφίες μόνο με το κινητό το πιο πιθανόν είναι πριν την έλευση του κινητού ή να μην έβγαζαν φωτογραφίες ή να είχαν κάποια compact της πλάκας που έβγαζε χειρότερες φωτογραφίες από το κινητό.
Επίσης η χρήση της φωτογραφικής του κινητού συχνά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχοπαθητική σχέση με τα social.
Ένας συγκροτημένος ψυχικά άνθρωπος δε φωτογραφίζει τα πάντα, τι τρώει, που είναι, πως ντύνεται, πως φυλάει τη σύντροφό του κτλ.
Επίσης δεν καταλαβαίνω πια τη ψύχωση των γονιών να καταγράψουν σε βίντεο και εικόνα όλη τη ζωή των παιδιών του. Λίγες φωτογραφίες και μερικά βίντεο από γενέθλια και γιορτές αρκούν.
Πόσο συμφωνώ με αυτά που λες.........

Στάλθηκε από το HD1913 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Και τι δε θα έδινα για να έχω βίντεο από την παιδική μου ηλικία. Και όχι, δε θα θελα να είναι απο γιορτές και γενέθλια, που πάνω κάτω είναι στημένα .
Καθημερινά βίντεο, από την αλλαγή της πάνας έως το παιχνίδι με τον μπαμπά στην παιδική χαρά, από το πρώτο μπάνιο στη μπανιέρα μέχρι την πρώτη του αθλητική δραστηριότητα κι έως την πρώτη του βόλτα με αυτοκίνητο σαν οδηγός.
Γούστα είναι αυτά, μην προβάλουμε τα δικά μας θέλω πάνω στους άλλους...

Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Και τι δε θα έδινα για να έχω βίντεο από την παιδική μου ηλικία. Και όχι, δε θα θελα να είναι απο γιορτές και γενέθλια, που πάνω κάτω είναι στημένα .
Καθημερινά βίντεο, από την αλλαγή της πάνας έως το παιχνίδι με τον μπαμπά στην παιδική χαρά, από το πρώτο μπάνιο στη μπανιέρα μέχρι την πρώτη του αθλητική δραστηριότητα κι έως την πρώτη του βόλτα με αυτοκίνητο σαν οδηγός.
Γούστα είναι αυτά, μην προβάλουμε τα δικά μας θέλω πάνω στους άλλους...

Συμφωνώ. Και εγώ είμαι από τους γονείς που τραβάω μπόλικο οικογενειακό footage και χαίρομαι γιατί ξέρω πως σε 20 χρόνια θα τα βλέπουμε και θα ξαναζούμε οικογενειακές στιγμές που σίγουρα θα είχαμε ξεχάσει.
Άλλωστε, ειδικά τα πρώτα χρόνια, μεγαλώνουν τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνεις να χαρείς κάθε ηλικιακό στάδιο.

Αρχές 2000,κάπου μεταξύ 2001-2003 ,σε μια ιδιωτική έκθεση/συγκέντρωση φωτογραφίας με φιλμ έκανα το λάθος να ρωτήσω, πώς βλέπανε την εξέλιξη των ψηφιακών μηχανών έναντι των SLR και πάνω στη συζήτηση ανέφερα ότι μήπως οι πρώτες εκτοπίσουν τα φίλμ .Η ροή της συζήτησης που ακολούθησε ήταν παρόμοια με το να πήγαινα σε συγκέντρωση vegan και να μίλαγα για χοιρινό κρέας.Πριν 5 χρόνια υπήρχαν οι υπέρμαχοι των Dslrs που αφόριζαν τις ακάθραφτες ότι δε θα καταφέρουν να αντικαταστήσουν τις pro FF .Άρα, με τις πτωτικές πωλήσεις όλων των mirror και mirroless πλέον, ας κρατάμε μια πισινή, μήπως σε 10 χρόνια οι φωτογραφικές γίνουν είδη προς εξαφάνιση (+ είδη πολυτελείας για τους ολίγους) και μπουν τα κινητά στην επαγγελματική χρήση .Επίσης,σε μια συζήτηση που είχα με έναν κάτοχο D750 ήταν αποφασισμένος για downgrade ,με το αφοπλιστικό επιχείρημα ότι δεν έχει φετίχ να ζουμάρει στις φωτογραφίες για να ψάξει να βρει θόρυβο.Η ποιότητα εικόνας για τους πολλούς ,είτε μας αρέσει είτε όχι πάει περίπατο μπροστά στην ευκολία.Ευελιξία και αμεσότητα θέλει ο λαός.Λέτε να παχύνουν τα κινητά στο μέλλον;

με το αφοπλιστικό επιχείρημα ότι δεν έχει φετίχ να ζουμάρει στις φωτογραφίες για να ψάξει να βρει θόρυβο.Η ποιότητα εικόνας για τους πολλούς ,είτε μας αρέσει είτε όχι πάει περίπατο μπροστά στην ευκολία.Ευελιξία και αμεσότητα θέλει ο λαός.Λέτε να παχύνουν τα κινητά στο μέλλον;

Δεν ξέρω αν το αφοπλιστικό το έγραψες ειρωνικά, το θεωρώ όμως αρκετά σοβαρό το επιχείρημα. Οι διαστάσεις που ενδιαφέρουν ερασιτέχνες και επαγγελματίες είναι τάξεις μεγέθους διαφορετικές. Προσωπικά δεν έχω τυπώσει (ψηφιακή) φωτογραφία ποτέ. Κυριολεκτώ. Μόνο 1-2 φορές για το χαβαλέ, έτσι για να δω πως γίνεται.

Η ποιότητα της φωτογραφίας εξάλλου έχει να κάνει με χίλιους δυο παράγοντες ανεξάρτητους από την ανάλυση του αισθητήρα. Φυσικά βέβαια, η 750 έχει χίλιους δυο λόγους να είναι καλύτερη από οποιοδήποτε κινητό, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Μπορώ να σου αντιπαραβάλω ένα άλλο επιχείρημα, ότι τα καλά του HDR φωτισμού που βλέπουμε στα μοντέρνα κινητά έχουν πολύ πιο αισθητές διαφορές (στις διαστάσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά πάντα) από αυτές των μεγαλύτερων αισθητήρων.

Εγώ πιστεύω ότι οι φωτογραφικές όπως τις ξέρουμε θα καταργηθούν τελείως, και, ειδικά για τους επαγγελματίες και τους ενθουσιώδεις χομπίστες, θα αρχίσουν οι εταιρίες να επενδύουν σε νέα ποιοτικά mounts για φακούς, ώστε να μπορούν να έχουν πολύ σοβαρότερα οπτικά χαρακτηριστικά μαζί με όλα τα computational καλούδια, όπως και rigs, που θα επιτρέπουν στα κινητά να λειτουργούν ως κορυφαίες κάμερες μαζί με την απαραίτητη συνδεσιμότητα και εργονομικά.

Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Είσαι πολύ απόλυτος σ'αυτό. Παιδιά δεν ευτύχησα να έχω ακόμα, αλλά εκτός αυτών, μπορώ να σου πω ότι ναι, είναι πολύ ωραία αίσθηση να χαλαρώνουμε το ΣΚ και να χαζεύουμε φωτογραφίες από 10 χρόνια πίσω, το τάδε ταξίδι που κάναμε, στο τάδε μέρος, και να βλέπουμε χαζές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες, όπως το τι φάγαμε, το τι θεα είχε το μπαλκόνι μας, ακόμα και τις χαζοσέλφις.

Ξέρεις τι θα'δινα για να μπορούσα να δω σε μια φωτογραφία τα φαγιά που μου'φτιαχνε η γιαγιά μου το 1990?? Ε, το δικό μου το παιδί ίσως/μάλλον θα έχει αυτή τη δυνατότητα.

Αν θυμάστε, πριν λίγα χρόνια η Sony και η Olympus είχαν κυκλοφορήσει ένα "πακέτο" φακού+αισθητήρα που κούμπωνε στο κινητό, ενώ επικοινωνούσε μαζί του ασύρματα. Το λάθος που έκαναν ήταν ότι το κινητό χρησιμοποιείτο ως οθόνη αφής και μόνον - δηλαδή για θέαση και χειρισμό. Αν ή μάλλον όταν - θέλω να πιστεύω - προκύψει κάτι παρόμοιο που θα συνεργάζεται με το φωτογραφικό λογισμικό του κινητού, θα δούμε "πράματα και θάματα".

Σενάριο: οι πωλήσεις των φωτογραφικών συνεχίζουν τον κατήφορο, κάποιες εταιρείες δεν αντέχουν και κατεβάζουν ρολά ή πράττοντας έξυπνα - όπως η Hasselblad με την DJI - πουλάνε πακέτο μετοχών (+ θέση στο ΔΣ) σε... γνωστούς σχιστομάτηδες υπόπτους. Μετά προκύπτουν φωτογραφικές "υβρίδια" που δουλεύουν αυτόνομα ή/και σε συνεργασία με κινητά που απογειώνουν τις δυνατότητες τους, ενώ η αποθήκευση των αρχείων γίνεται κατ' επιλογή στην φωτογραφική, στο κινητό, στο cloud ή σε συνδυασμό κατ' επιλογή του χρήστη (μην ξεχνάμε το επερχόμενο 5G). Παράλληλα βέβαια ή και πριν από αυτό, κυκλοφορούν κινητά με πολύ καλύτερο hardware και αντίστοιχo ΙQ (π.χ. διπλούς αισθητήρες/φακούς που καταγράφουν μισό καρέ και το συνθέτουν σε ένα για να έχουν μεγαλύτερη ωφέλιμη επιφάνεια), και "κανονικές" φωτογραφικές με λογισμικό android όπως η αναμενόμενη (?) Yongnuo και το ανάλογο λογισμικό...

Αρχές 2000,κάπου μεταξύ 2001-2003 ,σε μια ιδιωτική έκθεση/συγκέντρωση φωτογραφίας με φιλμ έκανα το λάθος να ρωτήσω, πώς βλέπανε την εξέλιξη των ψηφιακών μηχανών έναντι των SLR και πάνω στη συζήτηση ανέφερα ότι μήπως οι πρώτες εκτοπίσουν τα φίλμ .Η ροή της συζήτησης που ακολούθησε ήταν παρόμοια με το να πήγαινα σε συγκέντρωση vegan και να μίλαγα για χοιρινό κρέας.Πριν 5 χρόνια υπήρχαν οι υπέρμαχοι των Dslrs που αφόριζαν τις ακάθραφτες ότι δε θα καταφέρουν να αντικαταστήσουν τις pro FF .Άρα, με τις πτωτικές πωλήσεις όλων των mirror και mirroless πλέον, ας κρατάμε μια πισινή, μήπως σε 10 χρόνια οι φωτογραφικές γίνουν είδη προς εξαφάνιση (+ είδη πολυτελείας για τους ολίγους) και μπουν τα κινητά στην επαγγελματική χρήση .Επίσης,σε μια συζήτηση που είχα με έναν κάτοχο D750 ήταν αποφασισμένος για downgrade ,με το αφοπλιστικό επιχείρημα ότι δεν έχει φετίχ να ζουμάρει στις φωτογραφίες για να ψάξει να βρει θόρυβο.Η ποιότητα εικόνας για τους πολλούς ,είτε μας αρέσει είτε όχι πάει περίπατο μπροστά στην ευκολία.Ευελιξία και αμεσότητα θέλει ο λαός.Λέτε να παχύνουν τα κινητά στο μέλλον;

Ίσως το έχω αναφέρει πάλι αυτό. Πριν χρόνια ο φίλος μου ο Χάρης έκοβε το λαιμό του ότι το ψηφιακό είναι υποδεέστερο. Εγώ του έλεγα το προφανές ότι η τεχνολογία προχωράει και σε μερικά χρόνια το φίλμ θα περάσει στην ιστορία. Τότε λοιπόν είχε ξεκινήσει με το ebay και αγόραζε σώματα και φακούς για την Minolta που είχε. Ξόδευε αρκετά χρήματα. Λίγους μήνες μετά μπαίνω στο μαγαζί του και τον βλέπω να κοιτάει αμίλητος τον υπολογιστή του. Πήγα πίσω από το γραφείο και τον είδα να κοιτάει την εικόνα ενός κυρίου. Ήταν ένα Demo της πρώτης Sony DSLR α100. Αν θυμάστε κόστιζε κοντά στα 2500 ενώ οι αντίστοιχες Nikon & Canon σχεδόν τα διπλά. Αν είχε μαζέψει τα χρήματα θα την αγόραζε για πλάκα καθώς φακούς είχε από παλιά και μάλιστα πολύ καλούς. Αλλά ήταν τυφλός.

Το ίδιο βλέπω πως συμβαίνει και τώρα. ΝΑΙ οι DSLR - Mirrorless είναι καλύτερες. Κανείς δεν το αμφησβητεί αυτό. Αλλά για το 99% του κόσμου είναι πλέον περιττές. Ένα midrange κινητό φτάνει. Και για τους λίγο πιο απαιτητικούς πας σε ένα High End και σταματάς εδώ την όποια κουβέντα. Όσο αυτό που γράφετε μερικοί ότι δήθεν μπορείς να την έχεις στην τσέπη απλά είναι υπερβολή. Εδώ τα κινητά έχουν αντικαταστήσει και τα laptop σε καθημερινές εργασίες στο δρόμο και εσείς γράφετε για μια συσκευή που θα τη χρησιμοποιείς πόσες φορές τη μέρα; 1-2-3; Δε νομίζω.

Χμμ... Εδώ υπάρχει μια βασική διαφοροποίηση (για μένα τουλάχιστον) μεταξύ κινητού και φωτογραφικής:

- Το πρώτο είναι πλέον απαραίτητο χρηστικό αντικείμενο πολλαπλών χρήσεων, επικοινωνία, αποστολή και λήψη "εγγράφων" και λοιπών στοιχείων, σημειώσεις πάσης φύσεως, έρευνα και καθοδήγηση, κοινωνικά δίκτυα και φωτογραφίες+βίντεο. Τι φωτογραφίες όμως?

- Η φωτογραφική μηχανή από την άλλη μεριά, έχει αποκλειστική χρήση την... λήψη φωτογραφιών/βίντεο. Δηλαδή, τι? Μια από τα ίδια?

Τώρα που το σκέπτομαι λοιπόν, διαπιστώνω ότι με το πρώτο τραβάω φωτογραφικές "σημειώσεις" (προϊόντα, έγγραφα, κωδικούς προϊόντων, κτίρια κ.λ.π.), αλλά και προσωπικά στιγμιότυπα στα οποία η ποιότητα δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα, ενώ η δυνατότητα άμεσου και εύκολου "μοιράσματος" με φίλους και συγγενείς είναι σημαντική.

Με τις φωτογραφικές τραβάω όταν πάω επι τούτου βόλτες μόνος μου ή με μικρή παρέα (που ανέχεται το να με περιμένει ή να με χάνει για λίγο), ή όταν κάτι ή κάποιος μου κεντρίσει το ενδιαφέρον και θέλω να το απεικονίσω με τον δικό μου τρόπο.

Άρα προς το παρόν το κινητό φωτογραφικά είναι για φωτογράφιση γενικής χρήσης που το IQ δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ η μηχανή είναι για να δω τα πράγματα μέσα από τον φακό με την δική μου ματιά.

Επαναλαμβάνω αυτός είναι ένας προσωπικός διαχωρισμός, κάποιοι μπορεί να συμφωνούν - κάποιοι όχι, ενώ για κάποιους άλλους να μην τίθεται καν θέμα...

Last edited:

Δεν ξέρω αν κολαει κάπου στην όλη συζήτηση απλά να αναφέρω κάτι που πολύς κόσμος αγνοεί, σήμερα την εποχή της κρίσης των φωτογραφικών μηχανών παρόλη την μείωση που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό λόγω της επέλασης των κινητών ο συνολικός αριθμός των μηχανών που πουλιούνται σήμερα ξεπερνά τις μηχανές που πωλούνταν τη χρυσή εποχή της ακμής του φιλμ.

εγώ ξέρω ότι για να τραβήξω καλές φωτογραφίες πρέπει να μην έχω πάνω μου το κινητό. Διότι αλλιώς χτυπά συνέχεια και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ.

Η ιστορία έχει διδάξει πως ξεκίνησαν fotografiki-mixani.jpg και που είμαστε σήμερα, ναι στο μέλλον στο μακρύ μέλλον όμως θα τραβούν το φεγγάρι με τα τότε κινητά ή κάτι άλλο. Σήμερα ο λάτρης της φωτογραφίας μόνο κάμερα.