Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Να σας βάλω και μια άλλη παράμετρο που συνειδητοποίησα συμπτωματικά χθες: εδώ να τονίσω ότι είμαι από αυτούς που δεν τους αρέσει η παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα εικόνας, και ως εκ τούτου θεωρώ ότι τα κινητά έχουν ΠΟΛΥ δρόμο ακόμα ώστε να αντικαταστήσουν επί ίσοις όροις τις φωτογραφικές μας.

Για τον παραπάνω λόγο, όταν ταξιδεύω, προσπαθώ να παίρνω μαζί μου καλή φωτογραφική (6500), με 2-3 φακούς. Φυσικά, εκ των πραγμάτων, τραβάω και πολλές φωτογραφίες με το κινητό, αφού είναι άμεσα διαθέσιμο στην τσέπη όπου και να βρίσκομαι.

Τελικά, παρατηρώ ότι από τις 100 φωτό που θα τραβήξω με τη μηχανή, με εξαίρεση αυτές τις 4-5 που εκείνη τη στιγμή που τις τραβάω νιώθω ότι θα μετράνε, και μετά κάθομαι και τις φτιάχνω στο Photoshop κλπ, τις υπόλοιπες δεν τις ξαναβλέπω ποτέ, κάθονται απλά και σαπίζουν σε folders στους σκληρούς μου.

Αντίθετα, χθες χαζεύοντας στο iPad, έπιασα τον εαυτό μου να αναπολεί στιγμές από το τελευταίο μου ταξίδι στη Ρώμη. Αβίαστα, στον καναπέ μου, με τα geotags τους, άμεσα, νοικοκυρεμένα, και βέβαια, για τα δεδομένα της 13άρας οθόνης του iPad, χωρίς θέματα στην ποιότητα. Μάλιστα, το'χω σαν χόμπι, όταν επιστρέφω από ταξίδι, να τρώω τον χαμένο χρόνο της πτήσης και να επεξεργάζομαι (στο iPhone) όλες τις φωτογραφίες μου, να σβήνω τις σαβούρες, να φέρνω χρωματικά τις άλλες εκεί που μου αρέσει, κλπ.

Τελικά σαν ενθύμιο, αυτές που μου μένουν είναι αυτές του κινητού. Οι άλλες, μπορεί να ανέβουν σε κάνα flickr, μπορεί να αισθανθώ περήφανος καμιά φορά όταν πετύχω κάτι πολύ όμορφο, αλλά ως εκεί, η όλη πορεία από το RAW στην παλαμη σου στον καναπέ είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη για χομπίστες.

To 90% των φωτογραφιων που εχω στο Ipad ειναι τραβηγμενες με την sony a6000 . Το υπολοιπο ειναι οτι τραβαει η γυναικα μου με το Iphone που ειναι αδιαφορες περα απο 2-3 εκλαμψεις δημιουργικότητας που συγχρονιζουν με το icloud . Ειναι κριμα να τραβας φωτο και να μην συγχρονιζεις με το wifi κατευθείαν με τις φορητες σου συσκευες . Υπερεκτιμας τις φωτογραφιες του κινητου vs της φωτογραφικης σου.

Re: Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

To 90% των φωτογραφιων που εχω στο Ipad ειναι τραβηγμενες με την sony a6000 . Το υπολοιπο ειναι οτι τραβαει η γυναικα μου με το Iphone που ειναι αδιαφορες περα απο 2-3 εκλαμψεις δημιουργικότητας που συγχρονιζουν με το icloud . Ειναι κριμα να τραβας φωτο και να μην συγχρονιζεις με το wifi κατευθείαν με τις φορητες σου συσκευες . Υπερεκτιμας τις φωτογραφιες του κινητου vs της φωτογραφικης σου.

Εξαρτάται το κινητό, προσωπικά τις φώτος από το κινητό μου τις βρίσκω είτε ισάξιες είτε και καλύτερες κάποιες φορές σε σχέση με τις φώτος από τις μηχανές μου, φυσικά κάποιες είναι και χειρότερες από ότι αν ήταν τραβηγμένες με μηχανή. Γενικά όπως είπα εξαρτάται και το κινητό, τώρα αν συγκρίνεις ένα κινητό τις πλάκας των 150 ευρώ στο Auto ε προφανώς δεν θα μείνεις ικανοποιημένος, άλλα για δοκίμασε ένα καλό κινητό με gcam, θα πάθεις πλάκα.

Υ.Γ. τους τελευταίους 2 μήνες έχω κάνει πάρα πολλές συγκρίσεις ανάμεσα στο xiaomi mi 10 και στην Fuji X-E3 όπως και με την Olympus Em1, Με μπόλικους φακούς μάλιστα και σε διάφορες συνθήκες. Για να μην τα πολυλογώ και οι 2 μηχανές πήγαν για πούλημα και έχω μόνο το κινητό, οπότε καταλαβαίνεις τι έγινε στα τεστ. Σε βίντεο δε ειδικά το κινητό ήταν πολύ μπροστά ακόμα και από την Fuji X-E3 που τραβάει 4Κ. Μονο αν έχεις prime φακούς γίνεται κάποια δουλίτσα γενικότερα.

εγω που τις βλεπω και στην 55 LG OLED tv , πιο πολυ μ αρεσουν του κινητου.... τις περισσοτερες φορες!

Μια από τα ίδια Γιάννη, σε Oled LG 65αρα τις βλέπω τις φώτος από το κινητό και είναι εντυπωσιακές, σίγουρα καλύτερες τις περισσότερες φορές από ότι με την μηχανή. Ακόμα και στον υπολογιστή σε οθόνη 27'' 4Κ τις περισσότερες φορές προτιμώ τις φώτος από το κινητό. Για μένα οι μηχανές απλά πέθαναν, αν δεν αλλάξουν μυαλά και να βγάλουν σοβαρές και πλήρης μηχανές σε normal τιμές θα κλείσουν όλες ομαδικά και θα μείνουν Canon και Sony για τους επαγγελματίες και τέλος...

Δυστυχως ή ευτυχως (οπως το βλεπει κανεις) , καπως ετσι ειναι τα πραγματα. Το r&d στα smartphones εχει ξεφυγει σε αλλα επιπεδα, και ευτυχως υπαρχει κι ο εντονος ανταγωνισμος αφου τα λεφτα ειναι πολλα εκει καθως το κοινο που απευθυνεται αφορα ολο τον κοσμο και οχι το μικρο μεριδιο των φωτογραφων enthusiasists που στοχευουν οι κατασκευαστες φωτ. μηχανων.
Το αποτελεσμα ειναι οτι οι τελευταιοι εχασαν το τρενο.

Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Δυστυχως ή ευτυχως (οπως το βλεπει κανεις) , καπως ετσι ειναι τα πραγματα. Το r&d στα smartphones εχει ξεφυγει σε αλλα επιπεδα, και ευτυχως υπαρχει κι ο εντονος ανταγωνισμος αφου τα λεφτα ειναι πολλα εκει καθως το κοινο που απευθυνεται αφορα ολο τον κοσμο και οχι το μικρο μεριδιο των φωτογραφων enthusiasists που στοχευουν οι κατασκευαστες φωτ. μηχανων.
Το αποτελεσμα ειναι οτι οι τελευταιοι εχασαν το τρενο.

Το έχασαν το τρένο και προσωπικά δεν βλέπω γυρισμό, άλλα τα ήθελε ο ποπός τους, εδώ δεν μπορούν να βάλουν μια αξιοπρεπή οθόνη πάνω σε πανάκριβες μηχανές. Πόσο δύσκολο είναι να βάλουν μια π.χ. 4 ιντσών Oled υψηλής ανάλυσης με gorilla glass?? Κρατάς μηχανή και νιώθεις ότι έχεις γυρίσεις 10 χρόνια πίσω με τις οθόνες που έχουν, άντe τώρα να πιάσουν νέο κοινό που έχει μάθει με τις οθονάρες των smartphones.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Αρκει να βάλουν και καμία σπαστή οθόνη στα κινητά γιατί έχει πιαστεί ο λαιμός μου όταν το βγάζω για καμία snapshot :smash:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Αρκει να βάλουν και καμία σπαστή οθόνη στα κινητά γιατί έχει πιαστεί ο λαιμός μου όταν το βγάζω για καμία snapshot :smash:

Χρησιμοποιείς το ρολόι για external monitor

Δεν νομίζω να φταίνε η Sony ή η Canon που έχασαν το παιχνίδι.
Τι νόημα έχει να βελτιώσεις μια μηχανή όταν ξέρεις ότι θα πουλήσεις μόνο 50.000 κομμάτια όσο τέλεια μηχανολογικά και ηλεκτρονικά αν είναι; Κανείς δεν πρόκειται να αγοράσει φωτογραφική μηχανή όχι γιατί δεν είναι εξελιγμένες αλλά δεν υπάρχει ζήτηση για αυτές.
Προσωπικά άνοιξα μια α6000 και εντυπωσιάστηκα από τον σχεδιασμό, με πόσο τέχνη έφτιαξαν κάθε υποσύστημα μέσα οι Ιάπωνες, αλλά δεν έχει κανένα νόημα για αυτούς πλέον να εξελίξουν τις μηχανές τους και να προσφέρουν περισσότερα αφού κανείς δεν αγοράζει.
Όλη η ενέργεια σε σχεδιασμό και τεχνολογία θα πάει σε μηχανήματα που πουλάνε 5.000.000 20.000.0000 μονάδες τον χρόνο.
Άλαξε η εποχή της φωτογραφίας. Όπως κάποτε πέθανε το φιλμ.

Τι νόημα έχει να βελτιώσεις μια μηχανή όταν ξέρεις ότι θα πουλήσεις μόνο 50.000 κομμάτια όσο τέλεια μηχανολογικά και ηλεκτρονικά αν είναι; Κανείς δεν πρόκειται να αγοράσει φωτογραφική μηχανή όχι γιατί δεν είναι εξελιγμένες αλλά δεν υπάρχει ζήτηση για αυτές.
Προσωπικά άνοιξα μια α6000 και εντυπωσιάστηκα από τον σχεδιασμό, με πόσο τέχνη έφτιαξαν κάθε υποσύστημα μέσα οι Ιάπωνες, αλλά δεν έχει κανένα νόημα για αυτούς πλέον να εξελίξουν τις μηχανές τους και να προσφέρουν περισσότερα αφού κανείς δεν αγοράζει.
Όλη η ενέργεια σε σχεδιασμό και τεχνολογία θα πάει σε μηχανήματα που πουλάνε 5.000.000 20.000.0000 μονάδες τον χρόνο.

Γι'αυτό το λόγο άλλωστε είναι καλύτερα αυτοκίνητα τα Toyota από τις Lamborghini;

Ε όχι, δεν πάει έτσι.

Οι μηχανές χάνουν το παιχνίδι επειδή δεν προσαρμόζονται στις νέες ανάγκες και μένουν απλά πιστές σε αυτό που νομίζουν ότι είναι το κοινό που δε θα χάσουν ποτέ. Μέχρι που το χάνουν.

Το κοινό σήμερα θέλει ευελιξία στα social media, ευελιξία σε επίπεδο IoT, καθώς και τα καλούδια που απολαμβάνει σε όλα τα τηλέφωνα, όπως HDR και OLED. Μικρό το κόστος να επενδύσουν εκεί, κι όμως δεν το κάνουν.

το αντιθετο συμβαινει απ αυτο που ειπες.... δεν πουλανε επειδη δεν εξελισσονται γρηγορα.
Εχουν παλαιολιθικες αποψεις και ειναι πολυ δυσκολοι στις αλλαγες.

Εδω πηρε μια δεκαετια στις canon/nikon να κατλαβουν οτι το μελλον ανηκει στι ακαθρεπτες...τι να λεμε τωρα.

Εγω με το που επιασα για πρωτη φορα ακαθρεπτη, επαθα σοκ.... κι αυτοι ακομα το συζητανε!!!

αντε γεια τωρα...ειναι αργα. -bye-

ΥΓ... Κωστα, εγω γι αυτο το λογο , εχω τον ελεγχο του κινητου απο το ρολοι.
Ανηγεις εκει την εφαρμογη της καμερας και βλεπεις το καδρο και τραβας χωρις να κουραζεσαι, να σκυβεις κλπ....

https://www.youtube.com/watch?v=V9HYjx1wyos

https://www.youtube.com/watch?v=zk_mpR7k9Q8

Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Μέσες άκρες θα συμφωνήσω σε αυτά που λες. Τις καινοτομίες τις παρουσιαζουν οι μικρότερες φωτογραφικές εταιρίες που προσπαθούν να ξεχωρίσουν. Οι γίγαντες (Canon, Nikon) κλωσάνε τα χρυσά αυγά μέχρι που θα σπάσουν.

Υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις σε μικρές εταιρίες με συγκεκριμένο κοινό π.χ. LEICA πουλα ακριβά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας στο ειδικό κοινό που εχει (πριν και μετά την κρίση) και είναι κερδοφόρα.

To Apple Photo Raw των νέων iPhone 12 υπάρχει ως καινοτομία σε φωτογραφική εταιρία στο κλασσικό RAW σύνθεσης πολλαπλων φωτό εδώ και 2.5 χρόνια και με μεγαλύτερο αισθητήρα και με φακό κάτω από 26mm (για να έχει OIS). Ποιος ενδιαφέρθηκε ? Αν το προμόταρε η Apple θα είχε γίνει βέβαια ανάρπαστο :flipout:

η σούπερ ευρυγώνια κάμερα των 13mm των IPhone έχει ΟΙS ?

Έχω συσκευή ομολογουμένως με καλή φωτογραφία (P30 pro) αλλά προσωπικά όταν πάω κάπου πάντα θα έχω μαζί μου την Canon g7x m2 . Δεν ξέρω αλλά προσωπικά ποτέ δεν με ενθουσίασαν οι φωτό των κινητών παρά μόνο εάν είναι snap shoot . Δεν θα κάτσω πότε με ένα κινητό να παίξω με Manual ρυθμίσεις . εάν τώρα πάω κάπου που ξέρω ότι θα τραβήξω και 300 400 φωτό σε μια μέρα ε τότε βγάζω την τσάντα με την XT30 μου και ξεκινάει το πανηγύρι . Διαφωνώ πάντα με έναν κολητο μου σε αυτό το θέμα ,εγώ είμαι της άποψης ότι απέχουν ακόμα πολύ οι φωτογραφίες ενός κινητού σε απευθείας σύγκριση με μια καλή μηχανή . Απλά το κινητό είναι ευκολία και πλέον οι αλγόριθμοι για νυχτερινές δωτο με λίγο φως είναι σε πολύ καλό επίπεδο .

Δε χρειαζεται να συμφωνουμε σε ολα, ο καθενας οπως βολευεται.

ΥΓ.... απ οτι γνωριζω δεν εχει σταθεροποιηση Κωστα ο υπερ ευρυγωνιος.
Θα εχει για πρωτη φορα σε iphone fusion kai night mode .

Εγώ θα γράψω ξανά την άποψη μου, δεν έχει κανένα κέρδος που να δικαιολογεί την επένδυση παράδειγμα η Sony όσο και να εξελίξει μια μηχανή, κάθε εξαρτηματάκι εκεί μέσα χρειάζεται απίστευτη εργασία να σχεδιαστεί να δοκιμαστεί να λειτουργήσει. Τα servo του autofocus που δουλεύουν σε millisecond, το software φωτομέτρησης, εστίασης, αναγνώρισης προσώπου χιλιάδες εργατοώρες ξοδευμένες για λίγες πωλήσεις, δεν τους φέρνει χρήματα πίσω. Ακόμα και αυτό που έλεγε κάποιος πριν καλύτερες οθόνες, προφανώς δεν μπορούν να χτυπήσουν τιμές στα υποσυστήματα, γιατί μήπως δεν θέλουν να είναι φτηνές οι μηχανές αυτοί δεν ξέρουν ότι όσο πιο φτηνό, τόσο σε περισσότερα σπίτια θα μπει;
Ενώ στα smartphones, βγήκε μια νέα module κάμερα ή σετ καμερών; φτιάχνεται σε 50.000.000 κομμάτια και μπαίνει σε 5 διαφορετικές εταιρίες και σε 50 διαφορετικά μοντέλα, η τιμή πέφτει στο ναδιρ.

Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

To Apple Photo Raw των νέων iPhone 12 υπάρχει ως καινοτομία σε φωτογραφική εταιρία στο κλασσικό RAW σύνθεσης πολλαπλων φωτό εδώ και 2.5 χρόνια και με μεγαλύτερο αισθητήρα και με φακό κάτω από 26mm (για να έχει OIS). Ποιος ενδιαφέρθηκε ? Αν το προμόταρε η Apple θα είχε γίνει βέβαια ανάρπαστο :flipout:
?

Δεν ξερω αν υπηρχε στο παρελθον, σημασια ομως εχει η υλοποιηση ειδικα στους τομεις ευχρηστιας και ταχυτητας στο post processing και εκει λογικα θα δινει ρεστα το ProRAW της apple σε συνδιασμο με το θηριωδες processing power του A14.