Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Εγω προτιμω την φωτογραφικη αλλα πηρα ενα καλουτσικο κινητο γιατι πολλες φορες την ξεχναω η για αλλου ειναι να παμε και λεω τι να την κανω την φωτογραφικη και τελικα αλλου καταληγουμε.

Εγω προτιμω την φωτογραφικη αλλα πηρα ενα καλουτσικο κινητο γιατι πολλες φορες την ξεχναω η για αλλου ειναι να παμε και λεω τι να την κανω την φωτογραφικη και τελικα αλλου καταληγουμε.
Ακριβώς γι αυτό οι κατασκευαστές έχουν ξεσκιστει να αναβαθμίζουν συνέχεια τα κινητά σε αντίθεση με τις φωτογραφικές.

Δεν είναι ακριβώς έτσι το θέμα Τάσο. Σε κάποια πράγματα υπάρχουν προβλήματα φυσικής (όπως στα μεγάλα εστιακά μήκη όπου τα φακουδακια των κινητών αδυνατούν να ακολουθήσουν) ενώ οι κατασκευαστές κινητών τουμπανιάζουν by default την εικόνα για εντυπωσιασμό (υπερβολικό sharpening και tone mapping).
Είναι γεγονός ότι out of the box τα καλά κινητά μπορούν να δώσουν εντυπωσιακά αποτελέσματα λόγω εξελιγμένων αλγόριθμων αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Αν το software και CPU/GPU power των κινητών υπήρχε στο σώμα μιας καλής φωτογραφικής, εκεί θα βλέπαμε πράγματα και θαύματα..
Όταν οι φωτογραφίες από τα κινητά καλύπτουν το 95% των χρηστών είναι game over για τις φωτογραφικές.
Ακριβώς ότι έγινε mp3 vs CD
Aκριβως ότι έγινε Projectors vs μεγάλες ΤV
κ.ο.κ.

Αναβαθμιζεται κατι οπου υπαρχει χωρος, σκοπος, και εμπορικοτητα.

Ολα ειναι θεμα research και management.

Oι φωτογραφικες των κινητων ηταν παντα για τα σκουπιδια οποτε οι εξελιξεις εκει ειχαν χωρο συνεπικουρεμενες απο το management και τα φραγκακια.

Στις Φωτογραφικες εδω και χρονια εχουν φτασει σε πολυ υψηλα επιπεδα ποιοτητας που καλυπτει τους περισσοτερους χρηστες αρα δινουν μονον οτι διαφοροποιει την χρηση.

Για να αλλαξει εκει δραματικα η ποιοτητα πρεπει να αλλαξει η αρχιτεκτονικη των αισθητηρων.

• Like
Reactions: greekfox1
Όταν οι φωτογραφίες από τα κινητά καλύπτουν το 95% των χρηστών είναι game over για τις φωτογραφικές.

game over ειναι για τις μικρων δυνατοτητων φωτογραφικες (η εξαφανιση των κομπακτ) και βολικο για τους χρηστες που δεν εχουν πολλες απαιτησεις.

Τα κινητά έβαλαν αρκετούς στο hobby της φωτογραφίας.
Μπήκαν νέοι υποψήφιοι πελάτες στον χώρο, αλλά οι φωτογραφικές εταιρείες σφυριζαν αδιάφορα και κοιτούσαν το ταβάνι.
Είχαν την ευκαιρία τους και την έχασαν. Τωρα μόνο για επαγγελματίες και για φανατικούς του είδους.

τα κινητα οπως και οι κομαπκτ στο παρελθον ειναι και ηταν παντα ο προαγγελος και η γνωριμια με το χομπυ.

Απο εκει και περα οσο καταλαβαινει ο καθενας, οσο θελει να ασχοληθει και να μαθει κι αλλο και οσο πραγματικα γνωριζει εμβαθυνει ή μενει στο πρωτο σταδιο.

Κακο δεν ειναι ισα ισα απαραιτητο για την αγορα την ιδια. Και 1 στους 100 που εχει σηκωσει το κινητο του να τραβηξει να θελησει κατι παραπανω και να παει παραπερα κερδος ειναι και για αυτον και το χομπυ του και για την βιομηχανια.

• Like
To έχουμε ξαναγράψει, το βασικό πλεονέκτημα του κινητού είναι ότι το έχεις σχεδόν πάντα μαζί σου.
Απο κει και πέρα στο θέμα ποιότητας φωτογραφίας και εργονομίας....το χάος.
Φυσικοί νόμοι, μεγαλύτερος αισθητήρας, ανώτερα οπτικά στις μηχανές, οι κατασκευαστές κινητών με αλγόριθμους επιτυγχάνουν αποτέλέσματα αρεστά μεν με μια πρώτη ματιά (βασισμένες στο τι αρέσει στους περισσότερους χρήστες , όπως η καμπύλη Harman στον ήχο) δεν αντέχουν όμως τον ανταγωνισμό με κάτι που έχει κατασκευαστεί εξ αρχής για το σκοπό αυτό.

Last edited:
  • Like
Reactions: cacau
Όσο περναει ο καιρός, τόσο σφραγίζεται η ταφόπλακα των φωτογραφικών μηχανών. Έχει κλείσει εδώ και καιρό, απλά τώρα σφραγίζεται 😉
Στην σύγκριση που εκανες, οι φωτογραφικές μηχανές είναι η σκάφη και τα κινητά το πλυντήριο ρούχων; Όταν οι φωτογραφιες των κινητών πλησιάσουν αυτή την φωτογραφια που τραβηξα μα την Nikon D800 του 2012 και τον AF Nikkor 70-210 f4 του 1989
Xq9Az8C.jpeg

Ή αυτή με τον 28-105 f3.5-4.5D που βγήκε τη δεκαετία του 90(γραφω τις ηλικίες για να επισημάνω την παλαιότητα του εξοπλισμού, δεν βγήκαν με τις τελευταίες mirrorless των κάτι χιλιάδων ευρώ) τοτε συζητάμε για το αν τα κινητά ξεπεράσουν σε ποιοτητα τις φωτογραφιες που βγάζει ακόμα και μια dslr δωδεκαετιας😉

uUObRNB.jpeg
Χα χα χα, τρελή τάπα !

• Like
Για το 1990 ήταν καλές. Για το 2025 δεν εντυπωσιάζουν. Οι ίδιες βγαίνουν και από καλά κινητά πλέον που δεν δικαιολογούν κουβάλημα βαλίτσας ακόμα και για καφέ (που 100% θα έχεις το κινητό μαζί σου).

Για το 1990 ήταν καλές. Για το 2025 δεν εντυπωσιάζουν. Οι ίδιες βγαίνουν και από καλά κινητά πλέον που δεν δικαιολογούν κουβάλημα βαλίτσας ακόμα και για καφέ (που 100% θα έχεις το κινητό μαζί σου).
Εχω το iPhone 12 Pro, με τη καμία δεν βγάζει τέτοιες φωτογραφίες, δεν τις πλησιάζει καν. Αν βαρεθώ να κουβαλάω την D800 μου, έχω πάντα στην τσέπη μου μια Olympus E-M5 mark2 με έναν Panasonic 12-32, βγάζω τις φωτογραφίες που θέλω και τις περνάω άμεσα μέσω wi fi στο κινητό αν θέλω, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κάποιον που ενδιαφέρεται πραγματικά για την φωτογραφία να συμβιβάζεται με τις άθλιες κάμερες των κινητών. Και του 90 ήταν οι 2 αυτοί φακοί, η D800 είναι του 2012

Τα καινούργια κινητά (όχι το iphone12) καλύπτουν το 99% των χρηστών και με απαιτήσεις μάλιστα.. Το 1% ας συνεχίσει να κουβαλάει βαλιτσάκια. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι για τα καλά και δεν γυρίζει πίσω.
Το είχα πει και παλιά. Αν γίνει τωρα ένα blind test photos από κινητά vs φωτογραφικές με σβησμένα τα info, θα πέσει πολύ γέλιο/κλάμα. Χωρίς όμως Photoshop και απατεωνιές.

Τα καινούργια κινητά (όχι το iphone12) καλύπτουν το 99% των χρηστών και με απαιτήσεις μάλιστα.. Το 1% ας συνεχίσει να κουβαλάει βαλιτσάκια. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι για τα καλά και δεν γυρίζει πίσω.
Το είχα πει και παλιά. Αν γίνει τωρα ένα blind test photos από κινητά vs φωτογραφικές με σβησμένα τα info, θα πέσει πολύ γέλιο/κλάμα. Χωρίς όμως Photoshop και απατεωνιές.
Χωρίς να διαφωνώ με το πνεύμα του σχολίου τα κινητά βασίζονται εξ ορισμού στην επεξεργασία για να παράξουν το ομολογουμένως εντυπωσιακό για τα δεδομένα τους αποτέλεσμα. Οπότε ναι μεν αλλά ... Το χωρίς Photoshop και απατεωνιες αφορά κυρίως τα κινητά θα έλεγα.

Και πάντα εφόσον μιλάμε για την περίπτωση να δούμε την εικόνα σε νορμάλ διαστάσεις γιατί σε άλλη περίπτωση η πλάστιγγα γέρνει υπέρ των μηχανών.

Πάντως ναι και εγώ βλέπω καθημερινά φωτογραφίες από κινητά που ανεβασμένες σε διαστάσεις web όντως δεν καταλαβαίνεις ότι είναι από κινητά. Κυρίως εικόνες σε δύσκολες φωτιστικές συνθήκες κιόλας.

Εχω παραθέσει 2 φωτογραφίες από τη μηχανή μου, τραβηγμένες με φακούς 30ετιας και βάλε, είσαι ελεύθερος να δοκιμάσεις να βγάλεις και εσύ μια παρόμοια φωτογραφία με το καλό σου κινητό που καλύπτει και φωτογράφους με απαιτήσεις και να δούμε αν συγκρίνονται με τις δικές μου. Και κάτι τελευταίο, αποκαλείς την επεξεργασία μιας φωτογραφίας με photoshop απατεωνιά, όταν τα κινητά κάνουν τις μεγαλύτερες απατεωνιές για να αντισταθμίσουν τα φυσικά μειονεκτήματα τους έναντι των κανονικών μηχανών; Είναι απατεωνιά το Photoshop και όχι το computational photography των κινητών;🤔

Και δεν χρειάζεται να κουβαλάς βαλίτσα και, όπως έχω ήδη γράψει, υπάρχουν αξιολογότατες φωτογραφικές μηχανές όπως η Olympus E-M5 που χωράνε στην τσέπη ενός μπουφάν

Αν έβγαζαν οι φωτογραφικές τέλειες φωτογραφιες γιατί τότε τις πειράζουν με photoshop;
Δεν μιλάω για περιπτώσεις εφφέ.
Δεν νομίζω να υπάρχει τέλεια φωτογραφία, οπότε με το photoshop βελτιώνει ο φωτογράφος μια ήδη πολύ καλή φωτογραφία. Και όσο οι αισθητήρες των μηχανών έχουν λιγότερο δυναμικό εύρος από το ανθρώπινο μάτι, πάντα θα χρειάζεται επεξεργασία για να αποφασίσει ο φωτογράφος το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλει να πετύχει

Εγώ βλέπω ότι τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη του software ο καλός φωτογράφος είναι ο καλός γνώσης photoshopάς και όχι ο φωτογράφος. Άπειρα παραδείγματα του πόσο τρελά μπορείς να βελτιώσεις μια φωτογραφία με το software.
Και δεν είναι τυχαίο ότι εκεί στηρίζονται και τα κινητά (software).
Ο άλλος χτυπιέται και αγοράζει 2 κιλά φακό και ο άλλος με 2 κλικ βελτιώνει οξυτητες, φωτεινότητες κλπ

Εγώ βλέπω ότι τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη του software ο καλός φωτογράφος είναι ο καλός γνώσης photoshopάς και όχι ο φωτογράφος. Άπειρα παραδείγματα του πόσο τρελά μπορείς να βελτιώσεις μια φωτογραφία με το software.
Και δεν είναι τυχαίο ότι εκεί στηρίζονται και τα κινητά (software).
Ο άλλος χτυπιέται και αγοράζει 2 κιλά φακό και ο άλλος με 2 κλικ βελτιώνει οξυτητες, φωτεινότητες κλπ
Ναι, αλλά αυτός με τα 2 κιλά φακό θα βγάλει μια φωτογραφία με πολύ μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης από την φωτογραφία που θα βγάλει ένας άλλος με μια κόμπακτ μηχανή ή ένα κινητό…