Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Προσωπικα δεν ειχα ποτε μου προβλημα με τους ανθρωπους που συμπληρωνουν εισοδημα κανοντας δουλεια που δεν κατεχουν στα αληθεια ξερω πολλους τετοιους τοσα χρονια ακομα και εδω μεσα.

Προβλημα εχω με αυτους που θεωρουν οτι κανουν και τεχνη και οτι ειναι "επαγγελματιες" προσπαθωντας να ειναι στην ιδια κλαση αμοιβης με αυτους που οντως ξερουν. Χωρις να μπορω να κανω τιποτα για αυτο φυσικα μιας ολα ειναι θεματα αγορας , προσφορας και ζητησης και φυσικα κρισης του πελατη (αν ειναι δηλαδη ηλιθιος και δεν μπορει να κρινει τι του χρεωνουν ποιος ειμαι εγω να ασχοληθω με αυτο) .

Οπως ξερολες περι του χωρου υπαρχουν πολλοι που παλι δεν κατανοουν τις βασικες αρχες .

Δυστυχως ουτε αυτο ειναι δουλεια κανενος απλα πρεπει ο καθενας να κρινει αν μπορει και αν εχει τις γνωσεις την εμπειρια του αλλου.

Γενικως απο τοτε που σταματησαν απο το υπουργειο πολιτισμου να μας ζητουν να ανανεωσουμε τις αδειες εργασιας μας ( ναι ναι καποτε υπηρχε τετοιο πραγμα !!! για το οποιο διναμε και εξετασεις καθε τοσο παρακαλω.....) ως τεχνικοι κινηματογραφου και μπορουσε ο καθε ενας να κανει οτι δουλεια δηλωνε ολα αλλαξαν.

Η αγορα εγινε ζουγκλα, ανεξελεγκτη και πλεον αυτο που γινεται στους γαμους (που συναντας εκατονταδες ασχετους να βιοποριζονται μεσα απο αυτο μαθαινοντας την δουλεια απο αποτυχια σε αποτυχια) γινεται και σε πολυ πιο δυσκολα επαγγελματια στην βιομηχανια του θεαματος.

Πάντως οι συγγενείς και φίλοι που σηκώνουν σε πλήρη συντονισμό τα κινητά τους, είναι μάστιγα για τους επαγγελματίες - με ή χωρίς εισαγωγικά - που καλούνται να τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο στα μυστήρια. Που προσπαθούν δηλαδή να δουλέψουν.
Δεκάδες gigabytes μη αξιοποιήσιμου υλικού επειδή μια θεία ή ένας ξάδερφος χώνεται με το κινητό την ώρα της κολυμπήθρας, στα στέφανα κ.ο.κ. για να ανεβάσει στόρυ στο ινσταγκραμ, ή επειδή δεκάδες χέρια απλώνονται εκεί που δεν έχουν καμία δουλειά, ή επειδή χομπίστες - τι τον πλήρωσες αυτόν, θα σου στείλω εγώ καλύτερες φωτο με το κινητό μου που σαρώνει στο dxomark - θέλουν να φλεξάρουν το ταλέντο τους (επίσης με ή χωρίς εισαγωγικά).
Αν νομίζει κάποιος ότι είναι τόσο πολύ καλός με το κινητό του, ας ασχοληθεί επαγγελματικά και ας "μετρηθεί" σε πραγματικές συνθήκες.
Εξαρτάται από πια πλευρά το βλέπεις, υπάρχει και η αντίθετη πλευρά, ότι τώρα με τι κινητά μπορεί ο καθένας να έχει αναμνήσεις από τα μυστήρια χωρίς να δώσει μια περιουσία. Αναμνήσεις που δεν θα κερδίσουν βραβεία ποιότητας αλλά δεν είναι για τον περισσότερο κόσμο και αυτό το ζητούμενο.

Ναι έχω πάει σε βάφτιση γνωστού μου που δεν είχε χρήματα να πάρει φωτογράφο και ναι τράβηξα φωτός με το Xiaomi 14 ultra και έδωσα σε φίλο να τραβήξει το μυστήριο βίντεο με το iPhone 15 pro μου…με ούτε φώτα ούτε τίποτα μέσα στην εκκλησία. Τα αποτελέσματα δεν θα κερδίσουν πουθενά βραβεία, αλλά είναι αξιοπρεπέστατα, το ζευγάρι μου είπε 100 φορές ευχαριστώ και μου κάνανε και το τραπέζι ύστερα από μέρες δείχνοντας μου στην τηλεόραση τους τις φωτός που τους άρεσαν πιο πολύ από αυτές που τράβηξα, όπως είδαμε και το βίντεο, το χαμόγελο τους με γέμισε, με έκανε χαρούμενο και ναι, αυτή η μικρή συσκευουλα το κινητό βρε, δημιούργησε χαμόγελα, αναμνήσεις και στιγμές που θα τις έχουν μια ζωή και ας μην έχουν τα αρχεία το contrast, το bokeh και το sharpness αλλά και την ματιά του επαγγελματία.

Υ.Γ. Φυσικά δεν μειώνω την δουλειά του επαγγελματία, και φυσικά αν έχεις χρήματα θα πληρώσεις και θα κάνεις σοβαρά την δουλειά σου, οπως έκανα και εγώ στον γάμο μου και στις βαπτίσεις των παιδιών μου, αλλά πλέον με τα κινητά υπάρχει και μια ενναλακτικη έστω και χειρότερη και για αυτούς που δεν έχουν ή δεν θέλουν να δώσουν.

• Like
Reactions: tiniakos
Αυτά που γράφεις ούτε απαντούν στην ερώτησή μου ούτε αποδεικνύουν ότι τα κινητά βγάζουν εφάμιλλες φωτογραφίες των φωτογραφικών μηχανών.
Ξαναλέω ότι δεν αμφισβητώ τη χρηστικότητα των κινητών ούτε αμφισβητώ ότι σε κάποιες ιδανικές συνθήκες θα μπορέσουν να βγάλουν το ίδιο ποιοτικές φωτογραφίες με ένα κινητό. Όμως, σε μη ιδανικές συνθήκες δε μπορούν να πλησιάσουν τις φωτογραφικές μηχανές.
Όσο για την αγωνία των φωτογράφων να καλύψουν τα μυστήρια με τον εξοπλισμό τους, έναντι των κινητών, θα μας πουν οι επαγγελματίες του forum.
Κανείς δεν είπε ότι τα κινητά βγάζουν εφάμιλλες φωτός με φωτογραφικές μηχανές, αυτό που γράφουμε όσοι έχουμε δουλέψει με καλό και σύγχρονο φωτογραφικό κινητό, είναι ότι μπορείς χωρίς ιδιαίτερο κόπο, χωρίς να κουβαλάς όγκο βάρος να βγάλεις αξιοπρεπέστατες φωτός που σε κάποιες περιπτώσεις και φωτιστικές συνθήκες μπορεί να είναι και καλύτερες από μιας μηχανής. Από εκεί και πέρα προφανώς μια καλή μηχανή, με καλούς φακούς, με κατάλληλη επεξεργασία και μεράκι όπως και όρεξη από τον φωτογράφο θα δώσει αποτέλεσμα καλύτερο από ότι παίρνεις με ένα κινητό ξεκάθαρα.

Επίσης παίζει ρόλο και τι χρήση κάνεις στις φωτός σου, κάνεις crop?? Είσαι ψηρας; τυπώνεις αφίσες; Κάνεις ζουμ και ψάχνεις τις γωνιές μέχρι να σβήσει ο ήλιος;;;
Για μένα πιο σημαντικό είναι η καλλιτεχνική ματιά, το κάδρο και η σύνθεση παρά αν μια φωτό έχει παραπάνω sharpness, contrast κλπ. Έχω κουραστεί να βλέπω φωτός τέλειες τεχνικά σε θόρυβο, άκρα κλπ, αλλά αδιάφορες και βαρετές. Και για να στο πω αλλιώς, τι είναι καλύτερο; Ένα ωραίο φιλμ αλλά σε χαμηλή ανάλυση και stereo ήχο ή ένα χάλια φιλμ αλλά σε 4Κ και με Dolby Atmos? Ο φωτογράφος είναι το θέμα και όχι το εργαλείο, στις μέρες μας έχουμε γεμίσει με εργαλεία αλλά απο φωτογράφους 0 λιπαρά και 0 οξέα.

Εξαρτάται από πια πλευρά το βλέπεις, υπάρχει και η αντίθετη πλευρά, ότι τώρα με τι κινητά μπορεί ο καθένας να έχει αναμνήσεις από τα μυστήρια χωρίς να δώσει μια περιουσία. Αναμνήσεις που δεν θα κερδίσουν βραβεία ποιότητας αλλά δεν είναι για τον περισσότερο κόσμο και αυτό το ζητούμενο.

Ναι έχω πάει σε βάφτιση γνωστού μου που δεν είχε χρήματα να πάρει φωτογράφο και ναι τράβηξα φωτός με το Xiaomi 14 ultra και έδωσα σε φίλο να τραβήξει το μυστήριο βίντεο με το iPhone 15 pro μου…με ούτε φώτα ούτε τίποτα μέσα στην εκκλησία. Τα αποτελέσματα δεν θα κερδίσουν πουθενά βραβεία, αλλά είναι αξιοπρεπέστατα, το ζευγάρι μου είπε 100 φορές ευχαριστώ και μου κάνανε και το τραπέζι ύστερα από μέρες δείχνοντας μου στην τηλεόραση τους τις φωτός που τους άρεσαν πιο πολύ από αυτές που τράβηξα, όπως είδαμε και το βίντεο, το χαμόγελο τους με γέμισε, με έκανε χαρούμενο και ναι, αυτή η μικρή συσκευουλα το κινητό βρε, δημιούργησε χαμόγελα, αναμνήσεις και στιγμές που θα τις έχουν μια ζωή και ας μην έχουν τα αρχεία το contrast, το bokeh και το sharpness αλλά και την ματιά του επαγγελματία.

Υ.Γ. Φυσικά δεν μειώνω την δουλειά του επαγγελματία, και φυσικά αν έχεις χρήματα θα πληρώσεις και θα κάνεις σοβαρά την δουλειά σου, οπως έκανα και εγώ στον γάμο μου και στις βαπτίσεις των παιδιών μου, αλλά πλέον με τα κινητά υπάρχει και μια ενναλακτικη έστω και χειρότερη και για αυτούς που δεν έχουν ή δεν θέλουν να δώσουν.
Αυτό δεν είναι η "αντίθετη πλευρά". Είναι η πλευρά που αποδέχεται ένα χειρότερο αποτέλεσμα επειδή είναι τσάμπα.

Επίσης παίζει ρόλο και τι χρήση κάνεις στις φωτός σου, κάνεις crop?? Είσαι ψηρας; τυπώνεις αφίσες; Κάνεις ζουμ και ψάχνεις τις γωνιές μέχρι να σβήσει ο ήλιος;;;
Για μένα πιο σημαντικό είναι η καλλιτεχνική ματιά, το κάδρο και η σύνθεση παρά αν μια φωτό έχει παραπάνω sharpness, contrast κλπ. Έχω κουραστεί να βλέπω φωτός τέλειες τεχνικά σε θόρυβο, άκρα κλπ, αλλά αδιάφορες και βαρετές. Και για να στο πω αλλιώς, τι είναι καλύτερο; Ένα ωραίο φιλμ αλλά σε χαμηλή ανάλυση και stereo ήχο ή ένα χάλια φιλμ αλλά σε 4Κ και με Dolby Atmos? Ο φωτογράφος είναι το θέμα και όχι το εργαλείο, στις μέρες μας έχουμε γεμίσει με εργαλεία αλλά απο φωτογράφους 0 λιπαρά και 0 οξέα.
Ναι, αλλά πολλές φορές για να φτιάξεις το κάδρο σου ώστε να εκφράσεις την καλλιτεχνική ματιά που είναι πολύ σημαντική, πρέπει να κάνεις crop και τότε είναι που οι ατέλειες μιας φωτογραφίας τραβηγμένης από smartphone μεγεθύνονται, ακόμα και χωρίς να κάνεις ζουμ. Και ο θόρυβος μιας φωτογραφίας από κινητό, είναι χειρότερος από αυτός που βγάζει μια καλή dslr/mirrorless, πράγμα που κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα….

• Like
Reactions: chocbhed
Αυτό δεν είναι η "αντίθετη πλευρά". Είναι η πλευρά που αποδέχεται ένα χειρότερο αποτέλεσμα επειδή είναι τσάμπα.
Τα ίδια και τα ίδια λέμε συνεχώς, υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πληρώσουν και με τα κινητά έχουν και αυτοί πλέον μια εναλλακτική, ναι χειρότερη εναλλακτική, τόσο δύσκολο είναι να το δείτε και εσύ και όλοι αυτοί που σου κάνανε like???

Τα ίδια και τα ίδια λέμε συνεχώς, υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πληρώσουν και με τα κινητά έχουν και αυτοί πλέον μια εναλλακτική,

Τωρα κοροιδευομαστε ?

Μπορουν να εχουν κινητο χιλιαρικου (γιατι αυτα μονον εχουν μια αξιοπρεπη φωτογραφικη ικανοτητα) και δεν μπορουν να εχουν μια φωτογραφικη μηχανη του χιλιαρικου ?

• Like
Reactions: chocbhed
Ναι, αλλά πολλές φορές για να φτιάξεις το κάδρο σου ώστε να εκφράσεις την καλλιτεχνική ματιά που είναι πολύ σημαντική, πρέπει να κάνεις crop και τότε είναι που οι ατέλειες μιας φωτογραφίας τραβηγμένης από smartphone μεγεθύνονται, ακόμα και χωρίς να κάνεις ζουμ. Και ο θόρυβος μιας φωτογραφίας από κινητό, είναι χειρότερος από αυτός που βγάζει μια καλή dslr/mirrorless, πράγμα που κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα….
Συμφωνώ ότι είναι πιο δύσκολο με το κινητό να είσαι δημιουργικός, στο καδράρισμα κλπ. Αλλά αν θέλεις μπορείς να είσαι δημιουργικός και καλλιτέχνης και με κινητό, υπάρχουν φωτογράφοι με φοβερά κάδρα που τραβάνε με κινητά τα οποία χάνουν όπως λες σε θόρυβο, σε ανάλυση ίσως, σε καδράρισμα, σε χειρισμό κλπ. Αλλά έχουν και πλεονεκτήματα όπως ευκολία χρήσης, μεγάλες οθόνες να δεις τι τραβάς, επεξεργασία μέσα στο κινητό, πολύ καλύτερα προγράμματα hdr, δυνατότητα χωρίς να αλλάξεις φακούς να πάρεις αποτέλεσμα άμεσα και άλλα πολλά….ο καθένας τα βάζει κάτω και επιλέγει αυτό που του ταιριάζει.

Τα κινητά δεν είναι για φωτογράφους, ούτε καν για φωτογραφία σαν τέχνη. Τα κινητά είναι για να μιλάς με τους φίλους σου και οι φωτογραφικές μηχανές για να βγάζεις φωτογραφίες (εφ'οσον θεωρείς τον εαυτό σου φωτογράφο). Απλά και ξεκάθαρα.

Τωρα κοροιδευομαστε ?

Μπορουν να εχουν κινητο χιλιαρικου (γιατι αυτα μονον εχουν μια αξιοπρεπη φωτογραφικη ικανοτητα) και δεν μπορουν να εχουν μια φωτογραφικη μηχανη του χιλιαρικου ?
Αυτό λέω και εγώ κοροϊδευόμαστε, ποιος είπε ότι το ακριβό κινητο θα το έχει αυτός που δεν μπορεί να πληρώσει το μυστήριο του;;; Μπορεί να το έχει ένας φίλος…στην τελική ένα ακριβό κινητό είναι για πολύ κόσμο ένα ολόκληρο σύμπαν κάνοντας δεκάδες δουλειές και προτιμούν να τα δώσουν εκεί παρά να πάρουν φωτογραφική μηχανή του χιλιάρικου που ούτε θα την κουβαλάνε ποτέ ούτε μπορεί να κάνει κάτι άλλο πέρα από το αν τραβά φωτογραφίες, έστω και καλύτερες φωτογραφίες.

Ούσης ούν οψίας τη ημέρα εκείνη τη μια σαββάτων, και των θυρών κεκλεισμένων όπου ήσαν τα μέλη του AVClub συνηγμένα, ήλθεν ο toupia και έστη εις το μέσον, και λέγει αυτοίς· Ειρήνη υμίν. Καί τούτο ειπών έδειξεν αυτοίς τας χείρας και την πλευράν αυτού. Eχάρησαν ούν οι συνφορουμίται ιδόντες τον toupia. Είπεν ούν αυτοίς ο toupia πάλιν· Ειρήνη υμίν. Kαθώς απέσταλκέ με ο admin, καγώ πέμπω υμάς.

Συμφωνώ ότι είναι πιο δύσκολο με το κινητό να είσαι δημιουργικός, στο καδράρισμα κλπ. Αλλά αν θέλεις μπορείς να είσαι δημιουργικός και καλλιτέχνης και με κινητό, υπάρχουν φωτογράφοι με φοβερά κάδρα που τραβάνε με κινητά τα οποία χάνουν όπως λες σε θόρυβο, σε ανάλυση ίσως, σε καδράρισμα, σε χειρισμό κλπ. Αλλά έχουν και πλεονεκτήματα όπως ευκολία χρήσης, μεγάλες οθόνες να δεις τι τραβάς, επεξεργασία μέσα στο κινητό, πολύ καλύτερα προγράμματα hdr, δυνατότητα χωρίς να αλλάξεις φακούς να πάρεις αποτέλεσμα άμεσα και άλλα πολλά….ο καθένας τα βάζει κάτω και επιλέγει αυτό που του ταιριάζει.
Αυτοί οι φωτογράφοι που μπορούν να τραβήξουν καλλιτεχνικές φωτογραφίες αξιώσεως με το κινητό και να είναι δημιουργικοί με αυτό, είναι τόσο λίγοι που αποτελούν την εξαίρεση στο κανόνα

Για παράδειγμα η ακόλουθη φωτογραφία είναι πάρα πολύ δύσκολο να βγει με το κινητό:

u4rhVbU.jpeg

Και αυτό γιατί είναι επίτηδες ανεστιαστη, πράγμα πολύ εύκολο να το κάνω με τη μηχανή μου ακριβώς όπως θέλω, απείρως πιο δύσκολο με το κινητό που στην default κάμερα του iPhone για παράδειγμα δεν γίνεται καν

Nα τελειώνουμε αυτή την ατέρμονη αντιπαράθεση παρακαλώ;
Το γεγονός είναι και παραμένει ένα, τα κινητά αντικατέστησαν τις κόμπακτ, ο λόγος προφανής πέρα από την φωτογραφική ποιότητα, υπολογιστές τσέπης είναι στην ουσία άρα πολυεργαλεία.
Σερφάρεις, διαβάζεις, γράφεις, βλέπεις βίντεο και εικόνες, α...τηλεφωνείς κιόλας.
Το να λέμε ότι πήραν την θέση των mirrorless/dslr, είναι υπερβολή, του τύπου ότι τα drones αντικατέστησαν τα μαχητικά αεροσκάφη ( κι όμως υπάρχουν κι αυτοί που το πιστεύουν)

Τα κινητά δεν είναι για φωτογράφους, ούτε καν για φωτογραφία σαν τέχνη. Τα κινητά είναι για να μιλάς με τους φίλους σου και οι φωτογραφικές μηχανές για να βγάζεις φωτογραφίες (εφ'οσον θεωρείς τον εαυτό σου φωτογράφο). Απλά και ξεκάθαρα.
Φυσικά, και μουσικοφιλοι είναι μόνο όσοι έχουν λαμπατους ενισχυτές, όλοι οι αλλοι παίζουν τομπολα. Εννοείται ότι το ίδιο ισχύει και για ταινίες, αν δεν έχεις προβολέα JVC, δεν αξίζει να λέγεσαι ταινιοφιλος.

Ούσης ούν οψίας τη ημέρα εκείνη τη μια σαββάτων, και των θυρών κεκλεισμένων όπου ήσαν τα μέλη του AVClub συνηγμένα, ήλθεν ο toupia και έστη εις το μέσον, και λέγει αυτοίς· Ειρήνη υμίν. Καί τούτο ειπών έδειξεν αυτοίς τας χείρας και την πλευράν αυτού. Eχάρησαν ούν οι συνφορουμίται ιδόντες τον toupia. Είπεν ούν αυτοίς ο toupia πάλιν· Ειρήνη υμίν. Kαθώς απέσταλκέ με ο admin, καγώ πέμπω υμάς.
Πάτερ ευλόγησον!
Ο παπατούπιας θα είναι το νέο σου νικ, εισηγήθηκα στην Τ.Υ μέχρι το απόγευμα θα έχει αλλάξει!:LOL:

για το τελευταιο κρατα μικρο καλαθι (οπως και για τα υπολοιπα) ...γιατι μαλλον δεν εχεις δει πως διεξαγεται ο πολεμος στην Ουκρανια!

ενα μικρο drone fpv με εκρηκτικα , κοστους λιγων εκατονταδων ευρω, διαλυει αμυνες, τανκ εκατομμυριων και ανθρωπους για πλακα.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: karamela
Nα τελειώνουμε αυτή την ατέρμονη αντιπαράθεση παρακαλώ;
Το γεγονός είναι και παραμένει ένα, τα κινητά αντικατέστησαν τις κόμπακτ, ο λόγος προφανής πέρα από την φωτογραφική ποιότητα, υπολογιστές τσέπης είναι στην ουσία άρα πολυεργαλεία.
Σερφάρεις, διαβάζεις, γράφεις, βλέπεις βίντεο και εικόνες, α...τηλεφωνείς κιόλας.
Το να λέμε ότι πήραν την θέση των mirrorless/dslr, είναι υπερβολή, του τύπου ότι τα drones αντικατέστησαν τα μαχητικά αεροσκάφη ( κι όμως υπάρχουν κι αυτοί που το πιστεύουν)
Έχουν αντικαταστήσει σχεδόν και όλες τις φτηνές mirrorless και dslr, για αυτό έχουν μειωθεί οι πωλήσεις τους και βγαίνουν πλέον λίγες, για αυτό και οι εταιρίες φωτογραφικών ειδών το έχουν ρίξει κυρίως σε ακριβά και FF σώματα αλλά κυρίως σε ακριβούς φακούς, όσο περνάει ο καιρός, τόσο σφίγγει ο κλοιός και τόσο οι φωτογραφίες εταιρίες θα ζορίζονται και θα πάνε πιο ψηλά σε κοστολόγια σώματα κλπ. Για να ξεχωρίσουν από τα κινητά. Ποτέ δεν θα αντικατασταθούν πλήρως από τα κινητά, αλλά οσο περνάνε τα χρόνια θα γίνεται όλο και πιο niche αγορά, όπως πχ. Έγιναν οι συσκευές mp3.

Ταξιδεύω πάρα πολύ στην προσωπική μου ζωή. Αν δεις την διαφορά με το παρελθόν είναι τραγική, παλιότερα παντού έβλεπα κόσμο με dslr και mirroless, τώρα βλέπεις κανέναν ψαγμένο με καμιά Fuji ή Sony….δεν αντικατέστησαν δηλαδή μόνο τις compact όπως λες, το αντίθετο έχουν φάει τα κινητά και όλη την κάτω και φτηνή σειρά mirroless και dslr και ανεβαίνουν συνεχώς….το θα γίνει κανείς δεν ξέρει. Άλλο το μέλλον μόνο ανθηρό δεν είναι για τις φωτογραφικές εταιρίες.

Αυτοί οι φωτογράφοι που μπορούν να τραβήξουν καλλιτεχνικές φωτογραφίες αξιώσεως με το κινητό και να είναι δημιουργικοί με αυτό, είναι τόσο λίγοι που αποτελούν την εξαίρεση στο κανόνα

Για παράδειγμα η ακόλουθη φωτογραφία είναι πάρα πολύ δύσκολο να βγει με το κινητό:

u4rhVbU.jpeg

Και αυτό γιατί είναι επίτηδες ανεστιαστη, πράγμα πολύ εύκολο να το κάνω με τη μηχανή μου ακριβώς όπως θέλω, απείρως πιο δύσκολο με το κινητό που στην default κάμερα του iPhone για παράδειγμα δεν γίνεται καν
αυτη βγαινει ανετα με οποιοδηποτε συγχρονο κινητο...