Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Αρνείσαι γιατί δεν έχεις καλό και σύγχρονο κινητό και δεν θέλεις να ασχοληθείς σοβαρά ούτε κατεβάζοντας μια σοβαρή εφαρμογή για να έχεις π.χ. Manual εστίαση στο κινητό που έχεις ήδη.
Ναι αν είχα το 16 Pro, θα πετούσα τη μηχανή μου νομίζεις… Πσο σύγχρονο και να ειναι το κινητο δεν παύει να είναι μια λύση ανάγκης όταν δεν έχεις σοβαρά εργαλεία μαζί σου

Εντάξει, πάω να πουλήσω την DSLR μου με το οπτικό σκόπευτρο που δεν βλέπω καν τι βγαζω και θα πάω να δώσω σχεδόν 2 χιλιάρικα για το τελευταίο iPhone, αντί να τα δώσω για την Ζ6 ή ακόμα και για την Ζ8, γιατί το 12 pro μου είναι αρχαίο πλέον😂 Α και οι οθόνες των μηχανών δεν είναι για να θαυμάζεις τις φωτογραφίες που τράβηξες εκεί, αλλά για να δεις πάνω κάτω αν η φωτογραφία που έβγαλες ήταν καλή ή χρειάζεται και άλλη προσπάθεια, για τον σκοπό τους μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους
Να κάνεις αυτό που σου αρέσει, άλλα να μην σνομπάρετε ή αφορίζετε την άλλη πλευρά που κάνει κάτι άλλο...τόσο απλά....για μένα από τότε που έμαθα, επένδυσα, έψαξα, δούλεψα με καλό κινητό δεν υπάρχει γυρισμός, για μένα πάντα....από εκει και πέρα ότι αρέσει στον καθένα.

Για δες στο παρελθόν πόσες ανακοινώσεις είχαμε;; Κάθε εξάμηνο βγάζανε όλοι νέα σώματα…έλα βρε εσυ οι πωλήσεις των μηχανών έχουν πιάσει πάτο, γιατί έγινε αυτό νομίζεις;; Έχω πελάτη στην δουλειά μου την Nikon, δεν ξέρεις τι θέματα έχουν, φυτοζωούν και οι ίδιοι ακόμα λένε μας κατέστρεψαν τα κινητά. Ενώ ακούγονται και σκέψεις μέχρι και να το κλείσουν το μαγαζί κάποια στιγμή ή να συνεργαστουν με κάποια εταιρία κινητής. Θες να σου πω τι συνέβαινε πριν 10-12 χρόνια;;; Πωλήσεις στον θεό και κέρδος στον θεό.

Είχαμε και κονδύλια παλιότερα από Panasonic Ευρώπης και τρέχαμε digital banners κλπ. Μας τα έκοψαν εντελώς πλέον καθώς οι πωλήσεις έπιασαν πάτο και δεν αξίζει να επενδύουν. Για αυτό και το γύρισε και η Panasonic σε FF μήπως σώσει τίποτα.
Η Nikon αγόρασε πρόσφατα την RED, δεν βλέπω να το κλείνουν σύντομα το μαγαζί, κάθε άλλο…

• Like
Reactions: Kosh
Παλιό σχετικά, αλλά μου είχε ξεφύγει. Τα λέει σύντομα και περιεκτικά, ξεκινώντας με τα "απολύτως βασικά": Αναμενόμενες πωλήσεις 2023, κινητά 1,45 δισεκατομμύρια τεμάχια vs φωτογραφικές 5,8 εκατομμύρια - δηλαδή τα κινητά πουλάνε 250 φορές περισσότερο...

• Like
Reactions: Kosh
Υποθέτω είναι θέμα προτεραιοτήτων, απαιτήσεων και ανεκτικότητας.

Π.χ. εμένα που δε με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το video (για την ώρα) μου φαίνεται απίστευτα τίμιο το αποτέλεσμα από το iphone μου. Δεν έχω τον χρόνο και τη διάθεση στην παρούσα φάση να ασχοληθώ και να ψάξω το κομμάτι αυτό όπως ασχολούμαι με τη φωτογραφία οπότε με υπερκαλύπτει.

Αντίθετα στη φωτογραφία κανένα κινητό δε με έχει πείσει μέχρι τώρα, ούτε ως προς την ευκολία χρήσης ούτε ως προς το αποτέλεσμα. Αλλά μάλλον είναι επειδή με ενδιαφέρει ως ενασχόληση έστω και ως χομπυ. Θέλω να έχω ένα πολύ καλό αποτέλεσμα χωρίς να αναφέρομαι σε pixel peeping, θέλω να μη με ενοχλεί το μέσο που χρησιμοποιώ κατά τη διαδικασία λήψεων, θα κάτσω να αφιερώσω χρόνο στην επεξεργασία της εικόνας γιατί δε θεωρώ πως η λήψη τελειώνει με το πάτημα του κλείστρου, το αντίθετο μάλιστα, όπως ανέκαθεν εκφραζόταν η φωτογραφία δηλαδή. Οπότε βάσει αυτών των απαιτήσεων δεν μπορώ να συμβιβαστώ με κάποιο κινητό.

Όντως έχω δει τυπωμένες εικόνες από κινητό μέχρι Α4 και ήταν μια χαρά αλλά μέχρι εκεί. Επειδή ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών καταναλώνει εικόνες αποκλειστικά μέσω κινητού ή τάμπλετ οι διαφορές στην απόδοση μετριάζονται αρκετά. Ωστόσο, για μένα παραμένουν εμφανείς όπως π.χ. στα πρόσφατα "2025 iphone photography awards" που ναι μεν αρκετές λήψεις ήταν πάρα πολύ ωραίες θεματικά αλλά προσωπικά θα ήθελα να τις έχω σε καλύτερη ποιοτικά εκδοχή.

• Like
Reactions: greekfox1
Θα μοιραστώ ένα link φωτογραφίας μου μαζί σας και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.
Η φωτογραφία είναι με το Xiaomi 14 Ultra στο χέρι χωρίς καμία επεξεργασία και χωρίς καμία έξτρα ρύθμιση. Point and shoot.

Καλή αλλά χωρίς σύγκριση. Όπως έχω γράψει και στο άλλο θέμα ζηταω ακριβώς ίδια φωτογραφία και με φωτογραφική μηχανή και κανένας δεν το έχει κάνει.

Καλή αλλά χωρίς σύγκριση. Όπως έχω γράψει και στο άλλο θέμα ζηταω ακριβώς ίδια φωτογραφία και με φωτογραφική μηχανή και κανένας δεν το έχει κάνει.

Εγώ Τάσο το έχω κάνει 3 φορές στο παρελθόν και έχω σκοπό να το ξανακάνω, αλλά θέλει χρόνο για να γίνει σωστά και όχι στο πόδι.

Μόνο που δεν έχουμε το support της Κίνας εδω. Να δω που θα το πας εδώ σε περίπτωση ανάγκης.
Κι επειδή είναι κινητό, υπάρχουν χίλια δυο πράγματα που μπορεί να χαλάσουν.

Είδα και με μια Sony Rx100iii πριν λίγα χρόνια το support στην Ελλάδα που χάλασε στους 13 μήνες με πολύ προσεκτική χρήση και η απαράδεκτη αντιπροσωπεία δε δέχτηκε το ευρωπαϊκό 24μηνο για επισκευή.
Κίνα λοιπόν και μόνο Κίνα με τα ρίσκα της.

• Like
Reactions: karamela
Ούτε Sony δεν είναι για Ελλάδα. Mονο Samsung έχει σοβαρή υποστήριξη.
Μιλαω να το έχεις σαν βασική συσκευή. Όχι να μου έχεις δέκα τηλέφωνα οπότε να μη σε πειράζει να το στείλεις κάνα δυο μήνες πήγαινε έλα για service.
Εγω δεν δέχομαι ούτε δύο μέρες να αφήσω το τηλέφωνο για service.
Προφανώς το vivo και όλα τα sub-china brands δεν μπορεί να είναι μοναδικά τηλέφωνα στην ελλαδα. Ούτε καν το Google pixel. Ότι και να λέμε.

Δεν χρειάζεται να πας σε vivo κλπ...τα Xiaomi έχουν τρομερή ποιότητα φώτο , προσωπικά έχω παρατήσει πια τη Fuji xt5,εκτός ελαχιστων περιπτώσεων σε πολύ μεγάλα εστιακά μηκη.
Ή για όταν θέλω απλά να βγω να τραβήξω μερικές φωτό με το EVF.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Sent from my 24030PN60G using Tapatalk

Το έχουμε κάνει Τάσο, και όσοι έχουμε καλο κινητό πια έχουμε καταλήξει.
Προσωπικά μέχρι τα 120mm έχω το κινητό σαν βασικό εργαλείο, και τη μηχανή πια μόνο για μεγάλα εστιακά μήκη ή πολύ δύσκολες περιπτώσεις, που πια είναι σπάνιες .

Δεν χρειάζεται να πας σε vivo κλπ...τα Xiaomi έχουν τρομερή ποιότητα φώτο , προσωπικά έχω παρατήσει πια τη Fuji xt5,εκτός ελαχιστων περιπτώσεων σε πολύ μεγάλα εστιακά μηκη.
Ή για όταν θέλω απλά να βγω να τραβήξω μερικές φωτό με το EVF.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Μα τα έχουμε πει, τα εχουμε γράψει, έχουμε δει βίντεο, συγκρίσεις κλπ…μέχρι 120mm ένα καλό φωτογραφικό κινητό δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από οποιαδήποτε φωτογραφική μηχανή….απλα και ξεκάθαρα…από εκεί και πέρα ο καθένας αν δεν θέλει να το δει αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι…

Εκεί που οι μηχανές υπερέχουν είναι όπως είπες σε μεγάλα εστίαση μήκη κι αν έχεις ακριβούς εξειδικευμένους φακούς..

Προσωπικά την μηχανή την έχω για την όλη εμπειρία χρήσης και την απόλαυση που σου δίνει κατά την διάρκεια της φωτογραφικής…για τα αρχεία που παίρνω μάλλον προτιμώ του κινητού.

Δεν προσπαθούμε να πείσουμε κανέναν...είμαστε όλοι μεγάλα παιδιά άλλωστε.

Απλά λέμε τις εντυπώσεις μας.

Απλά οι εντυπώσεις μας δεν αρέσουν σε πολλούς..και ο λόγος είναι απλός…οι άνθρωποι έχουμε την τάση να μειώνουμε, απορρίπτουμε και να κοιτάμε με δυσπιστία κάθε τι νέο που ανατρέπει τις ισορροπίες, τα πιστεύω μας και τα πράγματα που θεωρούμε δεδομένα….με λίγα λόγια το μυαλό μας δεν μπορεί και δεν θέλει να δεχτεί πως το μέλλον της φωτογραφίας είναι τα κινητά και το ΑΙ και ότι πλέον τα κινητά φωτογραφικά και σε βίντεο κοιτάνε στα μάτια παραδοσιακές μηχανές κάθε κόστους….. τα ίδια γινόταν όταν βγήκαν οι πρώτες Dslr και αργότερα οι mirrorless, είχα διαβάσει και ακούσει ασύλληπτα πράγματα ακόμα και από επαγγελματίες που απέρριπταν και ειρωνευόντουσαν τις τότε νέες τεχνολογίες που άλλαζαν το παιχνίδι.

• Like
Reactions: tiniakos