Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Απ όλα αυτά μόνο με το ρυγχοσπερμα θα κάνεις δουλειά και μόνο με βαριά χωματα(Απ τον κήπο,καφετια)
Ο διαλύτη της πίστας με τα χρόνια θα έχει εξαφανιστεί.
Καλή λύση για εκεί,οι τουγιες.

Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Στην τετράγωνη γλάστρα το γιασεμί αριστερά είναι 4 χρονών ! στο κέντρο αφού απέτυχε το ρυγχόσπερμα είχα για δύο χρόνια καλλιστήμονα ο οποίος ξεράθηκε , στην μακρόστενη η πικροδάφνη στον τρίτο χρόνο (την είχα αγοράσει περίπου 60 εκ και είναι τώρα 90 εκ.) . Αγανάκτησα και έβαλα ψεύτικο αναρριχόμενο σήμερα . Δέκα χρόνια άκαρπες προσπάθειες για φυσικό φράκτη . Δοκίμασα διάφορα χώματα , κομπλεζάλ πιο παλιά και τα τελευταία δύο χρόνια 20-20-20 , τρεις φορές νέα γιασεμιά, το αποτέλεσμα φαίνεται , ούτε πικροδάφνη (την έβαλα θεωρώντας την ανθεκτική) δεν αναπτύσσεται.
Τις γλάστρες τις έκανα ο ίδιος βάφοντας το εσωτερικό με πίσσα διαλυμένη σε βενζίνη , μήπως σκέφτομαι φταίει αυτό ? Ότι φυτέψω τον πρώτο και δεύτερο χρόνο αναπτύσσεται ραγδαία και μετά ασθενεί . Έκανα την σκέψη μήπως μεγαλώνοντας οι ρίζες ακουμπάνε στην μόνωση της γάστρας και αρρωσταίνουν ?

Κώστα επειδή δέν βλέπω εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος,τα πότιζες σε τακτά διαστήματα ειδικά τα καλοκαίρια ?
Επισης ο χώρος έχει ήλιο η είναι σε σκιερό μέρος ? καί άν έχει ήλιο πόσες ώρες έχει ηλιοφάνεια τήν ημέρα ?
Οταν άδειαζες όλο τό χώμα γιά να βάλεις καινούργιο,παρατήρησες άν τό παλαιό χώμα έχει μέσα σκουλήκια ?
Οι ζαρντινιέρα καί η γλάστρα έχουν καλή αποστράγγιση τού νερού ?
Tι προσανατολισμό έχει η βεράντα,είναι βόρεια το πιάνει πολύ ο βοριάς καί τό κρύο ?

Απάντησε μου στα παραπάνω,γιά να δούμε τί μπορείς να βάλεις στό σημείο αυτό τής βεράντας πού να αντέχει.

Καλημέρα , πότισμα μέρα παρά μέρα , ίσα να βγαίνει το ξυλαράκι (ένα σαν καλαμάκι που το κάρφωνα στην γλάστρα) ελαφρώς νωπό, δοκίμασα και πιο αραιά και κάθε μέρα , οι αλλαγές πάντα μετά από βάλσιμο νέου φυτού λόγω απώλειας του προηγούμενου.

Ο ήλιος τα βλέπει από 08:00 - 10:00 μετά επειδή είναι ψηλά τα καλύπτει η τέντα , την οποία κτυπά ο ήλιος μέχρι το απόγευμα.

Σκουλίκια δεν , σε κάποια φάση 3ο- 4ο χρόνο πέταξα όλο το χώμα αντικαθιστώντας το με χώμα από κτήμα μετά από απολύμανση για σκουλίκια κλπ. (Πολύ δουλειά).
Αποτυχία πάλι. Τώρα το χώμα είναι από φυτώριο και super market , μίξη αρκετών ειδών , μέχρι και ένα που έγραφε κάτι για φύκια θυμάμαι, έτσι για να ξέρω πως υπάρχουν συστατικά.

Αποστράγγιση αρκετή αφού έχει κενά κάτω στα ενώματα , κάποια στιγμή έβαλα και γεωύφασμα μήπως πρέπει να κρατάει λίγο.
Το χειμώνα όμως έκανα και ένα μήνα να ποτίσω , ξεχνάω γιατί δεν βγαίνω μπαλκόνι.

Το μπαλκόνι κοιτάζει ΝΑ .

Αν δεν είχα και στην άλλη μεριά μια ακόμη γλάστρα που την βλέπει ο ήλιος (λόγω τέντας πάντα) 13:00-16:00 , θα έλεγα πως τα ρίχνει κάτι ο γείτονας (να με συγχωρέσει ο Θεός). Τέτοια απογοήτευση.

Εάν προσέξεις το γιασεμί έχει κτυπήσει νέα φύλλα (άρα φαντάζομαι συστατικά υπάρχουν), ε λοιπόν μετά από ένα μήνα θα αρχίσουν να στεγνώνουν .
Ο καλλιστήμονας αγοράστηκε 50εκ. και στον τρίτο χρόνο σχεδόν ενάμιση μέτρο και πάχος όσο η τετράγωνη γλάστρα άρχισε να στεγνώνει. Έδειξε κόπωση Ιούνιο και Νοέμβριο τέλος.

Τόσα χρόνια έτσι , λυπάμαι που το βλέπω.
d2737c5334970b0f387ca2e2f667e054.jpg

Αν πετά νέα βλαστάρια το πρόβλημα ίσως να μην είναι κάτω. Βέβαια ο ήλιος είναι λίγος αλλά για να πετά νέα βλάστηση δουλεύει. Μήπως είναι ακάρεα που κάνουν την δουλειά; Με το που εμφανιστεί σύμπτωμα στείλε φωτο τα φύλλα από κοντά και από την κάτω πλευρά.

Στάλθηκε από το Redmi Note 7 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί , πήγαινα σε γεωπόνο με δείγμα και μου έδινε φάρμακο , το πρόβλημα είναι πως στεγνώνουν τα φύλλα και αν αρχίσει αυτό δεν σταματά. Αρχίζει πάντα από την μύτη των φύλλων. Ένας γεωπόνος μου είπε απότιστο , άλλος πως από πολύ νερό μπορεί να σάπισαν οι ρίζες ,αυτό όμως εάν συνέβη γιατί την επόμενη σεζόν ξαναχτυπά πχ το γιασεμί της φωτογραφίας , το οποίο πέρυσι ήταν διπλό αλλά τον Οκτώβριο είχαν πέσει όλα τα φύλλα.

Aπό ότι βλέπω προσεκτικά καί από ότι λές Κώστα,τό συμπέρασμα πού βγάζω είναι

1) Οτι δέν έχουν τήν απαραίτητη ηλιοφάνεια πού πρέπει να έχουν τα φυτά πού βάζεις,μόνο 2 ώρες ήλιο τό πρωί,καί μετα μιά αντηλιά κάτω από τήν τέντα τά φυτά δέν είναι εύρωστα όπως πρέπει,παράδειγμα οι πικροδάφνες πού έχουν πάρει κλίση δεξιά κατα εκεί πού είναι τό φώς του ήλιου.

2) Το Γιασεμί πού λές είναι τό γνωστό Φούλι από ότι μπορώ να διακρίνω,εκτός από κάποια σημάδια πού κάνουν τα ακάρεα στίς ξερές κορυφές,βλέπω ότι έχει τροφοπενία σιδήρου,γιατί τα φύλλα είναι κίτρινα.

Προτάσεις

Ανέβασε τήν τέντα γιά ένα μήνα να δείς άν παρατηρήσεις αισθητή βελτίωση,ο προσανατολισμός είναι ιδανικός γιά να γίνουν τα πάντα,αλλά αυτή η αντηλιά από τήν τέντα νομίζω δημιουργεί από κάτω εκτός από την σκιά,καί ένα ιδιόρρυθμο μικροκλίμα στήν βεράντα πού δέν αναπτύσονται σωστά τά φυτά,πού θέλουν άμεση ηλιακή ακτινοβολία.
Επίσης να πάρεις χηλικό σίδηρο καί να κάνεις ριζοπότισμα μέ νερό στό Φούλι,τήν αναλογία θά στήν πεί ο γεοπόνος ανάλογα τό σκέυασμα πού έχει στό κατάστημα.

Αν δέν θέλεις να έχεις ανεβασμένη τήν τέντα θα σου προτείνω να τά ξυλώσεις όλα τα υπάρχων φυτά πού έχεις και να βάλεις φυτά πού να μήν έχουν ανάγκη άμεση ηλιακή ακτινοβολία,όπως "Λουσίντουμ" καί "Σεφλέρα"

Τό πότισμα δέν είναι πανάκεια κάθε 2 μέρες π.χ γιατί παίζουν ρόλο πολλοί λόγοι,άνεμος-θερμοκρασία-υγρασία-ηλιοφάνεια.
Το καλύτερο είναι να βαζεις το χερι σου στό χώμα και να βλεπεις αν ειναι υγρό το χώμα πρίν ποτίσεις.
Απο αναλογίες λιπασμάτων πιστεύω να κάνεις σωστή δοσολογιά καί τήν σωστή εποχή ότι σού έχει πεί ο γεωπόνος,μήπως τόν Οκτώβρη πού έπεσαν τα φύλα στό φούλι είχες υπερδοσολογία λιπάσματος ?
Το χώμα τό έχεις αλλάξει είπες καί από ότι βλέπω γιά να βγαίνουν καί χορταράκια,μιά χαρά είναι τό χώμα.
Η βενζίνη με τα χρονια θα εχει εξατμιστή δέν νομίζω ότι παίζει ρόλο

Γιά μένα είναι ότι δεν υπάρχει η σωστή άμεση ηλιακή ακτινοβολία γιά ώρες επάνω στα φυτα γιαυτό τόν λόγο είναι "κατσιασμένα" καί δέν αναπτύσσονται

Αυτό μου λέτε τι είναι;
Το φυτό είναι αβοκάντο, το είχα κάτω απ´ την πέργκολα και φυτοζωούσε. Μόλις το έβγαλα στον ήλιο πέταξε βλαδτάρια που μεγαλώνουν και πολύ γρήγορα.
Αυτές οι τρύπες όμως στα βλασταράκια τι είναι; Τι το τρώει;
Κι αυτή η σκουριά στα φύλλα;
Τι χρειάζεται να του κάνω;

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    141.9 KB · Views: 115
  • image.jpg
    image.jpg
    128.5 KB · Views: 116

Αυτό μου λέτε τι είναι;
Το φυτό είναι αβοκάντο, το είχα κάτω απ´ την πέργκολα και φυτοζωούσε. Μόλις το έβγαλα στον ήλιο πέταξε βλαδτάρια που μεγαλώνουν και πολύ γρήγορα.
Αυτές οι τρύπες όμως στα βλασταράκια τι είναι; Τι το τρώει;
Κι αυτή η σκουριά στα φύλλα;
Τι χρειάζεται να του κάνω;

Η σκουριά πού λές στά φύλλα Ανθράκωση είναι Μπάμπη,είναι ένας μύκητας,χρειάζεται μυκητοκτόνο,άν έχεις χαλκό κάνε του ένα ψέκασμα.
Οι τρύπες είναι η απο σαλιγκάρι,η κάμπια,η ακρίδα,εκεί παρατηρείς προσεκτικά από κάτω τα φύλλα καί τα βλαστάρια άν έχουν μικρές κάμπιες,καί άν ναί εντομοκτόνο,άν υπάρχουν σαλιγκάρια πού αυτά θα τα δείς το βράδυ μέ φακό,σαλιγκαροκτόνο.

ΟΚ Μήτσο... Ράντισμα με βορδιγάλειο, έ;
Θα πάω να ψωνίσω.
Ά, και κάτι άλλο... Αυτό το φυτό πως επικονιάζετσι; Χρειάζεται και δεύτερη αβακαντιά;

ΟΚ Μήτσο... Ράντισμα με βορδιγάλειο, έ;
Θα πάω να ψωνίσω.
Ά, και κάτι άλλο... Αυτό το φυτό πως επικονιάζετσι; Χρειάζεται και δεύτερη αβακαντιά;

Αν δέν βρείς χαλκό,βάλε βορδιγάλειο πολτό
Ναί για να γίνει ο επικονιασμός μέ τίς μέλισσες,χρειάζεται καί δεύτερο φυτό αβοκάντο.

Δημήτρη ευχαριστώ, το σήκωμα της τέντας αδύνατο λόγω λεπτών κουρτινών, το λουσίντουμ είχε την ίδια τύχη, άρα θα δοκιμάσω σεφλέρα και σίδηρο.

Επίσης παρακαλώ να μου πείτε τι είναι αυτό στα φύλλα και τι πρέπει να κάνω, σας παραθέτω και το οπλοστάσιο...
98457054b47a038a70b55e699a754d33.jpg
92e85f4c7f48d18a2faf314efb7b2a8e.jpg

Κοκκοειδη. Το χλωροπυριφως κάνει. Αν και απαγορεύτηκε από φέτος.

Επίσης παρακαλώ να μου πείτε τι είναι αυτό στα φύλλα και τι πρέπει να κάνω, σας παραθέτω και το οπλοστάσιο... [/IMG]

Kοκοειδή η κατά το κοινός λεγόμενο ψώρα
Εκτός από τό chlorpyrifos,κάνει καί τό Sharimida καθώς καί τό Μyclofil,ναί μπορείς να ρίξεις σέ όλα καί προληπτικά άν δέν έχουν κάτι.

Μπαμπη, το ιδιο φυτο (αβοκαντο) το ιδιο προβλημα εχουμε με το φαγωμα των φυλων, πριν 4 μερες ψακασα πολυ ελαφρα με decis και μαλλον σταματησε το φαγωμα. Δεν ειχα διακρινει κατι κατω απο τα φυλλα.

Kosmous η πικροδαφνη θελει μονιμο ηλιο και παρολα αυτα μεγαλωνει πολυ αργα. Για τα υπολοιπα, μαλλον, το προβλημα σου ειναι η αποστραγγιση και ο ηλιος.

Το μυκλοφιλ είναι μυκλομπουτανιλ. Γενοσημο του συστειν. Δεν κάνει. Είναι για την θειαφασθενεια αλλά μπορείς να το βάλεις μαζί για προστασία από το ωίδιο.

Αποστράγγιση εννοείς καλύτερη ? Διότι εάν ρίξω παραπάνω νερό τρέχει από κάτω .
Σε φίλο είδα σήμερα πικροδάφνη 1,5 μέτρο και πάχος 2-3 εκ μονό κορμό όμως που έγινε έτσι από πρόπερσι σε σκιερό μέρος , εκτός και αν υπάρχει άλλη ποικιλία που φεύγει ψηλά .
Στην άλλη πλευρά την πικροδάφνη την βλέπει όλο το μεσημέρι και μεγάλωσε λίγο παραπάνω αλλά πάλι φαίνεται καχεκτικιά και ακόμη δεν κτύπησε νέο φύλλο φέτος..
df97f286e2dfef1808c763197620e941.jpg

Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Το μυκλοφιλ είναι μυκλομπουτανιλ. Γενοσημο του συστειν. Δεν κάνει. Είναι για την θειαφασθενεια αλλά μπορείς να το βάλεις μαζί για προστασία από το ωίδιο.

Εννοείς μαζί με το sharimida ή το mykrofil ?