Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Εχω καποιες ενστασεις στα μεταλλαγμενα, για τα οποια δεν ειμαι πεισμενος ποσο κακο κανουν στην πραγματικοτητα, αλλα σε γενικες γραμμες ειναι σιγουρο οτι η αδιανοητη εντατικοποιηση της παραγωγης (με τη συνακολουθη πτωση των τιμων) εχει και το αναλογο τιμημα.

Και εγώ εδώ λίγο ζορίζομαι.
Μεταλλαγμένοι είμαστε και εμείς. Είναι μηχανισμός της φύσης για εξέλιξη.
Και εγώ όταν κρατάω σπόρο κρατάω απο τα καλύτερα μεταλλαγμένα του κήπου μου (αυτά με τα καλύτερα χαρακτηριστικά)!

Τώρα μεταλλαγμένα λαχανικά νομίζω δεν κυκλοφορούν γιατί θα έπρεπε να έχουν ταμπέλα και κανείς δε θα τα προτιμούσε!
https://www.mydiatrofi.gr/trofi/asfaleia-trofimon/metallagmena-trofima-osa-prepei-na-gnorizete

Στις ζωοτροφές όταν υπάρχουν το αναγράφει η ταμπέλα.

Δυστυχώς δεν γίνεται να τρώμε όλοι βιολογικά τρόφιμα. Η τιμή είναι ένας παράγοντας που καθορίζει ποιός θα φάει και ποιός όχι.
Έτσι λειτουργεί αυτός ο πλανήτης δυστυχώς σε όλους τους τομείς.

Κυρ, ωραια θα ηταν, αλλα πρακτικα αδυνατο, για παρα πολλους λογους.
Παρεμπιπτοντως, και μονος σου να τα βαλεις, αν δεν ψεκαζεις (ok, με πιο ηπια φαρμακα) το 90% της παραγωγης θα χανεται, ειδικα σε περιοχες που εχουν κορεσθει με φαρμακα, με αποτελεσμα τα παθογονα να κανουν παρτυ.
Οσο αφορα στα μεταλλαγμενα, ειναι ΠΟΛΥ μεγαλη κουβεντα και θελει ειδικες γνωσεις.
Σα λεξη γεννα βεβαιως αποκρουστικους συνειρμους, αλλα τα πραγματα (ισως) δεν ειναι ακριβως ετσι στην πραγματικοτητα.
Και, κατα πασα πιθανοτητα, δεν ειναι ασπρο-μαυρο.

μαστροχαλαστη μου ναι το κοστος ειναι το βασικο θεμα αλλά οχι, μια οικογενεια μινιμουμ την κοβω να θελει μονο κανα 1500 το χρονο παραπανω. ισως 2000
ενταξει μπορει και οσα λες βεβαια, αν τρωει καθε τρεις και λιγο βιολογικα κρεατα ή ψαρια. αλλα μιλωντας για οπωρολαχανικα κλπ μπορει και λιγοτερο. ενα λιτρο βιολογικο γαλα εχει 2.20 οταν το απλο εχει 1.20
δεν ειναι τρελες οι διαφορες τιμων.
ρυζι? οκ διπλη τιμη κι εκει, αλλά ποιος ξερει τι σου πετανε μεσα οι κινεζοι, οταν ειναι γνωστο οτι στα ζωα τους δινουν τα ισχυροτερα νοσοκομειακα αντιβιοτικα που υπαρχουν? ολα σχεδον τα ρυζια και οι ξηροι καρποι της ελλαδας απο κινα ερχονται. τα οσπρια ως επι των πλειστων απο νοτια αμερικη αλλά και κινα

ασε και οι γευσεις. εγω δεν ετρωγα γιαουρτι. φαε το βιολογικο κατσικισιο της "τεμπη" και πες μου. καμια σχεση με τα απλα. για να μην πω για σαλατες και τετοια

η δικια μου εχει πελατες, ευκαταστατοι βεβαια οι περισσοτεροι, που δεν ρωτανε ποσο κανει. συνηθως καποιοι γιατροι, δικηγοροι, πρωην καρκινοπαθεις που εχουν μια σχετικη ανεση, καποιοι ψαγμενοι, και καποιοι μεροκαματιαρηδες αλβανοι!
οσο και αν φαινεται παραξενο, πολλοι αλβανοι επειδη δουλευαν χωραφια και ξερουν τι βαζουν οι δικοι μας μεσα, (εχουν χασει και κανα αφεντικο απο καρκινο), ιδιαιτερα στα αυγα και στα γαλατα και στα ζαρζαβατικα βεβαια, τρωνε βιολογικα. περισσοτερο αυτοι που εχουν παιδια!
και το παραξενο ειναι οτι ενω τρωνε συνηθως βρωμικο κρεας εξω, στα οπωροκηπευτικα προσεχουν.

δυστυχως οι περισσοτεροι δικοι μας μεροκαματιαρηδες αλλα και μεσαιοι, κοιμουνται "υπνο του δικαιου" ακομα.
ακομα και αυτοι που περασαν απο καποια μορφη καρκινου, δεν το πολυψαχνουν, αρκετοι ειναι ομως που "ξυπνησαν" απο ενα τετοιο γεγονος που ετυχε στους ιδιους ή σε καποιον δικο τους.

τωρα για τα μεταλλαγμενα, ακομα δεν εχουμε σαφεις αποδειξεις (αλλωστε αφηνουν οι μεγαλοι να υπαρχουν?), ενδειξεις ομως πολλες.
γινεσαι οτι τρως. αν τρως κατι αφυσικο οπως τα μεταλλαγμενα, τοτε πως αντιδρα το σωμα σου?

τελευταια ανακαλυπτουν οτι οι βιταμινες κλπ συμπληρωματα διατροφης, δεν κανουν και πολλα και ομως το θεμα θαβεται γιατι απο πισω υπαρχουν τζιροι δισεκατομμυριων
και αυτο γιατι το σωμα δεν τα αναγνωριζει και δεν τα μεταβολιζει σωστα. εχουν γραφτει πολλα αρθρα πανω σε αυτο. καπου διαβαζα οτι μονο το 2-5% των ουσιων των συμπληρωματων διατροφης αποροφονται απο τον οργανισμο. δεν ξερω κατα ποσο αληθευει. δεν ειμαι διατροφολογος ή γιατρος
δεν θα μπερδευτει με τα μεταλλαγμενα? πολλοι ειναι αυτοι που κρουουν τον κωδωνα του κινδυνου για το θεμα των μεταλλαγμενων και τα συνδεουν με καρκινους κλπ

ενταξει, μονο με το γαλα μια οικογενεια με δυο παιδια μπορει να θελει 30-50 ευρω παραπανω το μηνα. αν βαλεις και τα υπολοιπα μπορει να θελει και 100-150 ευρω παραπανω το μηνα.
το καλο εδω στην επαρχια ειναι οτι συνηθως βρισκουμε απο φιλους ή γνωστους πολυ αγνοτερα προιοντα απο αυτα που φτανουν στα μεγαλα αστικα κεντρα και τα σουπερμαρκετ.
αλλά τουλαχιστον μπορει καποιος και σε αστικο κεντρο να ζει, επιλεκτικα να αποφυγει τις στραβες - χοντραδες
οκ, δεν εχουν ολοι για βιολογικο γαλα, αλλά βρε παιδια, πατατες, καροτα και γενικα οτι ειναι υπογειο, ντοματες-μαρουλια, φραουλες (απο τα πλεον κακα σε χημικα φρουτα), δεν ειναι καποιο τρελο κοστος για να προστατευτουμε αγοραζοντας βιολογικα ή κατι-σαν-βιολογικα τουλαχιστον.

μπορει να μην ειμαστε απολυτα σιγουροι αν δεν τα καλλιεργουμε οι ιδιοι, αλλά μειωνουμε τις πιθανοτητες. οπως μπορεις να παθεις τροχαιο αλλά αν εχει καλο αμαξι μπορει να μειωσεις τις πιθανοτητες τραυματισμου, ετσι και πολυ περισσοτερο η διατροφη. λαθος διατροφη, λαθος πρωτη υλη, ειναι θεμα τυχης το ποτε θα σκασει το προβλημα.

τελος παντων ελπιζω να μην σας στενοχωρησα, αλλα στο θρεντ αυτο επειδη γραφουν ανθρωποι που εχουν κηπο ή χωραφια περισσοτερο απο αλλους, ειναι καλο να θυμομαστε να βαζουμε αν εχουμε το χωρο και κανα ζαρζαβατικο και ας παιδευτουμε λιγο, και ας μας στοιχισει παραπανω απο το να το αγορασουμε ετοιμο :)

Για να σας σφραγίσω το στόμα, να σας πω και το εξης:
Ο χαλκός που ρίχνετε, ο άκακος χαλκός της αμπελοχαλκίνης και η γαλαζόπετρα που λέμε, δεν είναι τόσο άκακος.
Η ΕΕ προσπαθεί να τον καταργήσει σαν βαρύ μέταλλο. Το οποίο κάθετε στον οργανισμό του ανθρώπου και τον επιβαρύνει. Είναι ο χαλκός ο άκακος που ρίχνουμε στα περιβόλια για να βγει η παραγωγή χωρίς φυτοφάρμακα. Διαλέχτε.
ύ
Από την άλλη να σας πω ότι όταν ψωνίζετε φρούτο και λαχανικό με ετικέτα με τον κωδικό αριθμό παραγωγού διατρέχετε τον μικρότερο κίνδυνο.
Σε αναλύσεις σταφυλιών οι συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων είναι τόσες όσες μπορούν να φύγουν με ενα απλό τρεχούμενο νερό, γιατί σις αναλύσεις δεν τα πλένουν. Απο εκεί και πέρα το φρούτο σου θα είναι καθαρό, περισσότερο καθαρό απο εσένα που θα ραντίζεις χωρίς ή ελάχιστα μέσα προστασίας.

Τώρα τα περί ψόφιων ψαριών και άλλα τινά, κάποιοι δεν ξέρουν την συμβίωση ζωντανών ψαριών και την λίπανσή των λαχανικών( aquaphonics) με τα κόπρανά τους. Και όσοι δεν θέλουν να ξέρουν από κόπρανα, να μυρίσουν βιολογικά λιπάσματα.

παιδια μην μπερδευετε τα υβριδια με τα μεταλλαγμενα
ειναι αλλο πραγμα
εμεις δεν ειμαστε μεταλλαγμενοι. "υβριδια εξελιξης" μπορει
για παραδειγμα η βιομηχανικη ντοματα που βλεπεις , επειδη ειναι μεταλλαγμενη, δεν ειναι ντοματα. εχει μονο τη μορφη ντοματας.
το dna της εχει γονιδια απο σκορπιο και κατσαριδα συνηθως. τα γονιδια εκεινα που επιτρεπουν στο σκορπιο να αντεχει στην ελλειψη νερου και το ηλιο. απο κατσαριδα το να επιβιωνει με ελαχιστη τροφη
αυτα ειναι μπλεγμενα μεσα στα γονιδια της ντοματας.
το υβριδιο ειναι αλλο. ειναι δυο (συνηθως) παρεμφερει ειδη στα οποια δεν εχουμε μεταλλαξη σε επιπεδο γονιδιων

για παραδειγμα ολα τα καρπουζια που τρωμε ειναι κολοκυθοκάρπουζα. το υβριδιο χανει κατι (για παραδειγμα το αρωμα και τη γευση) αλλά κερδιζει αλλου. (μεγεθος, αντοχη φλοιου, πρωιμοτητα κλπ)
ειναι μια φυσικα αποδεκτη διεργασια, ενα "κεντρωμα"

το μεταλλαγμενο ομως ειναι κατι τελειως διαφορετικο.
τωρα, το τι λεει το υπουργειο και οι ασχετοι συνηθως δημοσιογραφοι, ποσως ενδιαφερει
πριν 30 χρονια στον καμπο επεσε νεα αρρωστια στη βιομηχανικη ντοματα που δεν ηξεραν τι ειναι
εκει που οι ντοματες ησαν πρασινες πρωτου αρχισουν να κοκκινιζουν, πεθαιναν και σαπιζαν!
χαθηκαν τρελα λεφτα. την ονομασαν "αρρωστια" γιατι δεν ειχε ονομα
την επομενη χρονια 3-4 μεγαλοι καλλιεργητες ησαν οι μονοι που παρεδωσαν στα εργοστασια ντοματα. τρελες παραγωγες σε τρελη τιμη
την μεθεπομενη ειχαν ολοι την ιδια ντοματα η οποια δεν αρρωσταινε. οποιος δεν ειχε την καινουρια, οπως και τα προηγουμενα χρονια ηταν χαμενος. μονο η νεα αντεχε και δεν αρρωσταινε.
πολλα λεφτα οι πολλοι
την αμεσως επομενη χρονια οι γερμανοι που ησαν οι βασικοι απορροφητες των εργοστασιων ντοματας του καμπου επαψαν να δεχονται γιατι λεει ησαν ολες οι ντοματες μεταλλαγμενες και η ε.ε. δεν επετρεπε τετοιες καλλιεργειες
κλαμα ο κοσμος. ευτυχως απορροφησε η μεση ανατολη αρκετα. την επομενη χρονια τα εργοστασια δεν λειτουργησαν καθως η νεα απαγορευοταν και η παλια αρρωσταινε

ομως, την αμεσως επομενη χρονια οι γερμανοι και αλλοι ειχαν αγορασει τα εργοστασια ειτε αμεσα ειτε εμμεσα και δεχονταν ολη τη παραγωγη. η οποια ηταν μονο η νεα ντοματα! ;)

πολλοι θα πουν οτι αυτα δεν γινονται, δεν υπαρχουν μεταλλαγμενα στην ελλαδα.
εγω απλα θα γελασω και θα συνεχισω να τρωω βιολογικα
καλα να περναμε!

Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Μα και τα βιολογικα δεν ξερουμε αν ειναι οντως βιολογικα δεν λεγαμε πριν????

ναι , δυσκολα εισαι απολυτως σιγουρος. ομως ειναι καλυτερα να τρως μια πατατα απο πιστοποιημενο βιοκαλλιεργητη και ας ειναι τα χωραφια του αναμεσα σε χωραφια κλασικης καλλιεργειας, παρα τα χημικα απευθειας. τωρα, για κομπινες που γινονται, οκ ομως συνηθως ο κυκλος των ανθρωπων που πουλανε βιολογικα, γνωριζουν. επιπλεον και οι τιμες δειχνουν το τι γινεται

Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

παιδια μην μπερδευετε τα υβριδια με τα μεταλλαγμενα
ειναι αλλο πραγμα
εμεις δεν ειμαστε μεταλλαγμενοι. "υβριδια εξελιξης" μπορει

βιολογία 3ης λυκείου
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C112/52/390,1509/

τα "μπορεί κακά για την υγεία μας" μεταλλαγμένα ας τα πούμε γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
https://el.wikipedia.org/wiki/Γενετικά_τροποποιημένα_τρόφιμα

Ο χαλκός όντως έχει πολλές μέρες για συγκομιδή και τελικά έμεινα στο θειάφι. Ότι δε σώζεται πάει για πέταμα!

Τέλος, εμπιστεύομαι χίλιες φορές περισσότερο τα λαχανικά τού σούπερ μάρκετ (ακόμα και τα μή βιολογικά, βλ. λινκ παρακάτω ) απο μία σακούλα ενός συγχωριανού...

https://www.xalkiadakis.gr/el/ecert

Η τιμή αυξημένη θα ειναι ετσι και αλλιώς, εγω όμως πως θα ξέρω αν ειναι βιολογική η όχι????

Ο μόνος τρόπος να είσαι σίγουρος ειναι να τα παράγεις.

Αν βλέπεις τον ίδιο παραγωγό για μεγάλο διάστημα στο ράφι των βιολογικών, τότε μάλλον κάτι κάνει σωστά και γλυτώνει τον έλεγχο! :)
Στην τελική έχεις λιγότερες πιθανότητες να φάς φυτοφάρμακα.

Προσωπικά προτιμώ τις λιγότερες πιθανότητες εδώ και 15 χρόνια. Θα σας πώ μετά απο 30-40-50 χρόνια αν έχω καταφέρει κάτι :p

Φιλε Nicolas εχεις μπερδεψει πολλα πραγματα ... δεν μπορεσα να σε παρακολουθησω μεχρι το τελος
Για το χρωμιο τσουβαλιαζεις την Αττικη μαζι με τον προβληματικο καμπο της Βοιωτιας που αρδευεται απο τον Ασωπο.
Γραφεις για νεκρα ψαρια στην υδροπονια που και να γινοταν αυτο σκεψου τι περιεχει το κομποστ και η κοπρια.
Μη πιστευεις οτι μπορει να σου πει γενικευμενα ενας παραγωγος βιολογικων. Υπαρχουν πολλοι καλοι συμβατικοι παραγωγοι υπαρχουν ομως και κακοι βιολογικοι!

Το μεγαλο προβλημα ειναι η λαθος εκπαιδευση του καταναλωτη που εχει προελθει απο τα σουπερ μαρκετ. δηλαδη, ο καταναλωτης αγοραζει ενα προιον βασει εμφανισης. π.χ. το σουπερ μαρκετ θελει μαρουλια με ανοιχτη καρδια ωστε να ελεγξει μηπως εχει προσβληθει απο μελιγκρα, ελα ομως που το μαρουλι με κλειστη καρδια ειναι το ωριμο και το πιο νοστιμο! Επισης το σουπερ μαρκετ θελει μαρουλια με ομορφα φυλλα και δεν τους ενδιαφερει η γευση και η ποιοτητα. Υπαρχουν ομως και ορισμενα σουπερ μαρκετ που κανουν αναλυσεις των προιοντων.
Οταν βλεπεις προιοντα αραδιασμενα σε παγκο χωρις κωδικο παραγωγου στριψε. Βεβαια πρεπει να ξερουμε και καποια πραγματα ... μου εχει τυχει να παω στη λαικη για πορτοκαλια σε παγκο παραγωγου και ολα τα πορτοκαλια να εχουν χαλκο, οταν τον ρωτησα (κανοντας τον ανηξερο) τι ειναι αυτο, μου δικαιολογηθηκε πως ειναι σκονη χωμα κλπ. τα μπινελικια που του εριξα δεν περιγραφονται ... ωστοσο ο κοσμος τα αγοραζε με τις 5κιλες τσαντες!

Μεγαλη κουβεντα ανοιξαμε (φταιω κι εγω).
Παντως, για τα "μεταλλαγμενα", ή οντως πιο σωστα "γενετικα τροποποιημενα", εχω διαβασει αρκετα και απο αρκετες πηγες. Και ακομα δεν εχω διαμορφωσει (σχετικα) ασφαλη αποψη.
Σιγουρα τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλα οσο τα παρουσιαζουν διαφορες ιστοσελιδες "φυσικης διατροφης" ή "εναντια στην κακια παγκοσμιοποιηση". Και σαφως και οχι οπως τα παρουσιαζουν οι προωθητες τους.
Τα οικονομικα συμφεροντα ειναι μεγαλα (ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ) και πιθανον η αληθεια να ειναι καπου στη μεση.
Οπωσδηποτε, ολη η ιστορια της εξελιξης ειναι ιστορια μεταλλαξεων. Απο την αλλη, βεβαια, καποιες απο αυτες οδηγησαν σε αδιεξοδο και θανατο. Δεν ειναι τοσο ευκολο να γνωριζουμε και να μιλαμε για τις οποιες συνεπειες (ειδικα για τον καρκινο, που ειναι φοβερα περιπλοκος, και ο ιδιος και οι αιτιες του).
Εγω σταματαω εδω, γιατι ηδη, νομιζω, εχουμε ξεφυγει απο τους σκοπους του φορουμ που μας φιλοξενει.

Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Η τιμή αυξημένη θα ειναι ετσι και αλλιώς, εγω όμως πως θα ξέρω αν ειναι βιολογική η όχι????

Ο μόνος τρόπος να είσαι σίγουρος ειναι να τα παράγεις.

σε αντιθεση με τα άλλα μαγαζια-επαγγελματα, στα βιολογικα δεν ψαχνουμε να βρουμε το πιο φτηνο.
ολοι οι μαγαζατορες θελουν να ειναι φτηνοι για να εχουν κινηση. αν δεν ειναι, επειδη οι περισσοτεροι δεν το κανουν για να γινουν πλουσιοι αλλά απο αποψη, τουτο σημαινει οτι δεν μπορουν να κατεβουν πιο κατω.
για παραδειγμα οταν βλεπεις βιολογικη ντοματα στο ΣΜ με 1.5 ευρω, σε ενα μαγαζι βιολογικων 1,4-1,7 τοτε αν την βρεις καπου στα 2-2.20 παρτην. γιατι ο τελευταιος δεν μπορει να κατεβει πιο κατω αν και πολυ θα ηθελε. δεν το κανει γιατι θελει να βγαλει υπερκερδη, το κανει γιατι δεν μπορει διαφορετικα. αφου λοιπον βρεις την ακριβη ντοματα, ζήτα τα χαρτια της πιστοποιησης του παραγωγου. ειναι υποχρεωμενος να στα δωσει ο μαγαζατορας. σημειωσε το ονομα. αν δεν σου δωσει χαρτια, δεν σου πει απο ποιον ειναι κλπ, κατι κρυβει.
κανε το ιδιο και στο φτηνομάγαζο. σιγουρα ο προμηθευτης ειναι αλλος απο του ΣΜ ή του φτηνομαγαζου.

και ο παραγωγος θελει να ειναι φτηνος για να εχει πωλησεις. αν δεν μπορει, τουτο εχει να κανει με το κοστολογιο του. αν ενα λαχανικο του βγαζει ας πουμε 1,5 τονο το στρεμα, το ψευδοβιολογικο (με τα νεα λιπασματα-φαρμακα που δεν ανιχνευοντι) του βγαζει 4 και η κλασικη καλλιεργεια 8, τοτε πως να κατεβει χαμηλα?
κανενας βιοκαλλιεργητης απο οσους ξερω δεν πανε για να βγαλουν υπερκερδη. αν ηθελαν υπερκερδη, θα καλλιεργουσαν κλασικες καλλιεργειες. θελουν να βγαλουν μεν κερδος αλλά με ησυχη συνειδηση. απο μερακι δηλαδη.
οι περισσοτεροι εξ αυτων εχουν περασει καποιο καρκινο οι ιδιοι ή μεσα στην οικογενεια τους. παλι οι περισσοτεροι που ξερω, δεν ειναι μονο αγροτες. αλλοι ειναι δασκαλοι και καθηγητες, αλλοι συνταξιουχοι, αλλοι εργολαβοι, αλλοι επαγγελματιες μαστοροι κλπ. που καταρχην το γουσταρουν αυτο που κανουν, τρωνε οι ιδιοι και τα παιδια τους, και απλα θελουν να συμπληρωσουν στο ηδη υπαρχων εισοδημα τους.
υπαρχουν και κατ'αποκλειστικοτητα αγροτες βεβαια που ειναι συνειδητοποιημενοι.

οπως λεει και ο φιλος πιο πανω, αν καποιος παραγει σταθερα βιολογικα, κατι κανει σωστα και αποφευγει τους ελεγχους

βεβαια παντα υπαρχουν και οι ευκαιριες.
η δικη μου για να παρακινησει εναν καλο βιοκαλλιεργητη να βαλει και ντοματα, επειδη ηξερε οτι δεν θα εβρισκε ευκολα σωστη, εκανε συμφωνια μαζι του οτι θα του παιρνει 100 κιλα τη βδομαδα στο 1.5 ευρω
δεν ειχε υπολογισει ομως την κορονοκριση που εχει δυσκολεψει την αγορα πολυ. ετσι τωρα αντι να τις πουλαει 2 και 2.2 τις δινει 1.5 οσο τις παιρνει για να μην την κοψει αυτος και παθει ζημια και δεν ξαναβαλει ντοματα. οσο δηλαδη τις πουλανε τα μαγαζια τις "πουσαρισμενες". το ιδιο εχω δει να συμβαινει και με φραουλες και με αλλα.
ο βιοκαλλιεργητης βλεπεις δεν εχει περιθωρεια, δεν "παιζει χρηματιστηριο" με περιθωρειο κερδους, πρεπει να ξερει απο πριν ποση ποσοτητα περιπου θα βγαλει και θα απορροφηθει.
και για αυτο συνηθως βαζουν "λιγο απο ολα".σιγουρα θελει ενα ψιλοψαξιμο οσων αφορα τα νωπα φρουτα και ζαρζαβατικα.
αλλά δεν ειναι μονο αυτα, υπαρχουν και εταιριες που φερνουν βιολογικα τυποποιημενα προιοντα, πιστοποιημενα. που κανουν τακτικους ελεγχους στους μικροπρομηθευτες τους και δεν θα παιξουν το ονομα που με κοπο εχτισαν για λιγα ευρω παραπανω.

Φιλε Nicolas εχεις μπερδεψει πολλα πραγματα ... δεν μπορεσα να σε παρακολουθησω μεχρι το τελος
Για το χρωμιο τσουβαλιαζεις την Αττικη μαζι με τον προβληματικο καμπο της Βοιωτιας που αρδευεται απο τον Ασωπο.
Γραφεις για νεκρα ψαρια στην υδροπονια που και να γινοταν αυτο σκεψου τι περιεχει το κομποστ και η κοπρια.
!
ναι τα τσουβαλιαζω γιατι η αττικη εχει σοβαρο προβλημα παντου επειδη εχει παντου εργοστασια που μολυνουν το υπεδαφος και τον υδροφορο οριζοντα. η βοιωτια εχει το προβλημα του ποταμου.
αν επρεπε να διευκρινιζω καθε τι , τοτε το καθε ποστ θα ηταν ακομα μεγαλυτερο.
το προβλημα δεν ειναι τα ψαρια φιλε σωφρον επειδη ψοφουν, που φυσικα εκει μεσα ψοφανε εκτος και αν νομιζεις οτι τα βγαζουν οταν ψοφησουν. λιπασμα γινονται και αυτα αλλα δεν ειναι αυτο το προβλημα. το προβλημα ειναι οτι τα ψαρια αυτα που προερχονται ολα απο ιχθυοκαλλιεργειες ειναι τα πιο μολυσμενα που μπορεις να βρεις, γεματα βαραια μεταλα! σχεδον ολα εχουν καρκινικους ογκους. αυτα τα μεταλλα κλπ ουσιες περνουν αφιλτραριστα στην μεταλλαγμενη ντοματα που θα φας.
εχει καμια σχεση η κοπρια απο το βιολογικο προβατο που βοσκαει χορταρι, με το σαπιο ψαρι το γεματο δηλητηρια που τρεφεται με μεταλλαγμενες ζωοτροφες?
οτι ψαρι μενει και πεθαινει απο τα ιχθυοτροφεια, το πετανε σε καποιες υδροπονιες ή μηπως δεν το ξερει ο φιλος που ελεγε οτι μου βουλωσε το στομα?
ή μηπως δεν ξερουμε οτι τα περισσοτερα ψαρια σημερα εχουν καρκινικους ογκους?

σιγουρα υπαρχουν καλοι και κακοι σε ολα τα επαγγελματα. ουτε το οτι καποιος ειναι βιοκαλλιεργητης τον απαλλασει απο τον ελεγχο και την κριτικη σκεψη.
μυαλο εχουμε, ας το βαλουμε να δουλεψει

Έχεις κάποιο σχετικό άρθρο ή ότι έχεις που να λεει ότι πετάνε ψόφια ψάρια στην υδροπονία, δηλαδή ένα απολύτως ελεγχόμενο περιβάλλον με καθημερινές μετρήσεις και ελέγχους για την σωστή λειτουργία του;

Μήπως εννοείς την ενυδρειοπονία; Μια μίξη δηλαδή της υδροπονίας με την εκτροφή ψαριών; Αλλά εκεί είναι ζωντανα.
Και ναι, υπάρχει καλύτερο λίπασμα από την κοπριά. Ειδικά το κοτοφούσκι, που είναι ότι χειρότερο.
Η κοπριά εκτός του ότι δεν είναι πλήρες λίπασμα, (οργανική ύλη είναι κυρίως) είναι γεμάτο από παθογόνα των ζώων και γεμάτο τσιμπούρια.

Νικολα τα εχεις παρει ολα σβαρνα και ακρη δεν εχεις βγαλει
Τωρα μας επικροτεις και τους δασκαλους και τους συνταξιουχους που παραγουν και τα πουλανε μαυρα ... σε αντιθεση με τον ευσυνειδητο επαγγελματια αγροτη που πληρωνει τα παντα ολα και καθετε πανω στο δαχτυλο ... γιατι εχει ξεσκεπαστο μαγαζι.
Αληθεια ολοι αυτοι οι περιστασιακοι αγροτες διατηρουν βιβλιο ιχνηλασιμοτητας οπωροκηπευτικων? μπα δεν νομιζω!
Πριν γραψεις το επομενο κατεβατο φυτεψε μια ντοματια και οταν φας ντοματες μετα το τριτο δεσιμο ... τα ξαναλεμε.
Εγω, ως μελος οικογενειακης επιχειρησης με πανω απο 70 χρονια στην καλλιεργεια μαρουλιου, πρασινη λολα και μπροκολο, ντοματες δεν τρωω, κι αν φαω σιγουρα δεν θα ειναι σαν να τις εχεις βγαλει απο το photoshop
Η μαγικη εννοια στον αγροτικο τομεα ειναι η ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ