Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Πιστεύω ότι η γεύση της πατάτας και ιδιαιτέρως της τηγανιτής βρίσκεται στην ποικιλία κατά πρώτον, και στο λάδι που τις τηγανίζεις.

αυτό
ούτε καν αν είναι φρέσκια

προτιμώ ακόμα και παλιάς σοδιάς μερικές φορές αφού είναι απο συγκεκριμένο μέρος και συγκεκριμένη ποικιλία

προχτές κάναμε bbq με τον κολλητό και τις ψήσαμε σε τηγάνι σιδερένιο απο τα παλιά που ζυγίζει 2 κιλά στο υγραέριο δίπλα στα κάρβουνα
με ελαιόλαδο βιολογικό δικό μας

ολόφρεσκιες βιολογικές δικής του παραγωγής (σπιτικής) που εκτός απο σκόνη βάκιλλο είχε βάλει και βότανα να διώχνουν τους εχθρούς

ε...προτιμούσα τις πατάτες απο συκώτι, παιδάκια, πασέτες στα κάρβουνα!
τις φάγαμε με τη φλούδα φυσικά!

και εγώ τηγανίζω 1-2 φορές το χρόνο για να φάω πατάτα τηγανιτή!

Μια και λεμε για πατατες:
Μια ζωη τις τηγανιζα (και η μανα μου πριν) σε ελαιολαδο Α ποιοτητας, δικης μας παραγωγης, μια τηγανια και πεταμα.
Συμφωνω σαφως οτι αυτος ειναι ο πιο υγιεινος τροπος.
ΑΛΛΑ: Με καλαμποκελαιο και, ακομα περισσοτερο, με ηλιελαιο, προσωπικα τις βρισκω πιο τραγανες, και με πιο "λεπτη" γευση, που σαφως την προτιμαω.
Γουστα ειναι αυτα, βεβαια.
Ευτυχως, φτιαχνουμε πολυ σπανια τηγανητες στο σπιτι, οποτε για μια στο τοσο, λεω οτι δεν πειραζει και εχω καθιερωσει το ηλιελαιο.

Σαν την Τηγανητή Πατάτα στα ξύλα δεν υπάρχει η γεύση...

Η συγχωρημένη η γιαγιά μου, όποτε της επέτρεπε ο καιρός, όταν πηγαίναμε τα εγγόνια της, και ήμασταν και πολλά, τηγάνιζε τεράστιες ποσότητες πατάτες στα ξύλα... Όποιος έχει φάει μπορεί μόνο να με καταλάβει...

Για λάδι φυσικά ελαιόλαδο, και πάντα το άλλαζε κάθε φορά που τελείωνε τον μαραθώνιο πατάτας για τα εγγόνια

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

αυτό
ούτε καν αν είναι φρέσκια...
και εγώ τηγανίζω 1-2 φορές το χρόνο για να φάω πατάτα τηγανιτή!

εμ γι αυτό τις ευχαριστήθηκες καλύτερα απ το κρέας χα χα χα

Εγώ για το δικό μου γούστο πάντως, έχω βρει την ποικιλία soprano Αχαϊας. γλυκιά, μαλακή και εύγευστη. επαναλαμβάνω για το δικό μου γούστο.

Σαν την Τηγανητή Πατάτα στα ξύλα δεν υπάρχει η γεύση...

Η συγχωρημένη η γιαγιά μου, όποτε της επέτρεπε ο καιρός, όταν πηγαίναμε τα εγγόνια της, και ήμασταν και πολλά, τηγάνιζε τεράστιες ποσότητες πατάτες στα ξύλα... Όποιος έχει φάει μπορεί μόνο να με καταλάβει...

Για λάδι φυσικά ελαιόλαδο, και πάντα το άλλαζε κάθε φορά που τελείωνε τον μαραθώνιο πατάτας για τα εγγόνια

Τι μου λες τώρα.
η γιαγιά μου τις τηγάνιζε στην ''παραστιά'' με τα ξύλα. αξέχαστες γεύσεις. (ελπίζω να ξέρεις τι είναι η παραστιά. Κρητικιά λέξη )

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

εμ γι αυτό τις ευχαριστήθηκες καλύτερα απ το κρέας χα χα χα

Εγώ για το δικό μου γούστο πάντως, έχω βρει την ποικιλία soprano Αχαϊας. γλυκιά, μαλακή και εύγευστη. επαναλαμβάνω για το δικό μου γούστο.

Τι μου λες τώρα.
η γιαγιά μου τις τηγάνιζε στην ''παραστιά'' με τα ξύλα. αξέχαστες γεύσεις. (ελπίζω να ξέρεις τι είναι η παραστιά. Κρητικιά λέξη )

Από Ρέθυμνο είμαι, οπότε την ξέρω, όπως ξέρω και ότι στην Πετρούπολη έχετε δυνατό σύλλογο Κρητικών. Ο κολλητός μου είναι από εκεί :)

Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Πύροστια αγόρι μου είναι η Ελληνική λέξη https://www.google.com/search?q=%CE%A0%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%AC&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiZ6Ye9yq_qAhWTrIsKHdexAqsQ_AUoAXoECA8QAw&biw=1920&bih=937
Τώρα στην Κρήτη μπορεί να λένε και παπαροστιά :flipout:-bye-

Και εδώ φίλε osatosa μπαίνει το θέμα της διαλέκτου...
Στην Κρητική διάλεκτο είναι Παρασιά ή παραστιά, ανάλογα την περιοχή, σύμφωνα με το Ελληνικό λεξικό έχεις δίκιο, αλλά η Κρητική διάλεκτος δεν την ελέγχει με Ελληνικό λεξικό, δεν έχει ακριβώς τις ίδιες λέξεις, ίδιες ρίζες ναι αλλά όχι και ίδιες λέξεις, σε πάαααρα πολλές λέξεις.
Η Κρητική διάλεκτος φέρνει ποίο πολύ με καθαρεύουσα, παρά με νεοελληνικά.
Όπως και η Ποντιακή διάλεκτος που φέρνει ποίο πολύ σε ΑρχαιοΕλληνικά, θα πεις σε ένα Πόντιο ότι μιλάει λάθος την διάλεκτο του;;;;; Όχι βέβαια, άσχετα, αν και ούτε εγώ, δεν καταλαβαίνω πολλές φορές τι λεει, μιλάει την διάλεκτο του.

Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Πύροστια αγόρι μου είναι η Ελληνική λέξη https://www.google.com/search?q=%CE%A0%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%AC&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiZ6Ye9yq_qAhWTrIsKHdexAqsQ_AUoAXoECA8QAw&biw=1920&bih=937
Τώρα στην Κρήτη μπορεί να λένε και παπαροστιά :flipout:-bye-

Ξέρω πολύ καλά τι λέω. και μην βασίζεσαι πάντα στο τι λέει η Google.
εξ άλλου σου απάντησε ο σκορπιός...

Ναι ρε παιδιά ...τώρα που μου το εξηγήσατε το κατάλαβα ...πριν δεν είχα καταλάβει τίποτα ...τι να κάνουμε ...υπάρχει και αυτή η κατηγορία μυαλού ....άντε καλή συνέχεια -bye-

Δεν είναι μόνο η Κρήτη, νομίζω και στο υπόλοιπο Αιγαίο παραστιά τη λένε.
Δεν είμαι 100% σίγουρος αλλά νομίζω είναι παράφραση του «παρα την εστία»... κάτι που είναι δίπλα στη φωτιά.

παιδια θα το ξαναπω, προσοχη στα φαρμακα.
αν ησαν ψιλοακινδυνα, δεν θα πληρωναν οι κολοσοι δισεκατομμυρια δολαρια σε αποζημειωσεις ή για να συμβιβαστουν οταν εχουν την αφροκρεμα των δικηγορων

https://doxaorfanakigreece.home.blo...RrdGECt1Y5GwQheNYfIRPsoB2A-gC4Gzb7C7YdbOQSNMU

Στην Κρήτη πυροστιά το έχω ακούσει.
πυρ και εστία?
δε γνωρίζω αλλά θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά που θα ψήσω :p

Νομίζω βρήκα ένα πολύ επιμορφωτικό βίντεο για το έδαφος
https://www.youtube.com/watch?v=hSy3DNxMQDs

Last edited by a moderator:
Εχει κανεις ιδεα τι ειδους ερπετο ειναι τουτο που θρεφεται απο την κλιματαρια μου?

Ειναι εντυπωσιακο παντως!
50078694116_efacc209e1_c.jpg

Είναι κάποιο είδος σκουλικιού το οποίο όταν μεγαλώσει θα γίνει πράσινο και δεν θα μπορείς πλέον να το δεις πάνω στα κληματόφυλλα. το τέλειο καμουφλάζ.
Για να προσδιορίσεις που βρίσκεται θα βρεις κάτω στο έδαφος τα περιττώματά του. λογικά αν δεν έχει μετακινηθεί θα βρίσκεται από πάνω τους.

Το καλυτερο καμουφλαζ που εχω δει ηταν απο σκουληκακι.
Πανω σε γερανι. Πρασινο, με ολοιδιο χρωμα με τα κοτσανια.
Ακριβως ιδιο μεγεθος.
Και, το πιο εντυπωσιακο, στητο, προς τα πανω, ακριβως ιδιο με κοτσανι που εχει φυγει το φυλλο.
Εντελως τυχαια το παρατηρησα οτι δεν ηταν κοτσανι.
Απιστευτα πραγματα βγαζει η φυση.

Kαι δυο νεες φωτο, ετσι για την εγκυκλοπαιδικη μας ενημερωση :)

Μια σε σταση αναμονης και ξεκουρασης
50082147281_d8d28ca582_c.jpg

και μια με το κεφαλι/στομα ξεδιπλωμενο για να φαει. Βλεπω οτι το ξεδιπλωμενο μερος εχει και ποδαρακια!
50082146156_38ebcd4140_c.jpg