Φιλε Νικολα, προσωπικα δεν εχω καποια "διαμαχη" μαζι σου. Μιλησα, γενικα, για τον τροπο που προσωπικα προσπαθω να φιλτραρω την ακατασχετη ροη πληροφοριας στην εποχη μας.
Για το συγκεκριμενο (που δεν ειναι κι ακριβως "συγκεκριμενο") θεμα, δεν μπορω να εχω αποψη. Αρα, ουτε και "να απαντησω καθαρα".
Απο εκει και περα, στα ερωτηματα σου, χωρις ξαναλεω να εχω απαντησεις, η αποψη μου ειναι οτι κανεις καποια λαθη:
1. Ερευνες μπορει να υπαρχουν μπορει και οχι. Σιγουρα, ομως, ουτε οι "αρνητικες" αποψεις βασιζονται σε τετοιες "στατιστικες μελετες ετων", που να αποδεικνυουν οτι ειναι επικινδυνα αυτα τα προιοντα (δεν ειμαι σιγουρος σε ποια αναφερεσαι, αλλα δεν εχει σημασια - στον τροπο σκεψης διαφωνω), "περαν πασης αμφιβολιας". Γιατι, λοιπον, αυτες τις αρνητικες αποψεις τις δεχεσαι, εστω και εμμεσως, και δεν δεχεσαι τις θετικες;
2. Τι θα πει "χημικη ισορροπια του σωματος" και με τι γνωσεις μπορεις να διακρινεις τι συναδει με αυτην; Και τι σημαινει να συναδει κατι ή να μη συναδει;
3. Το οτι δεν εχεις ξαναδει κατι, δεν ειναι αποδειξη, ουτε καν ενδειξη, οτι ειναι "κακο". Παντα οι ανθρωποι φοβουνται το αγνωστο και το καινουργιο, χωρις αυτο να ειναι λογος να το απορριψουμε.
4. Τι θα πει "αφυσικο". Ποιος το κρινει; Γιατι καποια "αφυσικα" πραγματα τα δεχεσαι (π.χ. να αλληλεπιδρας μαζι μου απο χιλιομετρα μακρια, ή να ζεις κλεισμενος σε ενα τσιμεντενιο κουτι, ή να κινεισαι με 100χλμ/ωρα, ή να πετας στον ουρανο) και αλλα οχι; Δες τι ειναι το appeal to nature fallacy.
5. Μπορει να μην εισαι ο μονος που ανησυχει, αλλα αυτο δεν σημαινει κατι. Εκατομυρια ανθρωποι πιστευαν οτι ο κομητης του Χαλευ θα μας πεσει στο κεφαλι. Ειχαν δικιο;
6.Το να το ψαχνεις, ειναι φυσικα καλο. Στο που το ψαχνεις και πως κρινεις τις πηγες, ειναι η διαφωνια μας (βλ. παραπανω). Οι θετικες και οι αρνητικες αποψεις δεν εχουν την ιδια βαρυτητα, per se. Αν 10 αστροφυσικοι λενε οτι οι γη γυριζει και ενα δισεκατομυριο θρησκοληπτοι οτι δεν γυριζει, προσωπικα, τους αστροφυσικους θα ακουσω. Αν αλλοι 10 αστροφυσικοι λενε οτι δεν γυριζει, να το συζητησουμε.
Το οτι εγω μπορει να εχω (για οποιονδηποτε λογο) την αποψη οτι δεν γυριζει, δεν κανει πιο αξιοπιστη την αποψη οσων συμφωνουν μαζι μου (δες και confirmation bias).
Υ.Γ. 1 Δεν διαφωνω απαραιτητα με οσα λες. Ξαναλαεω, τον τροπο σκεψης συζηταω, οχι τις αποψεις αυτες καθαυτες.
Υ.Γ. 2 Προσωπικα, θα προτιμουσα να μην τρωω π.χ. "μεταλλαγμενα", μεχρι, οπως λες, στατιστικες μελετες να αποδειξουν την ασφαλεια τους. Αναγνωριζω, ομως, και την χρησιμοτητα τους, αλλα και το οτι η επιφυλακτικοτητα μου απεναντι τους μπορει να οφειλεται απλως στην αγνοια και στην ανθρωπινη ψυχολογια (βλ. παραπανω).
Ειλικρινα, φιλικα, μην αρπαζεσαι