μαστροχαλαστη μου ναι το κοστος ειναι το βασικο θεμα αλλά οχι, μια οικογενεια μινιμουμ την κοβω να θελει μονο κανα 1500 το χρονο παραπανω. ισως 2000
ενταξει μπορει και οσα λες βεβαια, αν τρωει καθε τρεις και λιγο βιολογικα κρεατα ή ψαρια. αλλα μιλωντας για οπωρολαχανικα κλπ μπορει και λιγοτερο. ενα λιτρο βιολογικο γαλα εχει 2.20 οταν το απλο εχει 1.20
δεν ειναι τρελες οι διαφορες τιμων.
ρυζι? οκ διπλη τιμη κι εκει, αλλά ποιος ξερει τι σου πετανε μεσα οι κινεζοι, οταν ειναι γνωστο οτι στα ζωα τους δινουν τα ισχυροτερα νοσοκομειακα αντιβιοτικα που υπαρχουν? ολα σχεδον τα ρυζια και οι ξηροι καρποι της ελλαδας απο κινα ερχονται. τα οσπρια ως επι των πλειστων απο νοτια αμερικη αλλά και κινα
ασε και οι γευσεις. εγω δεν ετρωγα γιαουρτι. φαε το βιολογικο κατσικισιο της "τεμπη" και πες μου. καμια σχεση με τα απλα. για να μην πω για σαλατες και τετοια
η δικια μου εχει πελατες, ευκαταστατοι βεβαια οι περισσοτεροι, που δεν ρωτανε ποσο κανει. συνηθως καποιοι γιατροι, δικηγοροι, πρωην καρκινοπαθεις που εχουν μια σχετικη ανεση, καποιοι ψαγμενοι, και καποιοι μεροκαματιαρηδες αλβανοι!
οσο και αν φαινεται παραξενο, πολλοι αλβανοι επειδη δουλευαν χωραφια και ξερουν τι βαζουν οι δικοι μας μεσα, (εχουν χασει και κανα αφεντικο απο καρκινο), ιδιαιτερα στα αυγα και στα γαλατα και στα ζαρζαβατικα βεβαια, τρωνε βιολογικα. περισσοτερο αυτοι που εχουν παιδια!
και το παραξενο ειναι οτι ενω τρωνε συνηθως βρωμικο κρεας εξω, στα οπωροκηπευτικα προσεχουν.
δυστυχως οι περισσοτεροι δικοι μας μεροκαματιαρηδες αλλα και μεσαιοι, κοιμουνται "υπνο του δικαιου" ακομα.
ακομα και αυτοι που περασαν απο καποια μορφη καρκινου, δεν το πολυψαχνουν, αρκετοι ειναι ομως που "ξυπνησαν" απο ενα τετοιο γεγονος που ετυχε στους ιδιους ή σε καποιον δικο τους.
τωρα για τα μεταλλαγμενα, ακομα δεν εχουμε σαφεις αποδειξεις (αλλωστε αφηνουν οι μεγαλοι να υπαρχουν?), ενδειξεις ομως πολλες.
γινεσαι οτι τρως. αν τρως κατι αφυσικο οπως τα μεταλλαγμενα, τοτε πως αντιδρα το σωμα σου?
τελευταια ανακαλυπτουν οτι οι βιταμινες κλπ συμπληρωματα διατροφης, δεν κανουν και πολλα και ομως το θεμα θαβεται γιατι απο πισω υπαρχουν τζιροι δισεκατομμυριων
και αυτο γιατι το σωμα δεν τα αναγνωριζει και δεν τα μεταβολιζει σωστα. εχουν γραφτει πολλα αρθρα πανω σε αυτο. καπου διαβαζα οτι μονο το 2-5% των ουσιων των συμπληρωματων διατροφης αποροφονται απο τον οργανισμο. δεν ξερω κατα ποσο αληθευει. δεν ειμαι διατροφολογος ή γιατρος
δεν θα μπερδευτει με τα μεταλλαγμενα? πολλοι ειναι αυτοι που κρουουν τον κωδωνα του κινδυνου για το θεμα των μεταλλαγμενων και τα συνδεουν με καρκινους κλπ
ενταξει, μονο με το γαλα μια οικογενεια με δυο παιδια μπορει να θελει 30-50 ευρω παραπανω το μηνα. αν βαλεις και τα υπολοιπα μπορει να θελει και 100-150 ευρω παραπανω το μηνα.
το καλο εδω στην επαρχια ειναι οτι συνηθως βρισκουμε απο φιλους ή γνωστους πολυ αγνοτερα προιοντα απο αυτα που φτανουν στα μεγαλα αστικα κεντρα και τα σουπερμαρκετ.
αλλά τουλαχιστον μπορει καποιος και σε αστικο κεντρο να ζει, επιλεκτικα να αποφυγει τις στραβες - χοντραδες
οκ, δεν εχουν ολοι για βιολογικο γαλα, αλλά βρε παιδια, πατατες, καροτα και γενικα οτι ειναι υπογειο, ντοματες-μαρουλια, φραουλες (απο τα πλεον κακα σε χημικα φρουτα), δεν ειναι καποιο τρελο κοστος για να προστατευτουμε αγοραζοντας βιολογικα ή κατι-σαν-βιολογικα τουλαχιστον.
μπορει να μην ειμαστε απολυτα σιγουροι αν δεν τα καλλιεργουμε οι ιδιοι, αλλά μειωνουμε τις πιθανοτητες. οπως μπορεις να παθεις τροχαιο αλλά αν εχει καλο αμαξι μπορει να μειωσεις τις πιθανοτητες τραυματισμου, ετσι και πολυ περισσοτερο η διατροφη. λαθος διατροφη, λαθος πρωτη υλη, ειναι θεμα τυχης το ποτε θα σκασει το προβλημα.
τελος παντων ελπιζω να μην σας στενοχωρησα, αλλα στο θρεντ αυτο επειδη γραφουν ανθρωποι που εχουν κηπο ή χωραφια περισσοτερο απο αλλους, ειναι καλο να θυμομαστε να βαζουμε αν εχουμε το χωρο και κανα ζαρζαβατικο και ας παιδευτουμε λιγο, και ας μας στοιχισει παραπανω απο το να το αγορασουμε ετοιμο