Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Η πλειοψηφία των αγροτών εδώ ραντιζει με ραουνταπ για την καταπολέμηση των ζιζανιων. Έτσι έπρεπε να επιλέξω αν θσ ακολουθήσω τον εύκολο τρόπο ή κάτι άλλο. Υπάρχουν και εργάτες (αλλοδαποί συνήθως) που σου καθαρίζουν το χωράφι έναντι αμοιβής αλλά δώσε μεροκάματο για καθάρισμα, μάζεμα κλπ. στο τέλος λες καλύτερα να αγοράζω το λάδι παρά να το παράγω. Από την επόμενη χρονιά το πρόγραμμα που έχω είναι μια φορά καταστροφεα ο οποίος έχει την δυνατότητα να κάνει σκόνη και τα υπολείμματα από το κλάδεμα χωρίς να σκάβει το χώμα και να επηρεάζει ενδεχομένως το ριζικό σύστημα του δένδρου.
Ελπίζω να έχω όρεξη για δουλειά και τα επόμενα χρόνια (γεροί ναμαστε) γιατί τα δεντράκια έχουν μέλλον, είναι τώρα 7 χρονών και ακόμα καλή παραγωγή δεν πήραμε.
Και μια ερώτηση προς τους γνώστες :
Όταν η μεσηνεζα μένει από καύσιμο την ώρα που δουλεύει, η φούσκα που έχει για τρομπαρισμα πρέπει να είναι άδεια;

Δεν μπορεί να επιστρέψει στο καρμπυρατέρ το καύσιμο που υπάρχει στην χειραντλία , σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί το καύσιμο να αναρροφηθεί από το ρεζερβουάρ και να αδειάσει .

εγώ πάντως κάτι αγριόσχοινους που ήθελα να εξολοθρεύσω , μπήκε μέσα τσαπάκι.. βέβαια δεν ήταν πολλοί!

rGIkGBj.jpg
[/IMG]
opDywyz.jpg
[/IMG]
u6QFdoB.jpg
[/IMG]
u6QFdoB.jpg
[/IMG]
WbJ7ISF.jpg
[/IMG]

Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Η πλειοψηφία των αγροτών εδώ ραντιζει με ραουνταπ για την καταπολέμηση των ζιζανιων. Έτσι έπρεπε να επιλέξω αν θσ ακολουθήσω τον εύκολο τρόπο ή κάτι άλλο. Υπάρχουν και εργάτες (αλλοδαποί συνήθως) που σου καθαρίζουν το χωράφι έναντι αμοιβής αλλά δώσε μεροκάματο για καθάρισμα, μάζεμα κλπ. στο τέλος λες καλύτερα να αγοράζω το λάδι παρά να το παράγω. Από την επόμενη χρονιά το πρόγραμμα που έχω είναι μια φορά καταστροφεα ο οποίος έχει την δυνατότητα να κάνει σκόνη και τα υπολείμματα από το κλάδεμα χωρίς να σκάβει το χώμα και να επηρεάζει ενδεχομένως το ριζικό σύστημα του δένδρου.
Ελπίζω να έχω όρεξη για δουλειά και τα επόμενα χρόνια (γεροί ναμαστε) γιατί τα δεντράκια έχουν μέλλον, είναι τώρα 7 χρονών και ακόμα καλή παραγωγή δεν πήραμε.
...

Επειδη ολοι οι τοπικοι παραγωγοι χρησιμοποιουν ραουνταπ δεν σημαινει οτι ειναι και το σωστο. Μιλαμε για το θεικο δεντρο που παραγει το λαδι, το σημαντικοτερο συστατικο της μεσογειακης διατροφης, κι εμεις παμε να το καταστρεψουμε!
Η υπεργεια μηχανικη κατεργασια ειναι για ομορφια και για να εξυπηρετηθουμε κατα τη διαρκεια της αποκομιδης. Η υπογεια μηχανικη κατεργασια ειναι η ουσιαστικη για την καταπολεμηση των ζιζανιων αλλα παραλληλα βοηθαει το δεντρο να απορροφησει το νερο της βροχης.
Η φρεζα μπορει να μπει απο 5 εως 30 ποντους βαθος. Με τον καταλληλο χειρισμο γυρο απο τη ριζα της ελιας, μπορεις να κρατησεις τη φρεζα στους 10 ποντους μαξιμουμ, ωστε να μην κανεις ζημια στις ριζες.

Και μια ερώτηση προς τους γνώστες :
Όταν η μεσηνεζα μένει από καύσιμο την ώρα που δουλεύει, η φούσκα που έχει για τρομπαρισμα πρέπει να είναι άδεια;

Με το τεφτερι ειμαι και εγω εσοδα εξοδα κ,λ,π, οταν πλακωσε η κριση εκανα 3 κινησεις, πρωτον να παρω ενα χουγκσβαρνα 153 αρ και να κοβω 10 στρεμματα χορταρι αντι να βαζω καταστροφεα , δευτερον να βρω εναν μικροκαλιεργειτη που εχει και ζωα για να κοβει το μαγιατικο χορταρι [ο σανος των φτωχων] του παει 1-1,5 ευρω η μπαλα οταν εχει 5 και 6 ευρω η αγορα του και νιωθει υποχρεωση του να βαζει ενα χερακι οταν κλαδοκαθαριζω τον φλεβαρη βγαζωντας τα λιοκλαρα εξω απο το λιοστασι.
Τριτον βρηκα εναν μισοταλαιπωρο σαν και εμενα και συμφωνησαμε να μαζευουμε μαζι τις ελιες του και τις δικες μου [προκαπιταλιστικες σχεσεις παραγωγης] και καπως ετσι δεν μου παει ο κουκος αηδονι.
Αντι για ραουνταπ κανω γυμναστικη περνωντας μια αξινα και ενα πατοφτιαρο και ξεπατωνω μαζι με την ριζα τα βατα και το χειροτερο ζιζανιο στην περιοχη μου τον κισσο .Πριν 20 ημερες εκανα το εξης εφερα εναν καταστροφεα και του λεω θα κατεβεις προς τα κατω στις αραδες στις ελιες οσο σου επιτρεπουν τα δεντρα και το υπολοιπο το αφηνεις στον ρεντνικ χαχαχα αυτος χαχαχα και εγω και γλυτωσα τα μισα λεφτα , για πλακα βγηκαν τα ρεστα που ειχε αφησει, σε 6 ωριτσες ειχα τελειωσει αυτο θα εφαρμοζω απο εδω και περα.

Δυστυχως, η τιμη του λαδιου ειναι εξευτελιστικη.
Ειχαμε πολλα χρονια, πολυ καλες ελιες, που βγαζανε πανω απο τον μ.ο. λαδι, πολυ καλης ποιοτητας. Και παλι, χωρις να υπολογιζεις επιδοτησεις κ.τ.λ., αν εισαι και λιγο large στα μεροκαματα και την περιποιηση γενικοτετα, οριακα εβγαζες τα εξοδα σου, το λαδι της χρονιας και ΙΣΩΣ κατι ψιλα.
Βεβαια, οσο ανεβαινει η εκταση, με οικονομιες κλιμακας, και με καποιες γενικοτερες οικονομιες και προσωπικη δουλεια, κατι μπορει να γινει.
Αλλα, με τετοιες τιμες, δεν αξιζει, τελικα, να το παλευεις.
Το κλειδι, κατα τη γνωμη μου, ειναι η εμφαση στην διαθεση, ειτε ατομικα, ειτε-καλυτερα- συλλογικα, ωστε να πετυχεις πολυ υψηλοτερες τιμες.
Αυτο, ομως, προϋποθετει και πολλα άλλα.

Eνδιαφερον βιντεο που συγκρινει τα αλυσοπριονα μπαταριας με το βενζινοκινητο Stihl :a0210:

Bεβαια κατα τη γνωμη μου, το καλυτερο/πιο αποδοτικο αλυσοπριονο μπαταριας απο τα παραπανω ειναι το 20βολτο Milwaukee καθως ολα τα υπολοπια στο τεστ ειναι 40βολτα!

Ειπαμε, αν δεν εχεις απαιτησεις και εχεις μια σειρα μπαταριων, το ννα παρεις ενα αλυσοπριονο μπαταριας (χορτοκοπτικο, χλοοκοπτικη κλπ) πλεον ειναι επενδυση.

ερωτηση προς τους γνωστες γκαζον κλπ
μειγμα 21 special, το εχω βρει σε δυο site και το περιεχομενο τους βαση περοιγραφης διαφερει. Αλλού δεν το έχω δει. Ειναι κατι universal ή οτι θελει καθενας βαζει μεσα?

Last edited by a moderator:

Όχι δεν είμαι Γερμανός, απλά με βολεύει η παντόφλα με την κάλτσα..
Τελείωσε και το μάζεμα σήμερα. Αύριο θα βγει το λάδι.