Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Ήμουν στην ίδια φάση με ένα παλιό τσεκούρι και μια βαριά. Τα πήγα και τα δύο στο εργαλειάδικο της γειτονιάς και εκεί μου είπαν τι έχουν αυτοί και τι άλλο κυκλοφορεί στην αγορά. Για το τσεκούρι έβαλα το κοντυνότερο σε πάχος οβάλ στυλιάρι αφού το ξύρισα λίγο στο σημείο της ένωσης για να χωρέσει (ράσπα, σκαρπέλο, ρούτερ ή ότι βολέψει). Για την βαριά που είχε πολύ περίεργη υποδοχή έβαλα χοντρή σωλήνα γαλβανισμένη με σφυριές και ηλεκτροκόλληση που γράφει και ο Νικόλας (αυτό το έδωσα σε σιδερά γιατί δεν είχα τα εργαλεία).

Παιδες ειμαι σε φαση νεας αγορας εργαλειου κηπου μπαταριας της Total...
Ειμαι αναμεσα σε 2 αλυσοπριονα..
Το μικρο με 15αρα λαμα και το μεγαλο με 30αρα λαμα....

Ο λογος της διχογνωμιας μου ειναι οτι δεν ξερω τι να διαλεξω και τι πραγματικα θα με βολεψει περισσοτερο...
Το μικρο, οντας πιο ελαφρυ, θα βολεψει παρα πολυ σε χρηση και θα μπορει να κινηθει πολυ πιο ανετα σε πυκνωδες απο κλαδια τοπιο...
Το μεγαλο, οντας πιο βαρυ, δειχνει οτι ειναι για ακομη πιο δυσκολες καταστασεις οπου το μικρο θα κουρασει σε χρονο η δεν μπορει να ανταπεξελθει...αλλα φυσικα δεν μπορει να μπει στις καταστασεις που προανεφερα...

Η χρηση σπαθοσεγας για να κοψω μικρα κλαδια εως 7-8 ποντους εχει αποδειχθει κατ' εμε πολυ χρησιμη και με εχει βολεψει καθως ο χρονος κοπης μπορει να υστερει σε σχεση με ενα μικρο αλυσοπριονο αλλα δεν ειναι το ζητημα αυτο αφου μιλαμε για μικρη χρηση και για μια στο τοσο...οποτε τα 5 λεπτα παραπανω δεν ειναι προβλημα...οποτε το μικρο θεωρω οτι ειναι κοντα σε χρηση αρα δεν θα πρεπει να ειναι στην επιλογη μου...

Προκειμενου ομως να καταληξω και να εχω μια πιο πληρη αποψη για την επιλογη θα ηθελα τους δικους σας λογους επιλογης του ενος εκ των 2....γιατι και τα 2 δεν παιζει...

Παιδες ειμαι σε φαση νεας αγορας εργαλειου κηπου μπαταριας της Total...
Ειμαι αναμεσα σε 2 αλυσοπριονα..
Το μικρο με 15αρα λαμα και το μεγαλο με 30αρα λαμα....

Ο λογως της διχογνωμιας μου ειναι οτι δεν ξερω τι να διαλεξω και τι πραγματικα θα με βολεψει περισσοτερο...
Το μικρο,οντας πιο ελαφρυ, θα βολεψει παρα πολυ σε χρηση και θα μπορει να κινηθει πολυ πιο ανετα σε πυκνωδες απο κλαδια τοπιο...
Το μεγαλο,οντας πιο βαρυ,δειχνει οτι ειναι για ακομη πιο δυσκολες καταστασεις οπου το μικρο θα κουρασει σε χρονο η δεν μπορει να ανταπεξελθει...αλλα φυσικα δεν μπορει να μπει στις καταστασεις που προανεφερα...
Η χρηση σπαθοσεγας για να κοψω μικρα κλαδια εως 7-8 ποντους εχει αποδεικτει,κατε με, πολυ χρησιμη και με εχει βολεψει καθως ο χρονος κοπης μπορει να υστερει σε σχεση με ενα μικρο αλυσοπριονο αλλα δεν ειναι το ζητημα αυτο αφου μιλαμε για μικρη χρηση και για μια στο τοσο...οποτε τα 5 λεπτα παραπανω δεν ειναι προβλημα...οποτε το μικρο θεωρω οτι ειναι κοντα σε χρηση αρα δεν θα πρεπει να ειναι στην επιλογη μου...

Προκειμενου ομως να καταληξω και να εχω μια πιο πληρες αποψη για την επιλογη θα ηθελα τους δικους σας λογους επιλογης του ενος εκ των 2....γιατι και τα 2 δεν παιζει...
Σε παρόμοιο δίλημμα βρίσκομαι και εγώ αυτή την περίοδο για την αγορά ενός μικρού κλαδευτικού αλυσοπρίονου μπαταρίας (13-14εκ λάμα μάξιμουμ) για χρήση με το ένα χέρι.

Η λογική μου λέει πως επειδή έχω μπαταρίες και φορτιστές makita και milwaukee να πάρω κάτι από αυτά.

Ωστόσο το Μ18 της milwaukee έχει μεγάλη (20εκ) λάμα ενώ η makita μόλις πρόσφατα έβγαλε το DUC101 (προς το παρόν για την αγορά της Σιγκαπούρης) και είναι άγνωστο το πότε θα έρθει Ευρώπη.

Από makita έχω ήδη το DUC254 αλλά είναι ένα κοινό κανονικό αλυσοπρίονο με 25εκ λάμα. Χρειάζομαι κάτι αρκετά μικρότερο.

Το budget δεν με απασχολεί ιδιαίτερα( 400-500€). Προτεραιότητα μου είναι να πάρω ένα δυνατό και αξιόπιστο εργαλείο. Must χαρακτηριστικό να διαθέτει δοχείο λίπανσης αλυσίδας.

Γνωστοί μου συστήνουν με κλειστά μάτια το Zanon zp100 το οποίο έχει βέβαια 600€ με δύο μπαταρίες 5ΑΗ 21v.

Είναι πολλά τα χρήματα και είναι υπερβολή το ξέρω.
δεν ξέρω όμως τι να αποφασίσω.
Κοιτάζω διάφορα brands στο ίντερνετ αλλά δεν τα ξέρω καθόλου πχ blue bird, Campagnola, Geotec, kyros κλπ
Έχετε μήπως εσείς καμία άποψη επί αυτων ή κάποια άλλη πρόταση μήπως ;

Στάλθηκε από το SM-T865 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Αγαπητοί δεν κατάλαβα ακριβώς για τι χρήση χρειάζεστε το πριόνι τελικά.
Αν έχετε στο πρόγραμμα για κοπή χοντρών ξύλων (π.χ. καυσόξυλα) το μικρό δεν κάνει ενώ το μεγάλο θα είναι πολύ καλύτερο.
Αν πρόκειται για κλάδεμα δέντρων κλπ το μικρό θα είναι πιο εύχρηστο.

Κωστή, αφού έχεις την σπαθοσέγα, την έχεις χρησιμοποιήσει και σε καλύπτει μέχρι 6-8εκ τότε νομίζω ότι το μεγαλύτερο αλυσοπρίονο θα σου προσφέρει πολύ περισσότερες λύσεις και θα καλυφθείς από τα 8εκ εως τα 25εκ .
Φυσικά το μεγάλο είναι αρκετά βαρύτερο και χρειάζεται δυο χέρια για την χρήση του.

• Like
Reactions: nickolas
Αγαπητοί δεν κατάλαβα ακριβώς για τι χρήση χρειάζεστε το πριόνι τελικά.
Αν έχετε στο πρόγραμμα για κοπή χοντρών ξύλων (π.χ. καυσόξυλα) το μικρό δεν κάνει ενώ το μεγάλο θα είναι πολύ καλύτερο.
Αν πρόκειται για κλάδεμα δέντρων κλπ το μικρό θα είναι πιο εύχρηστο.

Κωστή, αφού έχεις την σπαθοσέγα, την έχεις χρησιμοποιήσει και σε καλύπτει μέχρι 6-8εκ τότε νομίζω ότι το μεγαλύτερο αλυσοπρίονο θα σου προσφέρει πολύ περισσότερες λύσεις και θα καλυφθείς από τα 8εκ εως τα 25εκ .
Φυσικά το μεγάλο είναι αρκετά βαρύτερο και χρειάζεται δυο χέρια για την χρήση του.
Για την δική μου περίπτωση, θα το χρειαστώ για κλάδεμα φυτών και δέντρων. Για μεγάλα κοψίματα έχω αλυσοπρίονο βενζίνης αλλά και το DUC254 όπως προείπα.

κωστη αφου δεν το θελεις να κοβεις καυσοξυλα, τοτε να παρεις το μικρο. ειναι πολυ πιο εργονομικο και το χειριζεσαι με ενα χερι μονο.
εγω πηρα το αντιστοιχο 6ιντσο της δριλπρο και ενω νομιζα οτι το πηρα μικρο, τελικα στην πραξη αποδειχτηκε μεγαλυτερο απο οτι το χρειαζομουν
σημερα θα επαιρνα το 4 ιντσο!
παω να κλαδεψω και πολλες φορες η λαμα ειναι μεγαλη και ακουμπαει και στα αλλα κλαρια
και το αλυσοπριονακι δεν ειναι σπαθοσεγα να το κατευθυνεις σεενα μονο κλαδακι που θες. οτι βρει στα περιξ θα το κοψει και θα σου τραυματισει και κλαρια που δεν θες
ποσο μαλλον το 30 ποντο...

καρανιρ αφου εχεις μπαταρια, παρε μια μακιτα ταιπ μαιμου απο δριλλπρο 4 ιντση να βολευτεις προσωρινα και οταν ερθει το οριτζιναλ τοτε το αγοραζεις

Γιώργο έχεις δίκιο δεν ανεφερα χρήση...
Το θέλω για γενική χρήση...και να κλαδευω και να κόβω καυσόξυλα κορμούς μέχρι μια ανεκτή διάμετρο...
Να μην έχω δηλαδή κόλλημα στην εργασία...
Το βάρος είναι ένα θέμα αλλά και η 18ν Bosch σπαθοσεγα με 6αρα μπαταρια πάει στα 3,5 κιλά οπότε έχω έναν μπούσουλα βάρους.
Πόσο θα κόψω.. μίση ώρα.. ;..άντε μια..

Κυριάκο εαν το είχα δεν θα έκανα συζήτηση...θα πήγαινα κατευθιαν στο μεγάλο...

Κωστή να σου φέρω το μεγάλο (12inch) μπαταρίας για τεστ;
Να το κάνεις μια δοκιμή και κρίνεις αν σου κάνει ή σου πέφτει μεγάλο.

Γνώμη μου πάντως ότι για κλάδεμα το μεγάλο είναι από δύσχρηστο έως ακατάλληλο. Με την προϋπόθεση ότι τα δέντρα που θα κλαδέψεις έχουν ξανακλαδευτεί στα τελευταία 2 χρόνια.

• Like
Reactions: KOSSTV and nickolas
καρανιρ αφου εχεις μπαταρια, παρε μια μακιτα ταιπ μαιμου απο δριλλπρο 4 ιντση να βολευτεις προσωρινα και οταν ερθει το οριτζιναλ τοτε το αγοραζεις
Σε ευχαριστώ για την πρόταση σου. Θα το σκεφτώ σαν λύση διότι αποφεύγω γενικότερα τα ανώνυμα εργαλεία. Δεν είμαι επαγγελματίας αλλά λόγω περιορισμένου χρόνου μου και μεγάλη σε έκταση κήπο που διαθέτω θέλω να κάνω την οποιαδήποτε εργασία απροβλημάτιστα και όσο το δυνατόν γρηγορότερα .

• Like
Reactions: KOSSTV
Κωστή να σου φέρω το μεγάλο (12inch) μπαταρίας για τεστ;
Να το κάνεις μια δοκιμή και κρίνεις αν σου κάνει ή σου πέφτει μεγάλο.

Γνώμη μου πάντως ότι για κλάδεμα το μεγάλο είναι από δύσχρηστο έως ακατάλληλο. Με την προϋπόθεση ότι τα δέντρα που θα κλαδέψεις έχουν ξανακλαδευτεί στα τελευταία 2 χρόνια.
Εννοείς το Dewalt...;
Ναι ίσως μια δοκιμή να ήταν χρήσιμη...

Κοίταξε να δεις....
Θεωρω οτι όταν πας να κάνεις μια τέτοια δουλειά έχεις μαζί σου 2 τετοια εργαλεια και αναλόγως τι θα χρειαστείς χρησιμοποιεις.. Δεν νομιζω οτι με ένα βγαίνει πανυα ολη η δουλειά..
Ίσως εν τέλη να είναι δύσχρηστο το μεγάλο για κλάδεμα και να χρησιμοποιήται μόνο για κοψιμο χοντρων κορμών γενικότερα...

Θα το σκεφτώ...

600 ευρω για αλυσοπριονο λαμας 10εκ. μου φαινεται απιστευτη σπαταλη -χωρις κανενα ιδιαιτερο χαρακτηριστικο μαλιστα!!
Χιλιες φορες θα περιμενα το αντιστοιχο νεο μικρο 18βολτο της Μακιτα για το οποιο υπαρχουν ηδη μπαταριες.

Κωστη το μικρο με την λαμα των 15εκ. μου φαινεται ιδανικο -και στο μεγεθος και στο βαρος.
Δεν μπορει να συγκριθει στην ευκολια και την ταχυτητα κοψιματος με μια σπαθοσεγα.

Δυστυχως το καταπληκτικο μικρο της Stihl GTA 26 ειναι 12βολτο και δεν μπορει να συγκριθει σε δυναμη/ροπη με ενα αντιστοιχα μικρο επωνυμο 18βολτο.
Ασε που για συνεχεις κοπες και κλαδεματα δεν εχει δοχειο λαδιου.

600 ευρω για αλυσοπριονο λαμας 10εκ. μου φαινεται απιστευτη σπαταλη -χωρις κανενα ιδιαιτερο χαρακτηριστικο μαλιστα!!
Χιλιες φορες θα περιμενα το αντιστοιχο νεο μικρο 18βολτο της Μακιτα για το οποιο υπαρχουν ηδη μπαταριες.

Κωστη το μικρο με την λαμα των 15εκ. μου φαινεται ιδανικο -και στο μεγεθος και στο βαρος.
Δεν μπορει να συγκριθει στην ευκολια και την ταχυτητα κοψιματος με μια σπαθοσεγα.

Δυστυχως το καταπληκτικο μικρο της Stihl GTA 26 ειναι 12βολτο και δεν μπορει να συγκριθει σε δυναμη/ροπη με ενα αντιστοιχα μικρο επωνυμο 18βολτο.
Ασε που για συνεχεις κοπες και κλαδεματα δεν εχει δοχειο λαδιου.
Σε ευχαριστώ πολύ. Έχεις δίκιο. Λέω να περιμένω μέχρι το makita να έρθει στα μέρη μας. Ελπίζοντας να μην αργήσει και να έρθει σύντομα.

• Like
Reactions: Χιωτης
Εννοείς το Dewalt...;
Ναι ίσως μια δοκιμή να ήταν χρήσιμη...

Κοίταξε να δεις....
Θεωρω οτι όταν πας να κάνεις μια τέτοια δουλειά έχεις μαζί σου 2 τετοια εργαλεια και αναλόγως τι θα χρειαστείς χρησιμοποιεις.. Δεν νομιζω οτι με ένα βγαίνει πανυα ολη η δουλειά..
Ίσως εν τέλη να είναι δύσχρηστο το μεγάλο για κλάδεμα και να χρησιμοποιήται μόνο για κοψιμο χοντρων κορμών γενικότερα...

Θα το σκεφτώ...

Ναι για το Dewalt μιλάω.
Αν θέλεις κανονίζουμε και κάνεις ενα test drive για να σχηματίσεις μια άποψη.

Απο εκεί και πέρα εννοείται οτι οσα περισσότερα εργαλεία έχεις την δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις τόσο το καλύτερο για εσένα για να κάνεις την δουλειά σου.
Ξεκαθάρισα εξ αρχής οτι αλυσοπρίονο με 25-30εκ λάμα δεν κάνει για απλό κλάδεμα (είναι βαρύ, ογκόδες και δύσχρηστο), εκτός κι αν θέλεις να κλαδέψεις το δέντρο απο τον κορμό του :)

• Like
Reactions: KOSSTV and nickolas
Παιδιά μην μπερδεύετε και γενικευετε.
Κλάδεμα με κλάδεμα έχει διαφορά.
Άλλο κλαδευω τριανταφυλλιές, άλλο λεμονιές, άλλο μαστιχόδεντρα και άλλο χοντρόελιές.
Κλάδεμα είναι όλα.
Με το πρώτο να θέλει κλαδευτηρι χειρός, άντε ηλεκτρικό για ευκολία και το τελευταίο να θέλει μέχρι και 40 εκ λάμα δυνατού αλυσοπρίονου.

Άλλο κλαδευω τριανταφυλλιές, άλλο λεμονιές, άλλο μαστιχόδεντρα και άλλο χοντρόελιές.
Κλάδεμα είναι όλα.
Με το πρώτο να θέλει κλαδευτηρι χειρός, άντε ηλεκτρικό για ευκολία και το τελευταίο να θέλει μέχρι και 40 εκ λάμα δυνατού αλυσοπρίονου.
Τι σημασια εχει το δεντρο ρε Κυρ?
Σημασια εχει το παχος του ξυλου ... δεν εχουμε και εξωτικα δεντρα με σκληρο ξυλο!

Κλάδεμα είναι όλα.
Τεράστια σημασία για το πόσο κλάδεμα χρειάζεται. Τι πάχος κλαδί πρέπει να κοπεί.
Εχεις δικιο..το πλατος/παχος κοπης καθοριζει και το εργαλειο....

Ψαλιδα εχω γαι το πρωτο..
Σπαθοσεγα μικρη και μεγαλη εχω για το δευτερο...
Δεν εχω για 10ποντους και ανω οπως το τριτο.......

• Like
Reactions: enduras1
Κυριάκο όπως έγραψα και παραπάνω το κλαδευτικό αλυσοπρίονο που έβαλε παραπάνω ο Κωστής καλύπτει για κλάδεμα δέντρων της ελληνικής υπαίθρου που έχουν κλαδευτεί τα τελευταία 2-3 χρόνια.
Αν μιλάμε για ελιές, καρυδιές κλπ που είναι ακλάδευτες για μια 5ετια τότε ναι θα χρειαστεί ένα μεγάλο αλυσοπρίονο.

Γιαυτό κι εγώ ρώτησα για τι χρήση προορίζεται το εργαλείο αλλά η ακριβής χρήση, τουλάχιστον από τον Κωστή, δεν μπορεί να γίνει συγκεκριμένη αφού το θέλει για απλό κλάδεμα μέχρι κόψιμο κορμού και καυσόξυλα.
Κωστή, μιας και είναι Χριστούγεννα ζητά από τον Αϊ Βασίλη να σου φέρει και τα δύο 😃