Καλησπέρα μάστορες, χρόνια και ζαμάνια...
Εύχομαι καλές διακοπές σε όσους δεν έχουν φύγει ακόμα.
Μιας και σας ξαναβρήκα είπα να γράψω για ένα εργαλείο που είχα πολύ καιρό στο μάτι αλλά το πήρα χάρις στον αγαπητό μας... Κούλη. Βέβαια από την πρεμούρα μου να γλιτώσω τα προστίματα δεν έβγαλα ούτε φωτογραφίες ούτε τίποτα, δεν πειράζει.
Είναι ακριβώς αυτό:
https://www.kentrovidas.gr/kraft-benzinokinito-diairoumeno-kodaropriono-32-5cc-1-2hp
Κατ' αρχάς να πω πως το θέλω για περιστασιακή χρήση και οτι δεν είχα προηγούμενη εμπειρία σε κονταροπρίονια και αλυσοπρίονα γενικά.
Πάμε να το δούμε λοιπόν.
Το προϊόν είναι ακριβώς αυτό που δηλώνουν οι φωτογραφίες και οι προδιαγραφές του. Όχι κάτι ιδιαίτερο αλλά θα κάνει την ελαφριά δουλειά για την οποία έχει φτιαχτεί. Είναι ελαφρύ, εύκολο στον χειρισμό του, ο οποίος όμως με την προέκταση δυσκολεύει αρκετά - λογικό, δεν ζητάει πολλά για να είναι σε καλή κατάσταση και επειδή δεν κοστίζει μια περιουσία δεν σε πιάνουν και τύψεις αν το κακομεταχειριστείς, το «πετάξεις» κάπου ή το δανείσεις.
Εύκολο στη συναρμολόγηση, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να κοιτάξεις το φυλλάδιο οδηγιών, το μοντάρεις σε χρόνο dt. Λίγη προσοχή θέλει στο να βάλεις την αλυσίδα με τη σωστή φορά. Εγώ που δεν ήξερα την έβαλα ανάποδα - κι ας διάβασα τις οδηγίες... Για όσους, σαν κι εμένα δεν το γνωρίζουν, ο πιο απλός τρόπος είναι να κοιτάξουν να βάλουν το «μικρό» δόντι μπροστά.
Το δοχείο βενζίνης είναι μάλλον μικρό αλλά επαρκές για να δουλέψεις περίπου 40 με 45 λεπτά συνεχόμενα και μπροστά έχει ένα ακόμα μικρό δοχείο το οποίο παίρνει απλό λάδι αυτοκινήτου/μηχανής και χρησιμεύει στο να λιπαίνει την αλυσίδα.
Στα παρελκόμενά του συμπεριλαμβάνονται μια προέκταση περίπου ένα μέτρο, ιμάντας ανάρτησης, προστατευτική θήκη λάμας, δοχείο ανάμειξης βενζίνης λαδιού. Η προσθήκη είναι χρήσιμη μιας και με αυτή το συνολικό ύψος του κονταριού φθάνει τα τρία (3) μέτρα, η προστατευτική θήκη είναι χρησιμότατη αλλά φεύγει εύκολα, ο ιμάντας δεν είναι κάτι ιδιαίτερο όμως τη δουλειά σου θα την κάνεις και ο μίκτης εναι χρήσιμος σε όποιους δεν έχουν συνηθίσει να δουλεύουν με... διχρονίλες
Η αλήθεια είναι οτι για την δουλειά που το πήρα έμεινα ευχαριστημένος, δεν με παίδεψε και η αποστολή εξετελέσθη οπότε το πρόσημο είναι θετικό. Όταν έβαλα σωστά την αλυσίδα

η δουλειά γινόταν εύκολα και γρήγορα, το «στάνταρ» κοντάρι είναι εύκολα διαχειρίσιμο - αλλά με την προσθήκη αλλάζει κατά πολύ το κέντρο βάρους και θέλει αρκετά περισσότερη δύναμη, το συνολικό μήκος του όμως (τρία μέτρα) το καθιστά ιδανικό εργαλείο για δέντρα που έχουν ξεφύγει σε ύψος και δεν μπορείς εύκολα να φθάσεις τα επάνω κλαδιά.
Αν και οι οδηγίες συνιστούν να μην χρησιμοποιείται η επάνω μεριά της λάμας για κοπή (και σωστά) αυτό είναι κάτι που με το κονταροπρίονο δεν το αποφεύγεις εύκολα δεδομένου οτι πολλές φορές δουλεύεις σε δέντρα με πυκνό φύλλωμα και μπλεγμένα κλαδιά. Δεν ένοιωσα λοιπόν κανένα είδος κλωτσήματος, παρ' όλα αυτά πάντα πρέπει να έχουμε το νού μας.
Το μηχάνημα παράγει πολύ πριονίδι και ειδικά η λάμα και το δοχείο για την λίπανσή της γίνονται χάλια, αλλά απ' ότι έχω δει και σε άλλα κονταροπρίονα/αλυσοπρίονα αυτό είναι φυσιολογικό.
Πάμε τώρα να δούμε και κάποια μελανά σημεία.
1. Πλαστικούρα. Πολύ.
Στην τιμή του φυσικά δεν περιμένεις να πάρεις ασύλληπτη ποιότητα αλλά νομίζω οτι μπορούσε να έχει καλύτερα εξαρτήματα. Το δοχείο για την λίπανση της αλυσίδας, το καπάκι που προστατεύει το γρανάζι κίνησης της αλυσίδας, η θήκη της λάμας και ειδικά η σκανδάλη σε κάνουν να αναφωνήσεις «πετάγομαι στα Jumbo να πάρω κάτι ποιοτικό και επιστρέφω».
2. Ο τρόπος σύμπλεξης των κονταριών την καθιστά εύκολη, γρήγορη και αποτελεσματική αλλά η αποσύμπλεξη είναι ένα άλλο θέμα.
Δεν ξέρω τι τρόπο έχουν άλλα μηχανήματα και αν θα μπορύσε να γίνει καλύτερη και αν είναι θέμα δυνάμεων που αναπτύσονται. Πάντως θα σας συμβούλευα όταν θα «ξεχωρίζεται» τις προεκτάσεις να μην είστε κοντά στον παπά του χωριού. Δεν βλέπω να σας ξαναμιλάει για πολύ καιρό.
3. Την πρώτη φορά που πήγα να το χρησιμοποιήσω η σκανδάλη δεν δούλευε.
Αφενός επειδή βαριόμουν τα πήγαινε-έλα στο Κέντρο Βίδας και αφετέρου επειδή δεν είχα πολύ χρόνο στη διάθεση μου για αλλαγές προϊόντος αποφάσισα να του ρίξω μια ματιά, με κίνδυνο να χάσω την εγγύηση. Στην αρχή ξεβίδώσα την σκανδάλη όπου όλα ήταν εντάξει. Ακολούθως ξεβίδωσα το πλαστικό πάνω από το δοχείο βενζίνης. Εκεί διαπίστωσα οτι απλά η ντίζα του γκαζιού δεν ήταν στη θέση της!!!!! Χαλαρώνοντας λίγο την ντίζα και χρησιμοποιόντας ένα μυτοτσίμπιδιο σε 3-4 λεπτά ήταν στη θέση της. Τίποτα το ιδιαίτερο λοιπόν αλλά πραγματικά απαράδεκτο συμβάν. Λαμβάνοντας υπόψην τον τρόπο που θηλυκώνει η ντίζα στην θέση της (έχει εγκοπή και σφάλεια) είναι ξεκάθαρο οτι έτσι έφυγε από την γραμμή συναρμολόγησης. Δεν τίθεται θέμα να έγινε από κούνημα κατά τη μεταφορά, κατά την αποθήκευση στο μαγαζί ή όπου αλλού.
4. Η τάπα του δοχείου βενζίνης δεν έκλεινε σταγανά και χυνόταν βενζίνη.
Αρκετή, όχι σταγόνα σταγόνα. Και με δεδομένο οτι το μηχάνημα δουλεύει κατά κύριο λόγο σε κάθετη θέση είναι και επικίνδυνο. Το πρόβλημα λύθηκε προσωρινά περνώντας μονοτική ταινία γύρω γύρω στις βόλτες του δοχείου και με ένα χονδρό λάστιχο είτε εκεί είτε μέσα στις βόλτες της τάπας το πρόβλημα θα μόνιμα αλλά είναι ακόμα ένας λόγος να σχηματίσεις αλγεινή εντύπωση για το μηχάνημα.
5. Μετά από λίγη ώρα εργασίας ο άξονας ζεματάει.
Αυτό να είναι λογικό μιας και ο κινητήρας είναι μικρός σε ισχύ αλλά δεδομένου οτι δουλεύεις ένα μηχάνημα το οποίο χρησιμοποιεί βενζίνη και παράγει σπινθήρα και όλα αυτά σε αγροτικές εκτάσεις με ξερή συχνά βλάστηση, είναι δεδομένο οτι θα πρέπει να βρούν έναν τρόπο να γίνεται γρήγορα η απαγωγή θερμότητας. Όχι μόνο αυτή η εταιρεία και γι αυτό το εργαλείο, ισχύει για όλες και όλα.
Θα πει κανεί για το 3 και το 4 οτι έτυχε σε εμένα. Δεν διαφωνώ αλλά αυτό έλειπε. Αν ίσχυε για τα οκτώ στα δέκα μηχανήματα τότε απλά η εταιρεία είναι για κλείσιμο.
Εν κατακλείδι:
Φθηνό και κατά κάποιο τρόπο τίμιο μηχάνημα (από την άποψη οτι δεν σε παραμυθιάζει πως με αυτό μπορείς να κόψεις όλη την Γκιώνα) αλλά από την άλλη θα μπορούσε να είναι πιο προσεγμένο Το 3ο, το 4ο και το 5ο πρόβλημα δεν είναι θέμα χρημάτων αλλά προχειότητας. Αν ισχύει πως η καλύτερη διαφήμιση είναι ο ευχαριστημένος πελάτης (που ισχύει) τότε η Kraft δεν έχει και πολλές πιθανότητες να τις φέρω νέους αγοραστές.
Αν και εξυπακούεται και οι περισσότεροι θα το γνωρίζεται φυσικά, να πω κι εγώ πως αυτό το μηχάνημα θέλει συνετή χρήση. Το οτι αυτό το πράγμα ΣΚΟΤΩΝΕΙ δεν είναι ευφημισμός. Είναι αλήθεια.
Απομακρύνουμε τους ΠΑΝΤΕΣ σε απόσταση πέντε - έξι μέτρων, προσέχουμε πολύ πως κόβουμε τα κλαδιά λαμβάνοντας πάντα υπ' όψην το που είναι πιθανόν να ΠΕΣΟΥΝ τα κλαδιά, ΔΕΝ σκαρφαλώνουμε σε δέντρα - σκάλες - τάβλες κ.λ.π. αλλά πατάμε ΠΑΝΤΑ σε ΣΤΑΘΕΡΟ έδαφος και ξεκουραζόμαστε με την πρώτη ΥΠΟΨΙΑ κούρασης κι όχι όταν δεν έχουμε ούτε τη δύναμη να σηκώσουμε το παγούρι με το νερό.
Και να θυμάστε, ο Αλ6ς, ο Coolης ή οποισδήποτε άλλος δεν θέλουν τα λεφτά μας.
Να μας κρατάνε σε ετοιμότητα θέλουν.