Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Καλησπέρα, ενδιαφέρομαι για ένα σκαπτικό φρεζάκι έως 600 ευρώ. Έχω δει το stihl MH600. Υπάρχει κάποια καλύτερη εναλλακτική;

Έχω μια μικρή αυλή στο σπίτι, η οποία ήταν σχεδόν παρατημένη. Αποφάσισα να ασχοληθώ και ξεκίνησα με την τοποθέτηση ξύλινης μπορντούρας σε ένα δέντρο.
Η μπορντούρα αγοράστηκε από LEROY, αλλά ήθελα να την σταθεροποιήσω σε κυκλική διάταξη.
Αγόρασα μια λάμα 30 x 3mm και την τρύπησα στα σημεία των ξύλων:
20250326_190914.jpg

Η καμπυλότητα έγινε με τον κουρμπαδόρο (δηλ @Babis K.) και το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό:
20250327_123254.jpg 20250327_130419.jpg

Βιδώθηκαν τα ξύλα και έγινε η τοποθέτηση, αφού έσκαψα έναν στενό κύκλο γύρω από τον κορμό. Η πρώτη προσπάθεια απέτυχε γιατί υπολόγισα λάθος την ακτίνα.
20250331_124614.jpg 20250331_132541.jpg

Εύκολο ήταν τελικά, αλλά τα δύσκολα είναι τώρα που θέλει σκάψιμο και διαμόρφωση το υπόλοιπο κομμάτι.

Παραλαβη δυο συσκευασιων του κιλου παστας κλαδεματος-εμβολιασμου.

IMG20250409131013.jpg

Μεθαυριο που θα παω στο νησι θελω να κλαδεψω τις ελιες που εχω και δεν προλαβα να κατεβω προ κανενα διμηνο.

Η παστα αυτη βοηθαει προστατευοντας την τομη απο μυκητες και παθογονους οργανισμους.

Καλησπέρα στην παρέα,

Τα παρακάτω συμπτώματα έχει η λεμονιά μου (και η παρακείμενη νερατζιά μου) και θα ήθελα μια συμβουλή για το πώς να της φερθώ, με τι να την ψεκάσω κλπ.

Πυρεθρίνη;

IMG_20250416_173623487_HDR_AE.jpg

IMG_20250416_173840460_AE.jpg

Επίσης στη συκιά μου διαπίστωσα αυτό το σύμπτωμα, καμιά ιδέα;

IMG_20250416_173721043_AE.jpg

Κυριοι μακρυα αν θελετε την γμωμη μου μακρυα απο αυτη την κεφαλη.

20221019170025_9c591037.jpeg

Στην δεύτερη μερα που την δουλεψαετα απο 5 με 6 αλλαγες μεσινεζας χωρις να την σφιγγω καθολου μονο πατημα με το χερι φρακαρε και δεν ανοιξε με τπτ!
Ουτε πιασμένη στην μεγγενη με σωληνοκαβουρα του μετρου!!!

Στο τελος την εκοψα με τροχο μετα φοβου Θεου να καταφερω να λυσω το παξιμαδι της γωνιακης που ευτυχώς ειχα λασκαρει με την προπαθεια να ανοιξω την κεφαλη.

Εχω και δευτερη ολοκαινουργια αλλα δε βλεπω να την χρησιμοποιω.

IMG20250417185614.jpg

Καλησπέρα στην παρέα,

Τα παρακάτω συμπτώματα έχει η λεμονιά μου (και η παρακείμενη νερατζιά μου) και θα ήθελα μια συμβουλή για το πώς να της φερθώ, με τι να την ψεκάσω κλπ.

Πυρεθρίνη;

View attachment 250718

View attachment 250719

View attachment 250720
Καλημέρα. Γεωπόνος δεν είμαι αλλά μου φάνηκε κάτι σαν το παρακάτω.

Σε εσένα φαίνονται λευκά τα ζουζούνια βέβαια. Μάλλον λευκός αλευρωδης

Last edited:
Κυριοι μακρυα αν θελετε την γμωμη μου μακρυα απο αυτη την κεφαλη.

View attachment 250805

Στην δεύτερη μερα που την δουλεψαετα απο 5 με 6 αλλαγες μεσινεζας χωρις να την σφιγγω καθολου μονο πατημα με το χερι φρακαρε και δεν ανοιξε με τπτ!
Ουτε πιασμένη στην μεγγενη με σωληνοκαβουρα του μετρου!!!

Στο τελος την εκοψα με τροχο μετα φοβου Θεου να καταφερω να λυσω το παξιμαδι της γωνιακης που ευτυχώς ειχα λασκαρει με την προπαθεια να ανοιξω την κεφαλη.

Εχω και δευτερη ολοκαινουργια αλλα δε βλεπω να την χρησιμοποιω.

View attachment 250806
Την εχω παρει και ουτε που σφιγγει πανω στην γωνιακη , οτι να ναι πραγματικα , εχεις δικιο , πεταμενα λεφτα

Παραλαβη δυο συσκευασιων του κιλου παστας κλαδεματος-εμβολιασμου.

View attachment 250292

Μεθαυριο που θα παω στο νησι θελω να κλαδεψω τις ελιες που εχω και δεν προλαβα να κατεβω προ κανενα διμηνο.

Η παστα αυτη βοηθαει προστατευοντας την τομη απο μυκητες και παθογονους οργανισμους.

Εγω χρησιμοποιω καποια παστα για κλαδεμα η οποια οταν την βαζω στις τομες ειναι οκ , παχυρευστη , την επομενη μερα ειναι διαφανες , ετσι λειτουργει; Αν παω αυτες τις μερες στο κτημα θα αναφερω και για ποια παστα μιλαω

Καλησπέρα στην παρέα,

Πυρεθρίνη;

View attachment 250718

View attachment 250719

View attachment 250720
η πυρεθρίνη θα τα γαργαλησει. Sivanto μαζι με Admiral θα τα καθαρίσει. Η συκιά μπορεί να ίναι και απο τις πρωινες υγρασιες.

• Like
Reactions: Χιωτης
Σχετικά με την κεφαλή μισινέζας, έχω εδώ και πολλά χρόνια μια παρόμοια (δεν ξέρω αν είναι η ίδια).

viber_image_2025-04-23_08-49-58-004.jpg

υπήρξαν φορές που ήταν δύσκολο το ξεβίδωμα τόσο του κάτω στελέχους όσο και ολόκληρης της κεφαλής, αλλά με γάντι και στη χειρότερη περίπτωση με χρήση κλειδιού Allen 4mm για κόντρα στην σχετική οπή της κεφαλής, γινόταν η δουλειά. Θυμάμαι πάντως χαρακτηριστικά μία φορά που χρειάστηκε πάρα πολλή δύναμη.
Δεν χρειάζεται τρελό σφίξιμο πάντως.

Σχετικά με τα εσπεριδοειδή, πρέπει να είναι αφίδες ή αλευρώδη και μάλλον το δεύτερο, την προηγούμενη εβδομάδα ψέκασα με πυρεθρίνη και μειώθηκε ο πληθυσμός αν και δεν εξαλείφθηκε. Έχω και θερινό πολτό που βλέπω ότι είναι επίσης κατάλληλος, ίσως θα άξιζε μια δοκιμή μια και προτιμώ τα πιο ήπια φάρμακα για αρχή, αλλά ίσως εδώ χρειάζεται κάτι πιο δραστικό όπως λέει ο Φάνης;
Δεν πρόκειται για καλλιέργεια στρεμμάτων, μία μικρή λεμονιά και μια μεγάλη νερατζιά έχω, και ο γείτονας έχει 3-4 λεμονιές από τις οποίες προήλθε η ζημιά.

Την πάστα Treestac την χρησιμοποιώ χρόνια για κάλυψη σοβαρών πληγών μετά από κλάδεμα και κάνει τη δουλειά που αναφέρεται παραπάνω, είναι κολλώδης και την επόμενη μέρα είναι διαφανής και αδιάβροχη.

Last edited:
Εγω χρησιμοποιω καποια παστα για κλαδεμα η οποια οταν την βαζω στις τομες ειναι οκ , παχυρευστη , την επομενη μερα ειναι διαφανες , ετσι λειτουργει; Αν παω αυτες τις μερες στο κτημα θα αναφερω και για ποια παστα μιλαω
Ετσι ειναι οταν το πρωτο βαψεις, γκρι-σιελ αλλα οταν στεγνωνει γινεται προς το διαφανο.
IMG20250423093229.jpgIMG20250423093222.jpgIMG20250423093219.jpg

• Like
Reactions: arma
Σχετικά με την κεφαλή μισινέζας, έχω εδώ και πολλά χρόνια μια παρόμοια (δεν ξέρω αν είναι η ίδια).

View attachment 251024

υπήρξαν φορές που ήταν δύσκολο το ξεβίδωμα τόσο του κάτω στελέχους όσο και ολόκληρης της κεφαλής, αλλά με γάντι και στη χειρότερη περίπτωση με χρήση κλειδιού Allen 4mm για κόντρα στην σχετική οπή της κεφαλής, γινόταν η δουλειά. Θυμάμαι πάντως χαρακτηριστικά μία φορά που χρειάστηκε πάρα πολλή δύναμη.
Δεν χρειάζεται τρελό σφίξιμο πάντως.
Αυτη εχει πλαστικο κατω στελεχος και ισως για αυτο.
Η αλλη που εβαλα ειναι αλουμινίο σε αλουμινιο και μαλλον απο την ζεστη γινεται ενα σωμα.
Ισως ενα σπρει χαλκου να ειναι η λυση.

Όσο για την κεφαλή μισινεζας εχω και εγώ παρόμοια με αλουμίνιο το κάτω μέρος, όταν βάζω μισινεζα μεγάλη σε μήκος σφίγγει η κεφαλή, όταν την κόβω λίγο μικρότερη δεν σφίγγει, αυτό παρατήρησα

Έχει κανείς χρησιμοποιήσει κονταραλυσοπρίονο με ολικό μήκος κονταριού περί τα 4 μέτρα όπως το Husqvarna 525PT5S ή το Dewalt 54V XR Flexvolt; Προς το παρόν έχω το κλασικό του Lidl (περίπου 2,70m σε έκταση), αλλά κάποιες φορές πρέπει να φτάσω πιο ψηλά και δεν προσφέρονται όλα τα δέντρα για σκαρφάλωμα.....