Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Κυριοι,
σημερον την εικοστην του μηνος Φεβρουαριου 2017, και ωραν ενατην πρωινην, αι δυναμεις του εχθρου εισηλθον πολυπληθεις απο αερος, εις τον χωρο μου.
Η αριθμητικη υπεροχην των ειναι εμφανης, και καθε προσπαθεια αντιστασης ματαία. Οι φυλασοντες τον χωρο, παροτι επεδειξαν γενναιοτητα, κατετροπωθησαν.

DSCN1591 (Large).jpg
DSCN1592 (Large).jpg
DSCN1593 (Large).jpg



Στην Πελοποννησο τα λενε "σβορίγγια" ή "σβορίτζα". Οι υπολοιποι τα λενε ψαρονια. Φανταστειτε οτι μια "ομαδα" (σμηνος) μονο καλυψει πληρως κοντα μισο στρεμμα, οταν ηταν στο εδαφος.
Ο δε ηχος που ακουστηκε οταν σηκωθηκαν ταυτοχρονα πολλα σμηνη, ηταν χωρις καμμια υπερβολη, ο ηχος που κανει μια τουρμπινα αεροπλανου, αλλα χωρις το μηχανικο θορυβο.
Μιλλαμε για δεκαδες χιλλιαδες.
 
Τα είχα για 2-3 μέρες φιλοξενούμενα ....φαντάζεσαι τι έγινε όταν αποφάσιζαν να αφοδεύσουν στις βεράντες περνώντας από πάνω :flipout::flipout:
 
Καί εδώ στό Περιστέρι πρίν 5-6 χρόνια Δημήτρη είχε πάρα πολλά ψαρόνια,καί ειδικά πρίν 2-3 μέρες από χιονιάδες κατέβαιναν νότια κατά χιλιάδες καί έκαναν και "βόλ-πλανέ" ωραία σχέδια στόν αέρα σάν μιά τεράστια μάζα,τά τελευταία χρόνια έχουν αραιώσει πολύ καί δέν ξέρω γιατί,παρατηρούσα μήπως τά δώ πρίν τούς χιονιάδες αλλά τίποτα.
 
Εμείς τα λέμε τζιλμάνια ή τσιρόνια...
Αν πετύχεις μεγάλο κοπάδι κρύβουν, κυριολεκτικά όμως, όλο τον ουρανό.
 
Τρώγονται; εδώ στην Πάτρα πάντως έχουν εγκατασταθεί μια εβδομάδα κ μας τάραξαν στο χ3σιμο!

Στάλθηκε από το HTC One_M8 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Ηταν υπεροχο θεαμα. Για πρωτη φορα ειχα τοσα πολλα, τοσο κοντα στο εδαφος. Και ο ηχος ηταν πρωτογνωρος. Ειναι ακουσει δυνατο φτερουγισμα οταν περνουσαν σαν συννεφα, αλλα τετοιο δυνατο βουητο ποτε.
Δεν προλαβα να τρβηξω βιντεο να το ακουσετε.
Τα είχα για 2-3 μέρες φιλοξενούμενα ....φαντάζεσαι τι έγινε όταν αποφάσιζαν να αφοδεύσουν στις βεράντες περνώντας από πάνω :flipout::flipout:

Και ο κυριος (κυρια) του αβαταρ τι εκανε; Γιατι η δικια μου κυρια ειχε "λυσαξει", και η γατα μαζι. Βεβαια μολις ακουσαν τις "τουρμπινες" μαζευτηκαν και με κοιταγαν σαστισμενα (παλι εγω επρεπε να βγαλω το φιδι απο την τρυπα, θυλικα βλεπεις).
 
Μπήκε ράμνος τελικά.
Για οικονομία χρημάτων και επειδή δεν είμαι 100% σίγουρος για το διαθέσιμο βάθος σε χώμα για τόση μεγάλη επιφάνεια.

Τώρα κοιτάω το δέντρο σκιάς που είπαμε.
1' απο το σπίτι μου, έχουν βάλει κατα μήκος του δρόμου Βραχυκίτωνες.
Ρώτησα στο φυτώριο που είναι εδώ δίπλα και μου είπε ότι 30 χρόνια που είναι εδώ, τους θυμάται να υπάρχουν και μιλάμε για πολύ μικρά δέντρα για τα 30 χρόνια τους.
Νομίζω δε πρέπει να ξεπερνάει η κόμη τα 2 μέτρα διάμετρο και τα μισά είναι όμορφα γεμάτα κλαδιά και τα άλλα μισά με ελάχιστα κλαδιά.

Είναι τόσο αργής ανάπτυξης ή κάποιος παράγοντας (μόλυνση απο το δρόμο, πότισμα, λίπανση κλπ κλπ) τα έχει κατσιάσει?

Μου πρότεινε φίκο αυστραλίας αλλά είμαι επιφυλακτικός.
Τώρα το ψάχνω για θέματα με ρίζες και τον άνεμο.
Και γενικά δεν είναι του γούστου μου νομίζω. Όμορφο δέντρο αλλά η μουριά (άλλο πράγμα βέβαια) μου αρέσει περισσότερο.

Ψάχνω αειθαλές, γρήγορης-μεσαίας ανάπτυξης που να μήν έχει θέμα με τον αέρα και οι ρίζες να μήν είναι σαν της Λεύκας/Ευκάλυπτου.
 
Παίδες για ρίξτε καμιά ιδέα που(?) να το κλαδέψω;

IMG_0724_1.jpg
 
Γιώργο, χωρίς να είμαι ειδικός επί των φυτών, εμένα μου αρέσει το δέντρο στην μέση να είναι ανοιχτό, τα δικά μου τα κλάδεψα κόβοντας όλα τα κλαδιά που πάνε προς το εσωτερικό δημιουργώντας ένα σχήμα ποτηριού σαμπάνιας.
 
Βασικά πρέπει να μειωθεί το ύψος γιατί έχει φύγει πολύ ψηλά. Δεν ξέρω όμως που ακριβώς να κόψω, αφήνω 2-3 μάτια;
 
Γιώργο η Κερασιά καί γενικά όλα τά καρποφόρα κλαδεύονται Γενάρη-Φλεβάρη μπορείς να κόψεις τά λαίμαργα πού πάνε ψηλά κανα μέτρο ίσως και περισσοτερο απο τήν κορυφή (δέν μπορώ να καθορίσω από τήν φωτό τό ύψος) γιά να φτάνεις καί τούς καρπούς πιό εύκολα, και νά αραιώσεις καί μερικά εσωτερικά κλαδιά,γιατί οπως τήν βλέπω χρειάζεται όντως κλάδεμα,γιά να δυναμώσει κιόλας.
 
Ευχαριστώ παιδιά! Είναι γύρω στα 6 μέτρα σε ύψος, μπορεί και περισσότερο! Η σκιά της είναι απίστευτη, αλλά πάνε χαμένα το 80% των κερασιών όπως είναι τώρα.
Η φωτό είναι κατατοπιστική


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro