Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Στό κέντρο τού κήπου θά πρότεινα ένα δέντρο Βραχυκίτωνας ψάξτο στό google άν δέν τό γνωρίζεις.
Η μετά στό κλασσικό πού κάνει αρκετή σκιά άν τήν διαμορφώσεις καί κατάλληλα η μουριά χωρίς μούρα όμως,πού λερώνουν τά πάντα,και μαζεύουν μύγες.
Ναί καλά σού λένε υπάρχουν τά εμβολιασμένα και είναι πιό ακριβά,καί τά αλλα από σπόρο πού είναι πιό φτηνά,ίδια σκληρότητα έχουν και τά δύο.Στα εμβολιασμένα θα παρατηρήσεις ότι είναι πιό "γεμάτα" σέ κλώνους,ενώ μέ σπόρο κάπως πιό αραιά.

Ωραίο φαίνεται, είναι και γεμάτο και αειθαλές οπότε θα κόψει παραπάνω τον αέρα χειμώνα καλοκαίρι.

Διάβασα εδώ ότι έχει θέμα με τις ρίζες του
http://fytosymvoules.blogspot.gr/2011/07/blog-post_10.html

Δεδομένου ότι ο πέτρινος τοίχος είναι χωρίς τσιμεντένια βάση και πολύ φτηνοδουλειά, και είναι και το σπίτι δίπλα όπου απο το μεταλλικό φρεάτιο που φαίνεται κάτω κάτω στη φωτογραφία περνάει σωλήνα υγραερίου και μερικά σπιράλ ρεύματος προς τα αριστερά και κάθετα στο πέτρινο τοιχίο (που δε φαίνονται, δηλαδή είναι πίσω)
να τον αποκλείσω?
Και αν όχι, να τον βάλω στο κέντρο του τριγώνου (κέντρο της φωτογραφίας) ή θα ενοχλεί/κόψει πολύ το χώρο οπότε να μπεί σε κάποια πλευρά (ποιά?)

Βασικά η απόσταση τσιμεντένιου φτάχτη με πέτρινου είναι 10 μέτρα στο πεζοδρόμιο. Το πλάτος δηλαδή του χώρου. Απο εκεί και πάνω επειδή είναι τρίγωνο μικραίνει.

Έβαλα ένα φίκο δεξιά μπροστά απο το σκαπτικό πριν αποφασίσω να "σηκώσω" τον τοίχο με τα Αριζόνα με σκοπό να κάνει σκιά στο κέντρο και να μήν ενοχλεί ο κόρμός του. Θα φύγει βέβαια τώρα και θα μπεί αλλού στο χωράφι.

ευχαριστώ Δημήτρη! έμαθα μετά από 2 χρόνια τι μου πούλησε τελικά ο έμπορας χεχεχε...

τα δέντρα είναι 50εκ από την μάντρα....δεν υπάρχει χώρος για πολλά πράγματα...

Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

ευχαριστώ Δημήτρη! έμαθα μετά από 2 χρόνια τι μου πούλησε τελικά ο έμπορας χεχεχε...

στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, νομίζω σε ευκάλυπτους που έχουν αρχίσει και τα σηκώνουν όλα
έβαλαν κάτι δακτυλίδια μεταλλικά στη βάση του κορμού, προφανώς για να "πνίξουν" την ανάπτυξη

αν και σε απόσταση 50 εκατοστά πρέπει ο κορμός να γίνει ένα μέτρο που νομίζω για Αριζόνα είναι αδύνατο

το "τί μου πούλησε ο έμπορος" στα φυτά το έχω φάει στη μάπα σε 2 χρόνια πολλές φορές!
αγόρασα δύο μεγάλους φίκους (100 ευρώ μαζί) καταπράσινους για γρήγορη σκιά
και μετά απο λίγο καιρό έγιναν απο τους άλλους με τα άσπρα φύλλα

τα εσωτερικά είναι πράσινα αλλά τα εξωτερικά άσπρα.

είπα δε πειράζει όμορφος είναι και αυτός, αλλά έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά (αργή ανάπτυξη και δεν θέλει άνεμο!)

Γίνεται να τον μπολιάσω?
Έχω πράσινο φίκο με ταχεία ανάπτυξη.

Τόν Βραχυκίτωνα μπορείς να τόν βάλεις στό κέντρο τού τριγώνου γιά σιγουριά,αλλά επειδή παίρνει ύψος (μπορεί να φτάσει καί 10-15 μέτρα ύψος) θα τού κόβεις τήν κορυφή στα μέτρα πού εσύ θέλεις να φτάσει στο επιθυμητό ύψος.Και γενικά θά τόν κλαδεύεις καί από τά πλάγια γιά νά μήν κλείσει τόν χώρο,αυτά είναι θέματα πού λύνονται μέ τό κλάδεμα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Να σαι καλά Σωτήρη ισχύει σέ όλους τό "όσο ζώ μαθαίνω"
Πάντος είναι τα καλύτερα καί ομορφότερα κωνοφόρα τό κυπαρίσσι Αριζόνα πού σηκώνει η Ελληνική γή,αυτό και τό κλασσικό κυπαρίσσι το ορθόκλαδο και τό πλαγιόκλαδο πού έχουν κακώς παρεξηγηθή επειδή τά βάζουν στά νεκροταφεία,από τά ξενόφερτα Λευλάντη-Γκόλντ κρέστ,πού είχαν γίνει μόδα καί σιγά-σιγά ξεραίνονται γιατί δέν αντέχουν τήν ζέστη και τό ξηρό κλίμα τό καλοκαίρι,και ο κόσμος τά βαριέται μέ τά προβλήματα πού έχουν συνέχεια.

Πολυ ενδιαφέροντα τα σχόλια σου Δημήτρη. Ευχαριστούμε
Σε τι τιμες κυμαίνονται τα Αριζονα ;
Υπάρχει συγκεκριμένη εποχή που τα φυτεύεις ;

Sent from my iPad using Tapatalk

τα δικά μου Χρήστο ήταν 2μ σε ύψος και τα πήρα (λόγω κλεισίματος του φυτωρίου για φορολογικές παραβάσεις) 5-6 το ένα...κανονικά πρέπει να είναι αρκετά ακριβότερα....

Πολυ ενδιαφέροντα τα σχόλια σου Δημήτρη. Ευχαριστούμε
Σε τι τιμες κυμαίνονται τα Αριζονα ;
Υπάρχει συγκεκριμένη εποχή που τα φυτεύεις ;

Χρήστο ανάλογα τό ύψος ξεκινάνε από τά 7-8 ευρώ στό 1 - 1,25 μέτρα ύψος και ανεβαίνουνε καί κοντά στά 15- 20 ευρώ στά 2 μέτρα.
Καλύτερη εποχή γιά φυτέματα είναι Ανοιξη καί Φθινόπωρο,αλλά επειδή είναι σκληρά κωνοφόρα αυτά καί τό χειμώνα φυτεύονται με θερμοκρασία πάνω απο 4 c - 5 c ,καί τό καλοκαίρι φυτεύονται μέχρι 32 c - 33 c θερμοκρασία αλλά θά θέλουν τακτική φροντίδα δηλαδή συχνά ποτίσματα.

Last edited:
Χρήστο ανάλογα τό ύψος ξεκινάνε από τά 7-8 ευρώ στό 1 - 1,25 μέτρα ύψος και ανεβαίνουνε καί κοντά στά 15- 20 ευρώ στά 2 μέτρα.
Καλύτερη εποχή γιά φυτέματα είναι Ανοιξη καί Φθινόπωρο,αλλά επειδή είναι σκληρά κωνοφόρα αυτά καί τό χειμώνα φυτεύονται με θερμοκρασία πάνω απο 4 c - 5 c ,καί τό καλοκαίρι φυτεύονται μέχρι 32 c - 33 c θερμοκρασία αλλά θά θέλουν τακτική φροντίδα δηλαδή συχνά ποτίσματα.

Το 2.5 μέτρα σήμερα μου είπαν 40 ευρώ για 15 δέντρα ή 4.5 ευρώ για 1μιση μέτρο...
Και μου αντιπρότειναν φράχτη με ράμνο το οποίο μου φάνηκε καλή λύση και καταλληλότερη για Κρήτη.

γνώμη?

επίσης μπολιάζεται φίκος με φίκο?

Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Καλημέρα κι ευχαριστω και τους δυό σας, Σωτήρη & Δημήτρη.

Θα αργήσει πολύ ο ραμνος να κλείσει.

ίσα ίσα μου είπαν ότι είναι πολύ γρήγορος!
και πρότεινε ανα 0.6μ και λόγο τιμής βγαίνει ελάχιστα χρήματα σε σχέση με Αριζόνα

με προβλημάτισε το γεγονός ότι είναι ντόπιο φυτό και ακόμα πιο ανθεκτικό απο Αριζόνα
και για το Αριζόνα μου είπε ότι επειδή έχω ένα μέτρο χώμα βάθος και μετά βράχο κάποια στιγμή θα πέσει

απο την άλλη φοβάμαι μήπως ο ραμνος και δεν αντέχει τους ανέμους

μόλις βρήκα αυτό
http://www.marinatreeandgarden.org/treelist/rhamnus_a.html

που λέει ότι μεγαλώνει γρήγορα και αντέχει και σε ανέμους

Απο την εμπειρία μου, ο ραμνος θέλει βάθος για τις ρίζες.
Εγώ έβαλα στην μάντρα επειδή μου είπαν ότι είναι γρήγορος στην ανάπτυξη αλλά μετά απο 4 χρόνια είναι στα 2 μέτρα με το ζόρι.
Απο κάτω τους υπάρχει το πέδιλο της μάντρας και γιαυτό δεν ψηλώνει γρήγορα.

μόνο ένας έχει γίνει τέρας, επειδή βρήκε έδαφος.
Επίσης θέλει αρκετό νερό.

Εγώ έβαλα στην μάντρα επειδή μου είπαν ότι είναι γρήγορος στην ανάπτυξη αλλά μετά απο 4 χρόνια είναι στα 2 μέτρα με το ζόρι.

αν βρήκε στο πέδιλο έχει θέμα μέχρι να βρει το χρόνο του

μήπως όμως επειδή λές ότι θέλει και πολύ νερό (που το λένε ξερικό δέντρο!) το ποτίζεις λάθος?
συχνά δηλαδή και λίγο αντί για πολύ νερό και πχ. μία φορά την εβδομάδα?

έτσι προκαλείς τις ρίζες να πηγαίνουν βαθιά όπου υπάρχει υγρασία

δεν το κάνεις τον πρώτο χρόνο που το φυτεύεις και όχι απότομα φυσικά

απλά ο ράμνος δεν έχει καθόλου πρόβλημα απο ότι διάβασα και μου είπαν

ας απαντήσει ο guru Δημήτρης!

αν βρήκε στο πέδιλο έχει θέμα μέχρι να βρει το χρόνο του

μήπως όμως επειδή λές ότι θέλει και πολύ νερό (που το λένε ξερικό δέντρο!) το ποτίζεις λάθος?
συχνά δηλαδή και λίγο αντί για πολύ νερό και πχ. μία φορά την εβδομάδα?

έτσι προκαλείς τις ρίζες να πηγαίνουν βαθιά όπου υπάρχει υγρασία

δεν το κάνεις τον πρώτο χρόνο που το φυτεύεις και όχι απότομα φυσικά

απλά ο ράμνος δεν έχει καθόλου πρόβλημα απο ότι διάβασα και μου είπαν

ας απαντήσει ο guru Δημήτρης!

Δεν πολύ θυμάμαι αλλά έκανα ότι μου έλεγε ο γεωπόνος κατά γράμμα.
Το καλοκαίρι το ποτιστικό δούλευε καθημερινά και 20 λεπτά με σταλακτηφόρο σωλήνα.

Ρε συ Δημητρη βοηθεια.
Οι ορχιδεες φαλενοπσις τι θελουν για να ξανανθισουν???

Kυριάκο πότε ήταν ανθισμένες τελευταία φορά ?

Το 2.5 μέτρα σήμερα μου είπαν 40 ευρώ για 15 δέντρα ή 4.5 ευρώ για 1μιση μέτρο...
Και μου αντιπρότειναν φράχτη με ράμνο το οποίο μου φάνηκε καλή λύση και καταλληλότερη για Κρήτη.

γνώμη?

επίσης μπολιάζεται φίκος με φίκο?

Πολύ καλός καί ο ράμνος σκληρό φυτό,βέβαια άλλο ράμνος άλλο Κυπαρίσσι Αριζόνα,τό ένα θάμνος τό άλλο Κωνοφόρο δέντρο
Τό θέμα είναι τί σού αρέσει καί τί σηκώνει τό Βαλάντιο Θοδωρή.
Καί τά δύο μεγαλώνουν γρήγορα κάνουν φράκτη,αντέχουν σέ ανέμους,καί δέν θέλουν ιδιαιτερη περιποίηση,εκτός τά βασικά νερό,λίπανση,σκάλισμα,κλάδεμα.
Ο ράμνος πιθανόν νά πιάσει μελίγκρα τήν Ανοιξη - καλοκαίρι και νά βγάζει μιά κολλώδη ουσία τό φύλλο πού θέλει ράντισμα.

Αντώνη πόσο μέτρα χώμα έχουν οι ράμνοι πού είναι από κάτω τό πέδιλο ?
Τό χώμα προϋπήρχε η το έβαλες εσύ και σέ τί κατάσταση είναι ?
Κάθε μέρα πότισμα μέ σταλακτοφόρο σωλήνα γιά 20 λεπτά είναι ικανοποιητικό γιά καλοκαίρι,αρκεί η παροχή μας νά έχει πίεση,καί νά μήν υπερβαίνει η εγκατάσταση τού ποτίσματος τά Λίτρα ανά ώρα πού μπορεί να δώσει η παροχή τής βρύσης μας,γιά νά μπορεί να δώσει ο κάθε σταλάκτης τού σταλακτοφόρου σωλήνα όλα τά λίτρα ανα ώρα πού αναγράφει.
Τι εννοώ ότι άν π.χ η παροχή τής βρύσης σου δίνει 1200 λίτρα νερό τήν ώρα καί έχεις βάλει σταλακτοφόρο σωλήνα με σταλάκτη ανα 30 cm καί νά δίνει ο κάθε σταλάκτης 6 λίτρα ανά ώρα,χονδρικά θά πρέπει τό max μήκος τού σταλακτοφόρου σωλήνα νά είναι 70 μέτρα,άν τό ξεπερνάει αυτό τό μήκος η άν έχεις βάλει καί άλλα μπεκ μέ τήν ίδια γραμμή η παροχή θά πέσει και αντί γιά 6 λίτρα νερό πού θά πρέπει να δίνει ο σταλάκτης νά δίνει πολύ λιγότερο και έτσι εσύ βλέπεις ότι τρέχει σταγόνα-σταγόνα αλλά δέν ποτίζονται ικανοποιητικά τά φυτά.
Καί επίσης παίζει ρόλο καί η πιέση σέ ατμόσφαιρες άν είναι κάτω από 3 ατμόσφαιρες πάλι υπάρχει πρόβλημα.

Αυτες που εχω τωρα ειναι δυο.
Η μια προ ενος μηνος και η αλλη προ δυο μηνων.

Εντάξει κάνουν καί ένα κράτει πού λέμε καί αυτές,τίς έχεις αγοράσει πρόσφατα η τίς έχεις καιρό ?
Σού κάνει μπουμπούκια καί τά ρίχνει ? η δέν κάνει καθόλου τόν τελευταίο μήνα ?
Παίζει ρόλο και η διαφορά θερμοκρασίας άν έχεις μεγάλο εύρος εσωτερικής θερμοκρασίας,καί η φωτεινότητα άν τίς έχεις αλλάξει θέση.