Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Επειδη δεν μου σχολιασε κανεις την ηλιοαπολυμανση, και επειδη το εχω εφαρμοσει και εχει δουλεψει αρκετα, δινω λινκ να παρετε μια ιδεα τι ακριβως ειναι.

http://back-to-nature.gr/2012/11/blog-post_826.html

Βαζω,αναμεσα στις ντοματιες,για τα χορτα της κοπριας...

Εγώ πάλι αν και φανατικός χρήστης κοπριάς, πλέον δεν χρησιμοποιώ καθώς η πρώτη εκτός από τους σπόρους που κουβαλάει, περιέχει και πολλές ενέσεις με αντιβιοτικά.
Καλύτερα λίγο βασικό επιφανειακό λίπασμα παρά κοπριά.
Εκτός αυτού οι περισσότεροι ανακατεύουν την χωνεμένη με την φρέσκια με αποτέλεσμα να καίγονται τα φυτά και φυσικά πολλοί βάζουν και χώμα μέσα.
Κοινώς αν δεν ξέρεις από που να πάρεις καλύτερα να μην πάρεις καθόλου.

Παιδιά καταρχας ευχαριστώ για τις απαντησεις κ να ξέρετε ότι με βοηθησατε αρκετά.

Οπότε ή γνώμη σας είναι να μην ρίξω ζιζανιοκτόνα. Οκ,απλά για να συμπληρώσω γκαζόν στα σημεία που λείπει τι να κάνω? Φρεζαρισμα κ σπόρο?
Χαχαχχ, φίλε janpap08 έχουμε ίδιο στυλ γκαζόν και ίδιο σκύλο... Μπας και είναι θηλυκό, να γίνει επιτέλους μπαμπάς ο δικός μου ;;;
Χαχα,όχι κύριος είναι κ ο Βικτορακος...

Παιδιά καταρχας ευχαριστώ για τις απαντησεις κ να ξέρετε ότι με βοηθησατε αρκετά.

Οπότε ή γνώμη σας είναι να μην ρίξω ζιζανιοκτόνα. Οκ,απλά για να συμπληρώσω γκαζόν στα σημεία που λείπει τι να κάνω? Φρεζαρισμα κ σπόρο?

Χαχα,όχι κύριος είναι κ ο Βικτορακος...

Φρεζάρισμα μέχρι να χιλοχωματιστεί το χώμα. Με έναν κύλινδρο γκαζόν θα το κάνεις επίπεδο. Φυτεύεις γκαζόν. Πάλι το κάνεις επίπεδο με τον κύλινδρο και μετά πολύ πότισμα.

Εγώ πάλι αν και φανατικός χρήστης κοπριάς, πλέον δεν χρησιμοποιώ καθώς η πρώτη εκτός από τους σπόρους που κουβαλάει, περιέχει και πολλές ενέσεις με αντιβιοτικά.
Καλύτερα λίγο βασικό επιφανειακό λίπασμα παρά κοπριά.
Εκτός αυτού οι περισσότεροι ανακατεύουν την χωνεμένη με την φρέσκια με αποτέλεσμα να καίγονται τα φυτά και φυσικά πολλοί βάζουν και χώμα μέσα.
Κοινώς αν δεν ξέρεις από που να πάρεις καλύτερα να μην πάρεις καθόλου.
Δεν εχεις και αδικο...!

Κυριακο δεν τους τσεκαρεις;
http://www.diktiakritis.com/el/products-for-agriculture/wb-net_13.html

Επισης πολυ ευχαριστημενος εμεινα απο τα Πλαστικα Θρακης,αν δεν απατωμαι,αγορασα απο αυτους δυο στρεμματα γεωυφασμα το οποιο ηταν ολα οσα υποσχοταν.

Κυριακο δεν τους τσεκαρεις;
http://www.diktiakritis.com/el/products-for-agriculture/wb-net_13.html

Επισης πολυ ευχαριστημενος εμεινα απο τα Πλαστικα Θρακης,αν δεν απατωμαι,αγορασα απο αυτους δυο στρεμματα γεωυφασμα το οποιο ηταν ολα οσα υποσχοταν.

Πολύ καλή εταιρεία.
Από τους λίγους που βγάζουν νάυλον θερμοκηπίου με αντοχή 10 χρόνια!

Φρεζάρισμα μέχρι να χιλοχωματιστεί το χώμα. Με έναν κύλινδρο γκαζόν θα το κάνεις επίπεδο. Φυτεύεις γκαζόν. Πάλι το κάνεις επίπεδο με τον κύλινδρο και μετά πολύ πότισμα.

Οκ,απλά σκέφτομαι να φρεζάρω όλη την επιφάνεια,να το αφήσω καμιά εβδομάδα μετά να προσθέσω χώμα και σπόρο.

Στα σημεία που υπάρχουν αγριάδες θα φυτρώσει γκαζόν?Εστω και μαζί με χορταράκι...

Επίσης τα σκυλιά θα πρέπει να τα περιορίσω μέχρι να φυτρώσει τελικά?

Οκ,απλά σκέφτομαι να φρεζάρω όλη την επιφάνεια,να το αφήσω καμιά εβδομάδα μετά να προσθέσω χώμα και σπόρο.

Στα σημεία που υπάρχουν αγριάδες θα φυτρώσει γκαζόν?Εστω και μαζί με χορταράκι...

Επίσης τα σκυλιά θα πρέπει να τα περιορίσω μέχρι να φυτρώσει τελικά?

Θα φυτρώσει αλλά ίσως το πνίξει η αγριάδα αν δεν την καθαρίσεις.
Να τα περιορίσεις αλλιώς θα έχεις θέμα.

Θα φυτρώσει αλλά ίσως το πνίξει η αγριάδα αν δεν την καθαρίσεις.
Να τα περιορίσεις αλλιώς θα έχεις θέμα.

Και από ποικιλίες το προτείνεις?

Είμαι βόρεια(δλδ 2 μήνες καλοκαίρι)και θέλω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντοχή στο πάτημα.

Να πάω σε ποικιλίες τύπου κικούγιου η φεστούκα?Επίσης αν πω να βάλω γκαζόν αγριάδα μπορώ τώρα ή πρέπει να περιμένω τον Μάιο?

Και από ποικιλίες το προτείνεις?

Είμαι βόρεια(δλδ 2 μήνες καλοκαίρι)και θέλω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντοχή στο πάτημα.

Να πάω σε ποικιλίες τύπου κικούγιου η φεστούκα?Επίσης αν πω να βάλω γκαζόν αγριάδα μπορώ τώρα ή πρέπει να περιμένω τον Μάιο?

Γιά τήν περιοχή σου καί τήν χρήση πού τό θέλεις γιά πάτημα να βάλεις τό ψυχρόφυλλο μίγμα Wembley (η ονομασία δόθηκε από τό γνωστό γήπεδο) πού αποτελείται από Lolium Perenne (40%), Festuca Rubra (30%) και Poa Pratensis (30%).

Ο τρόπος είναι σκάψιμο η φρεζάρισμα τοπικά στά σημεία πού θέλεις νά σπείρης,τό αφήνεις μιά βδομάδα έτσι σκαμένο νά αεριστή τό χώμα,μετά ρίχνεις τύρφη καί περλίτη τό ανακατεύεις τό στρώνεις μέ τσουγκράνα,ρίχνεις τόν σπόρο περίπου 30-40 γραμμάρια ανα τετραγωνικό μέτρο,βάζεις μέσα στό χώμα τόν σπόρο μέ μιά τσουγκράνα,περνάς μέ κύλινδρο απο πάνω γιά νά σαρκώσει η σπόρος στό χώμα,ρίχνεις φάρμακο γιά τά μυρμήγκια καί τέλος ποτίζεις προσεκτικά νά μήν λιμνιάζει τό νερό γιατί θά βγάλει στήν επιφάνεια τόν σπόρο.

Last edited:
Τώρα είναι καλή εποχή για σπορά?

Για την περιοχη οχι ακομα ,αστο για το πρωτο δεκαημερο του Απριλη,μην τυχον πιασει καμμια παγωνια τον Μαρτη,απλα τωρα μπορεις να αρχισεις να κανεις προετοιμασια του εδαφους.

Για την περιοχη οχι ακομα ,αστο για το πρωτο δεκαημερο του Απριλη,μην τυχον πιασει καμμια παγωνια τον Μαρτη,απλα τωρα μπορεις να αρχισεις να κανεις προετοιμασια του εδαφους.

Σε κάλυψε απόλυτα ο Δημήτρης.
Ξεκίνα τώρα τις προετοιμασίες και αν μπορείς κάνε παραπάνω από 1 φρεζαρίσματα.

Λες ε....?Βασικά αύριο θα κάνω το πρώτο φρεζαρισμα κ θα δω κ την δυσκολία του.Το καλό είναι ότι έχω φρεζα οπότε θα δω κ για δεύτερο.

Πόσες ημέρες περίπου θέλει το γκαζόν για βγει κ να μπορεί να πατηθεί. Αυτό που ξερω είναι ότι όταν πάει στους 7-8 πόντους κ γίνει το πρώτο κούρεμα μπορεί να πατηθεί κανονικά, περίπου 20-30 ημέρες δλδ

Τό πρώτο κούρεμα θά γίνει στούς 10-12 ποντους περίπου,καί θά ρυθμίσεις τήν χλοοκοπτική μηχανή νά μήν τό κόψει πολύ βαθιά περίπου νά τό κόψει στούς 5 πόντους,προυπόθεση νά μήν είναι ποτισμένο όταν κάνεις τό πρώτο κούρεμα γιατί μέ τό πάτημα τό γκαζόν υπάρχει πιθανότητα νά κολήσει στό βρεμένο χώμα και δέν θά μπορέσει νά ανασηκωθεί καί θά ξεραθεί.
Τό πόσες μέρες κάνει γιά να φυτρώσει παίζει ρόλο η θερμοκρασία,ο ήλιος ,καί τό νερό,όπου έχει περισσότερο φωτισμό καί νερό βγαίνει γρηγορότερα,καθώς επίσης καί η θερμοκρασία νά είναι 20 c καί επάνω μέσο όρο.
Να υπολογίσεις μέ θερμοκρασία 20 c + αν τό φυτέψεις π.χ 10 Απρίλη θά ξεκινάει νά φυτρώνει 17-20 Απριλη,καί τό πρώτο κούρεμα θά γίνει περίπου στίς 30 Απρίλη μέ 3 μέρες σύν-πλήν,καλό είναι μήν ξεθαρευτείς καί τό πατάς πολύ μετά τό πρώτο κούρεμα,καί ειδικά όταν είναι βρεμένο,σιγά-σιγά καί κανονικά από τό δεύτερο κούρεμα καί μετά.

Last edited:
Παίδες, σε περίπτωση που το χώμα από τα χρόνια έχει γίνει σκληρό σαν τσιμέντο πάλι με φρεζα θα το δουλεψω?

Γτ δεν είμαι σίγουρος αν θα τα καταφέρει κ δεν θέλω να την διαλυσω

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μήπως να το αφήσω το φρεζαρισμα κ να ρίξω φρέσκο χώμα από επάνω?

Έχω ρωτήσει σε φίλο με χωματουργικα κ μπορεί να μου φέρει

Παίδες, σε περίπτωση που το χώμα από τα χρόνια έχει γίνει σκληρό σαν τσιμέντο πάλι με φρεζα θα το δουλεψω?

Γτ δεν είμαι σίγουρος αν θα τα καταφέρει κ δεν θέλω να την διαλυσω

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μήπως να το αφήσω το φρεζαρισμα κ να ρίξω φρέσκο χώμα από επάνω?

Έχω ρωτήσει σε φίλο με χωματουργικα κ μπορεί να μου φέρει

Πρώτα θά ποτίσεις καλά τό χώμα νά κάνει ρόγο πού λέμε δηλαδή νά μαλακώσει,καί μετα από 2-4 μέρες (αναλογα την θερμοκρασία) ούτε νά είναι λάσπη ,ούτε νά είναι ξερό θά τό φρεζάρεις.Γιατί άν είναι ξερό τό χώμα η φρέζα θά χοροπηδάει επάνω δέν θά μπαίνουν τά μαχαίρια μέσα.
Αν τό χώμα έιναι πολύ δουλεμένο καί καταλαβαίνεις ότι έχει χάσει τά συστατικά του κάνε τα παραπάνω πού σού ειπα φρέζαρισε το νά μαλακώσει,καί μετά πάρε τό φτυάρι καί καρότσι βάλτο μέσα,και ρίχτο κάπου αλλου στόν κήπο καί εφόσον έχεις γνωστό μέ χωματουργικά άς σού αφήσει μέ σάκκο οσο χρειάζεσαι,η μέ ανατροπή καί τό στρώνεις εκεί πού θά φυτέψεις τό νέο γκαζόν.

Από επάνω άν ρίξεις χώμα θά ανασηκωθεί σέ σχέση μέ τό παλαιό καί θά είναι ανισόπεδο,γιατί άν καταλαβα καλά θέλεις νά κάνεις μπαλώματα τοπικά,δέν θέλεις νά τό ξαναφτιάξεις όλο τό γκαζόν από τήν αρχή,αλλά καί λίγο φρέσκο χώμα νά ρίξεις από επάνω καλό είναι νά είναι σκαμένο τό παλαιό γιά νά εισχωρήσει πιό εύκολα τό ριζικό σύστημα.

Last edited: