Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

δυστυχώς δεν έχω ανάλογη εμπειρία από άλλες μηχανές για να κάνω συγκρίσεις....

αλλά τη μηχανή αυτή την είχε ο πατέρας μου μόνο για το γκαζόν του κήπου εδώ και 20 χρόνια, την πρόσεχε την φρόντιζε την καθάριζε κλπ.....μετά ήρθε ο κάφτης (εγώ), εδώ και 3 χρόνια 4-5 φορές τον χρόνο βγαίνει από την αποθήκη, κόβει περίπου 500τμ από ότι έχει φυτρώσει (ψηλά, κοντά, λιγνά,χοντρά) με μόνη προσοχή στις πέτρες, ακονίζεται η λεπίδα της μια φορά το χρόνο με τροχό και μπαίνει πάλι αποθήκη....όταν/άμα παραδώσει πνεύμα θα πάρω μια ηλεκτρική μεσινέζα που είναι καταλληλότερη για τέτοιες εργασίες...

Ξερει κανεις τη βαθμο προστασιας εχουν οι αυτοματοι ποτιστες?
Του lidl εχει X4 ενω ο gardena δεν γραφει.
Λογικα θελω να πιστευω πως δεν εχουν θεμα εκτεθειμενοι στις καιρικες συνθηκες και δη στη βροχη!

Τής Gardena Νεκτάριε αυτός πού αγόρασες τίς προάλλες ο easy control είναι αδιάβροχος,αρκεί νά είναι σέ κάθετη θέση δηλαδή κάτω απο βρύση,στό λέω γιατί μπορεί σέ σπάνια περίπτωση λόγο χώρου ο υδραυλικός νά έχει βάλει τό στόμιο τής βρύσης πλάγια,άν βάλεις καί πλάγια τόν προγραμματιστή θά έχει πρόβλημα,εκτός άν τόν σκεπάσεις μέ κάποιο κουτί.

Καλή αποπεράτωση τού έργου σου,καί στήν επόμενη φορά μόλις πάρεις τό κολάι πού λέμε,νά ασχοληθής καί μέ υπόγειους εκτοξευτήρες νερού (pop-up) καί νά μην φαίνεται τίποτα στήν επιφάνεια.

potism10.jpg

Ωραιος!
Αυτο θα ρωταγα καποια στιγμη. Τα εχω βαλει υπεργεια ολα, αλλα με τα χωματουργικα τα παω αρκετα καλα.
Μπορει ο σωληνας αυτος να ενσωματωθει στονεδαφος και να βγαινουν απο πανω μονο τα σωληνακια?
Για popup δεν ειναι ακομη καιρος ...

Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Ωραιος!
Αυτο θα ρωταγα καποια στιγμη. Τα εχω βαλει υπεργεια ολα, αλλα με τα χωματουργικα τα παω αρκετα καλα.
Μπορει ο σωληνας αυτος να ενσωματωθει στονεδαφος και να βγαινουν απο πανω μονο τα σωληνακια?
Για popup δεν ειναι ακομη καιρος ...

Σαφώς καί γίνεται τό φ16 η φ20 νά πάει κάτω από τό έδαφος,καί τό φ6 νά βγαίνει μόνο επάνω από τήν επιφάνεια,μέ τόν σταλάκτη καί τό στήριγμα στό άκρο δίπλα στό φυτό πρός πότισμα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Σαφώς καί γίνεται τό φ16 η φ20 νά πάει κάτω από τό έδαφος,καί τό φ6 νά βγαίνει μόνο επάνω από τήν επιφάνεια,μέ τόν σταλάκτη καί τό στήριγμα στό άκρο δίπλα στό φυτό πρός πότισμα.

Απλα τωρα σκεφτομαι το χειμωνα τι γινετε, με τα τμηματα που θα ειναι υπεργεια. Δεν θα ειναι ευκολο να μαζευτουν. Εκτος και αν βγαινουν μονο τα μπεκ και παραμενουν τα σωληνακια.

νομίζω το αυτόματο πότισμα το κάνεις για να το αφήνεις στην θέση του όλο τον χρόνο, ποιό το νόημα να το βγάζεις τον χειμώνα?

Ε τον χειμωνα δεν εχει λουλουδια. Επισης το κρυο και η παγωνια μπορει να σπαζει τις σωληνες καιντα εξαρτηματα. Τα popul, αναρωτιεμαι τωρα, δεν σπανε?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Απλα τωρα σκεφτομαι το χειμωνα τι γινετε, με τα τμηματα που θα ειναι υπεργεια. Δεν θα ειναι ευκολο να μαζευτουν. Εκτος και αν βγαινουν μονο τα μπεκ και παραμενουν τα σωληνακια.

Καί γιατί νά τά μαζεύεις τόν χειμώνα ? εφόσον θά είναι ο σωλήνας φ6 μόνο δίπλα στό φυτό δέν υπάρχει λόγος νά σκοντάψεις και νά σέ εμποδίζει,άν τό λές γιά τά χόρτα,απλά μήν πάς τό χορτοκοπτικό μέ τήν μεσηνέζα κοντά στήν ρίζα καί κόψεις τό φ6 η κάνεις ζημιά στό μπέκ.
Γιά μένα άν βάλεις υπόγειο το σωλήνα φ16 η φ20 και υπέργειο τόν σωλήνα φ6 δίπλα στό φυτό δέν υπάρχει λόγος μαζέματος,τό μόνο πού θά βγάζεις από τήν βρύση τόν χειμώνα είναι τον προγραμματιστή Gardena γιά νά μήν σπάσει η ηλεκτροβάνα σέ περίπτωση πάγου (εξωτερική θερμοκρασία κοντά καί κάτω τού μηδενός) .

Θα το μελετησω το θεμα. Αν τα βαλω υπογεια εχω περισσοτερες επιλογες οδευσεις και σημεια τοποθετησης των μπεκ.
Γιατι τωρα οπως τα εβαλα ακολουθησα το συντομοτερο και ευκολοκαλυπτοτερο δρομο.
Το σωληνακι παλι θα ειναι λιγο εκτεθειμενο σε μεσινεζα και αλλα διερχομενα. Δεν γινετε να μεινει εντελος εκτος πεδιου.
Θα το μελετησω...

Ε τον χειμωνα δεν εχει λουλουδια. Επισης το κρυο και η παγωνια μπορει να σπαζει τις σωληνες καιντα εξαρτηματα. Τα popul, αναρωτιεμαι τωρα, δεν σπανε?

To κρύο καί η παγωνιά δέν σπάει ούτε υπέργειους πλαστικούς σωλήνες αυτόματου ποτίσματος ούτε τά μπέκ τά επιφανειακά,πόσο δέ μάλλον τα υπόγεια pop-up,άν ήταν έτσι ευαίσθητα όλοι θά έβγαζαν σωλήνες καί μπέκ κάθε χειμώνα.
Tό μόνο πού θά βγάζεις από τήν βρύση είναι ο προγραμματιστής Gardena γιά τούς λόγους πού προείπα.

Θα το μελετησω το θεμα. Αν τα βαλω υπογεια εχω περισσοτερες επιλογες οδευσεις και σημεια τοποθετησης των μπεκ.
Γιατι τωρα οπως τα εβαλα ακολουθησα το συντομοτερο και ευκολοκαλυπτοτερο δρομο.
Το σωληνακι παλι θα ειναι λιγο εκτεθειμενο σε μεσινεζα και αλλα διερχομενα. Δεν γινετε να μεινει εντελος εκτος πεδιου.
Θα το μελετησω...
Με κλαδεμα,σκουπισμα,σκαλισμα το μικρο σωληνακι θα κόβεται.Καλυτερα επιφανειακοι φ16 και να τους σηκωνεις για να κανεις ότι θελεις.

Με κλαδεμα,σκουπισμα,σκαλισμα το μικρο σωληνακι θα κόβεται.Καλυτερα επιφανειακοι φ16 και να τους σηκωνεις για να κανεις ότι θελεις.

Φίλε Πάνο γιά εξήγησε μου,πώς θά κόβετει τό φ6 πού θά βγαίνει από υπόγειο σέ υπέργειο κάθετα στήν ρίζα τού φυτού μέ σκούπισμα,κλάδεμα,σκάλισμα ?
Περισσότερες πιθανότητες είναι νά κόψει-σπάσει κάτι όταν είναι επιφανειακά και μπουρδουκλωθεί κάποιος η κάτι στόν επιφανειακό σωλήνα,μέ τά παρελκόμενα του (μπέκ-τάφ φ6-λήψεις φ6)

Και επίσης πες πως φυτευεις κάτι νέο, αντε σκαψε να βρεις να συνδέσεις παροχή...

Κυριάκο πολύ απλά εφόσον τό φτιάχνεις μόνος σου,ξέρεις άνα πάσα στιγμή πού ακριβώς περνάει ο κεντρικός σωλήνας φ16 και όταν φυτεύσεις νέο φυτό σκάβεις προς τον κεντρικό σωλήνα,περνάς σωλήνα φ6 και κάνεις ένωση μέ λήψη φ6 στόν κεντρικό σωλήνα φ16 ,σκεπάζεις τήν νέα σωλήνα φ6 και περπατάς άνετα στόν κήπο χωρίς νά έχεις τόν νού σου μήν μπουρδουκλωθείς σέ κανα σωλήνα καί πέσεις κάτω.Ωραία και νοικοκυρεμένα πού λένε.

Σύν ότι άν είναι κοντά σέ κάποιο άλλο φυτό μέ υπάρχων σωλήνα στήν ρίζα του μέ φ6 δέν χρειάζεται νά ενώσεις μέ τόν κυρίως σωλήνα φ16,αλλά παίρνεις ένα ταφ φ6 και κάνεις ένωση στήν σωλήνα φ6 καί δίνεις παροχή στό νέο φυτό,σκάβεις βάζεις υπόγειο τό φ6 και τελείωσες.

Στήν παρακάτω φωτογραφία φαίνεται ο μικρός σωλήνας φ6 που καταλήγει υπόγειος,καί δίνει παροχή μέ 5 τάφ καί 5 σταλάκτες,πιο ασφαλές είναι νά είναι μέσα στό χώμα καί νά βγαίνει μόνο στήν ρίζα το φ6 παρά όταν πάει καποιος νά μπεί στόν κηπάκο νά μπουρδουκλωθεί και νά υπάρχει περίπτωση πτώσης η νά τά πάρει παραμάζωμα όλα και να τά κόψει.

pot13410.jpg

Last edited:
Θα ξεχνιεται η υπαρξη του Δημητρη και θα κόβεται απ τα εργαλεία...

Και πιθανον να καλύπτεται από χορτα!

Θα ξεχνιεται η υπαρξη του Δημητρη και θα κόβεται απ τα εργαλεία...

Και πιθανον να καλύπτεται από χορτα!

Φίλε Πάνο εφόσον ο ιδιοκτήτης ερασιτέχνης πού έφτιαξε τό αυτόματο πότισμα είναι ο ίδιος συντηρητής τού κήπου του,θα τό θυμάται οτι το σωληνάκι φ6 είναι κοντά στήν ρίζα και θά είναι προσεκτικός,δεν θά πηγαίνει τό χορτοκοπτικό κοντά στόν κορμό τού φυτού πού ειναι το μπέκ, (πού έτσι καί αλλιώς η μεσηνέζα δέν πρεπει να χτυπάει τόν κορμό γιατί θά αφαιρεθεί ο εξωτερικός φλοιός τού φυτού και σταδιακά θά ξεραθεί) 20 cm περιμετρικά του φυτού θά βγάζει τά χόρτα μέ τό χέρι η μέ μικρό σκαλιστήρι σιγα-σιγα στο σημείο κοντά στό φυτό και δίπλα στο μπέκ.

Ο καθένας φυσικά ότι τόν βολεύει πράττει,πιό εύκολο είναι να απλωθεί ένα φ16 υπέργειο μέ εξόδους φ6 καί σταλάκτες σε ένα κήπο μέ διασκορπισμένα φυτά,παρά νά κάθεται νά σκάβει νά το βάζει μέσα στό χώμα,και να βγάζει φ6 υπέργειο σέ κάθε φυτό κάθετα,αλλά πιστεύω ότι αξίζει τόν κόπο,γιατί μετά ο κηπος και θα φαίνεται οπτικά καλυτερος χωρίς υπέργειους σωλήνες σε περάσματα,καί ασφαλέστερος.

Υπέργειο σωλήνα βάζουμε φ16 η φ20 σταλακτοφόρο (αυτοδιάτρητο) η τυφλό μέ σταλάκτες σέ σημεία πού δέν περνάνε άνθρωποι,και τα φυτά-δέντρα είναι δίπλα-δίπλα κατά μήκος.

Last edited:
Πολυ ωραια αυτα που λες δημητρη. Γινετε μια σωστη και ευχαριστη κατασκευη στο δικο μας κηπο.
Στη περιπτωση μου, ο κηπος περιλαμβανει μερικα δεντρα, αρκετα διασπαρτα λουλουδια βολβοειδη ή οχι και μερικες τριανταφυλλιες.
Το να απλωσω στο καθενα φ6 και σταγονιδιο, οταν κιολλας αρκετα ξεραινονται μεχρι το καλοκαιρι και μετα βγαινουν αλλα προς το τελος καλοκαιριου. Ειναι αθλος.
Γιαυτο ειπα και θεωρησα καλη τη λυση των μπεκ.
Φυσικα θα ποτιζονται και τα χορτα. Αλλα με τη βοηθεια του χορτοκοπτικου θα αποκτησω και μια πρασιναδα εν καιρο. Ελπιζω να μην γινει ζουγκλα με τα χρονια.
Ετσι προσανατολιζομαι στο φυτεμα μονο του Φ16, καθετες εξοδοι φ6 σε μπεκακια και ψεκασμο ολοβερ δε πλεις.
Απλα θα προσεχω να μην χτυπαω τη λογχη και το μπεκ. Τα βαζω αν ειναι και ολα μαζι σε μια Φ20 για προστασια!

Προς το παρον δεν μπορεσα ακομη να δω δω στη πραξη γιατι ποτε βρεχει και ποτε ψιχαλιζει.

Ετσι Νεκτάριε,καί πολύ καλά έκανες στήν περίπτωση σου
Από ότι βλέπω από το μετεωρολογικό,από τήν Δευτέρα μέχρι τήν Πέμπτη η καί Παρασκευή κάθε μέρα θά έχουμε καί μιά μπόρα,άρα τό βλέπω από τήν μεθεπόμενη εβδομάδα πού θά στεγνώσει θά τό δοκιμάσεις καλά νά δείς πού έχεις αυτοκάλυψη νερού

Παντως δεν εκανα και τομκαλυτερο ψωνισμα σε υλικα, πηρα τα παλ βαρ μπεκακια αλλα δεν πηρα σωληνακι φ6(?). Πηρα φ7 καιντο εδεσα με δεματικο. Δειχνει να αντεχει, οπως επισης και ολο αυτο με δεματικα πανω σε μια λογχη. Εβαλα και μερικα σπεσιαλ τζετ 90° που ειχα με το ιδιο λαστιχακι.
Δεν εχω καταλαβει ομως τι τρυπα πρεπει να κανω στη φ16 για να μπαινουν αυτα. Εγω τις φτιαχνω με δραπανο και κανω φ4,5 για να μπαινουν σφηνωτα. Πηρα καινκατι ταπες, τις μπλε, αλλα κολυμπανε ολιγο και χανουν νερο. Οποτε οπου καταργω τρυπα μαλλον θα κοβω και θα βαζω συνδεσμοφ16 που εχω παραπολλους.