Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Kόψτα καί τώρα Κυριάκο δέν υπάρχει πρόβλημα.

Γιούκα είναι όπως σωστά προείπε ο Παύλος.
Νεκτάριε πολύ χαμηλά τό έβαλες ώς πρός φύτευση,ανέβασε τό λίγο ψηλότερα και μπορείς να τού κόψεις 2 σειρές φύλλα από κάτω.
Ωχ, τωρα πως να το σηκωσω, για να το μεταφυτευσω εκοψα τη γλαστρα μη χαλασω το ριζωμα. Αν το πιασω απο το κορμο θα χαλασει?

Re: Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Ωχ, τωρα πως να το σηκωσω, για να το μεταφυτευσω εκοψα τη γλαστρα μη χαλασω το ριζωμα. Αν το πιασω απο το κορμο θα χαλασει?

Ασε να ξεραθεί η μπάλλα τού χώματος τής Γιούκας άν τό έχεις ποτίσει ήδη γιά να μήν σου διαλύσει τό χώμα τής Γιούκας,άν όχι προσπέρασε τήν πρώτη υπόδειξη,καί μετά βγάλε τό φρέσκο χώμα περιμετρικά από τήν μπάλλα χώματος τής Γιούκας μέχρι τήν μέση,και τράβηξε τήν Γιούκα λίγο επάνω,μετά ξαναρίξε μέσα τό χώμα,καί πότισε την.

Δημητρη θελω να φυτεψω μια λεμονια και μια μανταρινια μπορω τωρα και εαν ναι ποια ποικιλια προτεινεις;;

Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Δημητρη θελω να φυτεψω μια λεμονια και μια μανταρινια μπορω τωρα και εαν ναι ποια ποικιλια προτεινεις;;

Ναί Βασίλη μπορείς,αλλά θά τά φυτέψεις σέ μιά θέση πού θα είναι απάνεμη στόν βοριά γιατί δέν αντέχουν τίς παγωνιές.
Λεμονιά θά ζητήσεις νά είναι πολύφορη η εφτάφορη τήν λένε,πού κάνει λουλούδια 2-3 φορές τόν χρόνο καί έτσι έχει σχεδόν όλο τόν χρόνο καρπό.
Γιά μανταρινιά άν δέν θέλεις κουκούτσια θά πάρεις ποικιλία Κλημεντίνη,άν θέλεις πολύ αρωματικιά θά πάρεις ποικιλία Χίου,αλλά έχουν κουκούτσια.

Τι ρίζωμα να χαλάσεις Νεκ ??? αυτό δεν είναι φυτό ...είναι "κατάρα" έτσι τα λέω.... είχα κόψει πριν χρόνια κάτι κορμούς από γιούκα και τα είχα παρατήσει σε μια άκρη να ξεραθούν για να τα κάψω κάποια στιγμή. Καμία επαφή δεν είχαν με χώμα και μετά από 1-2 χρόνια πετάξανε μάτια και άρχισαν να βγάζουν φύλλα !!!

Ασε να ξεραθεί η μπάλλα τού χώματος τής Γιούκας άν τό έχεις ποτίσει ήδη γιά να μήν σου διαλύσει τό χώμα τής Γιούκας,άν όχι προσπέρασε τήν πρώτη υπόδειξη,καί μετά βγάλε τό φρέσκο χώμα περιμετρικά από τήν μπάλλα χώματος τής Γιούκας μέχρι τήν μέση,και τράβηξε τήν Γιούκα λίγο επάνω,μετά ξαναρίξε μέσα τό χώμα,καί πότισε την.
Μετα,κοψε λιγο και την κορυφη για να πεταξει πλαινα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Operation. Accomplished.
Την έπιασα με τα στοιβαρα μου μπράτσα και τοσηκωσα.τωρα για το κλάδεμα, απο κάτω η απο πάνω?

Nektarios, προς το παρον μην βγαλεις φυλλα, γιατι θα χασει ογκο και θα ειναι ασχημο σε σχεση με τη γλαστρα. Θα βγαζεις οσα φυλλα ξεραινονται, ή οσα θελεις για να το διαμορφωσεις τραβωντας τα κατω προς τη ριζα. Κοψε λιγο με ενα ψαλιδι τις μυτες των φυλλων, γιατι ειναι πολυ επικινδυνες για τα ματια πχ. οταν περιποιεισαι το φυτο, αλλά και για τα παιδια.

εχει κανεις εμπειρια απο τετοια μπεκακια; http://www.e-nero.gr/product/1533/mikroektokseytiras-super-jet-300-lth- αν ναι θελω να μου πει
1ον αν παραγγειλω 300lt/h πως θα ξερω αν ειναι οντως 300αρια και οχι 120 lt;
2ον προτεινεται καποιο καλυτερο απο το συγκεκριμενο; μιλαμε παντα για 300 lt/h

H παροχή είναι υπολογισμένη για πίεση 1.5-2bar. Δες για περισσότερα εδώ:
http://palaplast.gr/wp-content/uploads/2017/05/Microsprinklers-brochure.pdf
Τα συγκεκρικριμένα που γραφεις δεν αναφερουν διάμετρο ψεκασμού (μπορεί να φτάνει και τα 10-11μέτρα). Από την άλλη τα 300λιτ/ωρα ειναι πολλά και η απλή γραμμή του δήμου δεν μπορεί να σηκώσει πολλά τέτοια ταυτόχρονα.
Παρόμοια χρησιμοποιώ σε χαμηλά φυτά όπως μαιντανός, σπανάκι, καρότα. Σε δεντρα δεν τα τοποθετώ γιατί γεμίζει χόρτα το έδαφος. Προτιμώ να βάζω δύο σταλλάκτες δεξια-αριστερά του δέντρου.

Ενταξει ,πιεση εχω περιπου 2,5bar , καλα ειναι ,τωρα οι σταλακτες που αναφερεις τι να κανουν σε ενα δεντρο οταν αυτο θα ειναι πανω απο 5 χρονων;

Τί δέντρα και πόσα έχεις περίπου? Μην κοιτάς μόνο την πίεση, αλλά την συνάρτηση πίεση-παροχή. Για 20 πχ δέντρα θέλεις 6m3/h στα 2bar που δεν μπορείς να τα παρεις από την παροχή του δήμου.

Στα μέρη μας όλοι χρησιμοποιούν σταλλάκτες στα περιβόλια (έχουν παροχή από 0 μέχρι 70λιτ/ωρα) με τους σωλήνες να τρέχουν ψηλά και να κατεβαίνει ο σταλλάκτης με σωληνάκι Φ6-Φ&, ώστε να μην εμποδίζονται και οι καλλιεργητικές εργασιες από τα λαστιχα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Operation. Accomplished.
Την έπιασα με τα στοιβαρα μου μπράτσα και τοσηκωσα.τωρα για το κλάδεμα, απο κάτω η απο πάνω?

Aπό κάτω θά κόψεις μέ κλαδευτήρι 2 σειρές φύλλα πολύ κοντά στόν κορμό,γιά να δυναμώσει και να πάρει ύψος,να μήν σέρνονται οι κάτω σειρές τά φύλλα στό χώμα,καί να είναι πιό διαμορφωμένο καί όμορφο,όχι τραβηχτά πρός τά κάτω όπως προειπώθηκε γιατί είναι νεαρό τό φυτό και μπορεί να τό σπάσεις.

Τί δέντρα και πόσα έχεις περίπου? Μην κοιτάς μόνο την πίεση, αλλά την συνάρτηση πίεση-παροχή. Για 20 πχ δέντρα θέλεις 6m3/h στα 2bar που δεν μπορείς να τα παρεις από την παροχή του δήμου.

Στα μέρη μας όλοι χρησιμοποιούν σταλλάκτες στα περιβόλια (έχουν παροχή από 0 μέχρι 70λιτ/ωρα) με τους σωλήνες να τρέχουν ψηλά και να κατεβαίνει ο σταλλάκτης με σωληνάκι Φ6-Φ&, ώστε να μην εμποδίζονται και οι καλλιεργητικές εργασιες από τα λαστιχα.

Για αρδευτικο μιλαω , 100 δεντρα καρυδιες περιπου ειναι

Για τις καρυδιές μπορείς να βάλεις και τετοια μπεκάκια γιατι δεν φυτρώνουν αγριόχορτα κοντά στις ρίζες τους. Τα 300λιτ μου φαινονται παντως υπερβολή Βαλε μπεκάκια με πιό μικρή παροχή, πχ 120λιτ, ετσι θα μπορεις να βαλεις και πιο μικρής διαμέτρου σωλήνες. (Εγω παντως εχω 2 καρυδιες 10ετων, τις ποτιζω με μπεκάκια και εχω γίνει θηρία)

Για τις καρυδιές μπορείς να βάλεις και τετοια μπεκάκια γιατι δεν φυτρώνουν αγριόχορτα κοντά στις ρίζες τους. Τα 300λιτ μου φαινονται παντως υπερβολή Βαλε μπεκάκια με πιό μικρή παροχή, πχ 120λιτ, ετσι θα μπορεις να βαλεις και πιο μικρής διαμέτρου σωλήνες. (Εγω παντως εχω 2 καρυδιες 10ετων, τις ποτιζω με μπεκάκια και εχω γίνει θηρία)

ναι ,θα ηθελα να βαλω μικρης διαμετρου σωληνα, αλλα κοιταω και για μελλοντικα, θα χρειαζεται περισσοτερο νερο ,δεν θελω ξηλωνω παλι , απο ποιοτητα ποια να προτιμησω; επισης εχω ακουσει οτι αυτα βουλωνουν για τον α-β λογο ,πως θα αποφυγω κατι τετοιο; αυτο με προβληματιζει και οχι η παροχη που θα δωσω

εχει κανεις εμπειρια απο τετοια μπεκακια; http://www.e-nero.gr/product/1533/mikroektokseytiras-super-jet-300-lth- αν ναι θελω να μου πει
1ον αν παραγγειλω 300lt/h πως θα ξερω αν ειναι οντως 300αρια και οχι 120 lt;
2ον προτεινεται καποιο καλυτερο απο το συγκεκριμενο; μιλαμε παντα για 300 lt/h

Οπως προειπώθηκε πρέπει να ξέρεις τήν παροχή τής ύδρευσης η άρδευσης πού χρησιμοποιής,εκτός από τό μανομετρικό,γιά να γίνουν σωστές δουλειές καί εφόσον γνωρίζεις αυτά τά δύο τότε προχωράς βάση σχεδίου στά μπέκ και στά υπόλοιπα.

Αν δέν τό ξέρεις καί δέν έχεις παροχόμετρο πάρε ένα κουβά η ένα ποτιστήρι πού είναι βαθμονομημένο και μέτρα σέ πόσα sec θά τό γεμίζει καί έτσι μέ τήν μέθοδο τών τριών βρίσκεις πόσα λίτρα νερού ανά ώρα βγάζει η παροχή σου.Και αυτό πού θα δείς θά είναι κοντά στήν βρύση όσο απομακρύνεσαι τόσο θα μειώνεται η παροχή γιαυτό καλό θα ειναι νά τήν μετρήσεις περίπου στήν μέση.

Απο εκεί ξεκινάς και μετά μετράς τό μανομετρικό μέ μανόμετρο αυτό τό γνωρίζεις ότι είναι 2,5 Atm από ότι είπες.
Παντος άν δέν επαρκεί η παροχή γιά 100 δέντρα θά πρέπει να κάνεις διακλαδώσεις με βάνες και να τίς ανοιγοκλείνης χειροκίνητα η μέ ηλεκτροβάνες σέ συνδιασμό μέ ηλεκτρονικό προγραμματιστή γιά αυτόματα.

Ριξε μιά ματιά καί εδώ γιά μικροεκτοξευτήρες που αναφέρουν και τά μέτρα ρίψης νερού,και τήν παροχή σέ l/h ,και έτσι εσύ γνωριζεις κάθε πόσα μέτρα απόσταση είναι οι καρυδιές,ποσα μπέκ σηκώνει η γραμμή,πόσα μέτρα θά απλώσεις λάστιχο πράγμα πού οσο περισσοτερα μέτρα τόσο θά μειώνεται η παροχή

https://geoponiko-parko.gr/products...talaktes/mikroektokseftires-laxanikon-dentron

Last edited:

επισης εχω ακουσει οτι αυτα βουλωνουν για τον α-β λογο ,πως θα αποφυγω κατι τετοιο; αυτο με προβληματιζει και οχι η παροχη που θα δωσω

Θά βάλεις εννοείται καί φίλτρο νερού

https://www.geoponiko-parko.gr/products/products-categories/aftomato-potisma/filtra-neroy-lipantires

Αν τώρα τό νερό σου έχει πολλά άλατα θά τά καθαρίζεις τά μπέκ

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Θά βάλεις εννοείται καί φίλτρο νερού

https://www.geoponiko-parko.gr/products/products-categories/aftomato-potisma/filtra-neroy-lipantires

Αν τώρα τό νερό σου έχει πολλά άλατα θά τά καθαρίζεις τά μπέκ

Πως θα τα καθαριζω; θα τα βγαζω και στο ξυδι; ευχαριστω για το review