Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Θέλω να φτιάξω τον κήπο της πολυκατοικίας....ανέλαβα να διαμορφώσω εγώ τον κήπο. Τσάμπα μεν, όπως γουστάρω δε....
.....Κούμπωσα την μεσινέζα και έριξα ένα καλό ξεχωρτάριασμα και μετά κούμπωσα τα μαχαιριά για το θαμνοκοπτικό και έριξα ένα πολύ καλό κλάδεμα στα λιγούστρα και στα Λειλαντ περιμετρικά του φράκτη. Γκαζόν δεν έχουμε.

Με απασχολεί ιδιαίτερα, το θέμα των κουνουπιών που μαζεύονται στους κήπους. Τι μπορώ να κάνω για να περιορίσω την παρουσία τους;....

Συνέχεια του project:

εριξα ένα καλό καθάρισμα στα λούκια (thanks που μου το επισυμάνατε).

Για παμε τώρα σε δύσκολα.

Εχουμε ενα φυλλοβόλο δέντρο με λεπτό κορμό και τα φύλλα του έχουν ένα κοκκινο-κεραμυδί χρώμα. Googlάρωντας βρήκα οτι ειναι Προύνος δέντρο ή αλλιώς Καλλωπιστική Δαμασκηνιά ή αλλιώς Prunus cerasifera
kallopistiki-damaskinia.jpg

Το θέμα ειναι ότι έχει μεγαλώσει πολύ και κρύβει τον λίγο ήλιο που βλέπει το μπαλκόνι μου στον 1ο.
Πρέπει να έχει ύψος 6 μέτρα. Το ζητούμενο ειναι να το κοντίνο στα 3, max 4 μέτρα ύψος. Βρήκα στο Internet πληροφορίες οτι κλαδεύεται τον χειμώνα με σκοπό να παραμείνει θάμνος.
Το ερώτημα ειναι αν τώρα που έγινε δέντρο μπορώ να το κλαδέψω τόσο πολύ.
ΠΧ φανταστείτε το δέντρο της φωτογραφίας. Μπορώ να το κλαδέψω και να το κάνω μισό ή θα σακατευτεί το καημένο?
Αν ηταν ελιά δεν θα το συζητούσα, θα την πλάκωνα και και σε 1-2 χρόνια θα είχα μια κοντή ελια. Με αυτό το δέντρο μπορώ να κάνω το ίδιο;

Έτσι όπως έχει "ξεσταχιάσει" νομίζω ότι καλό θα του κάνει ένα όμορφο κλάδεμα Κώστα ... ακριβείς πληροφορίες θα δώσει ο Μήτσος που είναι ειδικός.

Nά πάρω τήν σκυτάλη πού μού δίνει ο Νικόλας και να συμφωνήσω μαζί του γιά κλάδεμα τώρα δέν παθαίνει τίποτα ο Προύνος,ίσα-ίσα θά δυναμώσει καί άς είναι μήν είναι η σωστή εποχή,θά χάσεις τούς ωραίους βυσσινί καρπούς πού θά έχει τέλος καλοκαιριού όμως.
Τό δέντρο δέν αερίζεται και δέν λιάζεται ικανοποιητικά από τήν μέση καί κάτω,γιαυτό φαίνεται και ταλαιπωρημένο μέ λίγο φύλλωμα κατα πάσα πιθανότητα λόγο πολυκατοικίας από την μιά πλευρά,και δέντρων η έταιρης πολυκατοικίας από τήν άλλη πλευρά,καί ο ήλιος τό βλέπει μόνο κάθετα.
Σκαλισε τό χώμα περιμετρικά καί ρίξε του λίπασμα κομπλεζάλ για να δυναμώσει παράλληλα μέ τό κλάδεμα.

Last edited:
Ωίδιο είναι,ξαναρίξε θειάφι άλλα πρίν κοίτα τό μετεωρολογικό δελτίο μήν βρέξει και ρίξεις τσάμπα,άν καί δέν διαφένεται πρίν τό Σαββατοκύρικαο κάποια βροχή γιά τό Ηράκλειο.

Με το θειάφι και τη βροχή καθάρισαν οι αγγουριές!
Θα ξαναρίξω σήμερα προληπτικά.

Παρόλο που είχα ρίξει "παντού" (ντοματιές, αγγουριές, κολοκυθιές κλπ)
οι κολοκυθιές έχουν άσπρα σημάδια τα οποία μένουν μέσα στα "κύτταρα" του φύλλου.

Κάτι σαν της φωτογραφίες αλλά όχι με κίτρινο χρώμα αλλά άσπρο.
Διαβάζω ότι είναι περονόσπορος?

Να ξαναρίξω θειάφι ή χαλκό που έχω το champ?
Για το χαλκό θα διαβάσω το φύλλο οδηγιών, αλλά με το θειάφι απλά ξεπλένουμε και τρώμε?
Ή πρέπει να περάσουν κάποιες μέρες. Έψαξα αλλά δε βρήκα κάτι. Νομίζω δεν υπάρχει απορρόφηση, σωστά?

Ευχαριστώ για τη βοήθεια!

kipeytika-prolipsi-12.jpg

ΥΓ. Φτιάχνετε καμιά παγίδα όσοι ασχολείστε? Για tuta κυρίως ενδιαφέρομαι.

Με το θειάφι και τη βροχή καθάρισαν οι αγγουριές!
Θα ξαναρίξω σήμερα προληπτικά.

Παρόλο που είχα ρίξει "παντού" (ντοματιές, αγγουριές, κολοκυθιές κλπ)
οι κολοκυθιές έχουν άσπρα σημάδια τα οποία μένουν μέσα στα "κύτταρα" του φύλλου.

Κάτι σαν της φωτογραφίες αλλά όχι με κίτρινο χρώμα αλλά άσπρο.
Διαβάζω ότι είναι περονόσπορος?

Να ξαναρίξω θειάφι ή χαλκό που έχω το champ?
Για το χαλκό θα διαβάσω το φύλλο οδηγιών, αλλά με το θειάφι απλά ξεπλένουμε και τρώμε?
Ή πρέπει να περάσουν κάποιες μέρες. Έψαξα αλλά δε βρήκα κάτι. Νομίζω δεν υπάρχει απορρόφηση, σωστά?

Ευχαριστώ για τη βοήθεια!

ΥΓ. Φτιάχνετε καμιά παγίδα όσοι ασχολείστε? Για tuta κυρίως ενδιαφέρομαι.

Kαλησπέρα
Γιά τίς κολοκυθιές βγάλε μια φωτογραφία από κοντά να δώ τί ακριβώς ασπρίλα είναι αυτή που αναφέρεις στό φύλλο.
Αν είναι Ωίδιο θειάφι,άν είναι περονόσπορος χαλκός,τό champ πού έχεις.

Μέ τό θειάφι απλά ξεπλένεις καί τρώς,καλό θά είναι μήν ρίξεις σήμερα θειάφι καί αύριο κάνεις συγκομιδή,αλλά θά ρίχνεις πρώτες πρωινές ώρες γιά νά έχει ελαφρά υγρασία τό φύλλωμα και νά πιάνει καλά επάνω,σέ μέρα χωρίς αέρα καί μέχρι 30-32 C θερμοκρασία ημέρας maximum,παραπάνω θά καίει τά φύλλα.

Last edited:
Kαλησπέρα
Γιά τίς κολοκυθιές βγάλε μια φωτογραφία από κοντά να δώ τί ακριβώς ασπρίλα είναι αυτή που αναφέρεις στό φύλλο.
Αν είναι Ωίδιο θειάφι,άν είναι περονόσπορος χαλκός,τό champ πού έχεις.

Μέ τό θειάφι απλά ξεπλένεις καί τρώς,καλό θά είναι μήν ρίξεις σήμερα θειάφι καί αύριο κάνεις συγκομιδή,αλλά θά ρίχνεις πρώτες πρωινές ώρες γιά νά έχει ελαφρά υγρασία τό φύλλωμα και νά πιάνει καλά επάνω,σέ μέρα χωρίς αέρα καί μέχρι 30-32 C θερμοκρασία ημέρας maximum,παραπάνω θά καίει τά φύλλα.

Εγώ αυτήν την εποχή κάνω μίξη Δελταμεθρίνης ή Ιμοδακλοπρίνης (ανάλογα τι έχω να ψεκάσω) με λίγο χαλκό και Παραφινέλαιο.
Πιάνει σε όλα και τα καταπολεμά όλα χωρίς να αφήνει υπολείμματα (τηρώντας τις αναλογίες).

Έτσι όπως έχει "ξεσταχιάσει" νομίζω ότι καλό θα του κάνει ένα όμορφο κλάδεμα Κώστα ... ακριβείς πληροφορίες θα δώσει ο Μήτσος που είναι ειδικός.

Nά πάρω τήν σκυτάλη πού μού δίνει ο Νικόλας και να συμφωνήσω μαζί του γιά κλάδεμα τώρα δέν παθαίνει τίποτα ο Προύνος,ίσα-ίσα θά δυναμώσει καί άς είναι μήν είναι η σωστή εποχή,θά χάσεις τούς ωραίους βυσσινί καρπούς πού θά έχει τέλος καλοκαιριού όμως.
Τό δέντρο δέν αερίζεται και δέν λιάζεται ικανοποιητικά από τήν μέση καί κάτω,γιαυτό φαίνεται και ταλαιπωρημένο μέ λίγο φύλλωμα κατα πάσα πιθανότητα λόγο πολυκατοικίας από την μιά πλευρά,και δέντρων η έταιρης πολυκατοικίας από τήν άλλη πλευρά,καί ο ήλιος τό βλέπει μόνο κάθετα.
Σκαλισε τό χώμα περιμετρικά καί ρίξε του λίπασμα κομπλεζάλ για να δυναμώσει παράλληλα μέ τό κλάδεμα.

Νίκο και Δημήτρη σας ευχαριστώ θερμά για την απάντηση σας.
Δημητρη μέσα έπεσες, ανάμεσα σε δυο παλυκατοικίες το καημένο.
Μια ερώτηση για το κλάδεμα: έχουμε ενα κλαδί το οποίο διαχωρίζεται σε ενα σημείο σε 2-3 μικρότερα κλαδάκια κ.ο.κ. Προτειμάμε γενικοτερα να κλαδεύουμε πριν τον διαχωρισμό ή μετα τον διαχωρισμό, στον διαχωρισμό ή δεν έχει σημασία;
Επίσης ένα κλάδεμα από έναν απειρό είναι καλύτερο για το δέντρο από το καθόλου κλάδεμα;

Εγώ αυτήν την εποχή κάνω μίξη Δελταμεθρίνης ή Ιμοδακλοπρίνης (ανάλογα τι έχω να ψεκάσω) με λίγο χαλκό και Παραφινέλαιο.
Πιάνει σε όλα και τα καταπολεμά όλα χωρίς να αφήνει υπολείμματα (τηρώντας τις αναλογίες).

Υποτίθεται ότι προσπαθώ να κάνω βιολογική καλλιέργεια οπότε δεν έχω
Δελταμεθρίνης ή Ιμοδακλοπρίνης

Θειάφι, χαλκός και βάκιλο Θουριγγίας τα όπλα μου!
Άντε και κανένα σαπουνόνερο απο πράσινο σαπούνι.
Αυτά για το μποστάνι.

Γιατί στο γκαζόν και στα υπόλοιπα δέντρα που είναι μακριά στα πολύ δύσκολα ρίχνω και απο τα συμβατικά φάρμακα.

Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Κανένα φάρμακο για ψέκασμα για τα κουνούπια? και σε τί συχνότητα?
Ευχαριστώ!

Fendona
ψέκασα πέρυσι τους τοίχους κυρίως γύρω απο πόρτες και είδα τεράστια διαφορά

φέτος λέω να περάσω όλο το οικόπεδο (περιμετρικά και σε σημεία με πολύ σκιά πχ. ξύλα τζακιού)
μήπως και καταφέρουμε να κάτσουμε καθόλου στην αυλή

ΥΓ. Δε το λές και φθηνό!
Σκέφτηκα να βάλω στο μπαλκόνι (σε μέρος που δε βρέχεται) αυτό παρακάτω
http://www.skroutz.gr/s/8937732/Olympia-Electronics-RT-11.html
αλλά δε ξέρω αν θα κάνει τίποτα.

ΥΓ2.
Όλη τη σεζόν πέρυσι ψέκασα δύο φορές αν θυμάμαι καλά

Υποτίθεται ότι προσπαθώ να κάνω βιολογική καλλιέργεια οπότε δεν έχω

Θειάφι, χαλκός και βάκιλο Θουριγγίας τα όπλα μου!
Άντε και κανένα σαπουνόνερο απο πράσινο σαπούνι.
Αυτά για το μποστάνι.

Γιατί στο γκαζόν και στα υπόλοιπα δέντρα που είναι μακριά στα πολύ δύσκολα ρίχνω και απο τα συμβατικά φάρμακα.

Το πρώτο είναι παράγωγο του Χρυσάνθεμου και το τρίτο απλό παραφινέλαιο το οποίο μάλιστα ενδείκνυται και για βιολογική καλλιέργεια.

Το ζήτημα είναι οι σωστοί ψεκασμοί (σε χρόνο) και με τις σωστές αναλογίες. Αν τηρηθούν αυτά υπολείμματα δεν υπάρχουν.

Το πρώτο είναι παράγωγο του Χρυσάνθεμου και το τρίτο απλό παραφινέλαιο το οποίο μάλιστα ενδείκνυται και για βιολογική καλλιέργεια.

Το ζήτημα είναι οι σωστοί ψεκασμοί (σε χρόνο) και με τις σωστές αναλογίες. Αν τηρηθούν αυτά υπολείμματα δεν υπάρχουν.

Έχω και παραφινέλαιο αλλά δεν έχω χρησιμοποιήσει στο μποστάνι γιατί δε γνωρίζω ακριβώς τη χρήση του.

Αλλά τα άλλα δύο που είπες τα σκοτώνουν όλα καλά/κακά και τις μέλισσες και τις πασχαλίτσες που έχω και μου καθαρίζουν τα δέντρα αυτήν την εποχή!
Και αν τα χρησιμοποιούσα δεν θα έκανα βιολογική καλλιέργεια!

Τις *μεθρίνες δε τις συμπαθώ γενικά

12.2 Ανθεκτικότητα και ικανότητα αποικοδόμησης
Βιοαποδομησιμότητα Deltamethrin:
Μη άμμεσα βιοαποδομήσιμο
Koc Deltamethrin: Koc: 10240000
12.3 Δυνατότητα βιοσυσσώρευσης
Βιοσυσσώρευση Deltamethrin: Вιοσυγκέντρωσης (BCF) 1.400
Καμία βιοσυσσώρευση.
12.4 Κινητικότητα στο έδαφος
Κινητικότητα στο έδαφος Deltamethrin: Μη κινητό σε εδάφη
12.5 Αποτελέσματα της αξιολόγησης ΑΒΤ και αΑαΒ
Αξιολόγηση των ΑΒΤ και
των αΑαΒ
Deltamethrin: Η ουσία αυτή δεν θεωρείται ως ανθεκτική,
βιοσυσσωρεύσιμη και τοξική (PBT). Αυτή η ουσία δεν θεωρείται ως
άκρως ανθεκτική kai άκρως βιοσυσσωρεύσιμη (vPvB).

https://www.google.gr/url?sa=t&rct=..._j9o1wD2Q&sig2=Mkm5dwp2omf1KsvDL9TN0w&cad=rja

Τι κάνουν οι μέλισσες αυτή την εποχή στα δέντρα;
Παρατηρώ ότι έχει πολλές στην κερασιά, πλησιάζουν και "δαγκώνουν" στο σημείο που ξεκινάει το φύλλο και μετά πάνε σε άλλο!

Παρατηρώ ότι έχει πολλές στην κερασιά, πλησιάζουν και "δαγκώνουν" στο σημείο που ξεκινάει το φύλλο και μετά πάνε σε άλλο!

Αναλόγως το δέντρο.
Την μεγαλύτερη ζημιά στις μέλισσες (εφ όσον βόσκουν το δέντρο) την κάνουν τα νεοκοτινοειδή (π.χ Ιμιδακλοπρίδη).
Τώρα η Δελταμεθρίνη δεν κάνει σχεδόν καθόλου ζημιά και φυσικά σώζεις με αυτή και τους καρπούς των δέντρων.

Το παραφινέλαιο έχει 2 χρήσεις, πρώτον βοηθάει στην καλύτερη προσκόλληση του ψεκαζόμενου φαρμάκου και δεύτερον δημιουργεί ένα στρώμα στα φύλλα το οποίο εμποδίζει τα έντομα από το να ανέβουν πάνω τους (γλυστράνε).
Οπότε όπως καταλαβαίνεις είναι εντελώς βιολογικό.

Μια ερώτηση για το κλάδεμα: έχουμε ενα κλαδί το οποίο διαχωρίζεται σε ενα σημείο σε 2-3 μικρότερα κλαδάκια κ.ο.κ. Προτειμάμε γενικοτερα να κλαδεύουμε πριν τον διαχωρισμό ή μετα τον διαχωρισμό, στον διαχωρισμό ή δεν έχει σημασία;
Επίσης ένα κλάδεμα από έναν απειρό είναι καλύτερο για το δέντρο από το καθόλου κλάδεμα;

Κώστα γιά να δυναμώσει θά τό κόψεις στήν μέση καί σέ οβάλ σχήμα γιά να γίνει όμορφο καί να πάρει τά πάνω του γιατί είναι κουρασμένο τό δέντρο τώρα,το κόψιμο γίνεται ανάλογα,όταν θα το κόψεις στήν μέση σέ οβάλ σχήμα άλλα κλαριά στήν μέση θά τά αφήσεις πιό ψηλά καί στίς άκρες πιό κοντά,απλά πρέπει νά κόβεις επάνω από τό μάτι-κόμπο πού λέμε,εκεί θα δείς μπορεί και πρίν τό διαχωρισμό,αλλά και μετά,κάθε φυτό-δέντρο-θάμνος έχει και τά δικά του στάνταρ κλαδέματος.
Οσο γιά τό κλάδεμα μήν αγχώνεσαι θα πειραματιστής σέ ένα ανθεκτικό καί χωρίς ευαισθησίες δέντρο.

Πολύ πιθανόν λόγο αυτής τής εποχής-βροχών πού υπάρχουν μελίγκρες στά φύλλα,βγάζουν μιά γλυώδη ουσία καί οι μέλισσες τό τρώνε.

Κανένα φάρμακο για ψέκασμα για τα κουνούπια? και σε τί συχνότητα?
Ευχαριστώ!

Εδώ όλα είναι ημίμετρα Σεραφείμ,δέν ξέρω τόν χώρο πού θέλεις νά ψεκάσεις σέ τί έκταση είναι,αλλά καί νά εξολοθρεύσεις τά δικά σου κουνούπια θά έρθουν άλλα από τόν γείτονα και είναι φαύλος κύκλος αυτό,θα πρέπει να είσαι μέ ψεκαστήρα κάθε 10 μέρες πού όσο νά είναι δέν είναι ότι καλύτερο συνέχεια τά χημικά κοντά στό σπίτι.

Αν πάς σέ γεωπονικό κατάστημα θά σού δώσει πιθανόν τό Fendona πού είναι ακριβό όμως έχει 12 ευρώ πάνω κάτω τό μπουκαλάκι 50 cc καί είναι γιά διάλυμα σέ 5 κιλά νερό,άρα καταλαβαίνεις τό κόστος άν είναι μεγάλη έκταση
Και μετά είναι καί τό Karate Zeon πιό οικονομικό.

Last edited:
Παιδιά, το κεντρωμα στα κλίματα, ποτέ γίνεται;

Στάλθηκε από το HTC One_M8 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Κώστα γιά να δυναμώσει θά τό κόψεις στήν μέση καί σέ οβάλ σχήμα γιά να γίνει όμορφο καί να πάρει τά πάνω του γιατί είναι κουρασμένο τό δέντρο τώρα,το κόψιμο γίνεται ανάλογα,όταν θα το κόψεις στήν μέση σέ οβάλ σχήμα άλλα κλαριά στήν μέση θά τά αφήσεις πιό ψηλά καί στίς άκρες πιό κοντά,απλά πρέπει νά κόβεις επάνω από τό μάτι-κόμπο πού λέμε,εκεί θα δείς μπορεί και πρίν τό διαχωρισμό,αλλά και μετά,κάθε φυτό-δέντρο-θάμνος έχει και τά δικά του στάνταρ κλαδέματος.
Οσο γιά τό κλάδεμα μήν αγχώνεσαι θα πειραματιστής σέ ένα ανθεκτικό καί χωρίς ευαισθησίες δέντρο.

Πολύ πιθανόν λόγο αυτής τής εποχής-βροχών πού υπάρχουν μελίγκρες στά φύλλα,βγάζουν μιά γλυώδη ουσία καί οι μέλισσες τό τρώνε.

Εδώ όλα είναι ημίμετρα Σεραφείμ,δέν ξέρω τόν χώρο πού θέλεις νά ψεκάσεις σέ τί έκταση είναι,αλλά καί νά εξολοθρεύσεις τά δικά σου κουνούπια θά έρθουν άλλα από τόν γείτονα και είναι φαύλος κύκλος αυτό,θα πρέπει να είσαι μέ ψεκαστήρα κάθε 10 μέρες πού όσο νά είναι δέν είναι ότι καλύτερο συνέχεια τά χημικά κοντά στό σπίτι.

Αν πάς σέ γεωπονικό κατάστημα θά σού δώσει πιθανόν τό Fendona πού είναι ακριβό όμως έχει 12 ευρώ πάνω κάτω τό μπουκαλάκι 50 cc καί είναι γιά διάλυμα σέ 5 κιλά νερό,άρα καταλαβαίνεις τό κόστος άν είναι μεγάλη έκταση
Και μετά είναι καί τό Karate Zeon πιό οικονομικό.

και απ ότι κατάλαβα ψεκάζουμε σε τοίχους χαμηλά και σε βεράντες γύρω γύρω στα στηθαία. Σωστά?

Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις τις αναλογίες που χρησιμοποιείς;
Επίσης είχα την εντύπωση ότι ο χαλκος και γενικά τα χαλκουχα δεν συνδυάζονται με δελταμαθρινη και πυρεθρινοειδη.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις τις αναλογίες που χρησιμοποιείς;
Επίσης είχα την εντύπωση ότι ο χαλκος και γενικά τα χαλκουχα δεν συνδυάζονται με δελταμαθρινη και πυρεθρινοειδη.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Συνδυάζονται μια χαρά μιας και που το ένα είναι μυκητοκτόνο κια το άλλο εντομοκτόνο.

Για το εντομοκτόνο χρησιμοποιώ την αναλογία του παρασκευαστή (ελαφρώς αυξημένη) ενώ για τον χαλκό ή το θειάφι χρησιμοποιώ αισθητά λιγότερη από αυτήν του παρασκευαστή.