Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Δημήτρη, το η ποιότητα "γράφει" που είπα στο μήνυμα μου το εννοούσα κυριολεκτικά, δεν ήταν ειρωνεία (το ξεκαθαρίζω γιατί δεν ξέρω πως το πήρες ή πως φάνηκε).

Με αγχώνει επειδή το βλέπω πρώτη φορά και σκέφτηκα μήπως βρει σε καμια γωνιά η μηχανή με σχετική δύναμη και πάρει κανένα σασί, με αυτή την έννοια το λέω.

Καλορίζικο και καλά κουρέματα!

Στάλθηκε από το SM-G973F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Δημήτρη, το η ποιότητα "γράφει" που είπα στο μήνυμα μου το εννοούσα κυριολεκτικά, δεν ήταν ειρωνεία (το ξεκαθαρίζω γιατί δεν ξέρω πως το πήρες ή πως φάνηκε).

Με αγχώνει επειδή το βλέπω πρώτη φορά και σκέφτηκα μήπως βρει σε καμια γωνιά η μηχανή με σχετική δύναμη και πάρει κανένα σασί, με αυτή την έννοια το λέω.

Κανένα πρόβλημα Γιώργο,απλά δέν κατάλαβα σε ποιό σημείο αγχώθηκες.
Aπό τα λεγόμενα σου αγχώθηκες για τό σασί,καί όχι για το τιμόνι μέ τόν μονό βραχίονα.
Τό σασί είναι από πλαστικό ABS,δέν είναι μεταλλικό σέ καμμιά επαναφορτιζόμενη χλοοκοπτική μηχανή Stihl
Εντάξει στίς γωνίες θα πάμε προσεκτικά δέν θα κάνουμε crash-test χάχάχά. -bye-

Αν εννοείς να πάρει σασί ο βραχίονας είναι τόσο χονδρός ο σωλήνας καί στιβαρός,πού περισσότερο αν χτυπήσει (σπανιότατο μέν,εμένα στά τόσα χρόνια ποτέ δέν έχω σπάσει βραχίονες) ο διπλός βραχίονας τής κλασσικής χλοοκοπτικής θά έχει περισσότερο θέμα μιάς πού είναι πολυ πιό λεπτό τό μέταλλο.

Κανένα πρόβλημα Γιώργο,απλά δέν κατάλαβα σε ποιό σημείο αγχώθηκες.
Aπό τα λεγόμενα σου αγχώθηκες για τό σασί,καί όχι για το τιμόνι μέ τόν μονό βραχίονα.
Τό σασί είναι από πλαστικό ABS,δέν είναι μεταλλικό σέ καμμιά επαναφορτιζόμενη χλοοκοπτική μηχανή Stihl
Εντάξει στίς γωνίες θα πάμε προσεκτικά δέν θα κάνουμε crash-test χάχάχά. -bye-

Αν εννοείς να πάρει σασί ο βραχίονας είναι τόσο χονδρός ο σωλήνας καί στιβαρός,πού περισσότερο αν χτυπήσει (σπανιότατο μέν,εμένα στά τόσα χρόνια ποτέ δέν έχω σπάσει βραχίονες) ο διπλός βραχίονας τής κλασσικής χλοοκοπτικής θά έχει περισσότερο θέμα μιάς πού είναι πολυ πιό λεπτό τό μέταλλο.
Με κάλυψες πλήρως. Εν αναμονή για την επόμενη παραλαβή σου

Η Bayer κλήθηκε να πληρώσει 10δις δολάρια για το "καρκινογονο" ζιζανιοκτονο Roundup, ειδικότερα την ουσία γλυφοσάτη που περιέχει.

Κάποια από τα θύματα αναφέρεται ότι χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο φάρμακο δεκαετίες ενώ άλλοι λιγότερο. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι περισσότερες αγωγές είναι από απλούς ιδιώτες και κηπουρούς ενώ πολύ λιγότερες ειναι απο επαγγελματίες γεωργούς.

Οι ενάγοντες κυρίως αναφέρουν ότι η ίδια η συσκευασία δεν αναφέρει τους κινδύνους η μέτρα προφύλαξης.

Στην Αμερική, το συγκεκριμένο σκεύασμα, κυκλοφορεί στα Super Market; Ποια η γνώμη σας για το συγκεκριμένο προιον; Γιατί ενω τόσα χρόνια υπάρχουν καταγγελίες καμια επιστημονική έρευνα δεν το κατηγορεί ευθέως αλλα κατατάσσεται στα "πιθανώς καρκινογονα"; Σίγουρα τα λεφτά είναι πολλά, όμως πολλά ήταν και στην περίπτωση της ουσίας χλωροπυριφος η οποία τελικά αποσύρθηκε και τείνει προς κατάργηση.

Δεν ξερω αν ειναι πραγματικη η "ειδηση", παντως η ιστορια ειναι γεματη απο περιπτωσεις που ουσιες χρησιμοποιουνταν κατα κορον, μεχρι να βγει οτι ηταν φονιαδες.
Καποτε εβαζαν ραδιενεργο ταδε στις οδοντοκρεμες για να...γυαλιζουν τα δοντια.
DDT, θαλιδομιδη, αμιαντος...και τοσα αλλα.
Λογικα, θα συνεχισει να συμβαινει αυτο, με διαφορες νεες "ανακαλυψεις".

Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Δεν ξερω αν ειναι πραγματικη η "ειδηση", παντως η ιστορια ειναι γεματη απο περιπτωσεις που ουσιες χρησιμοποιουνταν κατα κορον, μεχρι να βγει οτι ηταν φονιαδες.
Καποτε εβαζαν ραδιενεργο ταδε στις οδοντοκρεμες για να...γυαλιζουν τα δοντια.
DDT, θαλιδομιδη, αμιαντος...και τοσα αλλα.
Λογικα, θα συνεχισει να συμβαινει αυτο, με διαφορες νεες "ανακαλυψεις".
Η είδηση είναι πραγματική, μάλιστα την άκουσα το πρωί και στο ραδιόφωνο.

https://www.insurancedaily.gr/10-dis-apozimioseis-apo-tin-bayer-gia-tis-kar/

Το πρόστιμο είναι απο πέρυσι νομίζω. Οι αμερικάνοι περίμεναν να την πουλήσουν στους γερμανούς για να κόβουν πρόστιμα. Τα προηγούμενα χρόνια τα έσερναν στο δικαστήριο και δεν έκοβαν πρόστιμα.
Η δραστική του είναι μια δραστική που όπως όλες οι δραστικές δεν είναι αθώες. Υπάρχουν δραστικές πιο επικίνδυνες (οργανοφοσφωρικά) και δεν τις κυνηγούν. Απλά η ΕΕ κυρίως τα καταργεί χωρίς τυμπανοκρουσίες.
Η δραστική του ραουνταπ θα καταργηθεί (άν βρουν αντικαταστάτη) για πολιτικούς λόγους και όχι επι της ουσίας.

Το roundup το χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα αγρότες επαγγελματίες και μή.

Εκτός του ότι έχει βρεθεί ακόμα και σε μπύρες και σε δημητριακά, το βρίσκουμε ακόμα και στα βιολογικά αλλά συνήθως σε χαμηλότερες δόσεις
πχ.
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=roundup+cereal+contamination

Δυστυχώς δεν εμπιστεύομαι κανέναν γιατί απο το "δεν ρίχνω τίποτα" βλέπεις ένα χωράφι πεντακάθαρο απο ζιζάνια και στο τέλος σου βγάζει λίστα με φάρμακα/λιπάσματα που ρίχνει.

Και το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν ακολουθεί τις ελάχιστες μέρες για συγκομιδή και γενικά τις οδηγίες ασφαλούς χρήσης.
Εδώ ρίχνουν με νεφελοποιητή χωρίς μάσκα για μύτη/μάτια!

Τραγική κατάσταση

το αποτέλεσμα?

https://imgur.com/S0iF6fO

Εντάξει, αμα τα ισοπεδώνουμε όλα, τότε όλοι οι φορτηγατζήδες είναι μπυροκοιλαράδες, οι της πολεοδομίας τα παίρνουν, οι ψαράδες πουλάνε κατεψυγμένα κλπ κλπ κλπ.

Το roundup το χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα αγρότες επαγγελματίες και μή.

Εκτός του ότι έχει βρεθεί ακόμα και σε μπύρες και σε δημητριακά, το βρίσκουμε ακόμα και στα βιολογικά αλλά συνήθως σε χαμηλότερες δόσεις
πχ.
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=roundup+cereal+contamination

Δυστυχώς δεν εμπιστεύομαι κανέναν γιατί απο το "δεν ρίχνω τίποτα" βλέπεις ένα χωράφι πεντακάθαρο απο ζιζάνια και στο τέλος σου βγάζει λίστα με φάρμακα/λιπάσματα που ρίχνει.

Και το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν ακολουθεί τις ελάχιστες μέρες για συγκομιδή και γενικά τις οδηγίες ασφαλούς χρήσης.
Εδώ ρίχνουν με νεφελοποιητή χωρίς μάσκα για μύτη/μάτια!

Τραγική κατάσταση

το αποτέλεσμα?

https://imgur.com/S0iF6fO

Θα συμφωνήσω μαζί σου στο "δε ρίχνω τιποτα". Πολλοί και ιδιαίτερα άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας φέρνουν λαχανικά ή φρούτα απο τον δήθεν καθαρό κηπο "που ξέρουν τι βάζουν ", αυτοί κάποιες φορές γίνονται πολύ επικίνδυνοι. Βλέπεις δυστυχώς σε δημόσιες συζητήσεις κάποιον να έχει βάλει τη ντομάτα του ή το αγγουράκι του και ενω πχ οι ντομάτες του να έχουν έλλειψη ενός ιχνοστοιχείου να του λένε να ψεκάζει και 10 διαφορετικά φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα, μυκητοκτονα, ναπαλμ κτλ Για μένα καλύτερα είναι να τα πάρει έτοιμα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα ζιζανιοκτόνα που αρκετοί βαζουν το διπλάσιο ή τριπλάσιο φαρμακο για να "πιάσει".Μετά δε απο μια εβδομάδα μπορεί να μπουν στο χωράφι και να το σκάβουν σηκώνοντας σκόνη, που μάντεψε τι θα κουβαλάει.

Επίσης σε μια βιολογική καλλιέργεια, τι μας λέει ότι ο "δίπλα" δεν ψεκάζει με τουρμπίνα νέφους στα 5-6 μετρα καθ ύψος και πλάτος; Αυτό για την παρατήρηση σου.

Το θέμα είναι να σταματάει η αλυσίδα πώλησης πριν τον μη επαγγελματία-άσχετο. Δυστυχώς αυτό δε θα γίνει . Το αποτελεσμα είναι να κυκλοφορούν σκευάσματα υψηλής περιεκτικοτητας σε χέρια ανθρώπων που δεν ξέρουν ούτε να διαβάζουν.

Παιδια, η πικρη αληθεια ειναι οτι σε μεγαλο βαθμο, γινεται οντως χαμος με τα φαρμακα στην επαρχια.
Οποιος εχει λιγο επαφη με τετοιες περιοχες, τα γνωριζει.
Ειδικα στο παρελθον, η κατασταση ηταν τραγικη, μιλαμε για συνειδητα δολοφονους (εχω προσωπικη εμπειρια απο τυπους που ψεκαζαν και ελεγαν "ελα μωρε, δεν παθαινουν τιποτε οι Αθηναιοι").
Μπορει σε καποιον βαθμο να βελτιωνονται τα πραγματα, αλλα ο συνδυασμος αγνοιας και απληστιας δημιουργει αδιανοητες καταστασεις. Ok, σε συνδυασμο με την δικαιολογημενη αγωνια του παραγωγου, που μπορει να δει τους κοπους και τα εξοδα μιας χρονιας να πηγαινουν χαμενα απο ενα ζουζουνι, μια αρρωστια, ενα τσαλιμακι του καιρου...
Προσθεστε οτι η υπερκαταναλωση φαρμακων εχει οδηγησει σε φαινομενα αντιστοιχα με την υπερκαταναλωση αντιβιωτικων και νομιζω ειμαστε σε (σχεδον) αδιεξοδο.
Εχω ακουσει για λυσεις, αλλα οι περισσοτερες φαινεται να απαιτουν υπομονη και κυριως επενδυσεις, ιδιαιτερα υψηλες (μαζι με την καλλιεργεια συνειδησης).
Ισως αυτος ειναι ενας (μονο) απο τους λογους που το πραγμα πηγαινει σε συγκεντρωση της παραγωγης σε μεγαλες μοναδες και εξαφανιση των μικρων. Αν καποτε ξεκινησουν πραγματικοι, εντατικοι και αυστηροι ελεγχοι, οι μικροι δεν εχουν καμια ελπιδα. Οι ευρωστοι και σοβαροι μεγαλοι ισως εχουν.

Για μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Κρήτης έχω ακούσει πάντως ότι κάνει αναλύσεις απο προιόντα στα προιόντα ραφιού.
Υποθέτω ότι το κάνουν και άλλες αλυσίδες.

Σε λαικές δεν ξέρω τί γίνεται. Δε μου αρέσει που "προμοτάρω" το κεφάλαιο αλλά πρέπει να προμοτάρουμε το σωστό.

Και σε αυτό το θέμα, ισχύει το ότι πληρώνεις (χρόνο/χρήμα) παίρνεις (πχ. βιολογικά, προσωπική καλλιέργεια κλπ).

Πέρασα βόλτα απο ορεινή περιοχή της Κρήτης και βλέπω ταμπέλα τροφής ζώων "εντατικής πάχυνσης που περιέχει γενετικά τροποποιημένες πρώτες ύλες".

Το λυπηρό είναι ότι άτομα που έχουν χρήματα δεν προτιμούν το ακριβότερο (ή αν το αμφισβητούν να κάνουν μία χημική ανάλυηση μόνοι τους) αλλά πετάνε χρήματα σε άλλους τομείς.
Ο καθένας είναι άξιος της μοίρας του. (Δε μιλάω για αυτούς που δεν έχουν προφανώς!)

Το ότι τρώμε καθαρότερα φρούτα σε σχέση με το παρελθόν είναι γεγονός όπως και το ότι δεν γίνεται για αυτό τον λόγο.
Η πιστοποίηση νωπών τροφίμων ξεκίνησε πριν 20-25 χρόνια και είναι κάτι που το "έτρεξαν" τα σούπερ μάρκετ για τον λόγο και μόνο ότι πρέπει να υπάρχει ιχνηλασιμότητα του προιόντος για να ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ εύθυνη αν πάθει κάποιος κάτι. Και εκεί μπαίνουν τα περί ορθής γεωργικής πρακτικής που νομοθετούν τα κράτη βάσει οδηγιών της ΕΕ. Και έτσι ξεκίνησαν έλεγχοι απο το πως ραντίζει ο αγρότης, που αποθηκεύει τα φάρμακα, τι προστασία παίρνει κλπ.
Το σήμερα έχει κάπως έτσι και πιο αυστηρά.
Δηλαδή τα σούπερ μάρκετ (του εξωτερικού) ζητούν και παραπάνω απο την νομοθεσία. Όπως να μην υπάρχουν υπολείμματα απο συγκεκριμένα σκευάσματα και άλλα πολλά σχετικα με τα MRL (ελάχιστα επιτρεπτά όρια).
Τα εδώ σούπερ μάρκετ υποχρεώνουν τον μεσάζοντα να πάρει το λιγότερο ένα χαρτί με τα φάρμακα και τις ημερομηνίες απο τον παραγωγό να του φτιάξει μια ας πούμε ελληνική πιστοποίηση με ότι αυτό σημαίνει για εδώ, και να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να έχουν πάρει πιστοποίηση ότι ξέρουν να ραντίζουν, (δίνουν εξετάσεις) για να συνδεθεί το ΑΦΜ τους με τον σέρβερ του υπουργείου, ούτως ώστε όταν αγοράσουν φάρμακα, να κάνει την ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ο γεωπόνος. Δηλαδή ποιό φάρμακο, για ποιά καλλιέργεια, περιοχή, λόγο και αιτία.
Έλεγχοι στην αγορά κάνει το κράτος, πόσους δε ξέρω. Ξέρω όμως ότι πριν 7-8 χρόνια έπεσαν κάτι γερά πρόστιμα 2-3 σε κάθε χωριό κατ αναλογία, ποσοστό ικανό να τρομάξει και τον πιο μερακλή επαγγελματία.
Τώρα για το μια τσάντα που μου έδωσε ο γείτονας κλπ, δεν έχω άποψη.

Νομιζω, το σημειο κλειδι ειναι οι ελεγχοι. Πολλοι και αυστηροι. Και με ποινες που να τηρουνται, ηπιες στην αρχη και γρηγορα εξοντωτικες σε επαναλαμβανομενες υποτροπες.
Δυστυχως, ειδικα στην Ελλαδα, ολοι ξερουμε οτι αυτος ειναι ο μονος τροπος. Αλλιως, ποιος Νομος τηρειται, για να τηρηθει αυτος, ειδικα αν εναποκειται στη συνειδηση του καθενος η τηρηση του;

παιδια στην ελλαδα ζουμε, ποιοι ελεγχοι? κι αυτοι που γινονται για τα ματια γινονται οι περισσοτεροι. βεβαιατα πραγματα σημερα ειναι καλυτερα απο οτι στο παρελθον.
εχοντας μεγαλωσει στον καμπο της ηλειας, μπορω να σας πω οτι τουλαχιστον τις περασμενες δεκαετιες ο καρκινος ηταν παντου. οπως και τα μεταλλαγμενα!
ιδιαιτερα στους καρπουζαδες, η λευχαιμια σαρωνει. κι αν σημερα εχει κατι αλλαξει προς το καλυτερο, εχει να κανει τοσο με τους ελεγχους, οσο με το οτι πολλοι νεοι αγροτες το ψαχνουν οι ιδιοι.
τα τελευταια χρονια εχω μια κοπελιά που ετυχε να εχει μαγαζι με βιολογικα.
να σας πω οτι επειδη η ιδια το κανει απο αποψη και οχι για κερδος, την ψαχνει η ιδια.
ετσι ακομα και για τα βιολογικα ψωνιζει απο λιγους που ξερει που ειναι τα χωραφια τους, επειδη ακομα και οι βιοκαλλιεργιες εχουν προβλημα οταν στα χωραφια γυρω τους, γινεται χαμος απο φαρμακα!
πολλοι βιοπαραγωγοι που ειναι πιστοποιημενοι, τα προιοντα τους ελαχιστα διαφερουν σε φορτιο απο τους κλασικους καλλιεργητες γειτονους τους, επειδη τα χημικα μεταφερονται και με τον αερα και με τα νερα υπογεια.
επιπλεον η αλλη κομπινα που γινεται, ειναι οτι βαζουν σε ενα χωραφι ας πουμε δυο στρεματα βιολογικη πατατα και στο διπλανο 10στρεματα κλασικη
ετσι εχουν και πιστοποιηση και πουλανε σε πολλα βιολογικα μαγαζια την κλασικης καλλιεργειας για βιολογικη!
απο την αλλη, τα περισσοτερα βιολογικα μαγαζια, δεν ενδιαφερονται για την ποιοτητα (αγνοτητα) αυτων που πωλουν αλλά για την τιμη.
για να μην πω για το ποσο βιολογικα ειναι αυτα που πωλουν τα σουπερμαρκετ ως βιολογικα...
μαλιστα τα τελευταια 2-3 χρονια εχουν βγει νεες ουσιες (φαρμακα) για βιολογικα τα οποια ΔΕΝ ανιχνευονται σε ελεγχους (κατι σαν το ντοπινγκ των αθλητων) αλλά αυξανουν πολυ την αποδοση ανα στρεμα

ενας ευκολος τροπος για να καταλαβετε το κατα ποσο αγνο ειναι κατι, σκεφτειτε λιγο "βλαχικα".
για παραδειγμα, η δικια μου βαζει ενα κερδος περιπου 25-30%. ετσι αν ενας τιμιος παραγωγος (ναι υπαρχουν ακομα τετοιοι που το κανουν απο μερακι) της χρεωσει την βιολογικη ντοματα 1,5 ευρω, αυτη θα την πουλησει ας πουμε 2. οταν βλεπεις ομως τιμες σε αλλα βιολογικα μαγαζια ή σε τμηματα βιολογικων στα σουπερμαρκετς να πωλουν 1.2 ή 1.5 ευρω, μπορεις χαλαρα να καταλαβεις οτι μονο βιολογικα δεν ειναι γιατι δεν βγαινει το κοστολογιο στον παραγωγο.
ευκαιριες σε αυτα δεν υπαρχουν παρα σπανια, ετσι το να πει καποιος οτι ψωνιζω το ιδιο προιον απο τον ταδε σε πολυ φτηνοτερη τιμη, απλα κοροιδευει τον εαυτο του.

και αυτα ολα σε βιολογικα, σκεφτειτε τι γινεται στα κλασικης καλλιεργειας!
καλα, δεν το συζηταμε οτι αν ο κοσμος συνειδητοποιουσε τι κανει, δεν θα ξαναετρωγε φρουτα και λαχανικα που να μην ειναι βιολογικα. και φυσικα δεν θα ξαναετρωγε κρεατα.
δυστυχως τα τελευταια χρονια, η υφεση και ο ανταγωνισμος εχουν στρεψει πολλους, ακομα και βιοκαλλιεργητες σε λανθασμενες πρακτικες. ελαχιστοι ειναι οι "ιδεολογοι" που εχουν παραμεινει στο χωρο.
αλλά και απο τους κλασικης καλλιεργειας, ελαχιστοι ακομα αναλογικα ειναι αυτοι που ενδιαφερονται με το τι ταϊζουν το κοσμο.
και φταιει το κρατος καθαρα σε αυτο το τομεα καθως δεν εχει καμια μεριμνα για τον οποιον "σωστο" καλλιεργητη ειτε βιο , ειτε απλο.
αλλά φταιει και ο κοσμος.

ενα παραδειγμα. εχει παραλαβει η δικια μου καροτα σωστα. θελει να βοηθησει τον συγκεκριμενο βιοπαραγωγο, (ειναι ιδεολογος), ετσι αυτος της χρεωνει καποια στιγμη 1 ευρω το κιλο. το πουλαει 1.3 και 1.2
μπαινει μια ηλιθια , ρωταει ποσο κανουν. τα κλασικα στα ΣΜ εκαναν 50 λεπτα και τα βιολογικα 90 λεπτα. της φανηκαν ακριβα. φυσικα ψωνισε , αλλωστε μικρη η διαφορα, ομως ξυνησε...
και σκεφτομαι το ποσο μ@λακηδες ειμαστε και εμεις σαν καταναλωτες!
βρε ανοητε, ποσα καροτα θα φας? αξιζει για μισο ευρω να φας εξασθενημενο χρωμιο αττικης και βοιωτιας με το να τρως κλασικης καλλιεργειας?
και απο την αλλη, ακομα και αν σου κοψει και φας βιολογικα, δεν σκεφτεσαι οτι οταν το μαγαζι χρεωνεται ενα ευρω, αυτο που εσυ θα ψωνισεις 90 λεπτα δεν ειναι κατι που να ειναι πραγματικα βιολογικο?
και μιλαμε για αστεια κοστολογια.
καινουριο αμαξι ξερεις να παρεις και να δωσεις 20 και 30 χιλιαρικα για να νομιζεις οτι κατι κανεις.
το να δωσεις ομως 500 ευρω το χρονο παραπανω για να τρως αγνα, και να μην βαζεις μεσα σου καρκινο, δεν το κανεις. και μετα τους φταιει ο θεος που παθαινουν σωριδον καρκινους

και δεν μιλαω για βιολογικα κρεατα οπου εκει ενταξει τα κοστολογια ειναι πολυ παραπανω. αλλά ακομα και εκει, φαε ρε κοπανε κρεας μια φορα τη βδομαδα ή μια το μηνα αν δεν σε παιρνει οικονομικα, κατι αγνο και ακριβο και μην τρως τα σκατολοειδια καθε μερα
ενα βιολογικο κρεας μπορει να φτασει 20-25 ευρω το κιλο! αναλογικα τοσο εκανε και οταν ο παππους μας ηταν νεος τοτε που ηταν τα παντα αγνα. αλλά ετρωγαν 3-4 φορες το χρονο επειδη αναλογικα το κοστολογιο τοσο επετρεπε.
σημερα οι ανθρωποι τρωνε χωρις σκεψη, με 4-5 ευρω το κιλο κρεατα.
λογικο δεν ειναι να παθαινουν καρκινο και ολα τα αλλα?

και να μην αναφερθω καν στα μεταλλαγμενα λαχανικα, πατατες, βιομηχανικες ντοματες κλπ που πανε χερι-χερι με τα κλασικης καλλιεργειας. υπαρχει νομιζετε εδω και δεκαετιες, μη μεταλλαγμενη βιομηχανικη ντοματα? αρα τι περιμενεις οταν αγοραζεις πελτε, κετσαπ, ντοματοχυμο?
παντως ψαξτε το θεμα διατροφης αν θελετε να βοηθησετε τον εαυτο σας. γιατι οταν η υγεια χαθει, τοτε καταλαβαινουμε, αλλά τοτε ειναι ηδη αργα.
ασε και το θεμα της γευσης. φαε αυθεντικη βιολογικη ντοματα και φαε και κλασικη που ειναι μεταλλαγμενη και μαλιστα υδροπονιας (οτι χειροτερο) και ελα πες μου

φιλε κυριακο εχεις δικιο.
ελαχιστοι ομως εχουν αυτη τη δυνατοτητα, να καλλιεργουν κατι οι ιδιοι. οι μισοι ειναι αθηνα, και απο τους αλλους μισους, παλι λιγοι μπορουν και εχουν τη δυνατοτητα να καλλιεργησουν.
αυτο ομως που μπορουν να κανουν ειναι να προσεχουν να τρωνε (εστω και κατ'ονομα), βιολογικα. ακομα και τα κρεατα και τα ψαρια τους.
προσωπικα ειμαι χορτοφαγος 35 χρονια τωρα.
εχω χασει ομως πολλους φιλους και συγγενεις απο καρκινο, λευχαιμιες και ακομα και ενδονοσοκομειακες λοιμωξεις που για μενα σχετιζονται πολυ με την συγχρονη κρεοφαγια.
αλλωστε τιγκα στα αντιβιοτικα ειναι.

ενα αλλο προβλημα που ο κοσμος δεν το ξερει ακομα, ειναι το θεμα της υδροπονιας που για μενα στην ελλαδα ειναι ο,τι χειροτερο μετα το "βρωμικο" φαγητο των ψητοπωλειων...
βαζουν μεταλλαγμενη ντοματα στην υδροπονια και ριχνουν μεσα στο νερο απο ζωοτροφες και λιπασματα μεχρι ψοφια ψαρια!
και βγαινουν ντοματες-τερατουργηματα! αν δεν την κοψουν στο χρονο που πρεπει αρχιζουν και γεννανε ντοματες πανω στις ντοματες! ανοστες φυσικα αλλά το πλεον βασικο, δηλητηρια σκετα!
η βιομηχανικη ειναι μεταλλαγμενη και με γονιδια σκορπιου.

πατατες? ολες οι μη βιολογικες ειναι μεταλλαγμενες. τα πατατοχωραφα ειναι οτι χειροτερο απο χημικης αποψης. τα ισχυροτερα δηλητηρια!
αφου εδω κατω στο καμπο αν φαμε κατι και μας πειραξει ,λεμε αστειευομενοι: ρε τον ατιμο σε πατατοχωραφο το ειχε?
πατατες σε φαστ φουντ, πατατακια, εστιατορια και μαλιστα ολες τηγανισμενες σε σπορελαια που σπανια αλλαζουν ή ακομα χειροτερα σε ανακυκλωμενα λαδια, καθαρος καρκινος και αυτες

τελευταια βλεπω κατι ακομα στο καρπουζι. παντα τις τελευταιες δεκαετιες, εδω στο καμπο, καλλιεργεια καρπουζιου=καρκινος, ομως τελευταια εχουμε και χρωμα!
οσο και αν σου φαινεται τρελο , πολλοι ριχνουν μεσα χρωμα! δεν ξερω ακομα πως, δεν το εχω ψαξει ακομα, αλλωστε τρωω μονο βιολογικα τα τελευταια χρονια και δεν με ενδιαφερει.
ομως καποιο ειδικο κοκκινο χρωμα βαζουν. μαλλον στην αρδευση στο τελευταιο σταδιο εκτος και αν ειναι και αυτα υδροπονιας. το βλεπουν οι γριες στις μασελες απο τη μεσα μερια οταν φανε καρπουζι... :)
και μιλαμε αγορασμενα απο τη λαικη. πιθανα καποιοι παραγωγοι, αγοραζουν απο υδροπονια και τα πουλανε σαν δικα τους. βλεπεις η υδροπονια εχει τρομερες αποδοσεις και πολυ μικροτερο κοστολογιο
για αυτο και εχει καταρευσει η τιμη παραγωγου του καρπουζιου στο καμπο.

ακομα και οι μπανανες που θα αγορασετε, μονο βιολογικες. συνηθως οι χημικες εχουν πιο χαλια γευση αλλά μερικες ειναι πιο νοστιμες επειδη εχουν και ενισχυτικα γευσης, δεν ξερω με ποιον τροπο τα βαζουν εκει στην λατινικη αμερικη, ομως φανταστειτε αν αυτα γινονται στην ελλαδα της ε.ε. το τι γινεται εκει.

αν ομως εχω να δωσω μια συμβουλη στους φιλους εδω περαν αυτων που ηδη εχω πει, ειναι οτι ρε παιδια, ιδιαιτερα στα αυγα να τρωτε μονο βιολογικα γιατι δεν μπορειτε να φανταστειτε το τι τρωνε τα μη βιολογικα κοτοπουλα ! και οτι φανε τα κοτοπουλα θα περασει στο αυγο.
γαλακτοκομικα το ιδιο, μονο βιολογικα. αλλιως πινετε πυον, αντιβιοτικα και καρκινο!
και το πιο ασχημο ειναι οτι τα αυγα και τα γαλακτοκομικα τα τρωνε συνηθως τα μικρα παιδια.

περυσι εχασα ενα παιδικο φιλο απο καρκινο παχαιως εντερου. τον ενοιαζε το καινουριο αμαξι να ειναι τζιτζι, ετοιμαζοταν να αλλαξει και σκαφος, τσιγκουνακος λιγο, εδινε χλιαρικα για αμαξι-μοτο-σκαφος, ετρωγε βρωμικο συνηθως και οταν ηταν να αγορασει κανα τροφιμο κοιτουσε μονο τιμη και ελεγε: σιγα μη κανω τον καθενα μαγκα που θελει 2 ευρω τη ντοματα. ο αλλος πως βγαινει με 1?

ελπιζω να σας κουνησα λιγο και να ξανασκεφτειτε.

Εμ δεν άφησες και τίποτα. Το μόνο που μας έμεινε να βάλουμε μια πέτρα στο λαιμό και να βρούμε βαθύ ποτάμι.

:flipout: σορρυυυ...
δυστυχως παυλο (πολυχρονος κιολας), οπως και εγω παλια, οι περισσοτεροι δεν σκεφτονται καθολου πανω σε αυτο το τομεα
κι εγω παλια, ελεγα, ειμαι χορτοφαγος, ειμαι οκ. και ηταν λογω γευσης αν καμια φορα εψαχνα να βρω κατι καλυτερο.
απο τυχη βρεθηκα να γνωρισω τη κοπελια που ανεφερα. και μη αυτη, κι εγω δεν θα πολυασχολιομουν με το θεμα.
ακουγα για βιολογικα και ελεγα " καλα αυτα ειναι για τους πυροβολημενους. σιγα μην πληρωνω το καθε τρελο, αφου τοσα χρονια τρωω και δεν επαθα τιποτα".
ευτυχως υπαρχουν ακομα καποιοι λιγοι "τρελοι" που επιμενουν στη βιοκαλλιεργεια, καλο ειναι να τους στηριξουμε οσο μπορουμε για το δικο μας καλο πανω απο ολα.

Η πικρη αληθεια ειναι οτι για να τρως αποφευγοντας ολα τα "προβληματικα":
1. Μια οικογενεια θελει μινιμουμ 3-4.000 το χρονο επιπλεον. Που στους περισσοτερους δεν υπαρχουν, αλλα και παλι δεν εισαι σιγουρος οτι εισαι ok, αφου, ρεαλιστικα, δεν μπορεις να εχεις αμεση γνωση.
2. Δεν υπαρχει αρκετη παραγωγη, ουτε κατα μικρο ποσοστο. Τοσο για την Ελλαδα, οσο πολυ περισσοτερο παγκοσμιως.
Φοβαμαι, μαλιστα, οτι οχι μονο δεν υπαρχει, αλλα ουτε ειναι δυνατον να υπαρξει, με τις σημερινες μεθοδους, μεσα και χωρους παραγωγης. Οχι, τουλαχιστον, χωρις να εκτοξευθουν οι τιμες (Χ10, τουλαχιστον σε ολα τα προιοντα).
Απο εκει και περα, οσο πιο συνειδητοποιημενος ειναι καποιος σε οσα αναφερει ο Νικολας, τοσο πιο πολυ προσπαθει.
Εχω καποιες ενστασεις στα μεταλλαγμενα, για τα οποια δεν ειμαι πεισμενος ποσο κακο κανουν στην πραγματικοτητα, αλλα σε γενικες γραμμες ειναι σιγουρο οτι η αδιανοητη εντατικοποιηση της παραγωγης (με τη συνακολουθη πτωση των τιμων) εχει και το αναλογο τιμημα.