Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Απο τη φωτογραφία δε μπορώ να καταλάβω. Είναι αντίδραση του φυτού ή έντομα?

Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Απο τη φωτογραφία δε μπορώ να καταλάβω. Είναι αντίδραση του φυτού ή έντομα?
Από ότι το βλεπω είναι ξεκάθαρα αντιδραση του φυτού. Όμως το εχει πάθει μόνο ένας θάμνος απο τους 12 που εχω και μόνο στα φυλλα που ειναι ψηλά. Είναι σαν φουσκάλες για να καταλάβεις.

Στάλθηκε από το SM-G973F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Από την επάνω πλευρά πως δείχνει; Κόψε ένα με ένα κοπίδι μια φουσκάλα και κοίτα μήπως έχει προνύμφη.

Από την επάνω πλευρά πως δείχνει; Κόψε ένα με ένα κοπίδι μια φουσκάλα και κοίτα μήπως έχει προνύμφη.
Από την επάνω πλευρά δείχνει υγιές. Όταν το ξύνω δε μοιάζει να έχει καποια προνύμφη, τουλαχιστον δε μπορω να δω. Υπαρχει περιπτωση να ειναι μύκητας; Σιγουρα δε γίνεται διάγνωση μέσω φώτο αλλα δε το έχω ξαναδεί, σε ευχαριστώ πάντως για το χρονο.

Τομή να κάνεις. Κάθετα αλλά και παράλληλα. Με το ξύσιμο δε βλέπεις. Βέβαια σε τέτοιες δουλειές θέλει και φακό τουλάχιστον Χ5, που έχουν οι γεωπόνοι μαζί τους. Αν έχεις, παρακολούθησε λίγο αν κινείτε στην κάτω πλευρά του φύλλου κανας τετράνυχος.

Σε ευχαριστώ πολυ, το έκανα μολις αυτό που λες αλλά δεν κατάφερα να δω κάτι.

Δυστυχως δε θα προλάβω να πάω σύντομα σε γεωπόνο να το δει από κοντά. Αν και καλοκαιρακι έκανα ένα "σχετικα" βαθύ κλάδεμα στην καρισα και αφαίρεσα ολα τα άρρωστα ωστε να είμαι βεβαίως ότι δε θα επηρεαστούν οι υπόλοιπες τριγύρω.

Πήγα είδα τις ελιές σήμερα και σε μερικά δένδρα ο καρπός είναι γεμάτος με ζάρες. Είναι έλλειψη νερού ή κάτι άλλο;
cfb0982a2351ce298e5aed131d941a63.jpg
e1b1ffb606ae993f665851713be11d2f.jpg

Ακριβώς! αυτο είδα και εγω εχθές. Η ξέρα είναι μεγάλη. Και με καολίνη επάνω την δείχνουν την δίψα τους.

Το βλέπεις και στα φύλλα.

Δεν συμβαίνει όμως σε όλα τα δέντρα αυτό.
Τόσα μπουρίνια πέρασαν το καλοκαίρι, αλλά μια σταγόνα βροχή δεν έριξε. Μόνο βροντές και αστραπές φάγαμε συν τον αέρα.

Το πόσο και οχι πως θα δείξει την δίψα του ένα δέντρο εξαρτάται:

Απο την ποικιλία, το έδαφος, το ριζικο του σύστημα, το πόσο καρπό έχει και για την ελιά και η υγρασία του αέρα γιατί κάτι τσιμπά και απο εκεί.

Οι χοντρές ελιές όπως στη φώτο αν βλέπω καλα θα το δείξει περισσότερο απο την ψιλοελιά που είναι και μικρότερη και ωριμάζει και αργότερα οπότε τραβα νερό και λίγο αργότερα.
Το έδαφος να είναι "χαλιάς" δλδ στραγκάει αμέσως, θα διψάσει γρηγορότερα και μια ασπριά σε πεδιάδα.
Αν το δέντρο έχει τραβήξει καλό ριζικό σύστημα δε θα διψάσει όσο ένα μικρότερο που δεν έχει κατεβάσει τις ρίζες του.
Μια ελιά θα ζητήσει περισσότερο νερό αν έχει 3 τσουβάλια καρπό σε σχέση με μια που έχει εναν κουβά.

Λοιπόν!

Έχω ξαναγράψει για ένα θέμα που είχα στο αυτόματο πότισμα και σκέφτηκα μία έξυπνη, οικονομική και πρακτική λύση και τη μοιράζομαι μαζί σας μήπως και μου ξεφεύγει κάτι.

Παροχές έχω μία του δικτύου που τα καλοκαίρια κάνει διακοπές κάποιες φορές και μία απο το πιεστικό με δεξαμενές.

Το πότισμα γίνεται αυτόματα απο τις 5:30 για όσο κρατήσει ανάλογα τη μέρα.

Επειδή λοιπόν το δίκτυο δεν έχει πάντα νερό είχα αναγκαστεί να δουλεύω 100% με το πιεστικό γιατί δε μπορώ να γνωρίζω τί ποτίζεται και τί όχι.
Δε μου άρεσε όμως η φθορά του πιεστικού και η κατανάλωση ρεύματος όταν υπάρχει αρκετή πίεση στο δίκτυο.

Οπότε τί σκέφτηκα...

Βάζω στη παροχή του δικτύου έναν αισθητήρα πίεσης
https://www.banggood.com/5V-1-or-8N....html?rmmds=myorder&ID=47435&cur_warehouse=CN

βάζω δύο ηλεκτροβάνες κλασσικές κήπου μία στην παροχή του δικτύου και μία στου πιεστικού.

Αυτές χωρίς ρεύμα είναι κλειστές.
Στην παροχή Master Valve του προγραμματιστή (δίνει πάντα όταν ποτίζει) βάζω ένα ρελέ με NO NC επαφές και συνδέω NC στη βάνα του δικτύου και NO στου πιεστικού.
Με ένα ESP8266 το οποίο το τροφοδοτώ απο το ίδιο ρεύμα της master valve (boot time 5") ανάλογα την πίεση του νερού ενεργοποιώ μία απο τις δύο βάνες.

Έχω ενθουσιαστεί γιατί είναι ΠΑΡΑ πολύ απλό και μάλλον 100% λειτουργικό!

Τώρα σχεδιάζω το κύκλωμα με τα αντεπίστροφα, τις βάνες κλπ για να ξεκινήσω να αγοράζω τα υλικά.
Θα το φτιάξω όλο με ppr σωλήνα με φίλτρα UV (+έξτρα βάψιμο) για να γίνει και πιο γρήγορα και πιο όμορφα.

Ούτε τρίοδες, ούτε νέα παροχή 220v!!!!

Είχα στο μυαλό μου τις ηλεκτροβάνες hunter που κοστίζουν 10 περίπου αλλά νομίζω ότι αν δεχτούν πίεση ανάποδα ανοίγουν.
Ξέρετε κάποια ηλεκτροβάνα κήπου για προγραμματιστή στα 24ν που να ανοίγει ΜΟΝΟ με ρεύμα?

Με αντεπίστροφες μετά τις ηλεκτροβάνες παροχης δεν θα έχεις πουθενά ανάποδα νερό για να φύγει πίσω.

Αν εννοείς 220ν,τότε κάνουν οι ηλεκτροβάνες νερου που έχουν μέσα τα πλυντήρια,με τις οποίες, μαζί με χρονοδιακόπτη,φτιάχναμε αυτόματο ποτίσματος.

Ωραία η πατέντα σου συνολικα.

Με αντεπίστροφες μετά τις ηλεκτροβάνες παροχης δεν θα έχεις πουθενά ανάποδα νερό για να φύγει πίσω.

Αν εννοείς 220ν,τότε κάνουν οι ηλεκτροβάνες νερου που έχουν μέσα τα πλυντήρια,με τις οποίες, μαζί με χρονοδιακόπτη,φτιάχναμε αυτόματο ποτίσματος.

Ωραία η πατέντα σου συνολικα.

Δεν έχω παροχή 220ν παρα μόνο 24VAC του προγραμματιστή ποτίσματος (όταν ανοίγει κάποια στάση ποτίσματος).

Αν βρώ ηλεκτροβάνες που δεν ανοίγουν με ανάποδη πίεση το προτιμώ να γλυτώσω δύο αντεπίστροφα.
Τα οποία αν θυμάμαι καλά αραιά και πού θέλουν καθάρισμα, τσιμούχες και λιπαντικό (βάζω βαζελίνη).

Last edited by a moderator:
Με τα αντεπίστροφα έχω διαφορετική εμπειρία!
Και στο σπίτι το αντεπίστροφο του ηλιακού χάνει στα 4 χρόνια χρήσης και άλλα σε πισίνα μάζευαν σκουπίδια (αναμενόμενο βέβαια). Υπολογίζω μία συντήρηση ανα 5ετία το περισσότερο.

Αλλά δεν είναι μεγάλο πρόβλημα αν δε βρώ πιο σωστή λύση με τις ηλεκτροβάνες.
Οι του κήπου 1" που έχω κοστίζουν 10-15 και είναι αδιάβροχες. Αρκεί να βρώ κάποια να μήν ανοίγει με ανάποδη πίεση! Το δοκίμασα πριν λίγο και ανοίγουν.

Θέλω να το κάνω όσο πιο απλό μπορώ.
Καλή η τρίοδη που βρήκες με παραγγελία στα 24ν αλλά δεν είναι αδιάβροχη άρα θα θέλει δικό της αδιάβροχο κουτί και είναι πιο ακριβή (δε θέλει αντεπίστροφο βέβαια).

Αύριο αν προλάβω θα περάσω απο το μαγαζί με τα γεωργικά εφόδια δίπλα μου να ρωτήσω.
Βρήκα κάποιες στο εξωτερικό αλλά μάλλον τα αντεπίστροφα θα είναι οικονομικότερα!

https://www.hunterindustries.com/irrigation-product/valves/pgv-asv

Δεν τρέχουν οι αντεπιστροφες,μόνο κολλάνε αν δεν δουλεύουν ή σε ζεστό. Του ηλιακού είναι ταυτόχρονα και ασφλείας.
Υπάρχουν και αντεπιστροφες με κλαπετο .

https://www.kmirrigation.com/βαλβιδα-κλαπε-αντεπιστροφης-3-4οριζοντ.html

Το κόλλημα εννοώ ότι τρέχουν.

Για τον ηλιακό αν και ξεφεύγουμε γιατί είναι και ασφαλείας?

Αντεπίστροφα όπου βάλω θα είναι με κλαπέτο.

Το κόλλημα εννοώ ότι τρέχουν.

Για τον ηλιακό αν και ξεφεύγουμε γιατί είναι και ασφαλείας?

Αντεπίστροφα όπου βάλω θα είναι με κλαπέτο.

Γιατί στο κυκλώματα του ζεστού νερού χρήσης, λόγω της αντίστασης είναι σαν να έχουμε έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα .

π.χ.
https://www.nhouse.gr/index.php/ili...αλβιδα-ασφαλειασ-θερμοσιφωνου-1-2-8bar-detail