Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Δεν ακονιζω το μαχαίρι (μαύρο); το ανοιχτόχρωμο (ασημι) δεν είναι εκει που μπαίνει η κόντρα στο κλαρί;

Με μπερδεύουν τα χρώματα. Νομίζω ότι το μαχαίρι που ακονίζουμε είναι το μαύρο.
Με κύλινδρο φοβάμαι θα είναι πιο εύκολο να γίνουν λάθη. Εγώ έχω πάρει τη πέτρα που δείχνει στο βίντεο.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Σωστα, οπως ακριβως τα δειχνει στο video, ακονιζεις την μαυρη λεπιδα ... το ασημι τμημα δεν εχει κοψη.
Με την πετρα, εγω δεν κανω κυκλικες κινησεις (οπως στο video), αλλά καθετες ή ελαφρως πλαγιες απο την ραχη προς την κοψη.

Έλεγξε τα λάδια , εάν είναι πάνω από τον δείκτη πρέπει να τα αλλάξεις καθώς έχει περάσει καύσιμο μέσα στο Κάρτερ , εάν είναι λιγότερα απλά συμπλήρωσε. Βγάλε το φίλτρο αέρος και βάλε την να δουλέψει δίχως αυτό για λίγα λεπτά (εννοείται δεν κόβεις και σε περιβάλλον δίχως σκόνη) . Αν βγάλει άσπρο καπνό, αυτό θα κρατήσει για 2 λεπτά περίπου και μετά θα καθαρίσει . Τοποθέτησε ξανά το φίλτρο και θα είσαι εντάξει. Εάν είναι χάρτινο και έχει λάδι βάλε καινούργιο.
Η συντήρηση γίνεται με τους μπροστινούς τροχούς προς τα πάνω και το χερούλι που κρατάς να είναι στο έδαφος.
Δεν θα έχεις σωστή λίπανση.

Αν εχει βενζίνη το λάδι,μυρίζει.
Όντως μύρισα το λάδι και βρωμάει βενζίνη... :cry:

Θα το αδειάσω και θα βάλω καινούριο... έτσι κι αλλιώς έλεγε στο manual την πρώτη φορά να αλλάξεις λάδια μετά από 3-4 κουρέματα, οπότε μικρό το κακό.

Όταν το αδειάσω, φαντάζομαι αν αφήσω το καπάκι ανοιχτό να στεγνώσει δε θα πάθει τίποτα αν πέσει σκόνη κλπ μέσα ε;

Κλασσική περιπτωση εισόδου καυσίμου από το ελατήριο του πιστονιου.
Επειδή η βενζίνη είναι πολυ πιο λεπτορευστη από το λάδι περναει "αέρας".
Άλλαξε τα λάδια και θα είσαι οκ.
Όσο για σκόνες μη φοβάσαι δεν χρειάζεται να το αφήσεις ανοιχτό μετά το βγάλσιμο των λαδιών τα κατάλοιπα θα εξατμιστουν σε λίγα λεπτά.

• Like
Reactions: Maestro
Κλασσική περιπτωση εισόδου καυσίμου από το ελατήριο του πιστονιου.
Επειδή η βενζίνη είναι πολυ πιο λεπτορευστη από το λάδι περναει "αέρας".
Άλλαξε τα λάδια και θα είσαι οκ.
Όσο για σκόνες μη φοβάσαι δεν χρειάζεται να το αφήσεις ανοιχτό μετά το βγάλσιμο των λαδιών τα κατάλοιπα θα εξατμιστουν σε λίγα λεπτά.
Θαενκς, άμα ακούσετε για έκρηξη γκαζονομηχανής στο Μίντγουεστ, εγώ θα'μαι. 😭 :eek:

Νομίζω οτι κινδυνεύεις, μην τη χρησιμοποιήσεις…
Στείλτη σ’εμένα… :ROFLMAO:

Ντάξει, μετά από αλλαγή λαδιών και φίλτρου, δεν έβγαλε κιχ.

Βέβαια, επειδή η υγρασία περισσεύει εδώ πέρα και θα μουχλιάσει αν την αφήσεις ακαθάριστη, την ξαναγύρισα στο πλάι, αυτή τη φορά όπως ακριβώς γράφει το manual, με το δοχείο του λαδιού κάτω. Δεν είδα καμιά διαρροή, και δεν τολμάω να μυρίσω τα λάδια πάλι. :oops:

Επειδή κάθε φορά που κουρεύω γεμίζω κοντά στα... 250 λίτρα από υπολείμματα γκαζόν, το οποίο μάλιστα αποσυντίθεται και μετά στα σκουπίδια βρωμάει σαν... θάνατος, είπα να δοκιμάσω μια φορά να κάνω mulching (αυτό που τα ψιλοκόβει και τα αφήνει μέσα στο χορτάρι να γίνουν λίπασμα).

Η δοκιμή ήταν σχετικά επιτυχημένη, το σχετικά κολλάει στο ότι, ενώ γενικά δε φαίνεται τίποτα περίεργο, υπάρχουν κάποια (όχι πολλά όμως) διάσπαρτα σημεία με συσώρρευση κομμένων κομματιών, τα οποία βέβαια μέρα με τη μέρα αλλάζουν χρώμα και φαίνονται άσχημα.

Λέτε έχει να κάνει με την ταχύτητα που προχωράω, να δοκιμάσω πιο αργά την επόμενη; Ή αλλιώς, η μόνη λύση είναι να πάρω ένα blower και να κόβω βόλτες μετά ώστε να ανακατανέμονται;

Last edited:
Και με το κοφίνι να κόβεις, αν δεν τον αδειάζεις πρίν τιγκάρει, θα σου πέφτουν τούφες.
Με το blower δεν θα κάνεις πολλά πράγματα σε χλωρό χορτάρι, καλύτερα δοκίμασε με μια τσουγκράνα.

• Like
Reactions: Maestro
Και με το κοφίνι να κόβεις, αν δεν τον αδειάζεις πρίν τιγκάρει, θα σου πέφτουν τούφες.
Με το blower δεν θα κάνεις πολλά πράγματα σε χλωρό χορτάρι, καλύτερα δοκίμασε με μια τσουγκράνα.

Θαενκς, θα δοκιμάσω!

λογικα δισκο θα θελει η βατοριζα αλλά εμενα ερχονται οι κλαρες απο το οικοπεδο του αθηναιου γειτονα που ερχεται σπανια.
περνανε το φραχτη (κοτετσοσυρμα) σε διαφορα υψη, μαζι με διαφορες πρασιναδες και απλωνονται
ακριβως στο φραχτη εχω μια συκια και μια πορτοκαλια και δεν θελω να ριξω χημικα

μεχρι τωρα τα πλακωνα με ενα εργαλειο χειρος που ειναι σαν Γ και το εχω τροχισμενο και με ενα κλαδευτηρι
αλλά μου μπλεχτηκαν στο γρασιδι και στις πρασιναδες και πηγα να τα παρω με το χλοοκοπτικο
δεν υπαρχει πιο προστυχο πραγμα απο τα βατα :) τυλιγονται αμεσα στην κεφαλη και τα αγκαθια τους ειναι λεπιδια. ασε που μεγαλωνουν απιστευτα γρηγορα!

αυτο που χρειαζομαι μαλλον ειναι ενα μπορντουροψαλιδο. λογικα αυτο θα ειναι οτι πεις για τις κλαρες-εισβολεις περαν οτι το χρειαζομαι γενικοτερα. αν αργησει να φερει το λιντλ θα παρω μαλλον καποιο μικρο B&D

ισως ομως να βολευε και αυτο και να μου κανει και οικονομια. μονο 25 ευρω.
αν δουλευει στοιχειωδως, θα με βολεψει

2-3 budget που εχω αγορασει, μου εχουν βγει ενα μικρο κλικ καλυτερα σε χρηση απο τα αντιστοιχα παρκσαιντ, αλλά και πολυ αντοχικα!
ειτε ηλεκτρικα κατσαβιδια ειτε μεγαλο τροχο αλλά και σε φιλους που εχουν αγορασει, καλα εχουν βγει

Άσχετο αλλά τα βάτα πως τα καθαρίζεις;
Μου έχουν πει οτι θέλει δίσκο.
Φίλε έμπλεξες.
Το βάτο είναι οτι χειρότερο υπάρχει.
Κανονικά θέλει ξεχέρσωμα με εκσκαφέα γιατί η ρίζα του φθάνει αρκετά μέτρα βάθος.
Αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, τότε κόψιμο και ράντισμα στις ρίζες ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
Μέχρι να ξεραθεί εντελώς το γαμ..νο.
Αν είναι ανεπτυγμένο μπορεί και να θέλει δίσκο αλλιώς η μεσινέζα αρκεί. Ο κορμός του δεν είναι ιδιαίτερα σκληρός.
Και θα πρέπει να το έχεις στο νου σου μην ξανασκάσει...

Last edited:
  • Like
Reactions: nickolas
Αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, τότε κόψιμο και ράντισμα στις ρίζες ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
Μέχρι να ξεραθεί εντελώς το γαμ..νο.
Αυτό δεν πρέπει να το κάνεις, είναι λάθος, το ράντισμα γίνεται στο φύλλωμα και μέσω αυτού περνάει στη ρίζα και την ξεραίνει.
Όσο το κόβεις τόσο δυναμώνει.

• Like
Reactions: almaz and nickolas
Αυτό δεν πρέπει να το κάνεις, είναι λάθος, το ράντισμα γίνεται στο φύλλωμα και μέσω αυτού περνάει στη ρίζα και την ξεραίνει.
Όσο το κόβεις τόσο δυναμώνει.
Ναι, σωστό αυτό.
Το βάτο θέλει ράντισμα στο φύλλωμα, ξερένεται και μετά το κόβεις.
Λάθος μου.

• Like
Reactions: nickolas
Το ράντισμα στα βάτα πρέπει να γίνει αυτή την εποχή περίπου που έχει καρπό. Αν το εφαρμόσουμε στις τομές, αυτό πρέπει να γίνει την ίδια μέρα με το κόψιμο και το ραουντάπ με πινέλο στην τομή ΧΩΡΙΣ αραίωση.

Το ράντισμα στα βάτα πρέπει να γίνει αυτή την εποχή περίπου που έχει καρπό. Αν το εφαρμόσουμε στις τομές, αυτό πρέπει να γίνει την ίδια μέρα με το κόψιμο και το ραουντάπ με πινέλο στην τομή ΧΩΡΙΣ αραίωση.
Ριζοπότισμα?