Κλειστά τα Τέμπη λόγω κατολισθήσεων

Οι γεωλόγοι πάντως, παρά το όπως τα παρουσιάζουν τα δελτία (ότι δηλαδή δεν συνδέονται οι εκρήξεις με την κατολόσθιση) δεν μου ακούστηκαν και τόσο απόλυτοι... "κυρίως", "κατά το μεγαλύτεοο μέρος" κλπ οφείλεται στις βροχές είπαν.... Δηλαδή ως επιστήμονες δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια κάποια επίδραση των εκρήξεων, με άλλα λόγια.

Η λεπίδα του Οκκαμ εξάλλου, μας λέει ότι για να συμπέσουν χρονικά οι μεγαλύτερες κατολισθίσεις από τη διάνοιξη της οδού εδώ και 60 χρόνια με τις εργασίες κατασκευής της σήραγγας (και δίχως να έχει προηγηθεί και η τρελή πια βροχόπτωση, έχουμε δει και πολύ χειρότερα) μάλλον τα δύο αυτά θα συνδέονται.

Η λεπίδα του Οκκαμ εξάλλου, μας λέει ότι για να συμπέσουν χρονικά οι μεγαλύτερες κατολισθίσεις από τη διάνοιξη της οδού εδώ και 60 χρόνια με τις εργασίες κατασκευής της σήραγγας (και δίχως να έχει προηγηθεί και η τρελή πια βροχόπτωση, έχουμε δει και πολύ χειρότερα) μάλλον τα δύο αυτά θα συνδέονται.

Η κατολίσθηση είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει με πολύ αργούς ρυθμούς, ωστόσο προχωράει εξελικτικά, από μια στιγμή που δε μπορούμε με ακρίβεια να τοποθετήσουμε χρονικά. Δηλαδή μπορεί το νερό της βροχής μέσα σε 60 χρόνια όπως λες (ή και σε χιλιάδες χρόνια πριν απ'αυτό), να "τρώει" συστηματικά τις επιφάνειες που κρατάνε τους βράχους μέσω της τριβής τους, και κάποια στιγμή αυτή η σταδιακή διαδικασία να φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο ώστε να γίνει το κακό.

Αν γινόταν η διάνοιξη της σήραγγας αποκλειστικά με εκρηκτικά, κάτι που συμβαίνει σε πολύ σκληρότερα πετρώματα, θα ήταν ίσως πιθανό να συσχετιστεί αυτό, (αν και πάλι τραβηγμένο γιατί πριν από κάθε χρήση εκρηκτικών το πρώτο πράγμα που μελετάται είναι η πιθανή ενεργοποίηση κατολισθήσεων), όμως εδώ τα εκρηκτικά χρησιμοποιούνταν σε πολύ μικρή κλίμακα, απλά υποβοηθώντας τα εκσκαπτικά μέσα, μάλιστα μιλάμε όπως είπα παραπάνω για μια περιοχή που ήταν γνωστή ως επικίνδυνο σημείο χρόνια τώρα, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να "ξεχνούσαν" ειδικά εδώ να διερευνήσουν αυτόν τον κίνδυνο.

Όσο κι αν μας φαίνεται απίθανο, η χώρα μας στον τομέα των έργων υποδομής έχει μια εξαιρετικά ανεβασμένη τεχνογνωσία, οι μελέτες πλέον είναι ως επί το πλείστον εξαιρετικές, και πολλά έργα (βλ. Εγνατία οδός πχ) εμπεριέχουν καινοτομίες σε παγκόσμιο επίπεδο σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεθόδους κατασκευής.

Δηλαδή ως επιστήμονες δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια κάποια επίδραση των εκρήξεων, με άλλα λόγια.

Εξαρτάται, οι γεωλόγοι προφανώς και ερωτώμενοι αν ένα σεισμικό κύμα από έκρηξη θα μπορούσε να ενεργοποιήσει κατολίσθηση απαντούν ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό, όμως ο άνθρωπος που πρέπει να ρωτήσεις για κάτι τέτοιο είναι ένας τεχνικός γεωλόγος ή ένας μηχανικός που να ξέρει για τι είδους εκρήξεις μιλάμε, για ποιό βάθος, και για πόσο μεγάλη απόσταση. Είναι σαν να λέμε ότι επειδή ένας άνθρωπος που κρατάει όπλο μπορεί να σκοτώσει κάποιον, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτός είναι δολοφόνος. Είναι αρκετά πιο πολύπλοκη η κατάσταση...

Το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι ότι φάνηκε η ποιότητα των μηχανικών και των κατασκευαστικών που εδρεύουν εκεί, αφού παρακολουθούσαν συνεχώς την κατάσταση όπως οφείλουν κατά την κατασκευή ενός έργου στην περιοχή, και με την πρώτη ένδειξη έδωσαν σήμα να εκκενωθεί ο δρόμος. Ποιός ξέρει πόσους νεκρούς θα θρηνούσαμε αλλιώς...

Last edited:
αληθεια..οι εργαζομενοι που δουλευαν στις επιχειρησεις στην περιοχη των τεμπων τι θα απογινουν μεχρι να ξανανοιξει ο δρομος? εχει ανακοινωθει καποια προνοια απο το κρατος?

Re: Απάντηση: Κλειστά τα Τέμπη λόγω κατολισθήσεων

αληθεια..οι εργαζομενοι που δουλευαν στις επιχειρησεις στην περιοχη των τεμπων τι θα απογινουν μεχρι να ξανανοιξει ο δρομος? εχει ανακοινωθει καποια προνοια απο το κρατος?

πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία (κοινοπραξία) που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου με ΣΔΙΤ. Επομένως συνεχίζει να έχει έσοδα από τους υπόλοιπους σταθμούς διοδίων. Κι από όσο γνωρίζω το έργο της διάνοιξης δεν έχει σταματήσει στο σύνολό του.

Η κατολίσθηση είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει με πολύ αργούς ρυθμούς, ωστόσο προχωράει εξελικτικά, από μια στιγμή που δε μπορούμε με ακρίβεια να τοποθετήσουμε χρονικά. Δηλαδή μπορεί το νερό της βροχής μέσα σε 60 χρόνια όπως λες (ή και σε χιλιάδες χρόνια πριν απ'αυτό), να "τρώει" συστηματικά τις επιφάνειες που κρατάνε τους βράχους μέσω της τριβής τους, και κάποια στιγμή αυτή η σταδιακή διαδικασία να φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο ώστε να γίνει το κακό.

Φίλε μου το μόνο που είπα είναι ότι η χρονική σύμπτωση καταδεικνύει την πιθανότητα ύπαρξης συσχέτισης των δύο. To ανωτέρω αξίωμα, ότι η απλούστερη εξήγηση τείνει να είναι και η σωστή, δεν αρκεί για να αποδείξει κάτι, ωστόσο λειτουργεί, κατά κάποιο τρόπο, περίπου ως λόγος αντιστροφής του βάρους απόδειξης. Δηλαδή αυτοί που επικαλούνται ότι δεν ισχύει η απλούστερη εξήγηση, οφείλουν να αποδείξουν τη θέση τους και όχι το αντίστροφο.
Χωρίς να είμαι ειδικός, από τώρα σου λέω ότι με βεβαιότητα, με επιστημονική βεβαιότητα εννοώ (όχι τη βεβαιότητα εμπειροτέχνη), δύσκολα θα βγει κάποιος να αποκλείσει τον οποιοδήποτε συσχετισμό, ακριβώς διότι ο τρόπος που αλληλεπιδρούν τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο είναι χαοτικός και ασύλληπτος. Δεν είναι καθόλου όπως το παράδειγμα με το όπλο που έθεσες.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κλειστά τα Τέμπη λόγω κατολισθήσεων

πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία (κοινοπραξία) που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου με ΣΔΙΤ. Επομένως συνεχίζει να έχει έσοδα από τους υπόλοιπους σταθμούς διοδίων. Κι από όσο γνωρίζω το έργο της διάνοιξης δεν έχει σταματήσει στο σύνολό του.

Προφανώς μιλάει για τις επιχειρήσεις άσχετες με το εργοτάξιο ... Με το που έκλεισε ο δρόμος , δεν έχουν λόγο ύπαρξης ... ζημιές μέχρι να ανοίξει ξανά ο δρόμος ...

[off topic] Παραφράζω ένα γνωστό απόφθεγμα: Δικηγόρος, ο άνθρωπος που σου λέει να πας στο διάολο και ανυπομονείς[/off topic]

Στα του τόπικ, γύρισα από Αγιά, τα πρώτα 25 χλμ δύσκολα, ιδιαίτερα το βράδυ, μετά είναι μια ευθεία. Χαλαρά αν έχετε ΙΧ προτιμήστε αυτήν την διαδρομή, αντί της Ελασσόνας.

Εννοείτε Μήτσε, από την Ελλασόνα, διασχίζεις σχεδόν όλο το νομό!
Βέβαια, εν όψη και των διακοπών, πολλοί βόρειοι χειμερινοί προορισμοί, θα δοκιμασθούν!!

http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&aid=1082724&cid=1

οι πρωτες επιστημονικες ανακοινωσεις..για την κατολισθηση..

Υ.Σ. αναφερομουνα για τις επιχειρησεις ..μαγαζια εστιασης και αλλα ειδη που λειτουργουσανε χρονια παραπλευρα του δρομου των τεμπων.

Χρόνιο το πρόβλημα, εύθραυστοι οι βράχοι, πολύ μικρή η επιβάρυνση από τη διάνοιξη. Ήδη είχαν παρθεί μέτρα για στήριξη των βράχων και σε πολύ μικρότερο βαθμό από ότι θα ήθελε το κράτος και η κοινοπραξία θα πρόσθετα εγώ, καθώς η περιοχή θεωρείται υψηλού φυσικού κάλλους και απαγορεύονται οι εκτεταμένες επεμβάσεις έστω και για λόγους ασφάλειας.

Για μερικά λυπάμαι όσο λυπήθηκα όταν η παράκαμψη των τούνελ στον Άγιο Κωνσταντίνο άφησε εκτός εθνικής τον Λεβέντη.
Υπηρεσίες ποιότητας πάνω απο όλα...

Ένα πρόβλημα που σκέφτομαι τώρα είναι η έλληψη βενζινάδικου. ΑΠο την έξοδο του Βόλου (την πάνω στο Βελεστίνο) μέχρι την είσοδο των τεμπών δεν υπήρχε και αν δεν είχες έβαζες εκεί. Στην Παράκαμψη επάνω υπάρχει κανένα?

Έχει Κατερίνη, έχει Ελασσόνα, έχει Λάρισα, και ενδιάμεσα πρέπει να έχει 3-4...
Δεν το βγάζεις δλδ με ένα γέμισμα το Θεσσαλονίκη-Αθήνα, φίλε γκαζιάρη?

Αν πάω μέχρι 100-110 βγαίνει... Παραπάνω όμως το βάρος, ο όγκος και τα κυβικά και η τετρακίνηση δεν μου αφήνουν και πολλά περιθώρια. Τώρα που θα είμαι και φουλ φορτωμένος με συνεπιβάτες και παραπάνω χιλιόμετρα, τα μισό επιπλέον είναι σίγουρο...

Αν πας μέσω Γρεβενών, το γεμίζεις στα Τρίκαλα και είσαι μια χαρά.

Υπάρχει και άλλος δρόμος πάντως... από Παλιό Παντελεήμονα συνεχίζεις μέσα από το βουνό, φτάνεις Καλλιπεύκη και βγαίνεις κάπου στους Γόνους. Δεν τον έχω κάνει, και σίγουρα δεν είναι εάν χαλάσει ο καιρός.

Last edited:
Απο κεί θα φύγω 90%. Προτιμώ παραπάνω χιλιόμετρα νορμαλ ροής απο λιγότερα αλλα κολλημένος σε γεφυρούλες γιατί κάποια διάνοια νόμιζε οτι θα χωρέσει μαζί με την νταλίκα.

Πρέπει να βρώ μόνο έναν χάρτη να τσεκάρω ακριβώς τις εξόδους γιατί δεν με παίρνει να ψάχνω τον δρόμο μου βραδιάτικα μέσα στα βουνά. Έχουμε ρεβεγιόν να πάμε... χεχε

Παρε κι ενα τζιπιες μαζι σου....

Αν δεν το ειχα, θα ημουν ακομα στο αγνωστο, ψαχνοντας το Μουζακι που ειχα βρεθει για γαμο. Τραπεζι στα Τρικαλα, ξενοδοχειο στο Μουζακι. Αντε βρες το δρομο στις 4 το πρωι.

εγω παντως ητανε να ανεβω σαλονικα απο λαμια στις 24 και ακυρωσα. προτιμω να μη φαω τη μερα μου στο δρομο κατεβαζοντας καντηλια παραμονες χριστουγεννων...

εγω παντως ητανε να ανεβω σαλονικα απο λαμια στις 24 και ακυρωσα. προτιμω να μη φαω τη μερα μου στο δρομο κατεβαζοντας καντηλια παραμονες χριστουγεννων...

Η επιπλεον ωρα ειναι μολις 1. Δεν ειναι και τοσο τραγικα τα πραγματα, ασχετα αν ψαχνετε αφορμες για να μην πατε :p