Κλιματική αλλαγή

Status
Not open for further replies.
Οι μπαταρίες τύπου LFP έχουν διάρκεια ζωής στη χειρότερη 1.000.000 χιλιόμετρα. Αν οι συνθήκες λειτουργίας τους δεν είναι κακές μπορούν να πάνε και πολύ περισσότερο.

To θέμα δεν είναι πόσο θέλουν για να "πεθάνουν" τελείως αλλά μετά από 200.000 χιλιόμετρα π.χ. πόση αυτονομία θα έχουν;
Γιατί αν με 0 χιλιόμετρα έχουν 500km αυτονομία και στα 100.000km έχει πέσει στα 150km (τυχαία νούμερα, έτσι; ) είναι τεράστιος λόγος να μην αγοράσεις μεταχειρισμένο.
Πόσο μάλλον που δεν ξέρεις πως το φόρτιζε ο άλλος.
Για τον ίδιο λόγο, η αξία μεταπώλησης είναι μικρότερη, γιατί εσύ μπορεί να πήγαινες κατά γράμμα τις οδηγίες φόρτισης αλλά αυτός που θα το αγοράσει δεν το ξέρει.
Και για να το πάμε στο περιβαλλοντολογικό, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, κάποιος που θέλει να αλλάζει αυτοκίνητο κάθε 5-10 χρόνια, να το στέλνει για καταστροφή.
Έτσι, σε 5-10 χρόνια θα γεμίσουμε με μισοάδειες μπαταρίες προς καταστροφή, είτε επειδή κάποιος αγόρασε μεταχειρισμένο και αποφάσισε να αλλάξει τις μπαταρίες για να είναι σίγουρος είτε επειδή κάποιος απλά το έστειλε για καταστροφή.
Δεν μιλάω καν για όποια καταστραφούν για άλλους λόγους, π.χ. κάποιο τρακάρισμα που θα κάνει ασύμφορη την επισκευή τους.

Δεν μπορούμε να πούμε λοιπόν "ναι, μπορεί το περιβαλλοντολογικό κόστος να είναι μεγάλο για την παραγωγή του Χ προϊόντος αλλά αυτό το προϊόν έχει ζωή 50 χρόνια" γιατί δεν ξέρεις αν θα πρέπει να το καταστρέψεις σε 50, 10 ή 5 χρόνια.
Έχω δει να αγοράζουν αυτοκίνητο, να φεύγει από την αντιπροσωπεία, να στουκάρει σε μία κολώνα απέναντι και να γίνεται κουβάρια.
Καταστράφηκε στο πρώτο πεντάλεπτο με 0 χιλιόμετρα.

Υ.Γ. είμαι στη δουλειά και αργώ να απαντήσω :D

Με σταμάτησε την Πέμπτη ένας ταλαίπωρος με Tesla στο Λαύριο,ρωτώντας με αν ξέρω που είναι ο φορτιστής γιατί πήγε στο σημείο που του έδειχνε η εφαρμογή ή δεν ξέρω κι εγώ τι και δεν υπήρχε.
Οικονομία και ξεγνοιασιά...
το σωστο ηταν να απαντησεις με ερωτηση "Ποιος απο ολους;" (βλεπω να εχει 4)
:)

To θέμα δεν είναι πόσο θέλουν για να "πεθάνουν" τελείως αλλά μετά από 200.000 χιλιόμετρα π.χ. πόση αυτονομία θα έχουν;
Γιατί αν με 0 χιλιόμετρα έχουν 500km αυτονομία και στα 100.000km έχει πέσει στα 150km (τυχαία νούμερα, έτσι; ) είναι τεράστιος λόγος να μην αγοράσεις μεταχειρισμένο.
Πόσο μάλλον που δεν ξέρεις πως το φόρτιζε ο άλλος.
Για τον ίδιο λόγο, η αξία μεταπώλησης είναι μικρότερη, γιατί εσύ μπορεί να πήγαινες κατά γράμμα τις οδηγίες φόρτισης αλλά αυτός που θα το αγοράσει δεν το ξέρει.
Και για να το πάμε στο περιβαλλοντολογικό, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, κάποιος που θέλει να αλλάζει αυτοκίνητο κάθε 5-10 χρόνια, να το στέλνει για καταστροφή.
Έτσι, σε 5-10 χρόνια θα γεμίσουμε με μισοάδειες μπαταρίες προς καταστροφή, είτε επειδή κάποιος αγόρασε μεταχειρισμένο και αποφάσισε να αλλάξει τις μπαταρίες για να είναι σίγουρος είτε επειδή κάποιος απλά το έστειλε για καταστροφή.
Δεν μιλάω καν για όποια καταστραφούν για άλλους λόγους, π.χ. κάποιο τρακάρισμα που θα κάνει ασύμφορη την επισκευή τους.

Δεν μπορούμε να πούμε λοιπόν "ναι, μπορεί το περιβαλλοντολογικό κόστος να είναι μεγάλο για την παραγωγή του Χ προϊόντος αλλά αυτό το προϊόν έχει ζωή 50 χρόνια" γιατί δεν ξέρεις αν θα πρέπει να το καταστρέψεις σε 50, 10 ή 5 χρόνια.
Έχω δει να αγοράζουν αυτοκίνητο, να φεύγει από την αντιπροσωπεία, να στουκάρει σε μία κολώνα απέναντι και να γίνεται κουβάρια.
Καταστράφηκε στο πρώτο πεντάλεπτο με 0 χιλιόμετρα.

Υ.Γ. είμαι στη δουλειά και αργώ να απαντήσω :D
Όντως αργείς σήμερα, νομίζω ότι τα έχω απαντήσει ήδη όλα τα παραπάνω.. :P

Όσο αφορά τις παλιές / βλαμμένες μπαταρίες, έχε κατά νου ότι δεν τις καταστρέφουν, τις ανακυκλώνουν.

• Haha
Reactions: Tzimisce
Έτσι, σε 5-10 χρόνια θα γεμίσουμε με μισοάδειες μπαταρίες προς καταστροφή, είτε επειδή κάποιος αγόρασε μεταχειρισμένο
και αποφάσισε να αλλάξει τις μπαταρίες για να είναι σίγουρος είτε επειδή κάποιος απλά το έστειλε για καταστροφή.
E ........ τα ειπες ολα !
Καθε τεχνολογια εχει τις αχιλλειους πτερνες της (ΚΑΘΕ .... τεχνολογια).
Ειναι προς το συμφερον του κατασκευαστη-επιχειρηματια-πωλητη να τις αποκρυψει.
Για οσο καιρο κατορθωνεται !

Θυμαστε τι μας ελεγαν οι ταξιτζηδες για τα πρωτα ηλεκτρικα Honda
που κυκλοφορουσαν στους δρομους (Αθηνας-Θεσσαλονικης) ?
"Μου κοστισε κατι παραπανω, αλλα εχω αποσβεσει και με το παραπανω"
............................... μεχρι που ηρθε η στιγμη αντικαταστασης μπαταριας !!!!!

Θυμαστε τι μας ελεγαν οι ταξιτζηδες για τα πρωτα ηλεκτρικα Honda
που κυκλοφορουσαν στους δρομους (Αθηνας-Θεσσαλονικης) ?
"Μου κοστισε κατι παραπανω, αλλα εχω αποσβεσει και με το παραπανω"
............................... μεχρι που ηρθε η στιγμη αντικαταστασης μπαταριας !!!!!
nissan leaf εννοεις ή υβριδικα toyota prius? honda δεν θυμαμαι κατι

το σωστο ηταν να απαντησεις με ερωτηση "Ποιος απο ολους;" (βλεπω να εχει 4)
:)
Μπααα,δεν κάθισα να ασχοληθώ.Σε 2 χρόνια που τελειώνει το leasing και θα πάρω ηλεκτρικό,τότε ναι.

Γελάνε και οι ανεμογεννήτριες! Καμά τσίπα πλέον.

https://www.news247.gr/kosmos/i-klimatiki-krisi-piso-apo-tin-efialtiki-ptisi-tis-singapore-airlines/
Νικο ..... το μονο που μενει να ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ειναι η ανθρωπινη συμμετοχη στην κλιματικη αλλαγη.
Η κλιματικη αλλαγη ειναι ΔΕΔΟΜΕΝΗ ....... και ΔΕΝ συμβαινει με ρυθμους 19ου, 180ου η 15ου αιωνα.
Απο τα τελη του 19ου αλλα ΚΥΡΙΩΣ τα μεσα 20ου αιωνα, η καμπυλη ΠΗΡΕ ΚΛΙΣΗ, δεν ειναι αριθμητικη.
Στην αρχη ζαλισαν τον κοσμο με το οτι η ανθρωπινη δραστηριοτητα δεν θα μπορουσε να ευθυνεται.
Οντως, σε ενα τεραστιο χαοτικο συστημα οπως το γηινο κλιμα, αυτο φανταζε περιπου αυταποδεικτο.
ΟΜΩΣ ... μας απεκρυψαν το γεγονος οτι ΑΝ στεκεσαι στην ακρη μιας χαραδρας .... ενα σκουντημα ΑΡΚΕΙ.
Δεν χρειαζεται να σε σκουντανε 100 χρονια να φτασεις στην ακρη. Και το σκουντημα ειμαστε ΕΜΕΙΣ.
Ειτε η Γη αποφασισε να αλλαξει γρηγοροτερα απο το αναμενομενο, ειτε οχι .... εμεις ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΜΕ.
Εγω τουλαχιστον ειχα πεσει θυμα αυτου του συλλογισμου τα τελευταια 20 χρονια (τουλαχιστον).
Οτι ειμαστε αμελητεος παραγοντας επηρεασμου. Σιγουρα οχι κρισιμος. Ηταν ΛΑΘΟΣ ο συλλογισμος !

Τωρα .... τι κανουμε ?

Μπορουμε να ελλατωσουμε την ΣΦΟΔΡΟΤΗΤΑ με την οποια θα αλλαξει το κλιμα, ΟΧΙ να ΑΝΑΚΟΨΟΥΜΕ.
Ειτε το θελησε η Γη, ειτε εμεις το επιταχυναμε ...... η αλλαγη θα συμβει και δεν θα ναι ηπια και σταδιακη.
Παρακτιες πολεις θα πλυμμηρισουν και πολεις ημιερημικων περιοχων δεν θα χουν νερο να πιουν.
ΠΟΤΕ θα γινουν ολα αυτα ? Τα παιδια μας θα τα προλαβουν. Ομως ΕΜΕΙΣ ? Την ουρα επ'εξω ?
Με δεδομενο οτι οι ανανεωσιμες πηγες ενεργειας εξακολουθουν να ΜΗΝ ειναι φθηνες, με δεδομενο
οτι η ευαγγελιζομενη πυρηνικη συντηξη αργει ακομα για εμπορικη χρηση, με δεδομενο οτι ο τριτος κοσμος
δεν γνωριζει καν το προβλημα και καιει οτι βρει, με δεδομενο οτι γεννιουνται περισσοτεροι απ'οσοι πεθαινουν,
με δεδομενο οτι ολοι αξιωνουν 12 ΚW minimum καταναλωση ηλ. ενεργειας στο τσαρδι τους ...........

ΣΑΝ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ? ............

Last edited:
  • Like
Reactions: pauleta
Γελάνε και οι ανεμογεννήτριες! Καμά τσίπα πλέον.

https://www.news247.gr/kosmos/i-klimatiki-krisi-piso-apo-tin-efialtiki-ptisi-tis-singapore-airlines/
Απο το αρθρο αυτο θα κρατησω την εξηγηση του γεγονοτος που ειναι αναλυτικοτατη. Επισης, κραταμε την συσταση (που την εφαρμοζω εδω και πολυ καιρο) πως μεσα σε αεροπλανο, οταν δεν ειμαι ορθιος για συγκεκριμενο σκοπο (τουαλετα, να παρω κατι απο τις αποσκευες μου κτλπ) ειμαι καθισμενος και με τη ζωνη δεμενη.

Απο το αρθρο αυτο θα κρατησω την εξηγηση του γεγονοτος που ειναι αναλυτικοτατη. Επισης, κραταμε την συσταση (που την εφαρμοζω εδω και πολυ καιρο) πως μεσα σε αεροπλανο, οταν δεν ειμαι ορθιος για συγκεκριμενο σκοπο (τουαλετα, να παρω κατι απο τις αποσκευες μου κτλπ) ειμαι καθισμενος και με τη ζωνη δεμενη.
13 ώρες πτήση καθιστός δεν γίνεται.. Εκτός του μαρτυρικού της υπόθεσης είναι και πολύ επικίνδυνο για την υγεία, εξάλλου αυτά τα κτήνη τα φτιάχνουν έτσι που να είναι άνετα για τον σκοπό αυτό. Εγώ θα κρατήσω το γεγονός πως η "κλιματική κρίση" έχει γίνει η κολυμπήθρα του Σιλωάμ για το κάθε λαμόγιο, από κυβερνήσεις μέχρι εταιρείες, προκειμένου να ξεπλένουν κάθε ευθύνη.

• Like
Reactions: pauleta
13 ώρες πτήση καθιστός δεν γίνεται.. Εκτός του μαρτυρικού της υπόθεσης είναι και πολύ επικίνδυνο για την υγεία, εξάλλου αυτά τα κτήνη τα φτιάχνουν έτσι που να είναι άνετα για τον σκοπό αυτό. Εγώ θα κρατήσω το γεγονός πως η "κλιματική κρίση" έχει γίνει η κολυμπήθρα του Σιλωάμ για το κάθε λαμόγιο, από κυβερνήσεις μέχρι εταιρείες, προκειμένου να ξεπλένουν κάθε ευθύνη.
τα αεροπλανα που κανουν τοσο μεγαλες πτησεις, δεν εχουν καμμια σχεση με αυτα που πηγαινουν πχ αθηνα - λονδινο, οποτε εχεις πολυ περισσοτερο χωρο.
Απο την αλλη, ναι οκ, θα σηκωθεις 2-3 φορες να πας τουαλετα και αλλη 1-2 φορες να ξεμουδιασεις ισως. Ε τωρα αν σε πετυχει σε αυτα τα 10 συνολικα λεπτα, ησουν γκαντεμης. Ξερουμε καλα οτι αρκετος κοσμος, με το που απογειωνεται το αεροπλανο, βγαζει την ζωνη και δεν την ξανα φοραει μεχρι την προσγειωση,.

• Like
Reactions: takisot
Μπορείς και καθιστός να κάνεις ασκήσεις στα πόδια για να αποφύγεις τυχών θρομβους. Καθώς και κάλτσες διαβαθμισμενης συμπίεσης. Συν μια ασπιρίνη για όποιον μπορεί να πάρει. Αν μετά από όλα αυτά σκάσει θρομβος, τότε μιλάμε για τρελή ατυχία. Δεν είναι ότι τέτοιο ταξίδι το κάνεις και κάθε μέρα, ετσι;

Νίκο, δεν υπάρχει εύκολη ευθύνη για ένα τέτοιο συμβάν αφού δεν προλαμβάνεται. Το μόνο που θα μπορούσαν ισως να κάνουν οι αεροπορικές είναι να αλλάξουν τελείως τις οδηγίες και τις ενδείξεις από 'fasten your seatbelts' (που θα έπρεπε να είναι δεδομένο και μόνιμο) σε 'ok to get up if necessary' ή κάτι τέτοιο. Φαντάζομαι ότι δεν το έχουν κάνει απλά επειδή είναι πολύπλοκο σαν μήνυμα και προφανώς δε θέλουν 300 άτομα να κόβουν βόλτες την ίδια στιγμή. Αλλά εννοείται ότι όταν κάθεσαι οφείλεις να φοράς ζώνη, και αυτό θα σε προστατεύσει σχεδόν στο 100% σε κάτι τέτοιο (εκτός αν πας από ανακοπή). Ως πρώην παθών θρόμβωσης εννοείται ότι συμφωνώ πως απαγορεύεται δια ροπάλου να κάτσεις ακίνητος για 12 ώρες, αλλά όπως προαναφέρθηκε υπάρχουν ειδικές ασκήσεις και συμπιεστικές κάλτσες γι'αυτά, που θα'πρεπε να μας τα μαθαίνουν από παιδιά και όχι να μας τα λένε οι γιατροί εκ των υστέρων.

Από κει και πέρα, δε θα βιαζόμουν να ακυρώσω έρευνες τόσων ετών για το πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα αέρια ρεύματα, ούτε το ότι κάτι τόσο δραματικό όσο οι αλλαγές που βιώνουμε σε καθημερινή βάση δεν έχει καμία σημασία σε άλλους παράγοντες. Τα τελευταία χρόνια έχουμε εδώ σχεδόν μόνιμα weather alerts καθημερινά. Τυφώνες, πολικό ψύχος, ζέστη και ξηρασία σαχάρας, πλημμύρες, φωτιές, ατμοσφαιρική ρύπανση από φωτιές αλλού, κλπ. Πολλές φορές όλα αυτά μπορούν να συμβούν τον ίδιο μήνα που κάποτε παλιά ονομάζαμε "φθινόπωρο" ή "ανοιξη".

Last edited:
Νίκο, δεν υπάρχει εύκολη ευθύνη για ένα τέτοιο συμβάν αφού δεν προλαμβάνεται. Το μόνο που θα μπορούσαν ισως να κάνουν οι αεροπορικές είναι να αλλάξουν τελείως τις οδηγίες και τις ενδείξεις από 'fasten your seatbelts' (που θα έπρεπε να είναι δεδομένο και μόνιμο) σε 'ok to get up if necessary' ή κάτι τέτοιο.
Ειμαι 95% σιγουρος οτι εχει αλλαξει αυτο. Δεν βλεπω να σβηνει καθολου η λυχνια για τις ζωνες. Εσυ που κανεις το αμερικη - ελλαδα και εχεις προσφατη εμπειρια απο πολυωρες πτησεις, εχεις παρατηρησει κατι διαφορετικο;

Ναι, σβήνουν. Βέβαια όλο και πιο σπάνια, δεν είμαι σίγουρος για το αν αυτό συμβαίνει επειδή όντως είναι πιο bumpy οι πτήσεις ή φοβούνται περισσότερο, αλλά αυτή την αίσθηση έχω. Υπάρχει και το liability, σκέψου κάποιος να πάθει κάτι επειδή δεν τον άφηναν να σηκωθεί σε όλη την πτήση, τότε δε θα φτάνουν ούτε τα λεφτά του Μπάφετ για να τους σώσουν.

Πάντως, το αεροπορικό ταξίδι έχει χειροτερέψει δραματικά τα τελευταία χρόνια (με παράλληλη αύξηση του κόστους). Και οι κανόνες τηρούνται με σχεδόν αυταρχική συνέπεια. Δικαιολογημένα μεν, αλλά... Έχω μια πολύ αστεία ιστορία να σας διηγηθώ, αλλά δια ζώσης μόνο.

• Like
Reactions: avpap
Status
Not open for further replies.