Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Η μονταζ θα κοκκαλωσει και θα ξεραθει στην εκθεση στον ηλιο.

Δεν ξερω πραγματικα αν σημαινει κατι το ιδιαιτερο αυτο που λες. Πολλες κολλες φαινεται οτι κοκκαλωνουν αλλα ετσι ειναι η χημεια τους.

Απο την αλλη, το τσιμεντο/ειδικη λασπη που εχει μπει στον κορφια, στα δικα μου κεραμιδια, ειναι θεοξερο 30+ χρονια και δεν εχει ξεκολλησει τιποτα λογω σεισμων/ηλιου/διαστολων κλπ.

Δεν προσπαθω να εκφερω τεκμηριωμενη αποψη για το θεμα απλα εκφραζω καποιες λογικες παρατηρησεις και προβληματισμους πανω στα σχολια που βλεπω.

Θεωρω πιο σημαντικη απο ολα τα θεωρητικα που λεμε, την εμπειρια του Κωστη, του Θαναση και του Πανου που εχουν κανει δουλεια με συγκεκριμενα υλικα και ειναι ευχαριστημενοι. Ισως και τα 3 υλικα να ειναι εξ´ισου καλα και αλλου να υπερτερει λιγο το ενα και αλλου το αλλο.

Απάντηση: Re: Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι βαζουμε στην εξισωση τις κολλες αυτες σε συνδιαστοΛη με το πως θα συμπεριφερθουν στο ηλιο..
Οι συγκεκριμενες κολλες ειναι για να μπουνε στην ραφη η στο σημειο που χρειαζεται και το εναπομειναντα εξωτερικο κομματι να καθαριστει...δεν υπαρχει λογως να μεινει πολυ αβερτα υλικο απο πανω....
Ειδικα εαν μιλαμε για κεραμιδι ο μονος τροπος να προστατευει απο τον ηλιο η κολλα ειναι μετεποιτα και σαν εξτρα προστασια,εαν θελει καποιος να το κανει, να βαφτει/στεγανοποιηθει με το αναλογω υλικο ωστε να προστετευτει...εχω επιδιωρθωση αρκετα προβληματικα κεραμιδια σε κορφιαδες και παρατερα σημεια με την παραπανω κολλα(και οχι μονο αυτα) τελειωνοντας υστερα με αυτον τον τροπο σε μονωση που μου εχει ζητηθει κανοντας ολοκληρωμενη δουλεια...

Δεν έχετε βάλει στην εξίσωση τον ήλιο,λόγω κεραμιδιού.

http://www.e-ledeco.gr/product/δομικη-κολλα-σιλικονη-logo-professional-silic-85μl-μαυρη/

Με αυτήν έχω κολλήσει μολύβι σε κεραμίδια σχεδόν 20 χρόνια τώρα και σε μια αντικατάσταση που χρειάστηκε,βγήκε μόνο με καμινετο...

Πανο δεν την ηξερα την συυγκεκριμενη...στα υποψιν....

Πηρα σημερα απο το Lidl μια κολλα σε σπρευ UHU.

Ο μονος λογος που την αγορασα ειναι για να την συγκρινω με την Morris ετσι για να γνωριζουμε αν υπαρχει καποια ουσιαστικη διαφορα, αλλα κυριως για τη χαρα της δοκιμης :)

49720385477_67976059e4_b.jpg

Tα αποτελεσματα αυριο

Συνεχεια της δοκιμης....

Τα παραπανω ξυλακια ξεκολλησαν (δεν εσπασαν) με καποια μετρια προσπαθεια.
Το οτι δεν εσπασαν σημαινει οτι και οι δυο κολλες δεν μπορουσαν να κολλησουν πιο γερα. Αυτο προφανως ειναι αναμενομενο για τις κολλες σε σπρευ.

Μπορω να πω οτι ενα μικρο προβαδισμα το εχει η Μorris καθως ξεκολλησε με λιιιγο μεγαλυτερη δυναμη απο οτι η UHU.

Η διαφορα ομως που διαπιστωσα ειναι στην ριπη της κολλας. Οταν ψεκαζεις με την Morris οριζοντια, η ριπη εχει ενα αρκετα μεγαλο πλατος, και κινειται σαν κουρτινα.
Στη φωτο φαινεται καλυτερα.

Βλεπουμε το μεγαλο πλατος στο οριζοντιο ψεκασμα (απο αριστερα προς τα δεξια) του σπρευ της Morris σε σχεση με της UHU. To πλατος φαινεται αναμεσα στα κιτρινα βελη.
49723096748_9ced32a042_b.jpg

Εδω τα ακροφυσια των δυο σπρευ. Του Morris μπορει να ρυθμιστει 360 μοιρες αν χρειαζεται. Το γυρνας με το χερι η με μια πενσα για πιο ευκολα.
49723632776_27de327a3a_b.jpg

Το ακροφυσιο της UHU ειναι το κοινο, οπως των περισσοτερων spray.

Μου αρεσει η διασπορα του σπρευ της Μοrris, ειναι ιδανικη αν ψεκαζεις μεγαλουτσικες επιφανειες αλλα και μικρες καθως δεν συγκεντρωνεται ευκολα η ριπη για να σταξει. Υπαρχει σιγουρα καλυτερη διασπορα. Αυτο, μαζι με το λιγο καλυτερο κρατημα με κανει να πιστευω οτι θα συνεχισω να χρησιμοποιω την Morris σαν κολλα σπρευ. H UHU δεν εδειξε κατι το ιδιαιτερο ειτε κατι το καλυτερο.

Αν υπαρχει εμπειρια απο παρομοιες κολλες, η τις ιδιες κολλες, ας την καταθεσουμε εδω γιατι νομιζω θα ειναι καλη βοηθεια και γνωση για ολα τα μελη και τους αναγνωστες μας.

Η Sikaflex 11FC εχει φοβερες ιδιοτητες, ειναι λεπτορευστη για τελεια συναρμογη και φινιρισμα, χωρις να δημιουργουνται ποροι, εχει ελαστικοτητα, επιπλεον παρουσιαζει υψηλη αντισταση στις καιρικες συνθηκες (ηλιο - κρυο) που στην προκειμενη περιπτωση του φιλου, στα κεραμιδια, δεν θα υπαρξει ρηγματωση μετα απο χρονια και δεν θα ξεφλουδισει οσο ευκολα θα ξεφλουδισει ενα κοινο σφραγιστικο.

Εκεί που οι συνθήκες είναι πολύ άγριες, στα σκάφη και ειδικά στα φουσκωτά, μόνο Sikaflex. Ανέκαθεν.
Τυχαίο;

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι βαζουμε στην εξισωση τις κολλες αυτες σε συνδιαστοΛη με το πως θα συμπεριφερθουν στο ηλιο..
Οι συγκεκριμενες κολλες ειναι για να μπουνε στην ραφη η στο σημειο που χρειαζεται και το εναπομειναντα εξωτερικο κομματι να καθαριστει...δεν υπαρχει λογως να μεινει πολυ αβερτα υλικο απο πανω....
Ειδικα εαν μιλαμε για κεραμιδι ο μονος τροπος να προστατευει απο τον ηλιο η κολλα ειναι μετεποιτα και σαν εξτρα προστασια,εαν θελει καποιος να το κανει, να βαφτει/στεγανοποιηθει με το αναλογω υλικο ωστε να προστετευτει...εχω επιδιωρθωση αρκετα προβληματικα κεραμιδια σε κορφιαδες και παρατερα σημεια με την παραπανω κολλα(και οχι μονο αυτα) τελειωνοντας υστερα με αυτον τον τροπο σε μονωση που μου εχει ζητηθει κανοντας ολοκληρωμενη δουλεια...

Πανο δεν την ηξερα την συυγκεκριμενη...στα υποψιν....

Κωστη διαβασες τι γραφει και η συγκεκριμενη?

Έχει μεγάλη ελαστικότητα και αντέχει έως 40% διαστολή – συστολή χωρίς να “σκάει”

Εκει ειναι η διαφορα.
Πρέπει να ακολουθει τις συστολοδιαστολρς των υλικων.

Η Montague ειναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΉ σε συγκοληση αλλα αν την αφησεις εκτεθιμενη οπως και θα ειναι δεν ξερεις πως θα συμπεριφερθει.

Που εκτεθιμενη θα μεινει καθως το κεραμιδι πως θα το πιασει ο ανθρωπος να κλεισει την ρωγμη? Θα το ξηλωσει αν ειναι τσιμενταρισμενο???,,

Δεν ξερω πραγματικα αν σημαινει κατι το ιδιαιτερο αυτο που λες. Πολλες κολλες φαινεται οτι κοκκαλωνουν αλλα ετσι ειναι η χημεια τους.

Απο την αλλη, το τσιμεντο/ειδικη λασπη που εχει μπει στον κορφια, στα δικα μου κεραμιδια, ειναι θεοξερο 30+ χρονια και δεν εχει ξεκολλησει τιποτα λογω σεισμων/ηλιου/διαστολων κλπ.

Δεν προσπαθω να εκφερω τεκμηριωμενη αποψη για το θεμα απλα εκφραζω καποιες λογικες παρατηρησεις και προβληματισμους πανω στα σχολια που βλεπω.

Θεωρω πιο σημαντικη απο ολα τα θεωρητικα που λεμε, την εμπειρια του Κωστη, του Θαναση και του Πανου που εχουν κανει δουλεια με συγκεκριμενα υλικα και ειναι ευχαριστημενοι. Ισως και τα 3 υλικα να ειναι εξ´ισου καλα και αλλου να υπερτερει λιγο το ενα και αλλου το αλλο.

Μιχαλη διαβασε το παραπανω ποστ μου.

Απλά πληροφοριακά νά αναφέρω ότι παλιά ένας μάστορας είχε τοποθετήσει κεραμύδια διακοσμητικά σέ ένα στηθαίο μέ μπετόν από κάτω πού έκανε χρέη κόλλας,μερικά είχαν ξεκολλήσει μέ τά χρόνια,μού πρότεινε το χρωματοπωλείο να αγοράσω Bison montage kit σέ φύσιγγα,καί μέ τό πιστόλι σιλικόνης έβαλα κόλλα κάτω απο τα ξεκολλημένα κεραμύδια καί τά κόλλησα στό εναπομένων μπετόν.
Καμμιά 10 αριά χρόνια μετά μέσα στήν ζέστη καί στόν ήλιο δέν έχει ξεκολλήσει κανένα από αυτά.
Αλλη χρήση σέ μαρμαροποδιά πού είχε ξεκολήσει πάλι έβαλα Bison montage kit καί έγινε μπετόν αρμέ τό μάρμαρο.

Μιχαλη διαβασε το παραπανω ποστ μου.

Δεν ξερω αν διαβασες εσυ για το παραδειγμα της λασπης που εχει μηδεν ελαστικοτητα και παραμενει αχωριστη παρεα με τον κορφια για >30 χρονια στη σκεπη μου.

Μαλλον δεν με καταλαβαινετε.
Και στο παραδειγμα σου και στου Δημητρη η λασπη εδεσε τα κεραμιδια στην κατασκευη.
Το ιδιο θα κανει και το μονταζ κιτ.

Ο Μ Ω Σ την ρωγμη και να την καλύψει σε ενα αντε δυο χρονια θα σπασει.

Τελος.

Αν ήταν για ολες τις δουλειες θα κολλαγαν και παρμπριζ με αυτο.

Δεν ειναι.

Παντως, εκτος απο την montage kit (που κι εγω, καλα λογια εχω ακουσει), υπαρχει και το poly max της bison.
Και ως κολλα ειναι καλυτερο και ειναι σαφως ελαστικο. Τωρα εμφανισιακα δεν ξερω...

Κωστη διαβασες τι γραφει και η συγκεκριμενη?

Έχει μεγάλη ελαστικότητα και αντέχει έως 40% διαστολή β€“ συστολή χωρίς να β€œσκάει”

Εκει ειναι η διαφορα.
Πρέπει να ακολουθει τις συστολοδιαστολρς των υλικων.

Η Montague ειναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΉ σε συγκοληση αλλα αν την αφησεις εκτεθιμενη οπως και θα ειναι δεν ξερεις πως θα συμπεριφερθει.

Που εκτεθιμενη θα μεινει καθως το κεραμιδι πως θα το πιασει ο ανθρωπος να κλεισει την ρωγμη? Θα το ξηλωσει αν ειναι τσιμενταρισμενο???,,
Είτε η μια είτε άλλη εαν μείνουν εκτεθειμένες στο ηλιο θα "κρακελαρουν"....

Ο λόγος είναι ότι δεν ειναι αμιγως συγκολλητικες....
Ειδικά της sika ,διαβαζοντας μόλις τώρα τα spec της κακως από χθες,βλεπω οτι ειναι πλήρως πολυρεθανικης βάσεως πράγμα που την κανει πολύ σκληρή και συμπαγή πράγμα πολύ κακό για την διατήρηση της στις ατμοσφαιρικές συνθήκες....αυτο μου εχει δειξει η εμπειρία μου από τις μονωσεις...
Για αυτό και ανέφερα ότι το καλύτερο είναι βαφή /μόνωση από πανω..

Όσο αφορά το πώς είναι το κεραμιδι εαν δεν μπορει να το βγαλεις και ανοίγει λίγο φυσικα θα βάλεις στη ρωγμή μόνο και θα το συσφιξεις όσο μπορεις...Εάν πάλι βγαίνει το συγκολλας και επειτα το τοποθετείς με λάσπη...

Η Sikaflex που χρησιμοποιώ εγω ειναι η 221.
https://zkordoni.gr/suntirisi-skafo...221-elastomeres-sugkollitiko-sfragistiko.html

Γραφει ομως στα specs oτι δεν κανει για εμας... Το προϊόν θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από επαγγελματίες χρήστες.

Το Sikaflex ® – 221 έχει καλή πρόσφυση σε ποικιλία υποστρωμάτων και είναι κατάλληλο για μόνιμες ελαστικές σφραγίσεις υψηλής συγκολλητικής αντοχής. Είναι κατάλληλο για υποστρώματα όπως μέταλλα, αστάρια μετάλλων και βαφές (συστήματα 2 συστατικών), κεραμικά υλικά και πλαστικά. Το προϊόν θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από επαγγελματίες χρήστες.

Τι να σου πω Κυριάκο...ίδιας φιλοσοφίας ειναι...μου κάνει εντύπωση στα specs ότι μπορεί να τριφτει....!!!!

Γενικως με την Sika δεν βγάζεις άκρη... πολλά προϊόντα με το ίδιο λειτουργικό παράγοντα με ελαχιστες παραμετροποιησεις...εμπορικό το ζήτημα....

Εγω πιστεύω ότι εάν χρησιμοποιηθεί σωστά και στο καταλληλο σημειο ένα υλικό δεν έχει να κάνει με το εαν είσαι ερασιτέχνης η επαγγελματίας....
Απλώς είναι τόσα πολλά τα υλικά σήμερα που χάνεται η μπάλα με όσα έχει χρησιμοποιήσει κάποιος για ασφαλή συμπεράσματα...
Π.χ. στα σφραγίστηκα υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα που υπόσχονται παπάδες αλλά δεν διαφέρουν και τόσο...
Στα σαλαμοειδη Alchimica,Sika και Maris μου φενονται το ίδιο με την Alchimica να έχει ένα μικρο προβάδισμα....Αλλά στην ουσία αποτελεσματικά και πρακτικά είναι τα ίδια...

και εγω απο την προειδοποιηση καταλαβα οτι ειναι η φυση των εφαρμογων δυσκολη, και απαιτει μαεστρια

Γιατι δυο απανωτά ποστ?

Θες να πεις κατι???

Τι μας περασες για τπτ ερασιτέχνες???

Χαχαχαχα

χαχαχαχα, ναι προς στιγμη διαβασα για επαγγελματικη χρηση και το απερριψα. Αλλα μετα σκεφτηκα οτι ειμαστε τουλαχιστον "επαγγελματιες" ερασιτεχνες, μην πω παραπανω :))

Re: Απάντηση: Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Τι να σου πω Κυριάκο...ίδιας φιλοσοφίας ειναι...μου κάνει εντύπωση στα specs ότι μπορεί να τριφτει....!!!!

Γενικως με την Sika δεν βγάζεις άκρη... πολλά προϊόντα με το ίδιο λειτουργικό παράγοντα με ελαχιστες παραμετροποιησεις...εμπορικό το ζήτημα....

Δίκιο έχεις, πριν 10+ χρόνια όποτε χρειαζόμασταν κάτι ειδικό αρχίζαμε το διάβασμα, μετά δεν βγάζαμε άκρη, παίρναμε τηλ το πωλητή της Sika που μας εξυπηρετούσε. Συνήθως δεν μπορούσε να απαντήσει αμέσως, έλεγε θα το κοιτάξω και θα σας ειδοποιήσω. Περνούσαν κάποιες ώρες και έστελνε ένα κατεβατό με εναλλακτικές προτάσεις για την ίδια χρήση.

Αποτέλεσμα, ότι και να βάλαμε ήταν πολύ καλό αλλά τόσο διάβασμα πια?

Συμπέρασμα, βάλτε ότι σας "φωτίσει" και βλέπουμε... συνήθως πάντως δεν θα υπάρξει πρόβλημα :grandpa:

εντιτ,
αυτό με την επαγγελματική χρήση έχει ένα νόημα με την έννοια ότι πχ σε πολλές εφαρμογές θα πρέπει το υπόστρωμα να είναι εντελώς στεγνό για να κάνει το προϊόν ότι υπόσχεται όπως και ότι πρέπει να αναμειχθεί σωστά κτλ. Μέτρηση με υγρόμετρο και άλλα τέτοια. Αν κάποιος κάνει κάποια πράγματα κάπως επιπόλαια μετά μπορεί να αρχίσει να διαδίδει πως άλλα μου υπόσχονταν και τίποτα δεν έγινε.

Σε κάποιες εφαρμογές ο εργοδότης έχει "σύμβαση" με τη Sika η οποία στέλνει πιστοποιημένα συνεργεία για κάποιες δουλειές. Κυκλοφορεί λίγο το χρήμα παραπάνω αλλά στο τέλος είναι και όλοι καλυμμένοι.