Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Re: Απάντηση: Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Καλησπέρα παιδιά. Είναι εύκολο να περιγραφεί η διαδικασία που ακολουθεί κάποιος για το κόλλημα των κομματιών ενός παζλ; Εννοώ για να μπορεί να μεταφερθεί για να το κάνεις κάδρο....
Λίγο πιο πάνω το γράφω και έβαλα κ φωτό.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Λίγο πιο πάνω το γράφω και έβαλα κ φωτό.

Ναι αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι το κατάλαβα απόλυτα.... Αραιώνεις ξυλόκολλα σε νερό και το περνάς με πινέλο σωστά; Δεν μένουν στην "καλή" όψη υπολείμματα κόλλας ή δεν υπάρχει πρόβλημα;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Ναι αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι το κατάλαβα απόλυτα.... Αραιώνεις ξυλόκολλα σε νερό και το περνάς με πινέλο σωστά; Δεν μένουν στην "καλή" όψη υπολείμματα κόλλας ή δεν υπάρχει πρόβλημα;
Όχι. Η ξυλόκολλα στεγνώνει διάφανη. Δοκίμασε πχ αραιωμένη ξυλόκολλα πάνω στο κουτί του παζλ ή οποιοδήποτε τέτοιο κουτί. Να δεις πως στεγνώνει και τη επιφάνεια αφήνει. Στη φωτογραφία που έβαλα αν δεις το μισό από κάτω είναι ήδη περασμένο με κόλλα και στεγνό.

Πολλες φορες σε κυριως κυρτες επιφανειες η κολλα δυο συστατικων 'τρεχει' μεχρι να στεγνωσει με συνεπεια την πλημμελη συγκολληση αλλα και την αισθητικη εικονα.

Δεν ειμαι ενημερος εαν υπαρχει για καποιο στεγνωτικο που επιταχυνει την πηξη της κολλας, οπως υπαρχει για τις κυανοακρυλικες, και ειναι μεγαλη βοηθεια σε πολλες περιπτωσεις.

Εδω κολληση με την κολλα δυο συστατικων του Lidl του πλαστικου καπακιου ενος σπρεϋ (παλι του Lidl:) που ειχε κοπει στη μεση και δεν κουμπωνε στην κεφαλη.

50197888583_aa93eacbcc_b.jpg

Επεσε μπολικη κολλα στην τομη και μετα πασπαλιστηκε με λεπτο πριονιδι που δοκιμασα για να δω αν κανει κατι και δεν τρεξει η κολλα.
Και πραγματικα κανει δουλεια το ευλογημενο πριονιδακι, η κολλα εμεινε εκει που μπηκε μεχρι που στεγνωσε.

Εαν κανεις γνωριζει καποιον καταλυτη/επιταχυντη για αμεσο στεγνωμα της κολλας δυο συστατικων, ας πει την εμπειρια του.
Ειτε εαν χρησιμοποιει καποιο αλλο υλικο -εκτος απο πριονιδι- για να περιορισει το 'τρεξιμο' της κολλας μεχρι να στεγνωσει. Γιατι το πριονιδι καλο ειναι αλλα 'φαινεται'...:)

Μιχάλη, υπάρχει μια σκόνη "fumed silica" που βγαίνει με διάφορες εμπορικές ονομασίες πχ aerosil είναι αυτή που είχα πάρει εγώ από Neotex (Αθήνα-Σταθμός Λαρίσης). Από όσα έχω καταλάβει (την πήρα σε φάση πειραματισμών) δεν στεγνώνει την κόλα πιο γρήγορα, απλά την κάνει πιο παχύρευστη να μην στάζει και επίσης πιο εύκολη στο τρίψιμο μετά το στέγνωμα. Επίσης της δίνει άσπρο χρώμα, οπότε την χρησιμοποιώ καμιά φορά για την τελική εμφάνιση. Όταν συναντηθούμε με το καλό για τους σφιγκήρες, θα σου κρατάω ένα πακετάκι να έχεις.

Μου ακουγεται ιδανικη και αυτη η εναλλακτικη Δημητρη, ευχαριστω!

Το να γινεται η κολλα πιο παχυρευστη και να μην τρεχει, μου λυνει ουσιαστικα το προβλημα. Για να δινει χρωμα σημαινει οτι την αναμιγνυεις μαζι με την κολλα δυο συστατικων, ετσι?

Ναι, τα ανακατεύεις και τα τρία μαζί (2 συστατικά και το aerosil).

silica, microfiber, microballons
Ολα κανουν πιο παχυρευστη την (εποξικη) δυο συστατικών μέχρι και στοκο (στερεή μορφή) αναλογα την ποσότητα.
Η silica δεν γυαλοχαρτίζεται με τιποτα, γινεται παρα πολυ σκληρη. Ειναι ενα ασπρο προς διαφανο υλικο. Το microfiber ειναι νομιζω καφε και τριβεται πιο ευκολα, οπως και τα microballoons.

Φτιαχνω μια βαρκα αυτες τις μερες και χρησιμοποιω μονο εποξικες κολλες. Στις ενωσεις βαζω εποξική ναυπηγικής χρήσης με silica.
Ειναι νομιζω οτι πιο ισχυρό υπάρχει σε κολλα.

αν επιτρεπεται η "διαφημιση"
https://www.fibermaxcomposites.com/shop/lt-c-57.html?language=gr
πολλα υλικα και οικονομικά σχετικά

Γιωργο, ενδιαφερουσες, παρα πολυ ενδιαφερουσες οι πληροφοριες και το λινκ. :a0210:

Νομιζω οτι πρεπει να προμηθευτω τα συγκεκριμενα υλικα για να μελετηθουν επακριβως οι ιδιοτητες τους σε διαφορες κολλησεις και υλικα!! Kαινουριο παιχνιδακι μολις φανηκε στον οριζοντα :))

Nα ειστε καλα συναδελφοι!!

Γιωργο, ενδιαφερουσες, παρα πολυ ενδιαφερουσες οι πληροφοριες και το λινκ. :a0210:

Νομιζω οτι πρεπει να προμηθευτω τα συγκεκριμενα υλικα για να μελετηθουν επακριβως οι ιδιοτητες τους σε διαφορες κολλησεις και υλικα!! Kαινουριο παιχνιδακι μολις φανηκε στον οριζοντα :))

Nα ειστε καλα συναδελφοι!!

+1 και δηλωμω πολυ ενδιαφερομενος για το αποτελεσμα.
Δυστυχως λειπω, για να συμμετασχω στις δοκιμες.

ενα βιντεακι για να δεις πως φτιαχνει το μειγμα και πως κολλαει τα ξυλα (δε βαζει silica αλλα μικροσφαιρίδια)
Στην περιοχη που εφαπτονται τα ξυλα δεν εχει βαλει κολλα. Μονο με αυτο που βαζει στη γωνία κολαει τελεια.

https://www.youtube.com/watch?v=jApI_YXDeGQ

Re: Απάντηση: Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

+1 και δηλωμω πολυ ενδιαφερομενος για το αποτελεσμα.
Δυστυχως λειπω, για να συμμετασχω στις δοκιμες.

https://www.fibermaxcomposites.com/shop/lt-c-57.html?language=gr
Δες αν θες κατι απο το παραπανω λινκ που εβαλε ο Γιωργος. Εγω θελω να παρω σιλικα και μικροινες (2.5 ευρω εκαστο πριν το φπα, μεταφορικα και αντικαταβολη).
Αν θες κατι πες μου να μοιραστουμε τα μεταφορικα. Επισης μπορουμε να μοιραστουμε την δικη μου παραγγελια γιατι νομιζω οτι οι ποσοτητες ειναι αρκετες.

Καθως επισης μπορω να σου δωσω λιγη ποσοτητα απο τα δικα μου, οταν ερθουν, δωρεαν, για να δοκιμασεις τσαμπα :))

Δυστυχως εχουν κλεισει για διακοπες. Ξαναανοιγουν την αλλη πεμπτη.

(Πηρα σημερα για να παραγγειλω μερικα πραγματα που μου λειπουν)

Αμα γνωριζεις καποιο χρησιμο υλικο για να εχουμε υποψη μας απο το συγκεκριμενο μαγαζι πες μια κουβεντα καθως ειναι πολυ τεχνικο το ολο πραμα. Απευθυνεται προφανως σε γνωστες και οχι στον πολυ τον κοσμο.

Re: Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Δεν εχω μεγαλη εμπειρια.
Υαλουφασματα εχω παρει που σε συνδυασμο με εποξικη ρυτινη "πλαστικοποιεις" μια ξυλινη βαρκα.

Στρωνεις το υαλουφασμα και απο πανω ριχνεις την ρυτινη και γινεται ενα σωμα. Απλωνεται με ρολο ή με κατι σαν σπατουλα.
Το πιο σωστο εργαλειο ειναι ενα ρολο με ραβδωσεις πλαστικο ή απο αλουμινιο που σπαει και τις φουσκαλες και την στρωνει πιο καλα)

Με τις σκονες αυτες που ειπαμε (silika κλπ) φτιαχνεις την κολλα για τις ενωσεις.

Εχει ποικιλια σε ρυτινες. Το αντιστοιχο υγρο γυαλι που χρησιμοποιουμε αρκετοι εδω μεσα ειναι λιγο πιο ακριβο απο της μερκολα.

Τα ανθρακουφασματα εχουν ενδιαφερον για πιο "ακριβες" κατασκευες. Ιδια λογικη με τα υαλουφασματα με τη ρυτινη. Δεν εχω ασχοληθει ακομα.

Νά σαι καλα Γιωργο!

Ναι, τα υαλοφασματα τα γνωριζω καλα σε συνδυασμο με τις ρητινες και τα χρησιμοποιω, εχω πολυ στοκ καθως εφερνε με το τσουβαλι παλια απο τα βαπορια ο πατερας μου.

Το ανθρακουφασμα ακουγεται ενδιαφερουσα παραλλαγη, εαν ποτε ασχοληθεις πες δυο κουβεντες στο παρον νημα.

Σημερα επεσε στα χερια μου μια πολυουρεθανικη κολλα ενος συστατικου της Durostick ("D90 υπερκολλα').
Κολλησα σοκοροταινιες παχιες που ειχαν ξεκολλησει και θα σας πω εντυπωσεις σε λιγες μερες.
Γενικα μου φανηκε καλη, για την τιμη της (στο 5ευρω) και λιγη που επεσε στα χερια μου, μετα απο 2 μπανια δεν εχει φυγει (καλο σημαδι αυτο).
Ειναι λιγο δυσχρηστη, επειδη ειναι παχυρευστη (ενιοτε ειναι και καλο αυτο), αλλα φαινεται να κολλαει αρκετα γερα.
Κατι νουμερα που εχει πανω, αν κανω τις μετατροπες σωστα, φαινεται να βγαζουν ως 2.000 psi περιπου δυναμη συγκολλησης, οταν η jb weld 2 συστατικων αναφερει 3-5.000 περιπου.

Από τις ξυλοκολλες του εμπορίου που μπορεί να βρει κάποιος σχετικά εύκολα (mercola, atlakoll, durostick) Ποια να προτιμήσω; κατά προτίμηση d3 για να ειμαι καλυμμένος.
Με ενδιαφέρει να είναι σχετικά λεπτορευστη