Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Γιώργο, ευχαριστούμε για το χρήσιμα λινκ. Μάλλον λάθος αυτό που έγραψα πριν ότι τρίβεται πιο εύκολα - το μπέρδεψα με άλλο υλικό.

Είχα πάρει μια φορά την πολυουρεθανική κόλλα της Mercola αλλά σε ~6 μήνες από τότε που την άνοιξα έγινε πέτρα. Διάβασα μετά ότι άμα ανοιχτούν δεν έχουν μεγάλη διάρκεια.

Απάντηση: Re: Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Ιδια ποιοτητα ειναι πανω κατω και οι τρεις https://www.toolman.gr/shop/spiti/k...kataskeves-durostick-ds-205-super-glue-250gr/

Παντως η πιο ισχυρη κολλα που εχω δοκιμασει ειναι η titebond η πρασινη.

Eδω ενα πινακι με τα 3 ειδη titebond και τις ιδιοτητες τους.
super-glue-1416-44_1000.jpg
Η κόκκινη πάντως συγχωρεί λάθη . Με νερο και ζεστη ξεκολλάει ακόμη και μετα από μήνες. Για αυτό ειναι μονο για εσωτερικούς χώρους .

Προσωπικα είναι η αγαπημένη μου ξυλοκολλα.
Εδώ ξεκόλλησα μια ταστιέρα με ένα σίδερο ρούχων , νερό και δύο σπάτουλες .
88f7246c382d16e92cf0dc232dbc3762.jpg

Είχα πάρει μια φορά την πολυουρεθανική κόλλα της Mercola αλλά σε ~6 μήνες από τότε που την άνοιξα έγινε πέτρα. Διάβασα μετά ότι άμα ανοιχτούν δεν έχουν μεγάλη διάρκεια.

Να την βαλεις στο ψυγειο

Πηρα σημερα μια κολλα μονταρισματος απο το Lidl σε τιμη 2.99 τα 240 γραμμαρια. Οι αντιστοιχες Βison και Pattex κοστιζουν σχεδον τα διπλα σε αυτη την ποσοτητα.

Το κανονικο τεστ θα γινει με δοκιμες σε σοβα και σε μπετο, οπου και χρησιμοποιω την κολλα αυτη περισσοτερο.
Σημερα ομως δοκιμαζω με μελανινη και ξυλο. Μελαμινη με την μη πορωδη επιφανεια καθως λενε οτι αρκει η μια επιφανεια να ειναι πορωδης (το ξυλο).

Εδω οι κολλες
50237584616_75fc892eb4_c.jpg

Το ιξωδες (η ρευστοτητα?) της parkside μου φανηκε οτι εχει περισσοτερη συνοχη (σαν οδοντοκρεμα) ενω της Pattex θυμιζει λιγο την ρευστοτητα του γιαουρτιου.
Το στομιο της parkside ειναι πιο στενο και προσωπικα το βρισκω πολυ καλυτερο και βολικοτερα απο της Pattex (και της Bison) που ειναι πολυ ανοιχτο, σαν οδοντοκρεμας.
50237802717_390c2073af_b.jpg

Στα ξυλα ασκειται ομοιομορφη πιεση και θα τσεκαριστουν τετοια ωρα αυριο. Η Pattex λεει οτι στεγνωνει στις 12 ωρες ενω η Parkside στις 24.
Για μενα δεν ειναι σημαντικη διαφορα, για καποιον επαγγελματια ισως ειναι. Διαφορα ουσιαστικη για μενα θα ηταν η μια να στεγνωνε στις 3 ωρες και η αλλη στις 24.
50237584181_c6e55b2020_b.jpg

Περιμενω με ανυπομονησια.
Αραγε, τι διαφορα εχει η κολλα μονταρισματος με την κολλα πλακιδιων;
Προσωπικα, την κολλα μονταρισματος την εχω χρησιμοποιησει για ξεκολλημενα σοβατεπι και παρεμφερεις εργασιες. Μου φαινεται καλη, αλλα οχι αντιστοιχη με "πραγματικες" κολλες σε δυναμη συγκολλησης.
Επισης, επειδη ειναι φτηνη και σε βολικη συσκευασια, τη χρησιμοποιω και για αλλες δουλειες. Π.χ. να φτιαχνω "πωμα" σε ανοιχτες συσκευασιες απο αλλες κολλες, σιλικονες κτλ. Πιανει καλα και ευκολα ολο το ανοιγμα των συσκευασιων, μετα απο λιγο πηζει και δεν λερωνει, ουτε φευγει μονη της, ενω ταυτοχρονα, οταν θελεις να την βγαλεις, με λιγο τραβηγμα φευγει ολη μαζι ευκολα και μπορεις να χρησιμοποιησεις ξανα τη συσκευασια της αλλης κολλας.
Το οτι φευγει τοσο ευκολα ειναι και ενας λογος που λεω οτι δεν την θεωρω και τοσο δυνατη "κολλα".
Για να δουμε πως θα παει το τεστ

Τελειωσε η πρωτη φαση της δοκιμης της μονταζοκολλας του Lidl.

Δεν εβγαλα ξεκαθαρο συμπερασμα για το ποια κολλα υπερισχυσε της αλλης (εφταιγε ο τυπος της δοκιμης) αλλα υπηρξαν σημαντικες διαπιστωσεις.

Εδω τα ξυλαρακια κοντρα πλακε τα οποια -ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ- δεν αποκολληθηκαν στο σημειο κολλησης με την μελαμινη.

Εδω τα απομειναρια των ξυλων. Αριστερα η μονταζοκολλα Pattex και δεξια η μονταζοκολλα του Lidl.
50245891822_5c6e1bc6c0_b.jpg

Η δοκιμη αυτη τη φορα δεν εγινε με κοπανημα σφυριου πανω στα ξυλα αλλα με κυριλε τραβηγμα με ζυγαρια. Εδω η διαταξη πριν την βγαλω στον κηπο.
50245046108_1039f08c0d_b.jpg

Εχει ανοιχτει μια τρυπα στα ξυλακια και εχει περαστει ενας γαντζος στο καθε ξυλακι. Η ζυγαρια πιανει απο την πανω μερια και τους δυο γαντζους και απο την κατω ασκειται πιεση με τραβηγμα. Η ενδειξη δειχνει τα κιλα πιεσης που ασκουνται.

Εδω η λεπτομερεια.
50245685591_46af5cd3f0_b.jpg

Η μονταζοκολλα Pattex στεγνωνει πραγματι σε 12 ωρες και γινεται σκληρη. Η μονταζοκολλα Lidl στεγνωνει σε 24 ωρες αλλα παραμενει ελαστικη (βλεπε φωτο, ανασηκωνεται ευκολα)
Ομως αυτη η ελαστικοτητα φαινεται οτι ΔΕΝ επηρρεαζει την αποτελεσματικοτητα της καθως το ξυλο μενει γερα κολλημενο πανω στην λεια μελαμινη.

Και εδω η διαταξη της δοκιμης στον κηπο.
50245685286_4f00f0dc62_b.jpg

Η ενδειξη στην ζυγαρια ειναι στα 32κιλα, που ειναι και το οριο της. Τα ξυλα αντεχουν μια χαρα (περιπου 16 κιλα πιεσης στο καθε ξυλακι).
Επειδη δεν περιμενα τετοια αντοχη απο τις κολλες, ανεβασα την πιεση ακομα και γυρω στα 40 κιλα εσπασαν και τα δυο ξυλα.

Εδω μια πανοραμικη για την διαταξη της δοκιμης, οπου χρησιμοποιηθηκε μια τσουγρανα (σαν μοχλος) για να τραβαει ευκολα το σχοινακι της ζυγαριας κατω.
Το μεγαλο βελακι στα δεξια δειχνει το σημειο που ασκειται πιεση με το χερι στην τσουγρανα και το μικρο βελακι στα αριστερα το σημειο στηριξης της τσουγκρανας πανω σε ενα δοντι/εσοχη της επιφανειας του τοιχου.
50245892122_808328f16c_b.jpg

Δυστυχως δεν μπορεσα να καταλαβω πιο ξυλο εσπασε πρωτο και παρεσυρε το αλλο. Αλλα το εντυπωσιακο ειναι οτι και οι δυο κολλες αντεξαν μεχρι τα 20 κιλα πιεσης η καθε μια.
Εντυπωσιακο επειδη η μια επιφανεια ηταν γλυστερη μελαμινη χωρις καμμια προεργασια για αυξηση προσφυσης.

Eδω ενα κοντινο απο το σπασιμο των ξυλων. Βλεπουμε οτι και στις δυο κολλησεις εσπασε το ξυλο και οχι η κολληση.
Αριστερα εχει χρησιμοποιηθει η μονταζοκολλα Pattex (με επιγραφη ΟΧΙ ΒΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ), Δεξια μονταζοκολλα Parkside Lidl
50245684961_917becc45d_b.jpg

Πιστευα οτι θα προλαβαινα να δω πιο ξυλο θα εσπαγε πρωτο, οποτε στο επομενο τεστ που ετοιμαζω, καθε ξυλακι θα μετρηθει ξεχωριστα
Επισης θα γινει παρομοια δοκιμη κολλησης μεταλλο με ξυλο. Η φωτο παρακατω ειναι ενδεικτικη. Περιμενω να στεγνωσει η Parkside.

50247734452_ed72fda16c_b.jpg

Οποιο και να ειναι το αποτελεσμα, η μονταζοκολλα Parkside με εντυπωσιασε δειχνοντας οτι ειναι μια αποτελεσματικη κολλα σε τιμη (1.99 ευρω) 2 και 3 φορες μικροτερη απο τον ανταγωνισμο.
50247036848_ed77983dd0_c.jpg

Ωραίο τεστ´:2thumb22sup:
Έχεις αρκετό χρόνο και το γεμίζεις δημιουργικά για εσένα αλλά και για εμάς τους υπόλοιπους

Μιλαμε για επαγγελματικο τεστ.
Το μονο που ελειπε ηταν βιντεοσκοπηση σε αργη κινηση, να δειξει ποιο ξυλο εσπασε πρωτο 😁
Ωραιος, Μιχαλη.
Εντυπωσιακη η αντοχη της lidl. Κι εγω ειχα δει οτι παραμενει σχετικα μαλακη, και πιστευα οτι αυτο σημαινει οτι δεν κολλαει τοσο καλα.

Μιχάλη μια κατηγορία μόνο σου...!!!
Τέτοια τεστ μόνο στα εργαστήρια των Βριλλησιων μπορεί να γίνουν...!!

Τα ξύλα νομίζω έσπασαν λόγω βάρους και οχι λόγως αποκόλλησης της κολλας αυτό καταλαβαίνω εγώ...
Το παραπάνω δείχνει από μόνο του δύναμη...
Η διαφορά της μιας κόλλας από την άλλη κατά το στέγνωμα,σκληρή η μια ελαστική η άλλη,υποδηλώνει ίσως διαφορά στα σημεία εφαρμογης αλλά και υλικών...

Μπραβο Μιχαλη.
Εχω μια απορια που μαλλον δεν μπορεις να μας απαντησεις.
Στη διαρκεια του χρονου, εκτεθειμενα ή οχι σε καιρικες συνθηκες, ποσο αντεχουν αυτες οι κολλες? Θα ειχαν διαφορετικη ή οχι συμπεριφορα?

Μerci guys!

Kωστη δεν ξερω τι μπορει να σημαινει η ελαστικοτητα στην Parkside, αλλα νομιζω οτι μου αρεσει αυτο σαν ιδιοτητα μιας κολλας, οταν υπαρχουν καταπονησεις στην συνδεση.

Νεκταριε, γραφουν επανω τα specs οτι αυτες οι κολλες ειναι για εσωτερικους και προστατευομενους εξωτερικους χωρους.
Αρα εχουν περιορισμενη αντοχη και διαρκεια οταν εκτιθενται στις καιρικες συνθηκες και δη στον ηλιο και τη βροχη.

Εγινε και η δοκιμη σε καθε ξυλακι ξεχωριστα.

Μπηκε λιγοτερη κολλα απο την προηγουμενη φορα και σε μικροτερη επιφανεια.
Παρ' ολα αυτα η ζυγαρια ξεπερασε και παλι το οριο της αλλα αυτη φορα βγηκε off, ευτυχως στο τελος.

Εδω το αποτελεσμα των ξεχωριστων δοκιμων στα ξυλακια απο κοντρα πλακε το οποιο αποτελεσμα ομως δεν ειναι ακριβως οπως φαινεται.
50252210141_9d798996c2_b.jpg

Στην περιπτωση της μονταζοκολλας Lidl, ξηλωθηκε η μελαμινη στα 25κιλα πιεσης. Αν δεν γινοταν αυτο, το αποτελεσμα θα ηταν διαφορετικο προς τα επανω.
Στην αλλη περιπτωση της Pattex, η αποκολληση εγινε στα 35 κιλα κανονικα. Θα αντεχε τοσο πολυ η κολλα του Lidl εαν δεν ειχε ξηλωθει η μελαμινη?

Εδω ενα στιγμιοτυπο απο κινητο την στιγμη που η πιεση στο ξυλο με την μονταζοκολλα Pattex πλησιαζει τα 32 κιλα, το οριο της ζυγαριας.
50251565213_f0392a57b3.jpg

Βλεπουμε πως εχει λυγισει το ξυλακι.

Παντως η αντοχη και των δυο μονταζοκολλων ειναι εντυπωσιακη δεδομενου οτι η πιεση ασκηθηκε καθετα προς τα ξυλα. Εαν ασκειτο οριζοντια, η αντοχη θα ηταν πολυ μεγαλυτερη.

Υπαρχει και ενα τελευταιο τεστ οπου θα εχω κολλησει μια μεταλλικη γωνια σε ξυλο. Το τεστ ομως δεν εγινε καθως το κανταρι εσπασε και πρεπει να αγορασω νεο :)

Συνεχιζεται..

Εχω 4-5 😁
Σωστος ο δοκιμαστης.
Αν σκεφτεις οτι η διαταξη κανει μοχλο, σε δοκιμη με απευθειας δυναμη, θα αντεχαν πολυ περισσοτερα κιλα.