Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Μαστορες, ποια κολλα προτεινετε (ΑΝ προτεινετε) για σκευη μαγειρικης;
Εχει η κυρα-μαστροχαλαστινα αυτες τις κουταλες σιλικονης του jumbo, που την βολευουν πολυ.
Αλλα (jumbo), ξεκολλαει το ενδιαμεσο μεταλλο που εχουν. Αλουμινιο πρεπει να ειναι, ενας κουφιος κυλινδρος, στον οποιο μπαινουν μεσα, απο τη μια ξυλο και απο την αλλη πλαστικο.
Καποιες πρωτες δοκιμες ηταν αποτυχημενες (μετα απο λιγο καιρο), μαλλον γιατι ειναι πολυ γυαλιστερο απο μεσα το αλουμινιο.
Σκεφτομαι να το αγριεψω με το dremel, καθως επισης και να δοκιμασω ισχυρες κολλες (π.χ. 2 συστατικων). Αλλα, μηπως δεν κανει για σκευη φαγητου;
Θεωρητικα, αν κολλησει καλα και σφραγγισει, ΔΕΝ θα ερχεται η κολλα σε επαφη με το νερο, αλλα και παλι...
 
Και καποιες φωτο, που εβγαλα τωρα.
(Αν μπορει καποιο απο τα αφεντικα ας τα ενωσει παρακαλω).
3665c97ba40368e7a351ab17bbc52620.jpg
1ab42dfcb519b5900493f031b2fce5a1.jpg
de07211e31d83cba34ea9d6462af4659.jpg


Στάλθηκε από το SM-G950F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Να τρυπησεις με 2μμ τρυπανακι το αλουμινιο και να στερεωσεις το ολο πραμα με μικρα βιδακια.
Ειτε να κανεις μια διαμπερη τρυπα 2-3 χιλιοστα διαμετρο και να περασεις ενα αξονακι, ξυλινο η μεταλλικο το οποιο θα κολλησει με κολλα για να μην φευγει.

Η κολλα δυο συστατικων δεν ξερω αν πιασει καλα πανω στη σιλικονη. Αν ξεραθει ομως δεν εχει θεμα τοξικοτητας, εγω προσωπικα θα το χρησιμοποιουσα.
 
Να τρυπησεις με 2μμ τρυπανακι το αλουμινιο και να στερεωσεις το ολο πραμα με μικρα βιδακια.
Ειτε να κανεις μια διαμπερη τρυπα 2-3 χιλιοστα διαμετρο και να περασεις ενα αξονακι, ξυλινο η μεταλλικο το οποιο θα κολλησει με κολλα για να μην φευγει.

Η κολλα δυο συστατικων δεν ξερω αν πιασει καλα πανω στη σιλικονη. Αν ξεραθει ομως δεν εχει θεμα τοξικοτητας, εγω προσωπικα θα το χρησιμοποιουσα.

Το σκεφτηκα για βιδες, παξιμαδοβιδα βασικα. Ή για ανοξειδωτη προκα, με κολλα και ντρεμελ μετα για να ερθει προσωπο. Αλλα δεν θελω να κανω τοσο ακραιες παρεμβασεις. Ασε που στις γυναικες μετραει πιο πολυ η εμφανιση απο την πρακτικοτητα 😛
Διαβασα οτι οι κολλες πολυουρεθανης ειναι food safe αφου κατσουν καλα. Οποτε εκανα μια τελευταια προσπαθεια, με λιγο "φαγωμα" και την D-4 της Durostick. Αν δεν πιασει ουτε αυτη...τις πεταω.
Προσβλεπω στο οτι αυτη τεινει λιγο να διασταλει, που μπορει να βοηθησει. Βλεπεις, μερος του προβληματος ισως ειναι οτι καποιος φωστηρας εχει σχεδιασει το αλουμινιο να ειναι πιο στενο στην ακρη, αντι για το αντιθετο. Το αποτελεσμα ειναι μολις μπαινουν μεσα οι αξονες, πρωτα ξερνανε την κολλα και μετα "πλεουν".
Για να δουμε.
 
Mετα απο χρονια ψαξιμο για να εντοπισουμε την 'καλη' J&B steel weld, κολλα δυο συστατικων σε σωληναρια, αντοχης 5020psi, τελικα την βρηκαμε στο ebay.

Δεν εγραψα κατι για ομαδικη γιατι επρεπε να δω τι σοι θα μου ερχοταν καθως οι περισσοτεροι πωλητες ειχαν φωτογραφια του προιοντος με 5020 psi αλλα η κολλα ηταν η απλη των ~4000 psi.

Εδω η κολλα στα δεξια σε μεγεθος χορταστικο και στα αριστερα η κολλα των 5020psi στο μικρο μεγεθος που ειχαμε παρει πριν καιρο στην πρωτη ομαδικη για J&B weld.
50431331536_96e7ebf748_b.jpg


Η νεα μεγαλη συσκευασια εχει 5πλασια ποσοσοτητα και κοστιζει 20 ευρω με τα μεταφορικα σε σχεση με την μικρη που κοστιζει ~8/10 ευρω χωρις τα μεταφορικα. Να πω οτι μαλλον δεν αξιζει και πολυ τον κοπο η ομαδικη καθως τα μεταφορικα για καθε επιπλεον κολλα σχεδον διπλασιαζονται.

Εδω το λινκ του πωλητη απο το Aγγλικο eBay. H παραγγελια εγινε 25/9 και εφτασε σημερα, σε 8 εργασιμες δηλαδη.
https://www.ebay.com/itm/JB-Weld-82...e=STRK:MEBIDX:IT&_trksid=p2057872.m2749.l2649
 
βρε Μιχαλη, και αυτος για 4000 psi γραφει στα specs

"... J-B Weld has a tensile strength of 3960 PSI ..."

και στο κουτι 5000psi ... τι κανουν ???
 
Αυτος ο κωδικος της συγκεκριμενης κολλας που αγορασα (JB Weld 8281) ειναι σιγουρα 5020psi.
Ο Πωλητης εχει κανει λαθος κανοντας copy paste απο την μικροτερη συσκευασια που εχει αλλο κωδικο.

Παρακατω το λινκ απο το site της ιδιας της εταιρειας που αναφερει τα ισχυοντα specs περι αντοχης 5020 psi.

....J-B Weldβ„’ has a tensile strength of 5020 PSI and sets to a hard bond overnight.....
https://www.jbweld.com/product/j-b-weld-professional-size
 
Δοκιμασα σημερα το υλικο (fumed silica) που κανει το μιγμα της εποξικης κολλας δυο συστατικων πιο πηχτο και δεν τρεχει. Το ειχα παραλαβει απο τον Δημητρη πριν λιγες μερες. Εδω το λινκ.

Ετοιμασα δυο δοσεις απο εποξικη κολλα. Αριστερα βλεπουμε την εποξικη κολλα με την σκονη fumed silica απο πανω.
2mZ2Zmrh.jpg



Εδω η κολλα στα αριστερα εγινε ασπρη μετα την προσθηκη της σκονης.
i3641iih.jpg



Εδω απο μια μεγαλη σταγονα πανω σε λειο σκληρο πλαστικο
ml6cB0Bh.jpg



Και εδω μετα απο δυο λεπτα. Βλεπουμε την διαφορα στην ρευστοτητα.
kro4x7fh.jpg


Επειδη η εποξικη κολλα ηταν του 5λεπτου, στεγνωσε γρηγορα πανω στο γυαλι. Επρεπε να ειχα δοκιμασει κανονικη εποξικη οπου η διαφορα θα φαινοταν καλυτερα.

Παντως η διαφορα με την προσθηκη του υλικου ειναι εμφανεστατη και οντως κανει σημαντικη διαφορα. Bεβαια το σημαντικο ερωτημα ειναι ποσο επηρρεαζεται η αντοχη της κολλας...
 
Last edited:
Αν δεν επηρεαζεται πολυ, ειναι πολυ χρησιμη αυτη η κοκαιν...εεε, η σκονη, θελω να πω, για καποιες εφαρμογες.
Αρα:
1. Περιμενουμε περισσοτερα τεστ δυναμης κολλησης απο τον επισημο δοκιμαστη του site.
2. Περιμενουμε απο καποιον να παει να παρει μπολικη για ολους (ή μια ομαδικη, ισως).
Αυτα 


+++++++++

Σε σχεση και με το παραπανω, με το fumed silica, εκανα μια πολυ δυσκολη κολληση, σε αυτο το πλαστικο που κρεμας το τηλεφωνο του μπανιου. Ειχε διαλυθει εκει που μπαινουν οι βιδες του και δεν ηθελα να παρω αλλο. Αλλα και οι δυναμεις που αναπτυσονται, με τη ρυθμιση του πανω-κατω του τηλεφωνου, σε τοσο λεπτα πλαστικακια, ειναι πολυ μεγαλες.
Αφου, λοιπον, το κολλησα προχειρα με στιγμης, μετα το "εχτισα" σιγα σιγα με jb weld.
Της οποιας ενα μεγαλο πλεονεκτημα ειναι οτι ειναι αρκετα πιο παχυρευστη απο τη μεση 2 συστατικων. Ετσι, βολευει πολυ σε "χτισιμο", ενω ταυτοχρονα ειναι δυνατη κολλα και αρκετα πιο λεπτορευστη απο τον εποξικο στοκο, ωστε να πιανει πιο καλα και σε δυσκολα σημεια.
 
Last edited by a moderator:
Εισαι της υπομονης Αγγελε και αυτο ανταμοιβεται :)

++++
Ξεχασα να ενημερωσω..
H fumed silica περασε με επιτυχια ενα δυσκολουτσικο τεστ με την συγκολληση μιας βιδωτης πλαστικης κεφαλης ενος ψεκαστηριου που ειχε σπασει περιμετρικα.

Dlyr1nsl.jpg


Αν και δεν εβαλα οση σκονη επρεπε, η κολλα εσταξε ελαχιστα.
 
Αυτην την JB weld που συζηταμε, με αντοχη 5020psi, δεν την βρισκουμε στην Ελλαδα.

Την πιο κοντινη σε αντοχη (3960psi) την εχει 'μη διαθεσιμη' ο Ανδρεου απο τοτε που πρωτομπηκα στο site του.. Την πιο μεγαλη συσκευασια, την επαγγελματικη, ισως να την εχει διαθεσιμη.
 
Ναι αυτά είδα και εγώ Μιχάλη .... η επαγγελματική συσκευασία είναι σε σωληνάρια απ ότι είδα ...πόσο καιρό μπορούν να διατηρηθούν αυτά όταν ανοιχθούν ??
Εναλλακτικά ποια κατά την γνώμη σου και τις δοκιμές σου είναι η αμέσως καλύτερη κόλλα 2 συστατικών που να μπορεί να βρεθεί στο τοπικό εμπόριο.
 
Aν κλεινουν καθε φορα καλα τα σωληναρια μπορουν να διατηρηθουν πολυ περισσοτερο απο δυο χρονια σε συρταρι.

Για παραπλησια κολλα σε μορφη σωληναριου δεν ξερω. Απο τοτε που δοκιμασα την JB 5020 δεν κοιταξα ποτε κατι διαφορετικο σε αυτο το ειδος εποξικης κολλας.
Σε μορφη συριγγας ομως η Permatex steel weld που εχω δοκιμασει ειναι παρα πολυ καλη και ειμαι πολυ ευχαριστημενος για αυτο και δεν αγοραζω την αντιστοιχη JB σε συριγγες. Μπορει να ειναι για μεταλλα, αλλα κολλαει εξ'ισου καλα ολα τα υλικα.

Για εποξικη κολλα γενικης χρησης σε συριγγα, δεν εχω δει καμμια ουσιαστικη διαφορα μεταξυ αυτων που κυκλοφορουν στην αγορα οποτε εχω καταληξει να στοκαρω την γενικης χρησης του Lidl καθως και την αντιστοιχη ταχειας πηξης. Εχουν και καλο συστημα καπακιων.

Για εποξικο στοκο δυο συστατικων, ο milliput που υπαρχει και στην Ελλαδα σε καλη τιμη ειναι ο φτηνοτερος αλλα εξ'ισου καλος με τους επωνυμους.
 
αυτη η Jb weld θα με τρελανει....
Σχιστηκε η γαλοτσα, η βενζινοκολλα δεν αντεξε ουτε ωρες, οπτε εβαλα Jb weld και μπαλωμα απο σαμπρελα.
Λοιπον η σαμπρελα δεν πιανει τιποτα πανω της.
Αλλα στην γαλοτσα η Jb weld οχι μονο εχεο κολλησει για τα καλα,, αλλα κολλησε και το σχισιμο μονο με την κολλα που πηγε εκει. Χωρις να θελω να το γεμισω εγω...